
עיצוב מטבחים // העץ מתקמבק: חזרתו של העץ לעיצוב המטבחים
העץ מתקמבק: חזרתו של העץ לעיצוב המטבחים
מוטיבים של עץ משתלטים על המטבח ולא רק כבוצ'ר בלוק או מדף בודד שמנסה לחמם את האווירה, אלא כחזיתות שלמות של מטבח עץ או נגרות דומיננטית
מאת: מערכת בניין ודיור צילום:
מגמת הצבעים במטבח בשנים האחרונות נעה ממטבחים כהים דרך צבעוניים ועד למטבח הנצחי בלבן. כל אחד יכול לבחור לעצמו את מטבח החלומות שלו, להעז באפור ובשחור מודרניים או להסתפק ברכות הבהירה, אבל יחד עם החופש לבחור חזר למטבח גם העץ. המטבח המסורתי שכולו עץ התיישן ונבעט החוצה, אבל הדרך חזרה הייתה יחסית מהירה, והיום משתלב עץ בהיר יותר במטבחים, אם בארונות יחידים ואם במראה שלם יותר. "לאחרונה יש נטייה לחזור לטקסטורות העץ בעיצוב פנים, שכן לוחות עץ מוסיפים טקסטורה עדינה וחמימה, וממלאים, אולי באופן לא מודע, את הכמיהה שלנו לחומרים טבעיים שלרוב חסרים במרוץ החיים המודרני", מסבירה מעצבת הפנים ניקול ויינברג. שימוש בחומרים טבעיים ורצוי בעלי מרקם, כמו קורות עץ בתקרה או שילוב עץ טבעי באי או במדפים פתוחים במטבח, מוסיפים את החמימות המתבקשת ויוצרים תחושה נעימה יותר בחללי הבית, שמקרבת לטבע. עץ בכל גוון משתלב במנעד של צבעים וחומרים, וגם במינונים מדודים הוא מעניק את האפקט הרצוי.

עיצוב: יסכה סטו, צילום: אורית אלפסי
מטבח עוצב כחלק משיפוץ דירת משפחה שהוסבה לדירת רווקים במראה יוקרתי ומתוחכם. לקירות המטבח נבחר חיפוי עץ חם, ויחד עם גוף תאורה ייחודי מעל הדלפק התקבל מראה מסוגנן ומלא בסטייל. "חיפוי הץ מועיל לאקוסטיקה, ומוסיף תחושה של שקט ויוקרה לחלל", מסבירה המעצבת.

עיצוב: ניקול ויינברג, צילום: ערן טיירי
"תחילתו של כל מרחב הוא בתכנון נכון שמכתיב את שאר הבחירות העיצוביות. במקרה זה מבנה המטבח הצר והארוך הביא להחלטה להוציא את היחידות הגבוהות הלבנות אל מחוץ למטבח ולמקם אותן בפינת האוכל ובכך לייצר מרחב פונקציונלי חופף", מסבירה מעצבת הפנים מיכל לוי על המטבח הבא. "ברגע שמרחב המטבח נפתח היה מקום להכניס עניין, כזה שלא יכביד ויעמוד במבחן הזמן. מראה העץ נתן בדיוק את המענה הזה עם חומר טבעי, חמים ובעל טקסטורה ייחודית, שהשאיר המון חופש לאלמנטים עיצוביים נוספים". הדיירים עברו דירה וגם בו ביקשו לשלב עץ (כפי שנראה בפסקה הבאה).

עיצוב: מיכל לוי, צילום: הגר דופלט
מטבחם של הדיירים תוכנן שנית בביתם החדש, הפעם בצורת L שבמרכזו אי עם מקום ישיבה לסמול טוק או קפה של בוקר לצד שולחן אוכל לישיבה משפחתית משותפת. מאחר שהמרחב גדול ומואר לא עלה חשש מבחירה בגוון גרפיט לחלקים הגבוהים של המטבח, אך נוספה פינת קפה שתקליל את המסה ותוסיף עניין. "במרבית הבית היו סוגים שונים וגוונים שונים של עץ, לכן החופש לבחור את סוג העץ היה גדול", מספרת המעצבת שנכנסה לביתה החדש של הדיירת והבינה שיש בתים שצריך לתת להם "להיות" ולא להפריע להם מבחינה עיצובית. לבסוף נבחר עץ אלון טבעי שהשתלב עם רצפת הבית. יחד עם זאת נשמר סוג של ניתוק בין ארונות המטבח לרצפת הבית על ידי בחירת צוקל כסוף שלא יוצר עומס. אלמנט הברזל שהיה במטבח קודם לשיפוץ הוכנס בגרסה עדכנית ושולבו אקססוריז חדשים לצד ישנים.

המטבח בבית החדש. עיצוב: מיכל לוי, צילום: הגר דופלט
באי המשלב אחסון משני צידיו תוכננה פלטת עץ מלא מתכווננת כחלק ממנו, ולה רגל ומערכת מסילות פנימיות המאפשרת לפתוח את האי לאירוח של עד 20 איש. לפני השיפוץ המטבח היה בגוון עץ כהה, והדיירים ביקשו מטבח מודרני ולבן המשלב חומרים טבעיים. הבחירה בגוון של אלון טבעי, כמו שולחן האוכל והמדפים הפתוחים בספסל שמאחור וביחידת האחסון שמעליו, ממשיכים את הקו הטבעי שבסלון. "לאחרונה אנו רואות צורך של לקוחות למראה חמים ומעודן יותר, ייתכן בעקבות תקופת הקורונה, בה כולנו נאלצנו לבלות יותר זמן בבית", אומרות תמר פיצ'ו ואפרת פרויליך מסטודיו "אפרת ותמר אדריכלות ועיצוב פנים". "השימוש בחומרים טבעיים כמו עץ וברזל מעדנים ומוסיפים תחושה של חום ועונים על הצורך הזה. נגיעות עץ במטבח לבן מדגיש את החומר, 'מוציא' את העץ החוצה ומאפשר להשיג תחושת חמימות וביתיות אליה כולנו שואפים".

אפרת ותמר אדריכלות ועיצוב פנים, צילום: טל ניסים

עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
עיצוב: ליאת שמחי, צילום: שירן כרמל
תגובות