כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב מקומות בילוי ופנאי  //  עיצוב נוגע ללב

עיצוב נוגע ללב

מחסן שומם בנמל יפו הפך לביתה של עמותת "נא לגעת" שמפעילה בו תיאטרון ייחודי ששחקניו חירשים-עיוורים, בית קפה שמלצריו חירשים ומסעדת חושך שצוותה מורכב מעיוורים

מאת: דנה כהן צילום:


בליבו של נמל יפו המתחדש, בין שלדים ערומים למבנים בתהליכי בנייה עולה ומבצבץ אי של שפיות עיצובית – בניין בריטי מתקופת המנדט ששימש בעבר הלא רחוק כמחסן, שופץ ותוכנן מחדש, ומשמש כיום את אחד ממיזמי התרבות המרגשים והמרתקים ביותר בישראל בניהולה של עמותת "נא לגעת".

העמותה שנוסדה בשנת 2002 מנהלת במקום שלושה פרוייקטים שונים: אנסמבל-תיאטרון "נא לגעת", שבמסגרתו מופיעים שחקנים חירשים-עיוורים, מסעדת "בלק אאוט", מסעדת חושך שמשרתים בה מלצרים עיוורים ובית הקפה "קפיש" שבצוותו מלצרים חירשים. המרכז הוקם מתוך האמונה של אנשי העמותה כי "לכל אדם, באשר הוא, יש את הזכות לקבל על עצמו את חובת התרומה לחברה… (וכי) יש צורך וניתן לשנות את המציאות הקיימת בה אנו חיים" (מתוך מצע העמותה).

"על-אף המגבלות הקיימות, היה לי חשוב להפוך את המקום לראוי. רציתי שהמבקרים ירגישו את הפריווילגיה שבהגעה אל המקום" אומרת רומי

מבנה המרכז תוכנן על ידי האדריכל אייל זיו, אשר שימר את חזיתו המרהיבה, בסגנון המנדטורי העתיק, והתווה חלוקה מחדש של החלל הפנימי. את מלאכת חידוש ושיפוץ החלל הפנימי של ההאנגר הפקידה העמותה בידיהם של רומי ואוהד סילבר-בנית. "הכול התחיל מתכנון בלתי אפשרי" מספרת רומי, "איש ממנהלי הפרויקט ומאנשי המקצוע לא ידע מראש כיצד לתפעל ולגבש את הרעיון הראשוני של יצירת מרכז ותיאטרון לחרשים-עיוורים לכדי דבר ממשי". בנוסף לאתגר שבהקמת מרכז שהוא חלוצי במהותו, תקציב הפרויקט היה מוגבל מעובדת היותו פרויקט של עמותה חברתית. כדי להתמודד עם דרישות הקמת המבנה והפיכתו לתיאטרון מאובזר, השתמש צוות ההקמה בחומרים ובריהוט אשר הושגו בדרכים יצירתיות – כסאות התיאטרון נמצאו באולם ששופץ בדרום הארץ, ציוד המטבח נקנה ממסעדה שפשטה את הרגל וציוד ההגברה והתאורה מאולם שנסגר. "על-אף המגבלות הקיימות, היה לי חשוב להפוך את המקום לראוי. רציתי שהמבקרים ירגישו את הפריווילגיה שבהגעה אל המקום" אומרת רומי.

"להדגיש מימד של אינדבידואליות ושונות"

אופיו המיוחד של המקום בא לידי ביטוי באלמנטים עיצוביים מנוגדים – דו-שיח בין ישן לחדש, בין אור לחושך, בין מחוספס וראשוני לעדין ומלוטש, בין עיצוביות בשם האסתטיקה לבין פרקטיקה שנדרשת עבור צרכיהם של חרשים-עיוורים.

רצפת הבטון המוחלק שנשארה כפי שהייתה מהימים בהם שימש המקום כמחסן, יוצרת בחספוסה קונטרסט לאלמנט המרכזי בחלל – מבנה חדש, מוקפד, ומואר דמוי סירה המשמש מבפנים כמסעדת חושך. האדריכל אייל זיו מספר כי תכנון המבנה של הסירה בא מתוך רעיון "של יצירת חושך המאיר את החלל באותו האופן שבו שהעיוורים מאירים אותנו". תכנון הסירה כחלל בתוך חלל יוצר חלוקה וניצול מדויק של השטח רחב הידיים. המבואה בכניסה משמשת כאזור הכלה לקהל מבקרי התיאטרון, בר המסעדה אשר תוכנן לצדה משמש גם כאזור המתנה והזמנה לבאי המסעדה. סכמת התנועה שיוצרת הסירה מובילה לחלק הפנימי בו ממוקם בית הקפה המכיל שולחנות ופינות הסבה נינוחות. החלל, על חלקיו השונים, לא נגלה למבקר בבת אחת, דבר היוצר מימד של הפתעה והמשכיות של המקום.

בכניסה לתיאטרון מעטרים את הרצפה עיגולי ברזל המסודרים באופן תבניתי ומשמשים כשבילי הולכה לעיוורים ומסייעים להתמצאותם לאורכו של החלל

עיצוב הפנים של החלל נעשה תוך התייחסות למבנה הדומיננטי של המסעדה דמוית הסירה, "הסירה היא אלמנט דרמטי ולכן בחרתי ליצור בחלל הפנימי סביבה נקייה ונעימה שלא תתחרה עם נוכחותו ובו בזמן תתכתב איתו בניואנסים מסוימים" אומרת רומי. אלמנטים של קווים אופקיים מופיעים לאורך כל החלל הפנימי – בקירות, בבר המסעדה ואפילו בשירותים, ויוצרים המשכיות ואחדות ויזואלית.

בכניסה לתיאטרון מעטרים את הרצפה עיגולי ברזל המסודרים באופן תבניתי ומשמשים כשבילי הולכה לעיוורים ומסייעים להתמצאותם לאורכו של החלל. אותם שבילים כסופים על רקע הבטון החשוף, נראים כאובייקטים דקורטיביים כמעט ומהווים דוגמה טובה למגבלות פרקטיות של תכנון שהופכות ליתרון עיצובי.

גגו של המבנה חושף קונסטרוקציית פלדה המזכירה את ההיסטוריה ואת הייעוד המקורי של המקום. המראה המחוספס מעניק לעיצוב הנקי והמודרני של המקום מימד של כוח וראשוניות מבלי לפגום בהרגשה הנינוחה שהצליחה המעצבת ליצור.

בעומק המבנה נמצא בית הקפה "קפיש", אשר מוסתר בחלקו על-ידי הסירה. על קירות בית הקפה תלויות סלניות לבנות (לוחות בידוד), בדוגמה מלבנית, המהוות פתרון אקוסטי לחלל הגדול והגבוה. בחירת החומר וצורתו הנקייה נעשתה במטרה להמשיך את הקווים שמכתיבה הסירה. בחלק מהקיר עטופות הסלניות בבדים עם דוגמאות משתנות ובצבעים חמים אשר שוברים את המונוכרומטיות והמינוריות השולטים בחלל. "זהו החלק הבלתי מושלם בקיר וזה חלק מהרעיון של המקום, להדגיש מימד של אינדיבידואליות ושונות יחד עם חוסר מושלמות. מתוך רעיון זה השתמשנו גם בסטולים בגבהים שונים לאורך הבר ובמראות חצויות באמצע בשירותי המקום". השילוב בין הקווים הנקיים והגימור הגבוה  עם האלמנטים החמים אשר שוברים אותם יוצרים רב שיח מעניין המדגיש את האופי המיוחד של התיאטרון.    

תיאטרון נא לגעת במבנהו המחודש מהווה סנונית ראשונה המבשרת על התפתחותו הצפויה של נמל יפו כמרכז תרבותי וכאבן שואבת לעמותות נוספות המקדמות רעיונות חברתיים. כן ירבו.

object(WP_Post)#18283 (24) { ["ID"]=> int(304637) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(16) "c00e7908bd05_big" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(16) "c00e7908bd05_big" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(304636) ["guid"]=> string(68) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/c00e7908bd05_big.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

object(WP_Post)#18285 (24) { ["ID"]=> int(304638) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(16) "c00e7908bd05_big" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(18) "c00e7908bd05_big-2" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:18:47" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(304636) ["guid"]=> string(68) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/c00e7908bd05_big.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

עוד בנושא

עיצוב מקומות בילוי ופנאי

בין המשקולות: חדר כושר באווירה אורבנית


עיצוב חדר כושר הוא אתגר לא פשוט, שמצריך חלוקת חלל מדויקת, עמידה בתקנים והרבה מחשבה על חוויות המשתמש. חדר הכושר הזה הצליח לעמוד בכל המשימות והוא אפילו עושה חשק להתאמן

עיצוב מקומות בילוי ופנאי

המלון שמפגיש בין עבר להווה


בתקופה העות'מנית המבנה הזה שימש כבית המכס. היום ניצב שם מלון סופיה, שמצליח לשלב בין יסודות עתיקים לקו עיצוב עכשווי

עיצוב מקומות בילוי ופנאי

כפר הנופש שהביא את מקסיקו לאילת


החופש הגדול שוב איתנו, וזה בדיוק הזמן לקבל הצצה לכפר הנופש החדש U SPLASH RESORT של פתאל, שמצליח להיות גם מלון, גם פארק מים, וגם נווה מדבר באווירה מקסיקנית

עיצוב מקומות בילוי ופנאי

מכוונים את הזרקור: היכרות עם המעצב גיא סירוטה


סביר להניח שכבר יצא לכם לאכול במסעדה שהוא עיצב או לקנות בחנות שהוא תכנן. עכשיו זה הזמן שתכירו את המעצב גיא סירוטה

תגובות

כתיבת תגובה