בניין ודיור

עיצוב מטבחים  //  נקודות למחשבה: חמישה דגשים בתכנון מטבח

נקודות למחשבה: חמישה דגשים בתכנון מטבח

מתכננים מטבח חדש או משפצים את הקיים? הנה חמישה דברים שכדאי לקחת לתשומת הלב – מסגנון העיצוב ועד לנקודות החשמל

מאת: מורן מוזס צילום:


סוף מטבח במחשבה תחילה | מטבחי דקל

איך זה נראה?
נתחיל מהדבר הכי מעניין – הנראות של המטבח. כאן אתם צריכים לשאול את עצמכם שלוש שאלות חשובות: איזה סגנון אנחנו רוצים? האם המטבח פתוח או סגור? האם המטבח גלוי או נסתר?

סגנון המטבח
לומר שאתם רוצים מטבח מודרני או כפרי, זה לא מספיק. היום יש טווח רחב של סגנונות עיצוב, וכדי להשיג את מטבח החלומות שלכם אתם צריכים לדייק את ההעדפות שלכם. לטובת העניין, נסו לחשוב על הצבעים שאתם רוצים, על החומרים שמושכים אתכם ועל התחושה שאתם מעוניינים שהמטבח ישרה.

פתוח או סגור
זאת כנראה השאלה הראשונה שישאלו אתכם בחברת המטבחים. כיום רוב האנשים מעדיפים מטבח פתוח, שפונה אל המרחב הציבורי ומאפשר לבשל ועדיין להיות בקשר עם יושבי הבית והאורחים. עם זאת, רבים עוד דבקים במטבח המסורתי הסגור, שנותן חוויית בישול אינטימית יותר, ומונע מעבר של ריחות ורעשים לשאר החדרים. צורת המטבח תשפיע על ההתנהלות היומיומית שלכם בבית, לכן חשוב שתשקיעו מחשבה בבחירתה ותתאימו אותה לאורח החיים שלכם.

גלוי או נסתר
בעבר רוב המטבחים נראו אותו הדבר – ארונות נמוכים, יחידת ארונות עליונים מעל הכיור, ועוד ארונות גבוהים שמשמשים כמזווה. היום יותר ויותר אנשים מטילים ספק בסדר הקבוע, ובוחרים לוותר על הארונות העליונים לטובת מדפים, או מחליטים להשאיר חלק מהארונות פתוחים. הבחירה ביחידות אחסון רבות וסגורות היא כנראה יותר פרקטית, אבל מדפים ואזורים חשופים יכולים לשדרג את עיצוב המטבח ולהקליל אותו. מה שכן, באופציה הגלויה, יש לקחת בחשבון שהדבר דורש שמירה על הסדר וטיפול באבק המצטבר.

פתוח וכפרי | מטבחי פשטות, צילום: dna

עוד בנושא

עיצוב מטבחים

לזה לא ציפינו: אביזרי מטבח מיוחדים באמת


כיור משולב עם משטח עבודה, ברז מתכוונן ומגירת ואקום לשימור מזון - כל המוצרים הכי מיוחדים למטבח, באולם התצוגה של גומא

עיצוב מטבחים

לא רק שיש: סוגי משטחים למטבח


עולם המטבחים מציע מגוון רחב של משטחים מחומרים שונים, בסגנונות עיצוב רבים וברמות עמידות שונות. הצטרפו לסיור באולם התצוגה של גומא, כדי ללמוד על האפשרויות העומדות בפניכם

עיצוב מטבחים

מטבח קטן או מטבח גדול?


היתרונות של מטבח גדול ומרווח ברורים, אבל לפעמים דווקא המטבח הקטן הוא הנוח יותר. כך תתכננו את המטבח נכון, בהתאם לשטח המוקצה לו

עיצוב מטבחים

כמו חדש: סיור בבית שעבר שיפוץ מקיף


הבית הזה עבר שיפוץ משמעותי, ועכשיו הוא נהנה ממראה חדשני וממטבח מעוצב ונוח. מוזמנים לסייר

מדפים גלויים | איקאה

איך זה עובד?
גם מעצבי המטבחים עצמם יאמרו לכם שבכל הקשור למרחב הזה של הבית – הפונקציה היא שמנצחת. המטבח הוא אזור פעיל שאמור לשמש את כל בני המשפחה על בסיס יומי. על מנת ליהנות ממטבח יעיל, יש להתחשב בהנדסת אנוש ובתקנים מקובלים.

משולש עבודה
משולש עבודה הוא מונח חשוב בתכנון מטבחים שמתייחס לקומפוזיציה הקריטית של מקרר-כיור-כיריים. רוחב האזור שבין הכיור לכיריים צריך לנוע בין 80-160 ס"מ, כשהאידאל הוא 120 ס"מ. שטח קטן מזה לא יאפשר לעבוד בנוחות, ושטח גדול יותר יאלץ אתכם להתרוצץ הרבה במהלך הבישול. את המקרר כדאי למקם מול ובין שני האלמנטים האלה – וכך נוצר לכם משולש עבודה נוח ויעיל.

מידות וגבהים
גובה שיש סטנדרטי הוא כ-90 ס"מ, אבל אם אתם נמוכים או גבוהים מהרגיל כדאי שתנעו כמה סנטימטרים לכאן או לכאן. זה נשמע קטנוני, אבל גם לסנטימטר בודד יש משמעות חשובה כאשר אתם רוכנים במשך שעות מעל לשיש. באופן דומה, ודאו כי מכשירים כמו מיקרוגל, נמצאים במקום נגיש. מעבר להנדסת האנוש, צריך גם לחשוב על הכלים שאמורים להיכנס למטבח. העומק המקובל לארון במטבח הוא 32 ס"מ, כדי לאפשר אחסון של צלחות סטנדרטיות. אם אתם יודעים שיש לכם ציוד במידות חריגות, כדאי להיערך מראש עם מקום עבורו.

מעברים ופתחים
מטבח הוא מרחב שבו כל בני המשפחה אמורים לנוע בנוחות. אתם צריכים להצליח לבשל גם בזמן שהילדים יושבים לאכול, ובן או בת הזוג מציצים בתוך המקרר. לצורך כך, יש לחשוב על המעברים במטבח. המרחק המינימלי בין אי לשיש, למשל, הוא 110 ס"מ. בנוסף, יש לוודא שמול כל מגירה ודלת, נשמר מספיק מקום כדי להתכופף ולפתוח אותה.

משולש עבודה נכון | טאצ'ווד

מעברים | טאצ'ווד, צילום: עודד סמדר

ממה זה עשוי?
לפעמים מטבחים שנראים כמעט זהים, מחזיקים בפערי מחירים משמעותיים. הסיבה קשורה בעיקר בחומרי הגלם שמהם עשוי המטבח. בבחירה של כל אלמנט במטבח, צריך לתת את הדעת על החומרים שמרכיבים אותו.

גוף וחזית הארונות
הבחירה העיקרית היא בין עץ טבעי לבין חומרים מעובדים מתועשים, כאשר בשני המקרים נפגשים בטווח רחב של רמות איכות ומחירים. עץ טבעי הוא לא בהכרח טוב, כמו שחומרים מתועשים הם לא בהכרח רעים. אם אתם בוחרים בעץ, בדקו את סוג העץ ואת מספר השכבות שלו. אם אתם הולכים על חומרים מתועשים כמו MDF וסיבית, ודאו שהם לא נוטים להתנפח במגע עם מים.

משטח העבודה
משטח העבודה הוא מה שאנחנו מכנים 'שיש', אלא שבמרבית המקרים הוא כלל לא עשוי משיש. בשל העלות הגבוהה של השיש ורגישותו, בבתים רבים משתמשים בגרניט שנחשב למשטח עמיד, או באבן קיסר – פטנט ישראלי המיוצר מקוורץ. כיוון אחר הוא לבחור במשטח עץ, שמקנה למטבח אופי כפרי – אך גם דורש תחזוקה לא פשוטה. משטח פופולרי נוסף הוא הקוריאן, שפותח אפשרויות עיצוב רבות כיוון שהוא מתאים גם לכיורים. משטח אחר הוא הנירוסטה, שעד לא מזמן שימש רק במטבחים תעשייתיים אבל עכשיו מתחיל להיכנס גם לבתים.

שפע חומרים | מטבחי דקל, צילום: רותם-מאור אזולאי

מטבחי פשטות, בשיתוף האדריכלית: שרון וייזר, צילום: dna

מה יש בפנים?
לפעמים דווקא הדברים שסמויים מהעין הם החשובים ביותר – וכאן אנחנו מגיעים לדבר על פרזול. תחת הכותרת 'פרזול' נכללים כל המנגנונים הקיימים במטבח, לרבות המסילות והצירים. החשיבות של פריטים אלה מתגלה בדרך כלל רק כשיש תקלה, למשל כשהמגירה פתאום נתקעת. כדי למנוע מצבים כאלה שפוגמים בתפקוד המטבח, חשוב לבחור בפרזול איכותי שיחזיק מעמד למשך שנים.

חשיבות הצירים | איקאה

בשביל המגירה | טאצ'ווד, צילום: אלעד שריג

מה עוד?
עצמו רגע את העיניים וחשבו על כל הדברים שיש לכם במטבח. צלחות, כוסות, מכונת אספרסו, מעבד מזון, מתקן מים – והרשימה מתארכת. לפני שאתם סוגרים מטבח, מפו את כל הציוד המשמעותי שאתם מתכוונים להכניס אליו, וודאו שאתם משאירים מספיק מקום לכל דבר. בנוסף, בדקו אילו מוצרי חשמל אתם צריכים בשימוש קבוע – כמו קומקום וטוסטר, ואילו מכשירים אתם מוציאים לצורך ספציפי – כמו מיקסר. בהתאם לכך קבעו את הכמות והמיקום של נקודות החשמל. חשיבה מוקדמת כזאת, תחסוך לכם הרבה כאב ראש בהמשך.

מקום לכל מכשיר | מטבחי אביבי

מטבחי פשטות, צילום: dna

תגובות

לרחל את בטח מכניסה חיות למקרר ולמקפיא ולפה זה עוד יותר דוחה מלצלם חתול במטבח

הי, מהיכן המנורות שמעל לאי בתמונה הראשונה?

אל תשימו בע"ח בתוך מטבח, קצת איסטטיקה... אבל זה פשוט מגעיל... אוכל ובע"ח לא הולכים יחד...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *