כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  אבן ירושלמית במישור החוף – בית גדול ומהודר משנות החמישים ששופץ

אבן ירושלמית במישור החוף – בית גדול ומהודר משנות החמישים ששופץ

כל חלקי הבית, המקורי והמשופץ, חופו באבן, שסותתה בעיבודים שונים. לאורך כל החזית האחורית ניצבים עמודי אבן עם כותרות מעוטרות – חזית זו, עם פינות הגן השונות, מעניקות לבית פאר והדר.

מאת: צילום:


בית גדול ומהודר משנות החמישים הראשונות ששופץ מחדש. הוא נבנה במקורו על ידי אדריכל אנגלי, עבור משפחת הנשיא חיים הרצוג המנוח. בשנות השמונים הוא נרכש על ידי עו"ד חיים ברנזון. השיפוץ, התכנון המחודש של פנים הבית והגינון נעשו במשך שמונה שנים, על ידי האדריכל דוד דרך, תוך מעורבות רבה של בעל הבית. האדריכל: דוד דרך סיים לימודי ארכיטקטורה באיטליה בשנת 1972, חזר ארצה ועבד במשרדיהם של האדריכלים יעקב רכטר ואבא אלחנני. מספר שנים לאחר מכן זכה במלגה לתואר שני באוניברסיטת קיוטו ביפאן, במגמה לעיצוב סביבתי ותכנון נוף. היום הוא בעל משרד עצמאי העוסק במגוון של תחומים: בתים פרטיים מיוחדים, מבני ציבור, בניני מגורים, שכונות של דיור מוגן ותכנון נוף. בבית זה תכנן דרך את הגינון המיוחד, את החזיתות המרשימות, את השינויים בתוך הבית, את הריהוט ונגרות הפנים. ברנזון: "חותמו מוטבע בכל פינה".מידות: מגרש – שני דונם. מפלס מגורים 250 מ"ר. מפלס עליון כנ"ל, והוא משמש כקומת אירוח.חוץ, חזיתות וגינון: הבית פתוח לרחוב ובנוי בגובה 3 מ’ מעל הרחוב, כך שנשמרת בו פרטיות מלאה. את הגן הקדמי, המטפס כלפי מעלה במבנה של טרסות, תכנן דרך כגינת קקטוסים וחלוקי נחל. (החזקת הגן –  "אילן גינון").על פי בקשתו של חיים ברנזון, שמוצא משפחתו מצפת ומירושלים, חופו באבן הן חלקי הבית המקורי והן היחידות שנוספו בשיפוץ. "רציתי בית בסגנון ירושלמי ישן, גם בשפלת החוף", מסביר עו"ד ברנזון, "והזמנתי חיפויי אבן שיקחו בחשבון את סגולותיה  וגווניה השונים, על ידי עיבוד וסיתות בטכניקות שונות, שיקנו לאבן מראה מגוון". החזית האחורית ופינות הגן השונות הן המעניקות לבית פאר והדר. לאורך כל החזית האחורית ניצבים עמודי אבן עם כותרות מעוטרות, התומכות בפרגולה גבוהה מעץ רב שכבתי ומבמבוק, שאינה מסתירה את קשתות הפתחים של המעטפת. אבן הציפוי והעמודים היא אבן דולומיט מאזור שכם, בעלת שלושה גוונים עיקריים: החל מבז’ בהיר וכלה באדמדם שבכותרות העמודים. סביב כל עמוד גינון נפרד, כשבין המרפסת המרוצפת והמדשאה מפרידים חלוקי נחל.הגן, שהוא אהבתם הגדולה של לאה וחיים ברנזון, מחולק לפינות חמד בסגנונות שונים, שאינם נוגעים ומתקשרים זה לזה בגלל השטחים הנרחבים המפרידים ביניהן (ראו כתבה מורחבת במדור "ירוקים", בגיליון 64 של בנין ודיור). יש כאן גן בסגנון יפאני עם שערי כניסה מיוחדים, פינה טרופית עם בריכת דגי קוי נדירים, ופינה עם אמפיתאטרון קטן מאבן בעיבוד מוטאבה.בקצה הגן יצר האדריכל פינה אינטימית, מקורה ופתוחה, לבריכת עיסוי גדולה המשקיפה לגן מבעד לפתחי קשתות. "עיצבתי אותה כמו חצר רומית, עם ציור קיר של קרמיקה ארמנית", מסביר דרך. בריכת העיסוי צמודה לחדר השינה והאמבטיה של בני הזוג, ולאורחים יש גישה נוספת מהחצר.  הפנים: בני הזוג אהבו את החלוקה של הבית המקורי, בעל החדרים הגדולים במיוחד, שהתאימו גם לצורכי סוף שנות התשעים. הפתחים החיצוניים שונו לחלוטין, ואילו התקרות שונו בחלקן והפכו לדקורטיביות יותר, על ידי הנמכות והגבהות שונות, בשל הצורך להעביר צנרת חדשה של מיזוג אוויר בתעלות שהוסתרו על ידי ההנמכות. הרצפות הוחלפו, והחדרים, האמבטיות והמטבח עברו שדרוג.מפלס המגורים: חלל המגורים מכיל מטבח עם פטיו, חדר אוכל, סלון, חדר עבודה, ספרייה שנותרה על כנה עם ארונות הספרים המקוריים של בית הרצוג, אגף השינה של בני הזוג, חדרי אמבטיה, ארונות וארונות שירות. החדרים מקושרים ביניהם באמצעות מבואה ארוכה.כל החדרים, למעט הספרייה, נשקפים לחצר האחורית מבעד לפתחים רחבים, קשתיים, עם מסגרות אלומיניום ("צפון אלומיניום") צבועות בירוק ותריסים ירוקים בגווני הגן.הדלתות הפנימיות: החדרים מתחברים זה אל זה באמצעות דלתות רחבות, כפולות, מעץ מהגוני, בשילוב זכוכית מקושטת, המדגישות עוד יותר את תחושת המרחב בתוך החללים.גוונים: צבעי האבן של מישור החוף משתלבים כאן עם צבעי אדמה חמים, וכן מהגוני ודובדבן מנומרים בירוק.ריצוף וחיפוי: רוב האבן בבית היא חלילה קשיחה שאינה סופחת מים, מעוטרת מעט בשני סוגי שיש – רוסו אלקנטה אדמדם וגואטמלה ירוק – היוצרים שטיחי אריחים במקומות שבהם אין שטיחים של ממש.שלושת הגוונים חוזרים על עצמם בכל החללים, כולל בחיפוי האמבטיות ובמשטחים. השימוש החוזר בגוונים זהים יוצר שקט והאחדה בין כל חלקי הבית, למרות המרחבים והריחוק של חלקי הבית זה מזה.המטבח: החלל נשאר כשהיה. את הארונות ושולחן האוכל שבמרכז תכנן דרך מחדש, מעץ דובדבן שקיבל גוון אדמדם. הפטיו הפורח הצמוד אליו הופך את המטבח  לפינת חמד עם גן פרטי.ריהוט: בנוסף לרהיטים שתכנן דרך מעץ דובדבן, משתלבים בהם רהיטים עתיקים של בעלי הבית.קמין: במקור היה בסלון קמין שעוטר בפסיפס ובציורים ארכיאולוגיים. הוא שופץ והוחלף בקמין ברזל חדש.פרחים: ברנזון משוגע על פרחים, ומרבה בהם בכל חדרי הבית. הפרחים הקנויים משולבים בעלים ובפרחים מיוחדים שברנזון מגדל בגינתו. 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה