כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב מבנים ציבוריים  //  השבת קרקעות

השבת קרקעות

ספריה ובית יד לבנים מהווים פינה של אדריכלות מודרנית בלב קמפוס אקדמי כפרי בעמק חפר. עם הפנים לקיימות ולבנייה ירוקה

מאת: חדווה אלמוז, עורכת מגזין בניין ודיור צילום: עמית גרון


עם הכניסה למרכז האקדמי רופין שבעמק חפר, אנו חוזרים עשרות שנים לאחור, לימים שבהם באה לידי ביטוי בקיבוצים תפיסה אדריכלית אחידה בתכנון הסביבתי ובסגנון הבנייה. לפני שישים שנה, כשהוקמה מדרשת רופין על ידי תנועות התיישבות, שימש המקום כמרכז הכשרה בחקלאות. הבתים הקטנים, בעלי גגות רעפים בשיפוע מתון שעם השנים קיבלו גוון מוחלש של אדמת חמרה, מסודרים באלכסונים מקבילים, והשלטים מורים על מהות המבנים. בהדרגה, משיקולי כדאיות ותוך התאמה לצרכים המשתנים, הפך המקום למרכז אקדמי המיועד לכולם ולא רק לבני מושבים וקיבוצים. השינוי לא פגע באווירה הכפרית השוררת במקום, גם לאחר התוספת העכשווית של בניין הספריה ובית יד לבנים להנצחת חללי עמק חפר.

השילוב בין בית יד לבנים והספריה האקדמית נוצר מתוך מהות הפעילות שיועדה למבנה

זהו הבניין היחיד במקום המזדקר כלפי מעלה, כמכוון לשמים. אתר ההנצחה עוצב כמגילה, ושמות הנופלים חקוקים על גבי לוחות זכוכית מוארים המוצבים בדרך מפותלת היוצרת מתח מדיטטיבי, כבמסע בזמן המאפשר עיבוד תחושת צער ואובדן. במרכז המגילה באר עם לוח משתקף שאליה נשפכים "כוכבים" בדמות תאורה עדינה היורדת מכיפה הקבועה בתקרה. המיצג מסמל את האינסופיות המעגלית של החיים, הזמן והיקום. הספריה, המיועדת לסטודנטים ולאנשי אקדמיה, פתוחה גם לתושבי הסביבה, ובסמוך לאתר ההנצחה אף נחנך אולם הרצאות וכנסים.

הבניין תוכנן לאור עקרונות הבנייה הירוקה, תוך התחשבות מרבית בסביבה. הגגות המעוגלים משתלבים בנוף, כשמצד אחד נגלים הרי שומרון ומנגד פרוסים נתניה וקו החוף. פנים הבניין חשוף על ידי קירות זכוכית מוצלים הפונים לגן המרכזי. אגף האודיטוריום משוקע ברובו באדמה וגגו המדורג, המכוסה דשא, משמש כאמפיתיאטרון באירועים רבי-משתתפים.

מיקום הבניין בשטח נקבע תוך התחשבות בנתוני האקלים ובכיווני רוחות השמים. הצד החשוף של הבניין פונה צפונה ובכך מאפשר כניסת אור ללא קרינת שמש ישירה. מאותה סיבה נבנה באלכסון קיר הזכוכית הפונה מערבה. חיסכון משמעותי בצריכת אנרגיה ובידוד טרמי יעיל הושגו על ידי שיקוע חלק מהבניין בקרקע.

הבניין, שצורתו כאות L, אכן נראה כ"צומח" מתוך הקרקע, כאילו היה שם תמיד, נסתר באדמה. חללי הבניין נובטים מתוך קיפולי הקרקע ויוצרים מבנה פיסולי בעל קווים המתקשרים בהרמוניה מלאה עם הסביבה. רוב שטח גג הבניין מכוסה צמחייה, בעיקר דשא המושקה במים ממוחזרים, ולמעשה מחזיר לקמפוס שטחים מאדמתו, המשמשים את המבנה.

קנפו כלימור אדריכלים: המשרד הוקם בשנת 1980 על ידי דוד קנפו ותגית כלימור, וכיום כולל שתי שלוחות, בחיפה ובתל-אביב. למשרד, העוסק במגוון רחב של עבודות בתחום בינוי ערים, רשימה ארוכה של לקוחות הכוללת משרדי ממשלה, מוסדות ציבוריים, עיריות ולקוחות פרטיים בארץ, באירופה ובאסיה.
קנפו כלימור הם מהחלוצים בפיתוח אדריכלות ירוקה ובניסוחה, ומחויבים לעקרונות אקולוגיים ולקיימות.

קנפו כלימור אדריכלים נבחרו כמשפיעים לשנת 2009 בקטגוריה אדריכלות ציבורית

עוד בנושא

עיצוב מבנים ציבוריים

נגרות מעוצבת: מצעצועי ילדים לבתים יוקרתיים


הודות לשיתוף פעולה בין שחר סלע למעצבות פנים, בית הספר הזה הפך לסביבת למידה מעשירה, מפתחת ומלאת אסתטיקה

עיצוב מבנים ציבוריים

עושים עסק: עיצוב חנויות ומתחמים קמעונאיים


בעידן האינטרנט וקניות האונליין, הנראות של החנויות הרגילות מקבלת חשיבות עליונה. חברת 'קורן פתרונות חזותיים' מבינה זאת, ומקימה מתחמים שעושים חשק לזוז מהמחשב

עיצוב מבנים ציבוריים

מעצבים תקווה: עיצוב מבנים מעצימים למען הקהילה


בכוחו של עיצוב לחולל מהפכים משמעותיים והרמוניים לא רק בסביבת מגורים, אלא גם במוסדות ציבור למען הקהילה. בית נוער בפתח תקווה והוסטל לנפגעי נפגש בעפולה ממזגים יחדיו ערכים, שמחה וצמיחה

עיצוב מבנים ציבוריים

בחזרה לביה"ס: החינוך מתחיל בעיצוב


משה בן דוד ותמר קאסוטו הם בעלים של משרד אדריכלות לילדים ונוער המתמחה בעיצוב גני ילדים ובתי ספר, וגם, במקרה, בעל ואישה, וגם מורים בעצמם (נחשו איפה הכירו). "תמיד מדברים על תנאי ההעסקה של המורים, אבל אף פעם לא מדברים על סביבת העבודה שלהם", הם אומרים. תסתכלו איך הם בחרו לעצב חדר מורים, ויש גם הסברו למה

תגובות

כתיבת תגובה