כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

בתים משופצים  //  פעם מחסן היום בית

פעם מחסן היום בית

מי שמנסה לדמיין דירה או בית מגורים שעוצבו בהשראת מחסן, משווה לנגד עיניו רצפת בטון קשוחה ומשטחים מחוספסים. אבל כשנכנסים לחלל המגורים של בית בברונסוויק, חלל שאומנם שימש פעם מחסן – הדימוי הזה מתפוגג בבת אחת

מאת: סטיבן קרפטי צילום: Shania Shegedyn


מי שמנסה לדמיין דירה או בית מגורים שעוצבו בהשראת מחסן, משווה לנגד עיניו רצפת בטון קשוחה ומשטחים מחוספסים. אבל כשנכנסים לחלל המגורים של בית בברונסוויק, פרבר במלבורן, חלל שאומנם שימש פעם מחסן – הדימוי הזה מתפוגג בבת אחת. דיירי הבית, אדריכל ומעצב שהקימו את השותפות הנקראת Multiplicity (ובתרגום לעברית: ריבוי), שיוו לו מראה ייחודי, החורג מהסטריאוטיפ ה"מחסני".

סולם הצבעים הבסיסי של הבית מבוסס על גוונים שונים של חום, והמראה הראשון הנגלה לעיניים הנו מרשים. הריצוף, לדוגמא, מושפע מריצוף גינה. הוא מורכב מחלוקי-נחל שפוזרו בחלל הבית, ומרצפות עץ שנמשחו בלכה מבהיקה. האדריכל, טים או’סליבן Tim O`Sullivan ושותפו, מעצב הפנים סיו קלארק Sioux Clark, הצמד של "מולטיפליסיטי", טרחו על שיפוץ המחסן לשעבר והפיכתו לבית מגורים במשך שלוש שנים.
אורן מהארצות הבלטיות

אחד התחומים שבהם מצטיינים שני השותפים הוא השילוב המופלא שהם יוצרים בין חומרים מנוגדים לכאורה, ובין חפצים ומוצרים מהעבר לבין חפצים בני זמננו. השילוב הזה יוצר מראה מעודכן, אך עמיד בפני תהפוכות אופנתיות קצרות טווח

תחילת העבודה על השיפוץ הייתה מלווה בייסורים. "חלקים רבים של רצפת הבטון היו הרוסים, וזמן קצר לאחר כניסתנו למקום הוא הוצף במי ביוב", סיפר לי סיו. במקום להצטער על רצפת הבטון היפה אך הפגומה שהפסידו, החליטו השניים לכסות אותה בעץ, וכך גם חלק מהקירות. או’סליבן פיזר במו-ידיו חלוקי אבן באזורי המטבח והאמבטיה, ושיווה להם מראה של קרקעית של נחל.

השניים רצו לחלק את החלל בלי להשתמש במחיצות רבות, ולשם כך השתמשו בגבהים שונים המגדירים את האזורים. ארגזי אחסון מעוצבים, שהוצבו הן בחלל האמבטיה והן במטבח, היוו אמצעי נוסף לסימון גבולות בין חללים שונים.
קירות מפלסטיק שקוף, ששימשו כמחיצות בגלגול הקודם של הבית, נותרו כפי שהיו וגם הם מהווים מחיצות חצי שקופות, המוסיפות לתחושת הפתיחות של הבית. תחושה דומה יוצרים מסכי הרשת שיוצרה בשנות ה-60, שבה השתמשו האדריכל והמעצב כדי לעטוף את המדרגות המובילות לקומת חדרי השינה.

קורות של עץ אורן מהארצות הבלטיות, שמצאו בחצר מוזנחת של תחנת רכבת, הפכו על ידם לספסלי ישיבה מעניינים. פעמון פלסטיק לדלת, משנות ה-60, הותקן בגומחה מיוחדת ונראה כאילו הוא פריט שנוצר בהזמנה פרטית, ולא כאבזר שנולד בפס ייצור לפני 40 שנה

אחד התחומים שבהם מצטיינים שני השותפים הוא השילוב המופלא שהם יוצרים בין חומרים מנוגדים לכאורה, ובין חפצים ומוצרים מהעבר לבין חפצים בני זמננו. השילוב הזה יוצר מראה מעודכן, אך עמיד בפני תהפוכות אופנתיות קצרות טווח.
קורות של עץ אורן מהארצות הבלטיות, שמצאו בחצר מוזנחת של תחנת רכבת, הפכו על ידם לספסלי ישיבה מעניינים. פעמון פלסטיק לדלת, משנות ה-60, הותקן בגומחה מיוחדת ונראה כאילו הוא פריט שנוצר בהזמנה פרטית, ולא כאבזר שנולד בפס ייצור לפני 40 שנה. "אנחנו ציידים של חפצים משומשים", מודה קלארק. דוגמא נוספת היא אמבטיית הנירוסטה שלהם, משנות ה-40, שהותקנה לראשונה בחווה בדרום ויילס החדשה.

שידוכים של חומרים

מאחר שהמטבח פתוח, ופונה לכיוון הסלון, כל הפונקציות הפרקטיות שלו נותבו לחלל המזווה שאינו פתוח לאותו כיוון. במרבית המטבחים מקפידים להשתמש בחומרים ובגוונים אחידים, כדי ליצור אווירה רגועה במקום שהוא מטבעו שוקק חיים. ב-Multiplicity מאמינים בריבוי גם באזור המטבח, ואף הוא היווה אתגר לכישרון שלהם לשדך גוונים וחומרים זה לזה. סביב  הכיור הם השתמשו בפורמייקה בגוון שנהב, והיא מוקפת בפורמייקה בגוון לבן מבריק. גוון אחד מגדיר את המקום שבו הם חותכים ומכינים את האוכל לבישול, וגוון אחר נועד בעיקר לדקורציה.
אזור השינה והמנוחה, שמוגדר על-ידי מפלס גבוה יותר, מאפשר מבט לעבר חדר הרחצה. חדר זה זכה לטיפול עיצובי יפהפה, החל מאגן אמבטיה ישן וכלה בריצוף חלוקי הנחל, ולכן טוב עשו השניים שלא הסתירו את חדר הרחצה מאחורי קיר אטום. פרט עיצובי נוסף בחדר הרחצה היא אסלת בית השימוש. "לא הסתפקנו באסלה רגילה, ובמסגרת חיפושינו גילינו אסלה חומה שפורקה מבית משנות ה-70", מסביר או’סליבן.
 
למרות שהגוון השולט בבית הוא חום, השתדלו השניים שהוא לא יזכיר יותר מדי תצלום ישן. הגוון החום שולט יותר באולם התצוגה ובמשרד. חלק מהרהיטים נבחרו בשל צבעם. בין הרהיטים המודרניים שנרכשו והפריטים הישנים שנמצאו ושופצו, הוצבו בבית גם רהיטים שעיצבו שני השותפים. אחד מהפריטים הללו היא מנורה עומדת גבוהה, המזכירה במראה גורד שחקים צר וארוך, והיא זכתה לשם המובן מאליו – "מנורה גבוהה מאוד". מלבד כישרון וחוש נדיר לפרטים, יש לשני השותפים הללו גם מנה גדושה של חוש הומור.

עוד בנושא

בתים משופצים

מיליון שקל, עיוני: בית מודרני שלא זונח את המסורת


בית מודרני אתני בטירה משלב פינוק וחומריות חדשה ומודרנית עם משרבייה שהפכה להיי-לייט של המרחב המארח. חדש על ישן

בתים משופצים

מנאז' לחמישה: מתיחת פנים חמה ועוטפת לבית ברמת השרון


בית משפחתי שופץ עם פרטיות של סוויטות מלונאיות לכל אחד מבני המשפחה. הגינה נכנסת במבט לתוך הבית, והמטבח הפך ללב הפועם שמאחד את כולם. עיצוב חם וכפרי

בתים משופצים

בלי להתפרע: עיצוב מושקע בתקציב מוגבל


לא תמיד צריך לשבור חסכונות כדי לשפץ את הבית וליהנות מעיצוב מושקע – והפרויקט הזה מוכיח זאת בהחלט

בתים משופצים

זה לא הגיל: בית ישן בעיצוב דרמטי מרענן


עם חלוקת חלל מחודשת, חומריות דומיננטית וצבעוניות נועזת, הבית הוותיק זכה בקו עיצוב דרמטי ובאווירה של לופט צעיר

תגובות

כתיבת תגובה