שאלת השימושיות של חדר הכביסה בבית עולה לא פעם, ובייחוד אצל רוכשי דירות קבלן שזוכים בתוכנית דירה שכוללת אחד כזה. מצד אחד, היעילות של חדר השירות הזה אינה מוטלת בספק אבל מצד שני, כשהאמבטיה כל כך קטנה קשה שלא להתפתות לאיחוד שלה עם חדר השירות. אבל מה עם הכביסה? מה עם המכונות וכל הצינורות?
באיזה עוד חדר תרשו לעצמכם להשאיר את מכונת הכביסה ומכונת הייבוש פתוחות כדי להתאוורר? מאיפה ולאן ישתלשל הצינור השרשורי שפולט את כל החום מהמייבש? איפה תשאירו את הכביסה הלא מקופלת של בני הבית? ותכל'ס, לאן עוד תוכלו לדחוס את מצופי הים, האוכל של הכלב ואת כל הבלגן של הבית? איך מחליטים מה נכון ומה יתאים לכם? אנחנו כאן כדי לעזור לכם להחליט.
אז למה כן צריך חדר כביסה?
אזור הכביסה מיועד למכונות שמרעישות ופולטות חום, כך שעדיף להרחיק אותן מהאוזן ולייחד להן חדר נפרד. גם מראה המכונות, כמו כל מכשיר חשמלי בבית, הוא לא מהמראות שהייתם רוצים מול העיניים. הגישה לחדר כביסה שצמוד לאמבטיה היא נוחה, והחלל עצמו מתפקד בשיא הפונקציונליות ומאפשר אחסון של כל המוצרים הקשורים לניקיון ותפעול הבית.
אם זה לא מספיק לכם, אז גם החלל שמעל מכונות הכביסה יכול לשמש כאחסון יעיל בעזרת תוספת של מדפים או ארונות שירות קטנים וכשמכונת הכביסה והמייבש עומדים זה לצד זה, אפשר להניח עליהם משטח ישר ולהשתמש בו כמקום לקיפול הכביסה, בלי לגרור אותה לסלון. לעיתים, בעיקר בחורף, יש צורך בחלל קטן לייבוש בגדים, ואין מתאים יותר מחדר כביסה לסגור את הפינה ואם לומר את האמת, גם חדר כביסה אפשר להפוך לפנינה עיצובית מהמעלה הראשונה.
קול אחד בעד: יצאנו וחיפשנו מעצבים שתומכים בשימור חדר הכביסה בבית ומצאנו את אפרת וגלי מסטודיו "Creare יוצרות בית", שנלהבות לגבי העניין: "הבלאגן של פינת הכביסה, שהיה שמור למרפסות, מצא את דרכו אל מרכז הבית שלנו. נכון שתמיד יש ארון או כוננית קטנה לשים עליה חומרי ניקוי, אבל בואו נודה שאנחנו לא תמיד מסודרים, ופינת כביסה, שמייצרת עבודה בלי סוף, נראית תמיד מבולגנת. לכן אנו ממליצות להחזיר את הכביסה למקומה, ולהתייחס לכל פינת כביסה בכל הרצינות".
חדר ארונות שהכניסה אליו מחדר השינה נחסמה, הפך לחדר כביסה עם דלתות למסדרון (עיצוב:סטודיו Creare. צילום: אלכס סורל)
והדלת נפתחת (עיצוב:סטודיו Creare. צילום: אלכס סורל)
ולמה לא צריך חדר כביסה?
בינינו, חדר הכביסה הפך מזמן לחדר שירות עיקרי בבית ואליו דוחסים בדרך כלל את כל הג'אנק של הבית ולכן הוא הופך לחדר מבולגן, לא מסודר ולא מטופל. גם ככה האמבטיה כל כך קטנה, מדוע לא להוציא את המכונות לאזור אחר ולהסתיר אותן בעזרת ארון? יש מי שכל תפעול הבית מתרכז אצלו סביב המטבח, כך שהצמדת מכונות הכביסה והייבוש למדיח ולשאר מכשירי החשמל היא טבעית ותוסיפו לכך סל כביסה נייד, והצורך בחדר כביסה הפך למיותר.
ואם הטכנולוגיה בעייתית לכם, אז המכשירים החשמליים של היום, עם כל הטכנולוגיה האולטרה עתידנית שלהם, יכולים להיות שקטים מאוד, ויש גם מכונות ייבוש בעלות מעבה פנימי לאחסון נוזלים, ללא צורך בשרוול וביציאה לחלל חיצוני – כך שאין כל בעיה להציב אותם במטבח, במסדרון או אפילו באחד החדרים. וחוץ מזה, לא בכל בית יש חדר או מרפסת שירות.
קול אחד נגד: טלילה מ"טלילה בעיצובים – תכנון ועיצוב פנים" ממליצה, תוך חשיבה אקולוגית ויעילה, לא להקצות שטח גדול לחדר כביסה, אם בכלל. "בארצות קרות חדר כביסה משמש בנוסף לכביסה, גם לייבוש ולגיהוץ. בארץ חמה כשלנו, שבה לובשים בגדים נוחים של 'לכבס ולקפל', שטח חדר הכביסה יכול להצטמצם לנישה ייעודית הכוללת מכונה, מייבש לימי הגשם (בעיקר בתקופה שבה יש ילדים קטנים או חיילים) וארון לכביסה המלוכלכת".
ואם בחרתם שלא להכניס חדר כביסה הביתה, בכל זאת כדאי שתדאגו ל:
ארגון יעיל של חדר האמבטיה (או כל חלל אחר) עם מקום חבוי למכונות וכלי ניקוי וגם למדפי אחסון, עדיף סגורים.
פינת כביסה קרובה למכונה, כדי למנוע טיילת עם ערימות כביסה מלוכלכות.
אזור כביסה קרוב ליציאה לאזור התלייה, אם אתם גרים בבית פרטי.
לנטרל ערימות של כביסה באמבטיה, במטבח או בסלון.
מכונת כביסה או מייבש שקטים.
מייבש כביסה ללא שרוול.
אולי בכלל חדר כביסה חיצוני, מחוץ לבית? באמריקה זה עובד מצוין.
תגובות