כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  בין עמודים וגומחות – דירת קרקע בשכונת ביצרון

בין עמודים וגומחות – דירת קרקע בשכונת ביצרון

את דירת הקרקע הקטנה, בשכונת ביצרון, הרחיבה האדריכלית מירי שלו למרחב מרווח ומואר, כמעין וילה פרטית, המעוצבת בחומרים פשוטים ובטעם משובח. חומרים מקומיים ופשוטים וגוונים רכים וטבעיים נבחרו לעיצוב הפנים. הקירות והתקרה בגוון חול-פנינה בהיר, ואריחי סומסום בגוון חול-צהבהב מרצפים את הדירה, שפריטי ריהוט עתיקים מאכלסים אותה.

מאת: צילום:


מקום: לפני כשלוש שנים רכשה שלו את דירת הקרקע בבית מגורים טיפוסי בשכונת ביצרון. מרבית בתי השכונה – דו קומתיים וסמוכים זה לזה – נבנו בשנות החמישים. בשנים האחרונות קיבלו הבתים הישנים היתרי הרחבה שהובילו לפיתוח הדרגתי ולכניסת תושבים חדשים לשכונה התל אביבית, הסמוכה למרכז השלום ולנתיבי איילון. האדריכלית: מירי שלו, למדה ארכיטקטורה בטכניון ואמנות באוניברסיטת תל אביב. שלו עובדת ממשרדה שבשכונת פלורנטין על תכנון משרדים, מבני ציבור ובתים פרטיים.  מידות: שטח בנוי: 102 מ"ר. גובה התקרה: 2.65 מטר.חלוקה: הדירה הישנה הכילה שני חדרים בשטח של כ70- מ"ר. שלו הרחיבה את דירת הקרקע הקטנה וכללה בתכנונה את עמודי התמך שנוספו קודם לכן, כתוצאה מהרחבתה של הדירה בקומה העליונה. במקום הקירות הנושאים שהוסרו, חוזקה התקרה בקורות פלדה תומכות, שעוברות לרוחבו ולאורכו של הסלון. העמודים שהכתיבו את תכנון החלל מהווים חלק מעיצוב הפנים. הם יוצרים הפרדה חלקית בין פינת האוכל ופינת העבודה לבין הסלון ומבואת הכניסה. "בתוכנית הראשונה, המטבח פנה אל חזית הבית ואילו חדרי השינה פנו אל החצר האחורית", אומרת שלו, "אולם, כדי לנצל את הגינה הפתוחה, החלטתי למקם את הסלון בצד זה ואת חדרי השינה בחזית". הדירה מחולקת לשני אגפים: אגף מגורים פתוח הכולל את המטבח, פינת האוכל, פינת העבודה והסלון, הפונה אל גינת הבית האחורית. דרך מסדרון קצר עוברים לאגף השינה שבו חדר רחצה, שירותים, חדר ארונות, ושני חדרי שינה הפונים אל חזית הבית. "רציתי שיהיה חלל מרכזי גדול ופתוח", אומרת מירי שלו. "לפיכך תוכנן המטבח במרכז הדירה, על הקיר המשותף לבית הסמוך". היעדר החלונות בקיר זה הוביל ליצירת גומחות מדפים שקועות, מעין שורת חלונות פנימיים, שמוסיפות עניין לקיר האטום. מסביב לחלל המרכזי, בקיר הפונה לגינה ובקיר הפונה לשביל הכניסה, פתחה שלו חלונות צרים וארוכים (1.90 מטר) שמתחילים כ30- ס"מ מהרצפה. החלונות מחדירים שפע של אור למרחב המגורים ולמטבח.מטבח: ארונות המטבח עשויים כולם מ-M.D.F שנצבע בלכה שקופה. בחלק הגובל בפינת האוכל נבנה דלפק פתוח ומתחתיו תוכננה שורת ארונות נמוכים. בקיר המטבח, המשותף לבית הסמוך, יצרה שלו גומחות גבס שבתוכן הותקנו מדפי M.D.F ושני ארונות קטנים, שלתוך מסגרתם הכסופה (המרייט, טמבור) שובצה זכוכית בדוגמת ריבועים קטנים. מתחת לשורת הגומחות נבנה מדף אבן שממשיך את משטח העבודה המחופה באבן מצפה רמון.המקרר ניצב בתוך גומחה רחבה ועמוקה, המשמשת גם כמזווה מדפים פתוח. את עמוד הבטון שהפריד בין המטבח למבואה, המשיכה  שלו לקיר רחב כשבצדו הפנימי, הפונה למטבח, הותקנו ארונות גבוהים.אגף השינה: מסדרון קצר ומעוגל מוביל למבואה הרחבה בכניסה לחדרים. "בגלל המקלחת העגולה החלטתי לעגל גם את צדו השני של הקיר,  וכך לרכך את המעבר מאגף המגורים לחדרי השינה", אומרת האדריכלית.את דלתות הפנים הגבוהות (2.30 מטר), שצבועות בגוון תכלת-אפור, היא עיצבה במראה המזכיר את תל אביב הישנה. במשקוף העליון תוכננו שלושה חלונות ריבועיים ושקופים, הממוסגרים בפרופילי עץ דקים. החלונות הקטנים מחדירים  אור טבעי אל המבואה הפנימית.השטח שמתחת למדרגות העולות לקומת השכנים, הפך לחדר כביסה קטן שסגור בדלתות תריס בהירות, כצבע הקירות. חדר הממ"ד המלבני הוסב לחדר ארונות מרווח. חדר השינה: פונה לחזית הבית ולרחוב. בצד זה נפתחו שלושה  חלונות ריבועיים קטנים, בגובה הקיר, שמחדירים אור ואוורור ועם זאת שומרים על השקט והפרטיות. בקירות הגובלים בשביל הכניסה נפתח חלון פינתי רחב וגבוה (1.90), שמוסגר בפרופיל בלגי אפור. מזרן המיטה מונח על במה בנויה בפינת החדר. מסביבה נבנה מדף גבוה שמחופה באבן מצפה רמון בהירה. חלקו הפנימי של המדף החובק את המיטה, נצבע בגוון חמים של אוקר. בצד המיטה בנתה שלו שידת מגרות גבוהה. שידת העץ צבועה בגוון ווש כחול-אפור ומעוטרת בידיות פליז מסוגננות. חדר הרחצה: המקלחת היפהפייה שבחדר עוצבה בהשראת טיול במרוקו. נכנסים אל המקלחת, הבנויה כגומחה מעוגלת, דרך פתח קשתי הקבוע בקיר. רצפת המקלחת נחפרה לעומק של כ15- סנטימטרים, וחופתה באריחי קרמיקה מרוקניים בגוונים של כחול וירוק (וילה מרוקו). הקיר הפנימי המעוגל נצבע בטיח פיגמנטי בגוון תכלת-אפור (נדיר). גומחה מלבנית שנחצבה  בו משמשת כמדף להנחת בקבוקי הרחצה והסבון. מעל המקלחת נוצקה תקרה נוספת, ובתוכה נפער פתח עגול ומעליו הונח משטח של זכוכית חלבית. מבעדו בוקע אור הנורה המשתלשלת מתקרת החדר. את הסגנון המיוחד של המקלחת משלימים הברזים המסוגננים וראש המקלחת הגדול, שעשויים מפליז במראה עתיק (ספדה).האמבטיה שוקעה אף היא 15 סנטימטרים נמוך יותר ממפלס הרצפה. דפנותיה והקירות שמסביב חופו באריחי אבן מצפה רמון. כיור החרסינה האובלי שובץ לתוך ארון, שעשוי מלוחות M.D.F. הארון המרחף מעל לרצפה יוצר תחושה של מרחב בחדר הקטן. שלושה חלונות ריבועיים בקצה הקיר, הפונה לשביל הכניסה, מחדירים לחדר אור טבעי ואוורור.חומרים וגוונים: חומרים מקומיים ופשוטים וגוונים רכים וטבעיים נבחרו לעיצוב הפנים, ואלו מהווים רקע ניטרלי לפרטי הריהוט העתיקים שנאספו במשפחה. "היה לי חשוב שלא להיגרר להצטעצעות מיותרת, וליצור תכנון פונקציונלי ונקי", אומרת שלו.הקירות והתקרה נצבעו בגוון חול-פנינה בהיר. אריחי סומסום בגוון חול צהבהב (הדוגמא -סטוצ’ינר) מרצפים את כל שטח הדירה, ומסביב להם הותקן פנל עץ שנצבע בגוון הקירות. החלונות מוסגרו בפרופיל בלגי בגוון אפור-כהה, וכך גם קורות הפלדה שבתקרה. סורגי הברזל שעל החלונות נצבעו באותו גוון, ואלו מחוברים למסגרות החלון בלבד, כדי להימנע מתחושת הכלוב (מסגריית אור אל). אדני החלונות, המשמשים גם כמדפים נמוכים, חופו במשטחי אבן מצפה רמון בהירה. אותה אבן משמשת לחיפוי משטח העבודה במטבח ולחיפוי הקירות בחדר הרחצה והשירותים.שביל הכניסה ורחבת החצר האחורית רוצפו באריחי "חוצות" בגוון אפור (אלוני). הקירות החיצוניים של הבית והגדר הבנויה המקיפה אותו, נצבעו בטיח פגמנטי בגוון חול צהבהב (וולך-גזית).פרטי ריהוט: מרבית הרהיטים בדירה עברו בירושה במשפחתה של שלו. ביניהם מזנון עץ וזכוכית מסוגנן שהביאו הוריה מפריז, עם הגיעם ארצה בשנות השלושים. לצדו, סמוך למבואת הכניסה, מוצב סקרטר צרפתי, מתחילת המאה.את שולחן האוכל וספת הסלון, העשויים מעץ, בנה בשנות השלושים הדוד של שלו, שהיה אדריכל ועבד בעיקר בפריז. השולחן והספה מעוצבים בקווים נקיים וריבועיים, ברוח הסגנון הבינלאומי של התקופה. את בסיס הספה הנוספת שבסלון בנתה שלו מלוחות

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה