כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  אירופה בטעם המזרח – מיני-אחוזה בנווה צדק

אירופה בטעם המזרח – מיני-אחוזה בנווה צדק

האדריכל דב וויט תכנן בפאתי נווה צדק מיני-אחוזה מוקפת חומה, מפתיעה ביופיה, המאחדת בכפיפה אחת מזרח ומערב ואת אופי השכונה, ומכילה מותרות כמו בריכת שחייה, סאונה ומרתף יין. הבית הגדול המכיל גם בריכת שחייה, מרתף שהוא "ספא" ובית עץ נפרד לאורחים, מאחד בסגנונו מזרח ומערב ומשתלב היטב בשכונה. קירות עבים ופתוחים מפרידים בין חלל לחלל, וצבעוניות מתונה ואחידה שולטת בו.

מאת: צילום:


האדריכל: דובי וויט מתגורר בשכונת נווה צדק, ומרבה לבנות ולשפץ בשכונה )וגם מחוצה לה(. וויט מקפיד לשמור על הסגנון והאופי הייחודיים לסביבה, ועושה שימוש רב במוטיב המים: במזרקות, בבריכות ובצורות מקוריות אחרות, המופיעות בכל הבתים שלו, ומוסיפות תחושת קרירות נעימה לחום הישראלי.הדיירים: משפחה בת חמש נפשות. בעלת הבית היא מוסיקאית שנולדה באירופה ונישאה לישראלי. הן התרבות המוסיקלית והן האירופית מצאו ביטוי רב בבית המשפחה.מידות: המגרש כחצי דונם. זהו מגרש חריג בגודלו בשכונה, שבה נעים רוב המגרשים בין 160 מ"ר ל220- מ"ר. שטח שתי הקומות כ400- מ"ר, שטח המרתף כ100- מ"ר. בנוסף לאלה הוצב בחצר בית נפרד לאורחים.האתגר התכנוני: הבית המקורי, שהכיל את המבנה המרכזי במגרש הגדול, נבנה ב1887-. נותרו ממנו על המגרש אוסף של חורבות ומבני כורכר ישנים. על האדריכל הוטל לתכנן על המגרש הקטן, יחסית, בית גדול ומורכב: 3 חדרי ילדים, אגף הורים נפרד וחלל משפחה ומשחקים במפלס העליון.סלון, ספרייה, חדר אוכל, חלל מוסיקה, מטבח, חדרי כביסה ומזווה, יחידת אורחים וחדר עבודה. לכמה מהחדרים צמודים חדרי רחצה ושירותים. המרתף מהווה יחידה קטנה ל"ספא" – סאונה יבשה ורטובה, חדרי טיפולים ורחצה. כמו כן מכיל המרתף חדרי מכונות ומחסנים. בחצר ניצב בית עץ נפרד לאורחים ולמרגלותיו בריכת שחייה.התוכנית הגדולה הזאת התממשה במלואה ל"בית החלומות" של בעלת הבית. "יחד עם זאת", מסביר דובי וויט, "הייתי צריך לתכנן בית שישתלב בין הבתים הקטנים של נווה צדק, ולא יהיה מסה חריגה בנוף. בתוך הבית היה עלי לשמור על אינטימיות, ושהגודל הניכר של הבית לא יהפוך אותו לקר ומנוכר".חוץ: בחזית הראשית הקדמית נושק הבית לשפת המדרכה הצרה. הוא אמנם ארוך וגדול יותר משאר הבתים, אבל פרטי בנייה ועיצוב כמו גג הרעפים, תריסי העץ, הטיח בגוון חול רטוב ירקרק עם דוגמת החריצים – כל אלה מרכיבים את הפסיפס שממנו בנויים בתיה של נווה צדק, והבית הגדול מוצא את מקומו ביניהם.דלת הכניסה: הדלת ההודית העתיקה (בת 200 שנה), שפורקה ממנזר עתיק, היא דלת עץ גבוהה (3 מ’), רחבה (2 מ’), הנבלעת לתוך מבואה חיצונית. מעל הדלת תבליט עץ אותנטי. פתח המבואה מחולק לשניים על ידי עמוד היוצר שני פתחים. מעל כל אחד משני הפתחים קורה ומעליה חלון זכוכית קשתי. הדלת שוקמה וקיבלה טיפול שיקנה לה עמידות לאורך זמן.החצר האחורית: האדריכל ממשיל את החצר האחורית של הבית לכיכר עירונית קטנה. במרכז הכיכר בריכת שחייה מיוחדת במינה. היא מוקפת בריצוף אבן המופסק פה ושם על ידי אלמנטים נוספים: בחלק הקרוב לבית האירוח מעץ יש אדנית אבן, ובה שתול עץ זית. במקום אחר משולבים סרגלי עץ, כמו בדק שממול. בין הדק לבריכה נמתחות מדרגות אבן רחבות שיורדות אל עומק הבריכה. מזרקה משמיעה פכפוך קבוע כאשר המים זורמים מראשה, המזכיר איוושה של אמת מים.אוסף המבנים המקיפים את החצר מעניקים לה אופי של שכונה. אחד ממבני הכורכר שהיו במקום שוחזר והפך לספרייה. יחידת האורחים והמרפסת שלה היא מבנה עץ המשקיף מעל למים. גג החניה הוא חלק מהחצר המהווה מרפסת גבוהה, מקורה בפרגולה ומיועדת לארוחות ברביקיו. בצדה הפנימי בנויה החומה המקיפה את הבית מגומחות לישיבה בצל עץ תאנה ולימון.  מספסל האבן שנבנה בחצר אפשר לצפות על הילדים המשתעשעים במים. גם המבנה לפחי האשפה ומתקני הגז קיבל אפיון, עם גג רעפים מעליו ופתחים מלבני פריקסט. מהבריכה עולים לבית דרך סיפון העץ, המוביל אל פתחים גדולים ושקופים. הדק והסיתות העדין של אבן החלילה שמסביב לבריכה מפחיתים את קרינת האור.פנים: החלוקה הפנימית יוצרת דראמה בין החללים ומקיימת את יחסי הגומלין בין הפנים והחוץ. דובי וויט: "מעבר להגדרת החללים, רציתי ליצור מרחב וקשר עין בין האזורים השונים, ומצד שני לא לאבד את תחושת האינטימיות המחבקת של המקום. רציתי שהעין הנודדת תגלה בהדרגתיות קטעים חדשים של אינפורמציה". בין השאר הוא השיג זאת באמצעות הקירות העבים (70 ס"מ) והפתוחים, המפרידים בין חלל לחלל, המעמעמים את הגבול בין התחומים ומדגישים את המאסה של המבנה, מעין שערים המובילים לשני צדדים. דוגמא טובה לכך הוא המעבר מחלל המוסיקה המרכזי לחדר האוכל.במרכז הבית, מול הכניסה הראשית, שוחזרו שלוש קשתות מקוריות פנימיות ושלושה פתחים עם חלון עליון מקושת, הפונים לכיוון החצר. בין הקשתות והפתחים ממוקם חדר המוסיקה המשפחתי, כמו הליוואן הערבי הקלאסי, שהוא חלל מרכזי גבוה ( כאן – 5 מ’), שמשני צדיו מאורגנים חדרים נמוכים יותר.חדר המוסיקה: נגינה היא מרכיב מרכזי בחיי המשפחה, וכולם מנגנים במספר כלים. הנבל של בעלת הבית מוסיף קסם לחדר הגבוה, שתקרתו מצוירת, וממנה משתרבבת נברשת מרוקאית מפוארת.המטבח: המטבח תוכנן כממלכה בפני עצמה, ונסטור סנדבק עיצב את ארונותיו. במרכזו אי עבודה גדול מעץ, ובו מגרות מפורצלן. מעליו מתקן לתליית סירים, תבלינים לייבוש ועוד, המשמש גם אלמנט דקורטיבי. תנור ברזל שחור וגדול )לה קורנו( ושולחן מרוקני עם אריחים, המשמש משטח עזר נוסף, מהווים תערובת מקסימה של עושר מרוקני וכפריות אירופית.חדר האוכל: שתי דלתות הנפתחות בשעת הצורך מחברות את המטבח לחדר האוכל, הפונה אל הבריכה. בעלת הבית הביאה מגרמניה, ארץ הולדתה, את נברשת הנרות ותנור הברזל השחור, המכונה "תנור תותח". התנור מותקן בתוך גומחה ומשמש הן לחימום והן לבישול.קומת השינה: כל הריצוף בקומת השינה עשוי מפרקט אלון מיושן. לכל חדר ילדים גלריה לשינה ופינת משחקים ועבודה, בנוסף לחדר משחקים ומשפחה מרכזי, המשמש כאזור הפרדה מאגף ההורים. אל אגף ההורים עוברים דרך מחיצת מושרבייה יפהפייה מעץ.חומרים וגוונים: גודל הבית הכתיב את הצבעוניות המתונה והאחידה, שנועדה לשמור על טון רגוע. העושר של הבית נובע מהאלמנטים של המבנים ומהרהיטים. כל הבית צבוע בלבן שערבבו לתוכו גוון מעט ירקרק. כל עבודות האבן )"אבא אבן"( נעשו בהקפדה, בעיבודים שונים ויפהפיים.קומת המגורים רוצפה באריחי אבן חלילה בליטוש מט, בגדלים חופשיים המגיעים עד למטר וחצי רוחב, ואורכים משתנים. שולי האריחים מותזים, כדי להעניק להם מראה ישן.  בחדרי האמבטיה עברה אבן החלילה עיבוד טרומל )האבן מגורדת בתוך תוף מסתובב(. גודל האריחים כאן הוא 10 X 10 ס"מ. מחוץ לבית ניתן לחלילה עיבוד של התזה, המעניק קרירות לאבן. הפרופיל הבלגי נצבע באפור, והוא משתלב בשפה השקטה של עיצוב הבית.הדלתות: בפנים הבית עשויות הדלתות מעץ אורן קליר, ששולבה בהן זכוכית חלבית. הדלתות הללו עוצבו על פי צורת הדלתות המקוריות שנתגלו בבית, ועברו טיפול צבעוני של שטיפה ויישון.ריהוט ואביזרים: מפגש התרבויות בבית מתבטא גם ברהיטים ובאביזרים. בעלת הבית היא שבחרה בכל אחד מהאלמנטים הללו, ותרמה ליצירת פסיפס ישראלי מודרני, המאחד מזרחיות עם אירופיות ויוצר שפה חדשה.התאורה: בלילה מציף אור קסום את האזורים השונים בגן. התאורה תוכננה כך שהיא ממקדת את תשומת הלב על כל פינה ופינה, ויוצרת חוויה בכל אחת מהן. 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה