כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  בית עם פטנטים – בית במושב ותיק בשרון

בית עם פטנטים – בית במושב ותיק בשרון

זהו בית מפתיע בתחכומו, במיוחד באגף הילדים, עם המצאות בכל מקום, החל מהחניה וגמור בבריכת שחייה פנימית. סגנון העיצוב אינו מובהק ואחיד, אלא צירוף של אלמנטים עיצוביים ובחירות יפות בחומרים וברהיטים. הבית בתיכנונם של האדריכליות נפך רותם ושרון נוימן, ממשרד אייר אדריכלים.

מאת: צילום:


 בית במושב ותיק בשרון, שתוכנן על-ידי האדריכליות נופך )נופי( רותם ושרון נוימן, ממשרד אייר אדריכלים. זהו בית מפתיע בתחכומו, במיוחד באגף הילדים, עם המצאות מדליקות בכל אזורי הבית, החל מהחניה, עבור למטבח וגמור בבריכת שחייה פנימית. יופיו ונוחותו הם תוצאה של שילוב מוצלח בין האדריכליות, בעלי הבית ומתכננת הגינה, נעמי אשל.הבית המיוחד במינו, במושב ותיק בשרון, הוא יצירה משותפת, תוצאה של שיתוף פעולה פורה בין כל הצדדים. שתי אדריכליות, בעלות טעם משובח ויכולת ליצור כימיה חמה עם הלקוחות, חברו לבני זוג צעירים יחסית, הורים לארבעה ילדים. הבת הגדולה בת 21,  ושלושת הבנים הם בגילאי  5 ,7 ו-13.הגבר הוא בעל ראש של ממציא פורה ודמיון כמעט חסר גבולות. האישה משלימה אותו בריסון הרעיונות, ובידיעה הברורה של מה שרצוי למשפחה ומה מיותר. אל הצוות הזה הצטרפה מתכננת הגינות, נעמי אשל, שעיצבה גינה ארץ-ישראלית תוך שיתוף פעולה והידברות בינה לבין האדריכליות ובעלי הבית. מבחוץ משתלב הבית, פחות או יותר, עם המבנים והאזורים הירוקים של הסביבה, לא צועק את ייחודיותו, אבל בכל זאת קשה שלא להבחין בחזיתות המיוחדות, המזכירות בתי-בוץ, בתים בסנטה-פה, כל אותם בתים חושניים ומרוככי זוויות, מצופים בטיח בגוון חולי מיוחד )נירלט-ווגה(. בגינה יש שילוב נאה בין צמחייה ועיצוב השטח.צמחים ופרחים ארץ ישראלים, עצים שונים – אקליפטוס, צפצפות ועצי פרי למיניהם – בינות לקטעי ריצוף מעץ שמקורו באדני רכבת, קטעי ריצוף מאבן מצפה-רמון, כדי חרס גדולים, עמודים ופרגולות. בקטעים שונים של הריצוף וכן בעמודי הפרגולות משולבים אריחים צבעוניים שהובאו על-ידי נעמי אשל מפורטוגל. בגינה הקדמית בריכת דגי קוי ובאחורית בריכה קטנה נוספת, מוקפת סלעים, שבה משתקפים מראות הצמחייה והאלמנטים הבנויים הסובבים אותה.  מנגנון מיוחד ההפתעות העיקריות מצפות לבאי הבית – דיירים ואורחים – בחללי הפנים, כמעט בכולם. עדיין לא ראיתי אגף ילדים שדומה לו בתחכומו, בהמצאות ובאווירת הכיף שראיתי כאן. מעולם לא ראיתי בריכת שחייה פנימית שיש בה קרקעית כפולה: האחת רגילה, העשויה מאריחי קרמיקה בגוון טורקיז )קנטרי פלורס(. השנייה היא משטח העשוי מקורות מתכת חזקות שעליהן מונחים לוחות זכוכית עבה וקשיחה. כשהקורות והזכוכית מורמים – על ידי מנגנון מיוחד – עד למפלס הקרקע, הן יוצרות רצפת זכוכית לכל דבר.מרגע זה ואילך יכולה הבריכה להוות חלל חוץ-פנים שאפשר לעשות בו שימושים רבים: למשל, קולנוע בריכתי. זאת לאחר שמסך של קולנוע ביתי שהותקן בתקרה מעל לבריכה יורד, ומקרן דו-צדדי מפנה את העדשה מהגומחה שבסלון כלפי חלל הבריכה.  רצפת הזכוכית קשיחה דייה על מנת לשאת משקל של שורת כיסאות בעבור הצופים. משטח הזכוכית יכול גם לשמש גן-שעשועים לילדים שקודם השתכשכו במי הבריכה. בצד הבריכה – שנועדה בעיקר לטבילה, ולכמה תנועות שחייה בלבד – לא שכחו בני הבית להתקין גם בריכת עיסוי חמה ומפנקת, שגשר עץ מחבר בינה לבין הבריכה העיקרית.מגוון הפטנטים הסמויים מן העין בבית הזה כולל גם מתקן מיוחד למכשירי החשמל במטבח. בפינה כמעט נסתרת, על פינה משולשת ליד המקרר בהמשך משטח העבודה, ניצב מיכל לאחסנת לחם. לחיצה על כפתור קרוב הפעילה מנגנון שהעלה מעומק ארונות המטבח מעלית קטנה, שבכל קומה שלה ניצב מכשיר אחר: מעבד מזון, מסחטת מיץ, קומקום חשמלי וכד’. לחיצה על כפתור של מתג שהונח בסמוך, העלתה  כל אחת מקומות המעלית.  בגב המעלית הותקנו מראש שקעים. מחברים את התקעים של המכשירים לשקעים, מפעילים, וכשהמכשיר סיים את תפקידו, מורידים את המעלית – שוב על-ידי לחיצה על כפתור במתג, עד שמשולש האבן שעליו מונח מיכל הלחם מתיישר שוב עם משטח העבודה במטבח.את הפטנטים הלא אלקטרוניים ולא טכנולוגיים גילינו באגף הילדים. נתחיל מהחדר שבו מתגוררים בינתיים שניים מהבנים. מיטות קומתיים גבוהות, שמטפסים אליהן באמצעות מדרגות, שהחלל שמתחתן נוצל לאחסון ספרים וצעצועים – ראינו כבר בלא מעט בתים. אבל באף בית לא ראינו מיטה גדולה, שעליה מונח מזרן שמחולק לכמה חלקים, השונים זה מזה בצורתם. מתחת לחלק המזרן הגזור  כעיגול הותקנה טרמפולינה.  מתחת לחלקים אחרים, בצורת ריבועים קטנים, יש מכסים. כשילד מרים את המכסה הוא יכול להוציא צעצוע או משחק האהובים עליו, לשחק, ולעבור לתחנה הבאה: חלק גדול של מזרן, שמתחתיו מכסה המסתיר מיכל גדול, המלא לעת עתה בבלונים. אבי המשפחה ראה לנגד עיניו מיכל מלא כדורים קטנים, כזה שרואים כמעט בכל גן שעשועים ובקניונים. אם נמאס לילדים לשחק בחדר הזה – הם יכולים לזחול  דרך מחילת סתרים לחדר הסמוך, המשותף לכל הילדים.  פטנטים סמויים גם בחדר האמבטיה של הילדים לא נעצר הדמיון של בעל הבית. תחילה הוא רצה להציב שם אמבט בצורת דוגית. מאחר שממילא חלק מעבודות הנגרות של הבית נעשו בגלריה "סיקמור" )דלת הכניסה, המבוססת על דלת אינדונזית שקיבלה תוספות, הדלתות הפנימיות בחדרי הילדים(, התבקשו נגרי הגלריה ליצור אמבטיה בצורת דוגית.  הביצוע הושלם, וכדי להוסיף מגע אחרון – הוסיפו בעלי הבית מעין משוט, ששימש פעם מערבל של בצק. "היו לבעל הבית עוד כמה רעיונות מבריקים: שהכיור יעלה וירד על פי נוחות הילדים וגובהם, שיהיה באגן האמבט מכשיר מדידה שיפסיק את זרימת המים כשיגיעו לגובה מסוים, ועוד. אמרנו לו – עד כאן". לא הזכרנו עדיין את המעלית המותקנת במוסך, שמעלה את מצרכי המזון ישר למזווה במטבח, ועוד כמה פטנטים, שעמם היו צריכות האדריכליות להתמודד, ולהחביא את המנגנונים שלהם בקירות.  אבל עיקר עבודתן לא היתה הסוואת הפטנטים, אלא תכנון וחשיבה על העקרונות הבסיסיים שהעניקו לבית את תכנונו, צורתו וסגנונו. לא מדובר כאן בסגנון מובהק ואחיד, אלא בצירוף של אלמנטים עיצוביים ובבחירות יפות בחומרים וברהיטים. הטיח החיצוני מופיע גם בפנים הבית.  הרצפה בחלל האירוח נעשתה מפירוק בתים ישנים בצרפת, מעץ אלון )ד.ש.(. הפרופילים מברזל צבוע בירוק )עוז וצחי(, הרהיטים – ממקורות שונים: כיסאות אוכל נרכשו בהביטאט, פינת ההסבה והשולחן בכניסה בקסטיאל,  פריטי ריהוט נוספים בבראכה, חיפויי האבן הוזמנו בבית האבן. "פגשנו את בעל הבית במקרה", מספרות השתיים. "החלפנו כרטיסי ביקור, ולאחר זמן-מה הוא צלצל וביקש מאתנו, כמו מאדריכלים נוספים, סקיצות ראשוניות. למזלנו, הוא בחר בתכניות שלנו. המגרש, שצורתו מעין מגזרה של חצאית, כפה עלינו התלבטות קשה באשר למיקום הבית. הותרנו בכניסה גינה קטנה עם בריכת דגי נוי – מאחר שבעל הבית אוהב מאוד מים – ותכננו חזית רחבה יחסית בצד הקדמי, הדרומי, עם פתחים קטנים יחסית. כך יספוג הבית כמה שיותר חום בחורף, ולא יותר מדי אור בקיץ.  פתיחות וזרימה "החניה היא בצד השמאלי של המגרש, וזה איפשר לנו לקרות אותה בתקרת עץ ולהוסיף למפלס המגורים יציאה נוספת לחצר, אשר בה נעים מאוד לשבת בשעות הבוקר. הגינה האחורית, הצפונית, היא הגדולה, והיציאה אליה היא בעד פתח גדול מאוד, שמנצל את הגובה הרב שקיים בפינת הישיבה, וממוסגר בפרופיל בלגי בצבע ירוק. הדלת מכוסה בווילון גדול )נטורה(. ניצול הגובה היה אחד מעקרונות המפתח שלנו בתכנון, בגלל מגבלת השטח". כך הן עשו בחדרי הילדים, שכבר דובר בהם, כשהמטרה היא להותיר כמה שיותר שטח פנוי על הרצפה.להורים הוקצה אגף מיוחד, אינטימי, במפלס משלהם, הכולל שתי מרפסות – דרומית וצפונית – ואמבטיה מפנקת, שחופתה באריחי חרס מיוחדים בגוון טורקיז המיוצרים במלגה )עצמון(. ליד חדר השינה יש גלריה ובה פינת עבודה, שממנה אפשר לראות את כל חללי הבית ולפקח על הנעשה הן בחדרי הילדים והן בחלל המגורים."הפתיחות והזרימה מודגשים במיוחד במפלס הכניסה של הבית", מסבירות האדריכליות. "בחלל המגורים אין מחיצות המפרידות בין אזורי האירוח, הבישול והאכילה, אבל יחד עם זאת, האזורים מוגדרים היטב על-ידי הרהיטים, כך שכאשר יושבים בפינת האוכל, יש תחושה של אינטימיות, של הפרדה משאר חלקי החלל.  הקצינו לאכילה רק פינת אוכל אחת, המשמשת גם את המשפחה וגם את האורחים, משום שממילא המשפחה כשלעצמה גדולה למדי. במקום מסוים נענינו לבקשתה של בעלת הבית, ולא פתחנו את הקיר המפריד בין פינת הישיבה לבריכה, אלא רק באופן חלקי, כדי שהמבטים לא יימשכו אוטומטית לכיוון המים, ואפשר יהיה ליצור ריכוז סביב שולחן האירוח".  אלמנט יפהפה המושך את העין בסלון היא האח החושנית, הדו-צדדית, המשרתת הן את חלל הסלון והן את אזור הבריכה. היא מחממת הן באמצעות שימוש בנפט והן בהסקת עצים.כמעט כל בית פרטי שכל-כך אהוב על-ידי בעליו, הוא פרויקט שאינו נשלם לעולם. במיוחד בבית כמו זה, שעוד צפויות לו התפתחויות באזור הבריכה, וכמובן – שינויים באגף הילדים, כשכל אחד מהם יגדל, ויחד עם הבגרות – יבואו צרכים נוספים. אני, על כל פנים, כבר הזמנתי את עצמי לביקורים חוזרים, כדי ללוות את הבית ואת יושביו בהתפתחויות הצפויות והבלתי צפויות.מידות הבית: שטח המגרש, שצורתו טרפז מעוגל וקטום, כ-500 מ"ר.שטח בנוי: 186 מ"ר ומרתף.גובה החלל באזור המגורים: מעל למטבח ולפינת האוכל, 3 מ’. מעל פינת ההסבה, 6 מ’.הבריכה: אורך 10 מ’, רוחב ממוצע – 3.5 מ’. האדריכליות: נופך )נופי( רותם ושרון נוימן, אייר אדריכלים.נופי סיימה את המדרשה לאמנות ברמת השרון, לאחר מכן למדה ב"קמרה אובסקורה", והוסיפה למאגר ההשכלה והידע המקצועי לימודי אדריכלות בוויצ"ו קנדה, חיפה.שרון סיימה תואר ב.א. בפיזיקה באוניברסיטת בר-אילן. כשהחליטה לעבור לאדריכלות למדה בוויצ"ו קנדה, חיפה, שם נפגשה עם שותפתה, נופי רותם. לאחר מכן הוסיפה לימודי השלמה בטכניון.לאחר שכל אחת מהן עבדה זמן-מה במשרדי אדריכלות מבוססים, הן פתחו ביחד משרד עצמאי. המשרד עוסק בעיקר בבתים פרטיים, "וזה עיסוק שאנו מאוהבות בו", אומרות השתיים. "אנחנו יוצרות לאנשים את סביבת החיים שלהם, באופן המתאים ביותר להם ולבני משפחתם. כל בית ומשפחה הם סיפור ייחודי עבורנו, וממנו צומח הבית על סגנונו הייחודי וחלוקתו האופיינית. בית שיוצא מתחת ידינו כמעט אף פעם לא דומה לחלוטין לאחר, אבל באיזשהו אופן – יש בכל זאת קו משותף, שמייחד אותנו".כמו כן עוסקות שתי האדריכליות בשיפוצים של דירות באזור תל-אביב, בתכנון משרדים, ועתה הן טורחות על תכנון ועיצוב של גן אירועים.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה