פורום אדריכלות בהנהלת האדריכלית רקפת קידר
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום צביעת הבית בהנהלת בנג'מין מור
פורום דלתות בהנהלת דלתות פנדור

טובות השתיים: עיצוב שתי יחידות דיור בבית אחד

זוג הורים וארבעה ילדים ביקשו להרחיב את ביתם כדי ליצור חדר ילדים נוסף, ובמקביל גם יחידה פרטית עם מרפסת שמסוגלת לארח עוד שלושה אנשים. איך משתלטים על שיפוץ עצום שכזה?

מאת: מערכת אתר בניין ודיור

צילום: שי אפשטיין

15/07/2016

הדיירים: משפחה בת 6 נפשות

המקום: רמת השרון

השטח: 235 מ"ר

תקציב: 1,500,000 שקלים

אדריכלות ועיצוב פנים: אורלי פלדמן

 

מדובר בבית קיים בן קומה אחת, שנבנה בשנות ה-60 ברמת השרון וכלל במקור סלון ושלושה חדרי שינה. הדיירים ביקשו ליצור ארבעה חדרי שינה (סוויטת הורים ושלושה חדרי ילדים), ולכן קומת הקרקע הורחבה ל-145 מ"ר, וכמו כן תוכננה קומה נוספת עבור יחידת דיור נפרדת בשטח של 90 מ"ר, הכוללת גם מרפסת גג גדולה. כל זאת כמובן תוך השארות במסגרת התקציב.


האתגרים בבית היו לתכנן שתי יחידות דיור עם כניסה משותפת היוצרת מבואת כניסה, וממנה מתפצלות שתי כניסות נפרדות. היה חשוב שמדרגות העלייה ליחידה העליונה יורגשו כמה שפחות ביחידה התחתונה. כמן כן, ביחידה התחתונה היה צורך לתכנן חלל ציבורי "נקי" ורחב ידיים ככל הניתן ללא הפרעות, הפונה אל גינה רחבת ידיים, ולשם כך נפתחו ויטרינות וחלונות רחבים נוספים אל הגינה הקדמית.


עיצוב מטבחים: לכל העסקים ובעלי המקצוע
תאורה מיוחדת לבית: 
לכל העסקים ובעלי המקצוע


על מנת לשמור על פרטיות מרבית עבור כל אחת מיחידות הדיור, החללים הציבוריים ביחידה העליונה והמרפסת שלה פונים אל הצד העורפי של המגרש, ונמצאים מעל חדרי השינה של היחידה התחתונה, ובקומה התחתונה התכנון הפוך. כך שכאשר יושבים במרפסת של הקומה העליונה, לא צופים אל הגינה של בעלי הבית.

 


אתגר נוסף היה התמודדות עם הקונסטרוקציה הקיימת של הבית. פתיחת חלל בתקרה עבור המדרגות החדשות, למשל, יצר עמוד חופשי שהתקבל כעת בחלוקת החלל החדשה במרכז הסלון, וקורה היקפית בולטת בגג הבית הקיים. באלה נעשה שימוש כאלמנט עיצובי, כך שהקומה העליונה כולה כעת בולטת וחורגת מעבר לקומה התחתונה, כולל פסי תאורה שקועים, בפינת הבית. 


מבואת הכניסה כוללת חלל מלבני, נקי ורחב ידיים הכולל בתוכו את הסלון, פינת האוכל והמטבח. המטבח כולל משטח עבודה שקוע בתוך נישה בקיר (מיושר עם קיר קיים) ובמאונך אליו אזור הארונות הגבוהים והמקרר (בילט אין ומזווה) בצבע אפור, על מנת להדגיש אזור זה ככתם צבע ומסה אחרת. לב המטבח הוא אי עבודה גדול עליו יושבים הכיריים, ומעליו קולט אדים צינורי ועגול. האי כולל גם שישה מקומות ישיבה לדרישת בעלי הבית, ומהווה את לב ההתרחשות.

 

על הקיר האחורי מאחורי האי הותקן גוף תאורה עגול ומינימליסטי, ממנו בוקעת הילת אור מעוגלת המהווה אלמנט עיצובי ודקורטיבי. כסאות הבר באי הם כסאות עץ בגוון טורקיז, שחוזר על עצמו במקומות אחרים בחלל כמו בקלאפה במטבח, או בטקסטיל בסלון. במבט על המטבח מתקבל מראה של קווים מצטלבים במרחב – אי וקורה עליונה אופקיים לעומת עמוד, גופי תאורה תלויים וקולט אדים אנכי. משחק קומפוזיציה במרחב שכזה בין אנכי לאופקי חוזר על עצמו במבטים ובסיטואציות אחרות בבית.

 



 
הסלון כולל ספה, ושלוש כורסאות שהיו מרופדות בסקיי חום במקור, והן נשלחו לריפוד מחדש כך שיתאימו לסקאלת הצבעים השולטת בחלל כולו – אפור, לבן, טורקיז ועץ אלון. שטיח בדוגמא גאומטרית וצבעי לבן–שחור מכניס חיים ושובר את אחידות הסקלה הצבעונית בבית. 







שולחן אוכל מעץ אלון מכניס מעט חום לחלל, וכסאות האוכל הם מאותו הדגם כמו כסאות הבר, אך בגוונים אחרים, במשחק בין אפור ללבן. כוננית לאחסון כלי אוכל בגוון אפור מלווה את פינת האוכל לכל אורכה, ומתכתבת עם רהיט נגרות הניצב על גלגלים בין הסלון לפינת האוכל, שעליו ניצבת הטלוויזיה. הכוננית ניתנת לסיבוב והזזה, ומאפשרת פתיחת שולחן האוכל לאירוח רב משתתפים, לפי דרישת הדיירים.




מסדרון מואר בסקיילייט חדש מוביל אל האזור הפרטי של הבית, בו נמצאת סוויטת ההורים. בקצה סוויטת ההורים ממוקמת ויטרינה רחבת ידיים כך שכאשר דלת ההורים פתוחה, מתקבל קשר בין הגינה הקדמית לבין הגינה האחורית, ומבט חוץ דרך הבית כולו מבעד לוויטרינות משני צדי הבית. בסוויטת ההורים מבואת כניסה שמימינה חדר הרחצה, גם הוא מואר ומאוורר באופן טבעי בחלון סקיילייט בעל פתיחה חשמלית, ומשמאל ארון קיר לבגדים. כך מתקבל בחדר השינה עצמו חדר נקי המרגיש מרווח, אשר מכיל מיטה ומולה כוננית לבגדים ולבנים, ומעליה הטלוויזיה. צבעוניות השידה שמול המיטה וארון הבגדים שבהמשכה יוצרים משחק גראדיאנט של אפורים – מאפור בהיר לאפור כהה וחזרה – היוצר אשליה של כניסת אור מהחלונות והוויטרינות אל החדר. הכונניות משני צדי המיטה מרחפות ומיושרות עם גובה מסגרת המיטה, הנראית כמרחפת גם היא. כל הריהוט בחדר, כמו גם במטבח וברוב חלקי הבית, תוכנן על ידי ויוצר על ידי נגר בהתאמה אישית. להורים יציאה לגינה האחורית הכוללת פינת ישיבה פרטית משלהם.





אחד מחדרי הילדים תוכנן עבור שני ילדים יחד, ובחדר זה מורגשות מדרגות העלייה ליחידה העליונה. השטח שמתחתן נוצל לאחסון צעצועים, ונסגר בדלת צבועה בגוון הקיר. גם לחלק מחדרי הילדים יציאה מהחדר אל הגינה המקיפה את הבית. חדרי השינה של הילדים מסודרים סביב פינת לימוד ועבודה משותפת, המבטלת את תחושת המסדרון הקיימת בדרך כלל בחללים פרטיים של בתים. את הפינה מלווה שולחן עבודה עם מדף עליון, ונישה עם מדפים לספרים וקלסרים מן העבר השני.
 


 


בחדרי הרחצה תוכננו ארונות המשלבי משחקים של כתמי צבע במאסות נפרדות המתאימים לסקאלת הצבעים בחלל – ארון המשלב לבן ואדום אצל הילדים, שם משולבים אריחים לבנים עם נקודות אדומות, וארון המשלב אפור וטורקיז אצל ההורים, שם משולבים אריחים אפורים במספר גוונים - אותו המשחק מכהה לבהיר כמו בארונות הבגדים שבחדר השינה.




היחידה העליונה כוללת גם היא חלל ציבורי של סלון, מטבח, פינת אוכל ושני חדרי שינה הפונים אל חזית המגרש, שאחד מהם הוא סוויטת הורים הכולל חדר רחצה משלו. גג היחידה העליונה נבנה בבניה קלה, מלבד הגג מעל אזור הסלון שנוצק מבטון, עבור מיקום מנועי מזגנים ומערכות טכניות אחרות. תקרות בטון זו הושארה חשופה כאלמנט עיצובי, על מנת להגדיר אזור זה יחסית לשאר החלל הציבורי הכולל גם מטבח ופינת אוכל. ויטרינות גדולות המלוות את העלייה במדרגות ואת הסלון מכניסות אור רב ממערב אל החלל הציבורי של הבית, ומגדילות את תחושת החלל של האזור הציבורי על ידי הכנסת המרפסת אל הבית.








פינת ישיבה חיצונית הכוללת סלון ופינת אוכל נמצאת בגינה הקדמית. בחירה באריחים אפורים בשלושה גוונים עבור ריצוף החוץ בכניסה למגרש, מהכהה באזור החניה עד לבהיר באזור הכניסה, שוברת את שביל הכניסה המוארך לכדי שלושה בלוקים/כתמי צבע רוחביים, וחוזרת על קונספט הדרגתיות הכתמים האפורים הקיים בבית. גם הבית עצמו טויח בשני גוונים של אפור – יחידה תחתונה לעומת יחידה עליונה העוטפת אותה.





הבית לפני השיפוץ:
 


רשימת ספקים חלקית:

נגרות ומטבח – חמד hemed kitchens and more

חלונות – קליל

ריצופים וחיפויים  וכלים סניטריים – מודי

ריהוט – kastiel as is, סימפלי 

ריהוט חוץ – טולמנס

גופי תאורה – מורנו

שיש (אבן קיסר) – פרביטל

ריצוף חוץ – חזי בנק

דלתות פנים – פנדור

דלתות חוץ – רב בריח

חדרי ילדים – בן איתי

שטיחים – שטיחי איתמר

תמונות – פתק דיזיין, eclect


 

עוד בתים משופצים:

קטנה קטנה, אבל מתוחכמת: עיצוב דירת 50 מ"ר לרווק ביפו
צ'יק צ'ק וגמרנו: שיפוץ בזק לבית משפחתי בהוד השרון
פרובנס בעיר הקודש: שיפוץ בית קבלני בירושלים
לגשר על הפערים: שיפוץ דירה בפארק צמרת
הנאים החדרים בעיניך: שיפוץ דירה לדוגמה בטירת הכרמל


  • 41.
    בית משעמם לאנשים משעממים(ללא טקסט)
    ליאורה | (10/12/2016)    
  • 40.
    שום דבר מיוחד(ללא טקסט)
    ציפי | (09/22/2016)    
  • 39.
    נדוש , משעמם(ללא טקסט)
    ארכי | (09/17/2016)    
  • 38.
    בית מהמם -עיצוב מהמם
    מור | (09/05/2016)    
    אהבתי את שילוב הצבעים והריהוט
  • 37.
    נגרות
    רונית | (08/18/2016)    
    מקסים ויפיפה. מי הנגר? אפשרי פרטים ? תודה
  • 36.
    אלגנטי יוקרתי ויפה מאוד(ללא טקסט)
    שאפו | (08/17/2016)    
  • 35.
    ריצוף
    שושי | (08/16/2016)    
    ראשית הבית מעוצב יפה מאוד. שאלה - מה הדגם של הריצוף? אשמח לתשובה.תודה
  • 34.
    הרחבה - הסבר
    אורלי | (08/09/2016)    
    לאלו שלא הבינו - מדובר כאן בבית ישן בשטח של 120 מ"ר שהרוחב לכדי שתי יחידו דיור נפרדות - האחת בשטח 140 מ"ר בקומת הקרקע, המכילה 4 חדרי שינה, חלל ציבורי רחב ידייים, ופינת לימוד ועבודה. השניה בשטח של 90 מ"ר בקומה העליונה, המכילה שני חדרי שינה וחלל ציבורי גדול. אולי כעת גם התקציב יותר ברור...
  • 33.
    הרחבה - הסבר
    אורלי | (08/02/2016)    
    לאלו שלא הבינו - מדובר כאן בבית ישן בשטח של 120 מ"ר שהרוחב לכדי שתי יחידו דיור נפרדות - האחת בשטח 140 מ"ר בקומת הקרקע, המכילה 4 חדרי שינה, חלל ציבורי רחב ידייים, ופינת לימוד ועבודה. השניה בשטח של 90 מ"ר בקומה העליונה, המכילה שני חדרי שינה וחלל ציבורי גדול. אולי כעת גם התקציב יותר ברור...
  • 32.
    שעון קיר
    אורלי | (08/02/2016)    
    שעון הקיר הוא של המעצב המוכשר ארז גבאי
  • 31.
    ריהוט חוץ
    אורלי | (08/02/2016)    
    ריהוט החוץ מטולמנס אאוטדור
  • 30.
    אחד הבתים המכוערים שראיתי בחיי
    מיקהאלה | (08/02/2016)    
    בית מכוער, עיצוב דוחה!!! זה מה שמפרסמים בבנין ודיור?!
  • 29.
    הבית מאוד אפרורי
    צופית | (08/01/2016)    
    אני פחות מתחברת לסגנון אבל אם עשוי טוב יודעת לפרגן. במקרה המוצג פה זה עשוי ככה ככה. נקודות חיוביות- טוב שנוסף הטורקיז לפלטת הצבעים. הוא מציל את הבית משממון. כל פריטי הטורקיז יפים. ריהוט החוץ יפה, ביקורת שלילית- הגינה נוראית. הבית מבחוץ ללא חן ולא מזמין- כמה קישוטים, כניסה יפה תאורה נחמדה לבלוב כלשהו... קיר הבטון לא נאה לדעתי וחדר השינה לא עושה חשק. הבית זקוק למגע של חום ואהבה. צריך לשנות לבית את הקארמה.
  • 28.
    הרחבה
    ענת | (07/31/2016)    
    יפה מאד. ולמה וילה גדולה של 230 מר צריכה הרחבה של עוד חדר. כמה אפשר ?
  • 27.
    מיליון וחצי שקל?
    אנני | (07/31/2016)    
    נו באמת סיפורי סבתא אין מצב בעולם עיצוב נוראי מדכא חסכני עבודת קבלן מדויקת להפליא כך לפחות בתמונות
  • 26.
    חוסר
    דב | (07/31/2016)    
    חוסר מעוף יתכן מחסכנות יתר עבודת קבלן מושלמת המבנה ממש לא יפה
  • 25.
    מה זה מבנה מכוער להפליא
    שולה | (07/31/2016)    
    נראה שהקבלן פרפקציוניסט היה להם הרבה מזל העיצוב והמבנה נורא ואיום
  • 24.
    עבודה
    אולג | (07/31/2016)    
    עבודת קבלן מושלמת עיצוב גרוע
  • 23.
    עבודת קבלן יפה
    אלי | (07/31/2016)    
    עיצוב מכוער
  • 22.
    עיצוב נורא
    גאלי | (07/31/2016)    
    עבודה של הקבלן מושלמת
  • 21.
    העיצוב זוועה
  • 20.
    אחד הבתים המכוערים שראיתי בחיי
    מיקהאלה | (07/31/2016)    
    בית מכוער, עיצוב דוחה!!! זה מה שמפרסמים בבנין ודיור?!
  • 19.
    מאחורי הקלעים
    אנשי עבודה | (07/31/2016)    
    הלקוחות עדיין חייבים 100,000 שקל לקבלן למרות שהכל נראה עומד ויציב לאחר שנה מיום סיום הפרויקט, כסף לרהיטים וחדרי ילדים לא חסר אבל לשלם למי שעבד כל יום כולל ימי שישי במשך שנה בעזרת 6 פועלים וקבלני משנה שעדיין מחכים לחלק מכספם לא חשוב מספיק.
  • 18.
    מהיכן שעון הקיר?
    בשמת | (07/30/2016)    
    שעון הקיר בצבעי טורקיז ועץ. מהיכן?
  • 17.
    אחד היותר טובים
    אפרת | (07/30/2016)    
    אחד הבתים היותר מעוצבים שראיתי כאן לאחרונה. סקאלת הצבעים תואמת את סגנון העיצוב והיא חלק מהעיצוב המינימליסטי שכנראה אהוב על בעלי הבית. העיצוב נכון ומדוייק.
  • 16.
    עיצוב
    תמר | (07/29/2016)    
    לעניות דעתי, מבחינה של בחירת הצבעים, העיצוב חסר מעוף. מסוג הבתים שבהם אין חריגה קלה מצבעים "מותרים". לאחר זמן העיצוב מעיק ומשעמם.
  • 15.
    השולחן הגדול הלבן והכיסאות בחוץ
    שוש מודיעין | (07/27/2016)    
    מהיכן השולחן הגדול הלבן והכיסאות בחוץ
  • 14.
    רגע עם דודלי
    דנה תל אביב | (07/27/2016)    
    רק אני התלהבתי לראות רגע עם דודלי בחדר ההורים? וברצינות, נראה חביב. אוהבת את הטורקיז.
  • 13.
    אהבתי את העיצוב בכללותו, במיוחד אהבתי את המטבח המודרני, העיצוב והתכנון נראים מאוד מקצועי, הדבר היחיד שהייתי משנה זה הארובה של החולץ עשן, זה נראה יותר מידיי תעשייתי לטעמי. הסלון אין מה להוסיף, נראה טוב בעיניי. הדבר היחיד שהייתי משנה לגמרי בעיצוב זה את חדר הילדים, לדעתי חדר הילדים לא מחייב להשתלב בעיצוב של כל הבית, הייתי משנה אותו לחלוטין ומוסיפה בו יותר חיים ונותנת לו נושא משלו. לדעתי חדר ילדים צריך להיות תואם לאופי או תחביבי הילד, הוא צריך לשקף את החלומות שלו אתם יכולים לראות דוגמאות על מה אני מדברת באתר הזה http://www.dland.co.il/קטגוריה/ילדים/ כל שאר הבית נראה ממש טוב, והעיצוב מודרני וחדשני כמו שעכשיו באופנה. כל הכבוד למעצבים!
  • 12.
    הבית מעוצב - אין חולק
    קורא | (07/26/2016)    
    קווים נקיים, המון גיאומטריה, אבל לחיות בבית אפרורי כל כך? לא תודה.
  • 11.
    פרטים לגבי כסאות האי והסלון
    אורלי | (07/26/2016)    
    כסאות האי הם מ kastiel as is והסלון מסימפלי ווד
  • 10.
    מקסים ונעים! כל הכבוד! ומי שלא יודע לפרגן שישתוק(ללא טקסט)
    רעות | (07/26/2016)    
  • 9.
    משהו יודע איפה רוכשים את כיסאות האי וסלון?(ללא טקסט)
    רוצה כזה גם! | (07/26/2016)    
  • 8.
    פלטת צבעים עצובה ומשמימה, נגיעות הצבע לא מתאימות ונדחפו ברישול. בחירות גרועות ביותר של רהיטים וחפצים. חלוקה מאוד לא מרשימה של חלל, מטבח חנוק, קטן וכל כך כל כך לא יפה שמאופסן בפינה. קשה לראות מה עוללו פה במיליון וחצי שקלים.
  • 7.
    חבל שאין תכניות של לפני ואחרי(ללא טקסט)
    איפי | (07/26/2016)    
  • 6.
    קררררר משעממםםם...........
    26.7 | (07/26/2016)    
    בית קר מאד ומשעמם מאד. חבל בתקציב כזה????
  • 5.
    מקסים, מואר, נקי, עם טיפה ייחוד. אהבתי כל ס"מ.(ללא טקסט)
    muza | (07/26/2016)    
  • 4.
    יצירתי ונחמד.
    אדריטל | (07/26/2016)    
    שטחי החוץ לא מטופלים כלל - או רחבת בטון גדולה ומשמימה, או דשא פינתי שנראה כמו שטיח - חבל מאד שבשיפוץ של מליון וחצי ש"ח חסכו על מעצב נוף. כתוצאה רוב מה שרואים מהויטרינה בסלון זו רחבה מרוצפתך ושער החניה. אפשר אחרת. בנוסף מטבח ללא חלון זו טעות תכנונית (לדעתי) . אבל בסך הכל התקבל בית אוורירי, מואר, נעים ומיוחד.
  • 3.
    רגע עם דודלי
    דנה תל אביב | (07/26/2016)    
    רק אני התלהבתי לראות רגע עם דודלי בחדר ההורים? וברצינות, נראה חביב. אוהבת את הטורקיז.
  • 2.
    הירוקים ממש לא
    טל | (07/26/2016)    
    עוד בית
  • 1.
    מקסים ומיוחד להפליא(ללא טקסט)
    תמר | (07/26/2016)