כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  אדריכלות יוצרת אווירה – ביתו של האדריכל אבי ליואי

אדריכלות יוצרת אווירה – ביתו של האדריכל אבי ליואי

הבית תוכנן מקונסטרוקציית פלדה שאליה התחברו קירות שלמים ומוכנים, עם טיח חוץ ועם חלונות. עיצוב הבית תואם את המבנה שלו – מינימליסטי, גיאומטרי, ושניהם יחד הם היוצרים את האווירה.

מאת: צילום:


בית חדש, על מגרש צר וארוך, באחת השכונות הוותיקות של רעננה. האדריכל, אבי ליואי, תכנן אותו בעבור משפחתו, מקונסטרוקציית פלדה שאליה התחברו קירות שלמים ומוכנים, עם טיח חוץ ועם חלונות. עיצוב הבית תואם את המבנה שלו – מינימליסטי,  גיאומטרי, ושניהם יחד הם היוצרים את האווירה.הדיירים: גלית ואבי ליואי ובנם רון בן הארבע. ליואי, בוגר הטכניון  משנת 1994, עבד בעבר במשרד האדריכלים "יסקי- סיוון". כיום הוא בעל משרד עצמאי ברעננה, העוסק בתכנון מבנים פרטיים ובעיצוב פנים של מבני מגורים ומסחר. גלית ליואי היא הנדסאית אדריכלות שעובדת במשרדו של האדריכל, משה צור. המקום: הבית נמצא בסמטה יפה ושקטה, באחת השכונות הוותיקות של רעננה. המגרש שעליו הוא נבנה פונה לרחבה משותפת שמסביבה בתים פרטיים וצמחייה רבה. הבית: על המגרש הצר והארוך (297 מ"ר) תכנן האדריכל ליואי בית הבנוי מפלדה: "הבאנו קירות שלמים ומוכנים עם טיח חוץ ועם חלונות. הרכבנו אותם ביום אחד, אבל מי שמסתכל על הבית, לא יכול לדעת שהוא בנוי מקירות מוכנים". ליואי בחר בדרך מקובלת פחות לבניית בית פרטי. הוא החליט לנצל את טכנולוגיית הבנייה מפלדה כשהוא בונה את מודל הבית, מלווה את ייצור מרכיביו במפעל ואחראי לעבודות הגמר של הפנים, שנמשכו חודשים אחדים. ליואי מתאר את תכנון הבית כהרכבת "לגו". הקירות הוצמדו האחד לשני בתפרים מתוכננים, שהפכו לחלק מהתכנון הגיאומטרי והקופסתי של המבנה. "אני אוהב את האסתטיקה של הפלדה", אומר ליואי. הוא בחר להשאיר את החומר החשוף בגרם המדרגות, בגשר המקשר בין האגפים ובקורות התקרה בחלל המגורים, אבל  לא ויתר גם על המפגש בין החומרים המתכתיים והקרים לבין החומרים הטבעיים והחמים, כמו העץ, האור הטבעי והצמחייה.  אלו נחשבים, מבחינתו, לחומרים המעצבים את הבית. "אם הבית לא מואר בקרני השמש או אם לוקחים מפה את הצמחייה שמסביב, החלל הזה לא יהיה  החלל שרציתי".   ליואי מגדיר את סגנון הבית כמודרני-קלאסי. "אין כאן קריצות או גלישות לסגנונות אחרים", הוא אומר. "הבנייה בפלדה מחייבת לעבוד בקווים נקיים, בסדר ובפורפורציות נכונות". חוץ: מבחוץ נראה הבית כקופסה מלבנית, גבוהה וצרה, שבסיומה קומת גג נסוגה ומשופעת עם פרגולות פלדה צדיות. לבית שתי חזיתות. האחת על הדופן הצרה (6.5 מטרים) והשנייה, הנפתחת אל הסלון, ממוקמת על הדופן הרחבה  שפונה לחצר הבית. "בגלל המגרש הצר והארוך הצרנו את הבית והגבהנו אותו", אומר ליואי, "וכך נצלנו את הדופן הארוכה של המגרש בעבור הגינה". מסלול אבן רחב מסמן את שתי הכניסות לבית, וסובב את המבנה בקו מעוגל. בחזית הארוכה תוכננו ארבעה חלונות רחבים, שעולים עד לתקרת החלל הכפול. לצמד החלונות העליונים תכנן ליואי אלמנט הצללה ייחודי, עשוי רצועות פח מחוררות ומכופפות המותקנות כשלבים אופקיים. אלו אינן חוסמות את האור ואת מראה החוץ, ומשתלבות עם חומריות המבנה. באופן דומה, תוכננו משרביות פח מחוררות המצלות-מסתירות את חלונות השירותים והאמבטיה, הפונים לחזית הצרה. את המחויבות לגג רעפים פתר ליואי בגג מקורי, הנראה כאילו הוא ’רוכב’ על גג שטוח. גג הרעפים עשוי מרעפי שינגלס – רעפים מגומי משוריין ודקורטיבי המצופים באגרגט (מעין גרגרים של חומר מיוחד) דק ובהיר, שמחזיר חלק מקרינת השמש ושומר על הגומי. משני צדי גג הרעפים ממשיכות פרגולות פלדה המשלימות את צורת המבנה.פנים: "תכנון הבית", מסביר האדריכל, "שאול מהסכמה של הבית הערבי הטיפוסי- ה"ליוואן", אשר מקבץ את החיים בתוכו לחלל מרכזי פתוח שצופה אל הנוף. צורת ארגון זו, אומרים בני הזוג, מתאימה לחיי משפחה פתוחים וחמים, כשמכל מקום בבית אפשר לשמוע ולראות את בני המשפחה".  לבית שלושה מפלסים (150 מ"ר): מפלס קרקע ובו חלל מגורים מרווח, מטבח ושירותי אורחים. המפלס העליון מחולק לשני אגפים – חדר שינה וחדר רחצה בצד אחד, ושני חדרי ילדים בצד השני.  גרם מדרגות נוסף עולה לעליית הגג, המנוצלת כיום למשרד ובעתיד תשמש כחדר הורים מרווח, עם חדר רחצה צמוד ופתוח.החלל הגבוה, המתגלה מיד בכניסה, חושף את גרם מדרגות הפלדה שעולה עד לקומת הגג ואת הגשר העליון במפלס הקומה השנייה,  המוביל לחדרי השינה והאמבטיה, הממוקמים משני צדדיו. המדרגות, שתוכננו על-ידי ליואי, ניצבות במרכז החלל הכפול. "הן תורמות את החלל שלהן לחלל המרכזי, ואף יוצרות הפרדה מסוימת בין אזורי המגורים, כך שיש שיתוף אינטרסים בין האלמנטים".אזור המגורים, המחולק לפינת אוכל, לסלון ולפינת טלוויזיה, מתפרש לכל אורכו של  החלל, במקביל לחלונות החזית הרחבים. שטח הקומה  מרוצף בקורות רחבות של פרקט טיק (מטרופרק, ביצוע: אלי ממן) ומרוהט בסגנון מודרני ומינימליסטי. ממרומי התקרה  הגבוהה יורדות צמד מנורות זכוכית גדולות בעלות מראה תעשייתי (קמחי), שמתקשר לסגנון הלופטים התעשיתיים רחבי הידיים.מן העבר השני של גרם המדרגות תוכנן המטבח. חלון הסקי-לייט שבתקרתו מחולק בקורות פלדה חשופות, ומעליהן משטח פוליקרבונט שמחדיר אור כחלחל ורך. "הסקי לייט", מסביר האדריכל, "נולד מהצורך לפצות על הקיר המשותף והארוך עם הבית השכן".את המטבח תכנן ליואי על הקיר הארוך, כשמשני צדדיו מבני גבס בצורת ר’, המאחסנים בתוכם מקרר וארון עם תנור. בין המבנים נמתח פס אחד של ארונות תחתונים, ומעליהם גשר תאורה, שמגדיר ותוחם את החלל העליון. ארונות המטבח עשויים מפורניר דובדבן מגוון בשילוב עם עץ צבוע בגוון שמנת, שמעליהם משטח של אבן קיסר בהירה. על הקיר, במקום אריחי קרמיקה, תכנן ליואי לוחות M.D.F, שחלקם נצבעו בצבע אפוקסי וחלקם חופו בלוחות נירוסטה, להשלמת המראה הנקי-מודרני של הבית.את גשר הפלדה שבקומה השנייה ציפה ליואי בפרקט מעץ מרבאו, ואת המעקה תכנן בזכוכית חלבית בשילוב עם מאחז עץ. שאר החדרים, כולל חדר האמבטיה, מרוצפים כולם באריחי גרניט פורצלן בגוון טבעי.עליית הגג: חלל הגג נוצל לקומה שלישית, בעלת מרפסת שירות פתוחה המקורה בפרגולת נירוסטה מכופפת. המרפסת מרוצפת בחצץ, ובמרכזה קבוע חלון הסקי לייט הארוך שמאיר את חלל המטבח שבקומת המגורים. "המרפסת עם הפתחים הרחבים הפונים למערב", אומר האדריכל, "נולדה מהצורך להתרחק מהחזית המערבית הצמודה לבית השכן, ולפתוח פתחים נוספים לאוורור הבית, כמעין משפך של רוח מהמערב למזרח". משני צדי המרפסת ממשיכים גגות שירות מרוצפים בחצץ, שעליהם הותקנו דודי השמש ומערכת המיזוג. לחלל קומת הגג צורף אזור רחצה פתוח, שישמש בעתיד כחלק מאגף ההורים הפרטי. גם כאן הקפיד ליואי על עיצוב נקי ומינימליסטי, באריחי גרניט פורצלן בגוון טבעי ולא מלוטש. את המקלחת והשירותים הוא תכנן בתוך גומחות  בנויות, ואת כיור הנירוסטה הוא שיבץ לתוך מסגרת עץ אובלית, המחוברת לעמוד פורמייקה מלבני הצמוד לחלון ארוך ומשופע.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה