כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  אוספים בחלל

אוספים בחלל

הפשטות הנקייה של המקום מרוככת בקווים מעוגלים, היוצרים תחושה של מרחב מרווח. הצבעים הבהירים של העץ והקירות, וכן רצפת הבטון הטבעית, משמשים רקע נייטרלי לאוסף הרהיטים והחפצים העשיר מאפריקה ומהמזרח הרחוק.

מאת: צילום:


דירה תל אביבית עוצבה בהתאם לנתוניה ולאופיו של מיקומה – בניין מגורים של שיכון עובדים. בקווים הפשוטים והנקיים משתלב אוסף ייחודי של חפצים מאפריקה ומהמזרח הרחוק. בעיצוב דירתו של מרצה באקדמיה, השוכנת בבניין מגורים טיפוסי של שיכון עובדים בתל אביב, הנחתה את האדריכל אמונתו, ש"בחללים קטנים צריך לעשות ג’סטות גדולות, המרחיבות את החלל", כדבריו. האדריכל הוא אלכס מייטליס, בוגר בצלאל וה-A.A בלונדון. את הדירה מעטר אוסף מרשים של יצירות אמנות ועבודות יד מהמזרח הרחוק ומאפריקה, שצבר בעליה. הפריטים בולטים בייחודם על רקע הגוונים השקטים והקווים הנקיים של הדירה.המידות: שטח הדירה הוא 49 מ"ר, שטחה של קומת הגג 23 מ"ר. חלוקה: הדירה שוכנת בקומה האחרונה של בניין המגורים. "הרעיון היה לעצב בהתאם לאופי השיכון ולנתוני הדירה", מסביר מייטליס. "ללכת עם הפשטות לכיוון פואטי יותר. לא ניסינו להתחכם או להסתיר מה שהיה". קורות התמך, המסמנות על התקרה את החלוקה הישנה של דירת שני החדרים, נשארו כשהיו. המטבח נפתח אל חלל המגורים, והמרפסת הצרה צורפה לסלון ונסגרה בחלונות אלומיניום בעלי זכוכית שקופה.  קיר מעוגל מפריד בין אגף המגורים לבין האגף הפרטי. מעברו השני, סמוך למבואה, ממוקם חדר הרחצה לאורחים ובהמשכו חדר העבודה. מתוך החדר עולה גרם של מדרגות בטון אל קומת הגג ואגף השינה.הקיר המעוגל נפגש עם קורת האורך שבתקרה, כקשת הפוגעת בקו ישר. את הקורה הרוחבית, בכניסה לדירה, הנמיך מייטליס בכמה סנטימטרים כדי ליצור מפגשים של  קווים נקיים. כך הקורה מסוככת על המבואה ויוצרת הפרדה חלקית בינה לבין חלל המגורים. הקיר המעוגל, הקעור בצדו של אגף המגורים, נפתח במרכזו במשקוף רחב המוביל אל חדר העבודה ואל קומת הגג. בהמשכו תוכננה גומחה עמוקה ובה מדפי זכוכית, לניצול החלל שמתחת לגרם המדרגות. קשת הקיר המתעגל פותחת את החלל לכל אורכו. המשקוף הרחב שבמרכזו יוצר תחושה של עומק וממסגר, מצדו השני, את שורות המדפים שבחדר העבודה. ג’סטות כאלה, מסביר מייטליס, מרחיבות את החלל: מדרגות מודגשות, חדרי רחצה מרווחים, מבואה רחבה ומשקופים עבים. הדלתות, המותקנות על משקופי הקיר הבנויים, מאפשרות לאור הטבעי ולתאורת הלילה לעבור דרכן ולהאיר את כל חלל הדירה.  גרם מדרגות הבטון מטפס אל קומת הגג ונפגש בקיפול מפוסל של קיר גלי. חדר השינה, במרכז הקומה, פתוח משני צדיו אל מרפסות הגג. המיטה שבמרכז החדר ניצבת בין שני הקירות הגליים שבתוכם מצויים, זה מול זה, ארונות הבגדים. הארונות נבנו לתוך גומחות הקיר ונסגרו בדלתות סנדוויץ’ ליבנה בגוון טבעי. בקיפולי הקיר המעוגל, לצד המיטה, הותקנו מדפי זכוכית.  בהמשכם, נפתח הקיר במשקוף רחב אל חדר הרחצה שמוקם מעברו השני.חומרים וגוונים: מייטליס השתמש בחומרים פשוטים, טבעיים ומקומיים, כמו אריחי קרמיקה לבנים, דלתות זכוכית בהתזת חול, חלונות ותריסי אלומיניום בצבע טבעי. עבודות הנגרות עשויות כולן מסנדוויץ’ ליבנה שנמשח בלכה שקופה. הרצפה עשויה מיציקת בטון בגוון טבעי. הקירות והתקרה נצבעו בצבע שמן לבן (קבלן הפרויקט הוא שלומי ליבשיץ). בקירות החדרים משובצות תמונות מאריחי קרמיקה מעוטרים, שאסף בעל הבית בטיוליו למרוקו. הסגנון: הפשטות הנקייה של המקום מרוככת בקווים מעוגלים. אלו פותחים ומגמישים את החלל הקטן ויוצרים תחושה של מרחב מרווח. הצבעים הבהירים של העץ והקירות, וכן רצפת הבטון הטבעית, משמשים רקע נייטרלי לאוסף הרהיטים והחפצים העשיר. הקירות נצבעו בצבע שמן לבן ומבריק ורצפת הבטון נמשחה בלכה מבריקה.  השילוב הבוהק של השניים יוצר משחק של שקיפויות, שכמו מגדיל את החלל ומקנה למקום תחושה צוננת וקרירה. "בעיני מבריק הוא תרגום לצונן", מסביר מייטליס. התחושה הצוננת בדירה הכרחית, במיוחד מאחר שבעל הבית העדיף שלא להתקין מיזוג אוויר ובמקומו דאג לבידוד מרבי.  מיקומה של הדירה בקומה הגבוהה, מרפסות הגג הפתוחות והפתחים המקבילים שבקומה התחתונה מאפשרים זרימה טבעית של האוויר בלא הפרעה גם בעונת הקיץ החמה.חדר הרחצה: דלת זכוכית מובילה אל החלל שמאחורי הקיר המעוגל. מול משטח הכיור, בפינת החדר, מוקמה המקלחת. קירותיה מחופים באריחי קרמיקה לבנים (15X15) שהונחו בפוגות אפורות ורחבות. במרכז הקיר נמתח פס של אריחי דקור מעוטרים ממרוקו. מתחת למשטח הקשתי של הכיור (אבן קיסר שחורה) עיצב מייטליס ארון מגירות מסנדוויץ’ ליבנה. על הרצפה נמשך הבטון האפור והמבריק המרצף את הדירה. המטבח: המטבח פתוח אל חלל המגורים. הארונות נבנו כשאר הפריטים, מסנדוויץ’ ליבנה. בדלתותיהם שובצו פתחי אוורור קטנים ועגולים ממתכת, המזכירים את המטבחים שעוצבו בשנות השלושים. בין המטבח לסלון מוצב אי עבודה, הנע על גלגלים ומחופה במשטח של אבן קיסר שחורה בדוגמת מוזאיקה.חדר העבודה: גם כאן מכילים הקירות את שטחי האחסון. מדפי עץ הותקנו לרוחבם ועליהם מסודר אוסף הספרים הגדול. בפינת החדר, בין שני הקירות, הורכב משטח אלכסוני המשמש שולחן עבודה. מתחת לגרם המדרגות נבנה ארון אחסון נוסף. הריהוט והאביזרים: אוסף הפריטים העשיר שהביא בעל הבית ממסעותיו באפריקה ובמזרח הרחוק פזור ברחבי הבית. מהתקרה תלויים חיתוכי קלף צבעוניים של דמויות מתיאטרון הבובות ההודי. על השידה הצרה שבחדר השינה מוצבות בובות "קולון" מחוף השנהב הלבושות בחליפות מערביות. על הקיר שמעל המיטה תלויים בדים ממאלי העשויים בצביעת בוץ מסורתית.  על קיר הסלון תלויות מסכות ומריונטות עץ צבעוניות מבאלי ומאינדונזיה, לצד דלת עץ עתיקה ממרוקו. לכל אלו מצטרפים פריטי ריהוט המשלבים מזרח ומערב. בפינת האוכל מוצב שולחן אנגלי אובלי ומסביבו סדורים כיסאות עץ מגולפים בסגנון קולוניאלי משנות ה20-, שיובאו מקוצ’ין ושופצו בארץ. בפינת החדר, סמוך לחלונות החזית, מוצב סקרטר אנגלי ולצדו צמד כיסאות דמשקאיים. על הרצפה נפרשו שטיחי קילים צבעוניים מטורקיה ועל הספה הלבנה הונחו בדים ארוגים ממרוקו.    לכתבות נוספות: דומות אך שונות – שתי דירות תל-אביביות-גיליון 73 איפוק משוגע – גיליון 100 בלי מילים – גיליון 84    נוף ללא הפרעה – גיליון 89          שיחה בין מנורת היי-טק לשטיח קש – לופט בפלורנטין-גיליון 57 המקום שבו נמתחים גבולות העיצוב-גיליון 86  מטבחים משתנים-גיליון 82  לבן מעוצב-גיליון 92 מילה אחרונה-גיליון 88 קוביה לבנה בלב פרדסים – גיליון 59    

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה