כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב מטבחים  //  מטבח מנצח: 13 טיפים לתכנון המטבח המושלם

מטבח מנצח: 13 טיפים לתכנון המטבח המושלם

רגע לפני שמחליטים לתכנן מטבח חדש, כדאי לקרוא המלצות של מעצבי פנים מומחים. כללים שלא תמצאו בספר החוקים של העיצוב אבל חשוב שתדעו

מאת: מערכת בניין ודיור צילום:


למטבחים שלל צורות, צבעים וסגנונות, מכשירים אחרים ויחידות ארון קטנות וגדולות, סגורות או פתוחות, אבל יש בהם גם כמה כללים לא כתובים, שאותם לומדים מניסיון. פנינו למעצבי פנים שתכנון מטבחים הוא חלק מעיסוקם היום יומי, וביקשנו את העצות הטובות ביותר שהם יכולים לתת, רגע לפני שסוגרים את תוכנית העיצוב החדשה של חלל הבישול.

תחילת תכנון

"המטבח הוא אחד המקומות העיקריים בבית וקיימת חשיבות רבה לתכנון מוקפד ויעיל שלו", אומרת מעצבת הפנים מזל גלבוע. "כשמחליטים לשפץ כדאי לשים לב לתקינות התשתיות, מערכת האינסטלציה, האיטום והחשמל, והאם יש צורך בהחלפתן או בתוספת למערכת חשמל קיימת, שכן יש מכשירים שדורשים חשמל תלת פאזי. חומרי גמר של הארונות, כמו פורמייקה, צבע או עץ, או משטחי העבודה, כמו קוורץ, פורצלן, שיש טבעי ועוד, ייבחרו בהתאם לכל משפחה וסגנון הפעילות שלה". שאלות שיש לשאול לקראת תכנון המטבח קשורות לאופיו העתידי הן לדבריה: האם המטבח פעיל ברוב שעות היום? והאם ישנם ילדים קטנים? מי מבשל בו? האם יהיה אופן ספייס לחלל הציבורי או סגור יותר? ומה קונספט הבית כולו, שלפיו ייקבע סגנונו של המטבח – כפרי, מודרני, מינימליסטי או אחר – והאם הצבע הנבחר תואם לקונספט.

מטבח עם אי

עיצוב: מזל גלבוע, צילום: סוזי לוינסון

מטבח עם אי

משולש הזהב: חשוב לשמור על "המשולש החכם" במטבח וליצור גישה נוחה בין הכיור, הכיריים והתנור והמקרר. המטבח צריך להיות יפה ופרקטי, לשלב בין העיצוב לאחסון ולדאוג לאוורור בזמן טיגון. לאוהבי הבישול מומלץ לתכנן מטבח שבו יעמדו כשפניהם לחלל הציבורי ולא גבם. (מעצבת שירלי דן)

מטבח לבן

עיצוב: שירלי דן, צילום: שי אדם

מטבח לבן

ריכוז ארונות גבוהים: כדי לשמור על תחושת אוורור במטבח, יש לרכז את הארונות הגבוהים, הכוללים מוצרי חשמל, מזווה ואחסון, בחלק אחד של המטבח. ארונות מהרצפה ועד התקרה מכילים הרבה יותר מקום מארון נמוך, ומעל הארון התחתון נשאר חלל ריק ונעים לעין. ניתן אף לשחק בין גוונים שונים של ארונות. (מרטין קסל אדריכליות)

מטבח לבן

מרטין קסל אדריכליות, צילום: חן לופו

מכשירי חשמל ואחסון: את מכשירי החשמל הממוקמים בדרך כלל על השיש ומשתמשים בהם באופן יום יומי יש לשלב כבר בתוכנית המטבח, ולייצר מקסימום מקומות אחסון ואף מחיצות במגירות על פי הצורך, כדי לשמור על סדר. (מעצבת קרן גנס)

30 ס"מ עושים את ההבדל: כדי לשמור על אי ברוחב 90 ס"מ, המיועד לבישול ואכילה ואין בו מקום מעבר לכך, נבחרו כיריים צרות וארוכות בעומק 30 ס"מ, כדי שהיושבים לא ימצאו עצמם מול הכיריים ומה שניתז מהם. במטבח שבו היה חסר שטח אחסון וגם משטח עבודה, הועמק החלל ב-30 ס"מ על חשבון חדר האורחים שמעבר לקיר (בו תוכננה ספרייה בעומק הבליטה). השיש נשאר בעומק 60 ס"מ, ובנישה שנוצרה מוקמו קלאפות שמגיעות עד משטח העבודה, כשהשיש נכנס לתוכן. (מעצבת אלינור בלומברג)

קלפה על השיש

עיצוב: אלינור בלומברג, צילום: איתי סיקולסקי

קלפה על השיש

הפרדת אזור השתייה: כדי לא לסבול מהפרעות תוך כדי בישול, יש להפריד את אזור השתייה מאזור הבישול, כך שמי שרוצה לשתות מים או להכין לעצמו קפה, לא צריך להיכנס ללב ליבו של המטבח. צרו צרו פינה נפרדת במטבח שבה מכונת קפה, תמי 4, סוכר, תה ועוגיות וכך תוכלו לבשל ברוגע. (מעצבת בטי יעקובסון)

מטבח בהיר

עיצוב: בטי יעקובסון, צילום: אורית ארנון

מטבח בהיר

כלי הגשה באי: כשפינת האכילה ממוקמת על האי מומלץ לאחסן בו את כל כלי הגשת האוכל – מצלחות, כוסות, וקעריות ועד הסכו"ם – רצוי בתוך מגירות האי כדי לקבל גישה נוחה. (מעצבת איילת לוי עדני)

מטבח לבן

עיצוב: איילת לוי עדני, צילום: ערן תורג'מן

מטבח לבן

שקעים באי: גם אם האי במטבח אינו מתוכנן לעבודה שוטפת של הכנות ובישולים, חשוב למקם בו שקעים לטלפון, מחשב ופינוקים נוספים שיתווספו אליו באופן שוטף. (מעצבת אודליה ברזילי)

אי לבן במטבח

עיצוב: אודליה ברזילי, צילום: עינת דקל

אי לבן במטבח

משטח עבודה

מינימום גודל: גודל מינימום של משטח העבודה צריך להיות לפחות מטר כדי לאפשר לנצל אותו כראוי ולעבוד נכון עם חומרים שונים וכלים כמו מיקסרים ומכשירי עזר. במטבח קטנטן שולחן האוכל יכול לשמש כאזור עבודה נוסף, ובמקרים אחרים אזור הכיריים והכיור יכולים לקבל כיסוי של משטח עץ ולהפוך לשטח עבודה לכל דבר. (מעצבת עליזה כהן)

אי לבן

עיצוב: עליזה כהן, צילום: ערן תורג'מן

אי לבן

מרווח בין כיריים לכיור: משטח העבודה המשמעותי ביותר במטבח הוא זה שבין הכיור לכיריים, בו נעשית רוב עבודת ההכנה של האוכל. לכן חשוב להקפיד על מרווח עבודה גדול ככל האפשר ללא הפרעות (למשל מטבח פינתי שבו אי אפשר באמת לעבוד על גבי הפינה), להביא בחשבון בישול בזוג או אפייה עם ילדים שצריכים לעמוד זה לצד זה בצורה נוחה. (מעצבת יעל שביט)

בחירת שיש: בחירת משטח צריכה להיעשות רק לאחר התקנת המטבח בבית ולא בשלב הזמנת המטבח כפי שקורה במרבית המקרים, ואז הדיירים נאלצים לדמיין או לקחת סיכון באשר לתוצאה הסופית. רצוי להביא הביתה כמה דוגמאות כדי לבדוק אותן על המטבח בפועל ולוודא התאמה ודיוק. (מעצבת בטי יעקובסון)

יחידות הארונות

ידיות אינטגרליות: ביחידות המטבח מומלץ לבחור בידיות אינטגרליות שהתחזוקה שלהן קלה, המראה אלגנטי וילדים לא ייפגעו מהן, ולתכנן שתי מגירות סכו"ם – באי לצורך הגשה ומתחת לכיריים – כדי שבזמן הבישול הכלים יהיו נגישים. (מעצבת אורטל סלאמה)

מטבח לבן

אורטל עיצוב ותכנון פנים, צילום: מירב פלברג

מטבח לבן

מדפים וצבע: מדפים, קוביות פתוחות וכלים תלויים מפיחים חיים במטבח והופכים אותו לאישי ופחות מעונב ומשעמם, וחזיתות שאינן בגוון לבן-אפור-שחור משנות את החלל והופכות למרכיב עיצובי מלא השראה. (מעצבת קרן גנס)

עוד בנושא

עיצוב מטבחים

לאכול עם העיניים: הצצה לאחד המטבחים היפים והמסקרנים שראינו השנה


המטבח היווה מאז ומתמיד ציר חשוב ומרכזי בבית הישראלי וככל שמתקדמים בציר הזמן ההשקעה בו רק הולכת ומתעצמת. דווקא עכשיו, כשחשבנו שכבר ראינו הכל, מצליחה מעצבת הפנים חגית אלבק לחדש ולהפתיע עם מטבח ייחודי ומעורר השראה אותו תכננה בביתה ששופץ לאחרונה. החשיבה וההשקעה ניכרים בכל פרט ומדובר ללא צל של ספק באחד המטבחים המיוחדים והמרשימים שראינו לאחרונה.

עיצוב מטבחים

העץ מתקמבק: חזרתו של העץ לעיצוב המטבחים


מוטיבים של עץ משתלטים על המטבח ולא רק כבוצ'ר בלוק או מדף בודד שמנסה לחמם את האווירה, אלא כחזיתות שלמות של מטבח עץ או נגרות דומיננטית

עיצוב מטבחים

הרבה יותר מצבע: מטבחים אמיצים בצבע ורוד


מה קורה כשלחלל פעיל ומרכזי כמו מטבח נבחר צבע ורוד? אנשים שהתעקשו על מטבח ורוד חיפשו את התחושה שהוא מעניק ולא מתנצלים על הבחירה

עיצוב מטבחים

מטבח מנצח: 13 טיפים לתכנון המטבח המושלם


רגע לפני שמחליטים לתכנן מטבח חדש, כדאי לקרוא המלצות של מעצבי פנים מומחים. כללים שלא תמצאו בספר החוקים של העיצוב אבל חשוב שתדעו

תגובות

כתיבת תגובה