כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  בית עם זכרון – בית במושב בצרה

בית עם זכרון – בית במושב בצרה

הבית בולט בחיפוי חיצוני של אבן כורכר שפורקה מבתים ישנים. מאדני רכבת ישנים נעשו כרכובי הפתחים, ערוגות בגן, משטח חניה ומדרגות. המבואה בנויה משורת עמודים רבועים, מחופים באבן כורכר ומוארים כמו בטירה עתיקה.

מאת: צילום:


אראלה גולן בנתה לעצמה "בית עם זיכרון". מלבד הזיכרונות הפרטיים שלה, הוא גם זיכרון של מקום, תקופה, חומר ואורחות חיים. צורתו החיצונית וחיפוי אבן הכורכר הישנה, מזכירים את בתי המתיישבים הראשונים בזכרון יעקב או ראש פינה, אבל מחומרים של אזור מישור החוף.האדריכלית: אראלה גולן, בעלת תואר שני במדעי הטבע, חזרה לאהבתה הראשונה – לימודי אדריכלות – והשלימה אותם בשוויץ ובדרום אפריקה. לאחר מכן למדה בניית תפאורות ותכנון תאורת במה באוניברסיטת תל אביב, שהם בעיניה חלק אינטגרלי מארכיטקטורה. כל הידע שצברה ניכר בעבודתה.המקום: מושב בצרה, הממוקם צפונית לרעננה, שהפשיר אדמות להרחבה ולקבלת תושבים חדשים. מקום שקט וירוק. "החיסרון היחידי כאן", אומרת אראלה, "הוא שאין פה מבט לים".הדיירים: אראלה ובן זוגה. לילדים הבוגרים שחיים בתל אביב תכננה קומה שלמה, מאובזרת, עם גג משגע, כדי שתהווה פיתוי לביקורים בסופי שבוע.מידות: שטח המגרש – חצי דונם. שטח הבית כ- 200 מ"ר. מפלס קרקע 150 מ"ר. מפלס עליון – 50 מ"ר. כל הפתחים בבית הדלתות והחלונות, בגובה 2 . 50 מ’, מה שיוצר אחידות ואיזון הן בפנים והן במבט מבחוץ. התקרה בסלון – 4 מ’. התקרה במטבח – 3 . 50 מ’. בשאר החללים 3 מ’.חוץ: "רציתי בית נוח ולא סופר מודרני, שיהיה מחובר לאדמה, כאילו צמח ממנה ולא מתנגד לה", אומרת אראלה. לבית צורה פשוטה של "פעם", כמעט רבועה, בקווים ישרים ללא קשתות וגג שטוח. ייחודו בולט בחיפוי חיצוני של אבן כורכר שפורקה מבתים ישנים, ומביאה את הניחוח של בתי המתיישבים הראשונים. מאדני רכבת ישנים, הנושאים אף הם זיכרונות מהעבר, נעשו כרכובי הפתחים בכל הבית, ערוגות בגן, משטח חניה ומדרגות. אין כאן סגנון שאפשר להגדירו. אראלה: "מעט נבטי, ערבי ישראלי".החזית האחורית יפה במיוחד, ונפתחת למדשאה ולעצי חורש עתיקים דרך מרפסת עם גבולות תחומים המשמשים כאדן לישיבה. המרפסת ממוסגרת בעמודי אבן המאפשרים קירוי בפרגולה מאדנים.הגן: בית בסגנון ערבי ישראלי נבטי לא יכול להכיל בגינה צמחייה טרופית, מסבירה אראלה, שנעזרה בשתילה ברועי תומר. וכך יש בחזית אחת משטח ערוגות מקסים של צמחי תבלין ישראלים, כשכל ערוגה תחומה באדני רכבת )את כל האדנים לבית ולחוץ סיפק "גיל טיפוחים"(. בחזית אחרת בוסתן של עצי פרי, משטחי נר הלילה, שיחים וצמחייה של מישור החוף. בחזית אחרת מדשאה גדולה עם עצי חורש המצלים על הגן והבית.פנים הבית: החלל הפנימי מתחרה ביופיו החיצוני של הבית ואינו נופל ממנו. נכנסים דרך דלת ישנה מיפו ששופצה והורחבה, אל מבואה מקסימה הבנויה משורת עמודים רבועים, מחופים באבן כורכר ומוארים במעין אור נרות, כמו בטירה עתיקה. הקשר בין ראשי העמודים נעשה בסיוע אדני רכבת ישנים, מקושטים בריקועי ברזל. המבואה היא כמו שביל סגור/פתוח בתוך הבית, והיא מחלקת את הקומה לשני צדדים ברורים, אחד לאירוח והשני למגורים. דרך הטיול בין העמודים מתגלות הפינות היפות שבחלל.כיוון שרק בני הזוג מתגוררים כאן, כל צורכיהם מתרכזים בקומת הקרקע ואין צורך לטפס במדרגות. הקומה העליונה מיועדת לילדים שבאים לבקר. מצדה האחד של מבואת העמודים נמצא חדר המשרד של אראלה, העובדת מהבית. הממ"ד משמש כחדר אורחים נוסף, חדר שינה ואמבטיה.מצדם השני של העמודים נמצאים החלל הגדול של הסלון והמטבח. שולחן אוכל גדול מהווה מעין מחיצה ויזואלית בין הסלון והמטבח.בין שורות העמודים שולב פס ארוך של אריחים מאבן עתיקה מגוידת ומחוספסת שנלקחה מפירוק בתים ישנים. גם המדרגות הישנות הובאו בשלמותן, פגועות ושחוקות, בלאי שהוא עדות לפגעי הזמן.קצב חוזר של אלמנטים, כמו עמודי אבן מקבילים בפנים הזהים לאלה שבחוץ, חומרים אחידים וגבהים שווים, משווים לבית שקט אדריכלי.המטבח והאמבטיה: שני חללים אלה עוצבו בצורה דומה, עם ארונות בנויים, חומרים וצורות דומים. בארונות הבנויים )פתרון חסכוני מאוד, אסתטי ומתאים לבית( הושארו גם גומחות פתוחות להנחת כלים דקורטיביים, ואת השאר סוגרות דלתות מעץ מייפל, שנצבע בגווני ירוק וזית, המקנה לעץ חזות מיושנת, ולהשלמת המראה הישן הוא גם נשרט ושופשף.באמבטיה חבויות בתוך הארון מכונת הכביסה והמייבש. במטבח, כדי לרמוז לצורת הטבון, חלק מהגומחות עוצבו עם פתח קשתי. המטבח פתוח. בצד הפונה לסלון נבנה קיר הפרדה שאינו מגיע לתקרה, המשתלב בקירות הבנויים של ארונות האחסון.  בצד הפונה למטבח הוא משמש כארון אחסון מרווח ועמוק, עם דלתות קטנות ודלת ארוכה של ארון שירות. ליד משטח הקיר, המפריד בין הסלון למטבח ניצב שולחן האוכל, החוצץ בין שני האזורים, ואילו גבו של הקיר המופנה לסלון משמש כקיר דקורטיבי.חומרים וגוונים: מלבד אבן הכורכר הישנה והאדנים שהזכרנו, ולמעט קישוטי אבן עתיקה וגסה באמבטיה, כל שאר הריצוף בבית, וכן חיפויי הקיר במטבח ובאמבטיות, עשויים מאבן מצפה רמון.כדי להשיג מרקם מיוחד על התקרות, ערבבה אראלה את הטיח בחול גרגרי והגיעה לגוון יפה ולצורות של ענני חול. הקירות עברו תיקונים רבים בזמן הבנייה וכידוע – בטיח פיגמנטי אי אפשר לעשות תיקונים מבלי שיווצרו טלאים של צבע. לכן החליטה אראלה לצבוע אותם בפוליסיד רגיל. גם אותו ערבבה בחול רגיל, שהעניק עומק לצבע הסינתטי, וכך השיגה טקסטורה שאינה שונה מזו של טיח פיגמנטי.  הפרופיל הבלגי )מוטי פרץ ובוריס מבצרה( קרוב בצבעו לגוון הברזל הטבעי, ועשוי בצורה מיוחדת, כשהזכוכית נתונה בתוך המסגרת ולכל חלון פתיחה נוספת עבור הרשתות.הריהוט: אוספים מבית סבתא ורכישות במשך שנים של שהות בחו"ל מהווים את הבסיס לריהוט הבית. חלונות הוויטראז’ בסלון נרכשו לפני שנים רבות בלונדון וחיכו למקום הנכון. האח נקנה מפורק, ולקראת הרכבתו התגלה שהוא היה שייך לפני 320 שנה למשפחה יהודית מאנגליה, ויש עליו את סמל המנורה. האביזרים הנוסטלגיים והתיאטרליים תורמים לתחושת של ותק וזיכרונות, כמו שאראלה רצתה.התאורה: כראוי לבוגרת תאורה בחוג לתיאטרון, תכננה אראלה תאורה מרהיבה, הבולטת בלילה כשעמודי האבן דולקים כאילו לאור נרות, בזכות נורות חבויות ששוקעו בחלק התחתון של העמודים.תאורת הקריאונים )גומחות האלומיניום הקטנות( נרכשו ב"אלקבס", והנברשות התלויות במטבח – ב"קמחי". 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה