כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  בצבע פרדסים – בית בבית יהושע

בצבע פרדסים – בית בבית יהושע

הבית נעים ומרווח עם חלונות גדולים, מרפסת מרווחת המסוככת בפרגולה בנויה, ומוקף בגינה. גוונים של ירוק, כתום וכחול עם חומרים פשוטים בגימור משובח, מרכיבים את עיצוב הפנים בסגנון כפרי מלבב. מעצבת: עודד יעל

מאת: צילום:


בית בבית יהושע שתוכנן על-ידי האדריכלית עודד יעל בהשראת הפרדסים והאקליפטוסים שבאזור. היא יצרה חלל נעים ומרווח המשתלב בטבעיות עם הסביבה. הדיירים: זוג צעיר ובנם התינוק. שיתוף פעולה יצירתי בין המעצבת, יעל עודד, לבין הדיירים הוביל לתכנונו של הבית. המטרה המשותפת היתה ליצור מקום נוח, צנוע ופונקציונלי, עם תחושת מרחב הפתוח לנוף הכפרי ועם אפשרות לאירוח ובילוי בגינה. הבית: המגרש שעליו נבנה הבית, בבית יהושע שבאזור השרון, פתוח בחזיתו האחורית לחורשת אקליפטוסים גדולה. השכונה החדשה שבישוב הוקמה על קרקע חקלאית שהופשרה לבנייה. עודד התיחסה בתכנון ובעיצוב הבית לנוף הפרדסים שהיו כאן בעבר, ולחורשת האקליפטוסים שקיימת עד היום.המעצבת: יעל עודד, מעצבת פנים, היא בוגרת אורט קריירה, מתגוררת בירושלים ומתכננת ממשרדה דירות ובתים פרטים.מידות: גודל המגרש – חצי דונם. שטח בנוי – 110 מ"ר, שטח קומת המרתף – 30 מ"ר. גובה תקרת מפלס המגורים – 3 מטר. גובה התקרה בפלס העליון – 2.50 מטר.חוץ: לבית גג שטוח וקירותיו החיצונים צבועים בטיח פיגמנטי בגוון כתום-חול (גימורן). בצורתו משתלב הבית בקווים ישרים ושטוחים עם מפלס הרחוב. בחזית נפתחו שלושה חלונות הסגורים בתריסי ברזל בסגנון ירושלמי, הצבועים בירוק פיסטוק בהיר. בכניסה לבית יצרה עודד מבואה חיצונית, שאליה עולים במדרגות רחבות ומתונות. המדרגות מעוצבות כגל החובק בתוכו אדנית תבלינים ריחנית. המבואה המקורה  צבועה בכחול יווני עמוק ובמרכזה דלת כניסה מעץ אלון, עם משקוף עליון המשובץ בריבועי זכוכית כחולה (דלתות: בני הרשקוביץ’). שבילי החניה והכניסה רוצפו באריחי מוזאיקה (אקרשטיין) מגוונים בצהוב-חול, גוון הזהה לאריחי הריצוף בבית.פנים: לבית שני מפלסים מדורגים ומרתף. במפלס הכניסה תוכנן אזור המגורים ובו מטבח, פינת אוכל  וסלון, מהם יוצאים לפינת הישיבה שבחוץ. שתי מדרגות עץ (50 ס"מ) מובילות אל מפלס חדרי השינה,  הכולל ארבעה חדרים ושני חדרי רחצה. בהמשך, מוביל המסדרון המואר אל דלת הכניסה הצפונית (דלת שירות) ואל גרם מדרגות היורד לקומת המרתף. המרתף כולל שני חדרים: קליניקה, חדר עבודה ואזורי אחסון מתחת לגרם המדרגות.מבואה: שתי גומחות תוכננו בכניסה לבית. האחת בצד הדלת, ומשמשת כארון חשמל ושירות. בשנייה תוכננה הספרייה הפונה לסלון. הספרייה בנויה ממדפים ריבועיים העשויים מאורן צבוע בגוון כהה. את מדף העץ התחתון של הספרייה ממשיכה מדרגת עץ העולה למפלס השני. מטבח: את המטבח תכננה עודד עד לפרטי פרטים, תוך ניצול מרבי של השטח. הארונות עשויים M.D.F  וצבועים בהתזה בגוון צהוב-בננה (נגרות: זאב מאורר, נתניה). מעל משולבים מדפים פתוחים מעץ אורן עם ארונות סגורים קטנים. משטח העבודה התכלכל עשוי מיציקת מוזאיקה (גלוסקא) ומעליו מכסים את הקיר אריחי בטון בגוון ירוק-בקבוק. מעל הכיור נפתחה שורת חלונות קטנים הפונים לרחוב, ובחלקו העליון של הקיר שובצה שורת לבני זכוכית שקופות. את המקרר הסתירה עודד בקיר שחלקו האחורי גובל בקיר המבואה. בין פינת האוכל לבין המטבח מוצבת שידת כלים גבוהה ומסוגננת, עם מדפים פתוחים המעוטרים בפס עץ גלי. השידה שהובאה מפרובנס נצבעה בתכלת, בעיבוד כפרי-מיושן.אזור המגורים: מיד בכניסה לבית מגיעים לאזור המגורים, המשרה תחושת מרחב גדולה בזכות חלונות גדולים הנפתחים אל החורשה. פינת האוכל גובלת בגינה האחורית עם קיר נמוך (90 ס"מ). מעליו חלון היקפי ורחב מפרופיל בלגי, שבחלקו התחתון ממוסגרים מלבני זכוכית צבעוניים. הקיר מסביב שולחן האוכל מחופה באריחי בטון מעוטרים בגווני כחול וירוק (גלוסקא). החלונות הבלגיים ממשיכים לקיר הסלון הפונה לגינה. אדני המוזאיקה הרחבים נכנסים לתוך הבית, ומהווים את חלקו העליון של המזנון, הבנוי לרוחב הקיר הנמוך. המזנון מחולק לגומחות עמוקות המשלבות דלתות ומדפי עץ. הרהיטים שבסלון משלימים את הצבעוניות האביבית של הבית. בפינת ההסבה, ספה קלאסית קטנה מרופדת בבד  פרחוני ויפהפה, הבולט על רקע הקיר הכתום. ספת עץ רחבה בגוון ירוק-זית  ושולחן מכסיקני מעץ טיק המעוצב בקווים נקיים, משתלבים בטבעיות בגוונים הכתומים והירוקים שבבית.חדר השינה: בחדר  ההורים תוכננו ארון ושידת מגרות בתוך גומחות בקיר. דלתות הארון ומגרות השידה הבנויה עשויים מעץ סנדוויץ’ בגוון טיק. שורת דלתות הארון העליונות צבועה בגוון צהבהב  הזהה לצבע הקירות. כדי למסגר את הארון כחלק מהחדר ולהקל על העומס הוויזואלי. מעל שידת המגרות יצוק משטח מוזאיקה צהוב הממשיך את אדן החלון. לתוכו הושקע כיור חרס ירוק  ומעליו משתלשלת מנורת חרס בגוון זהה. השירותים והמקלחת קבועים בשתי גומחות עמוקות, היוצאות בקיר חדר השינה וסגורות בדלתות זכוכית חלבית. אלו מחופים באריחי קרמיקה (10X10) בגוון ירוק בקבוק, המזכיר את צבע האקליפטוסים שבחוץ (מודי). מעל שידת המגרות ממשיכים חלונות הזכוכית עד לתקרה. דלת זכוכית יוצאת מהחדר אל מרפסת קטנה ופרטית.גינה: בחזית, מעבר לגדר הנמוכה, שתולים עצי הדר בין משטחי חצץ. מסביב ומאחור מוקף הבית בדשא הנמשך  אל החורשה. פינת הישיבה שבחוץ יוצאת מאזור המגורים לרוחבו של קיר החזית האחורי. המרפסת המרווחת ממשיכה את חלל המגורים הפנימי ויוצרת רצף מרחבי פתוח. מעל למרפסת מסוככת פרגולה בנויה, הצבועה בטיח כתום-חול ומעליה מחצלות במבוק. את עמודי הפרגולה עיצבה עודד בהשראת הקשתות המרוקניות שכותרתן מדורגת. פינת ההסבה מורכבת משתי ספות בנויות ומרופדות. בהמשך, במפלס גבוה יותר, יוצאת מרפסת קטנה ואינטימית מחדר השינה של ההורים. את הרהיטים הבנויים ואת קירות המרפסת מקיף פנל אריחי בטון, מעוטרים בגוונים של כתום וכחול. גם השטח הציבורי, הגובל בצדו הצפוני של הבית, קיבל טיפול מיוחד ונשתלו בו עצי חורש ישראלי.חומרים וגוונים: גוונים של ירוק, כתום וכחול עם חומרים פשוטים בגימור משובח, מרכיבים את עיצוב הפנים. הצבעים מזכירים את הפרדסים של אזור השרון ואת אדמת החמרה האדמדמה.  החלונות מוסגרו בפרופיל בלגי שנצבע בהתזה בגוון ירוק פיסטוק (מסגרות: עוז וצחי). פנים הבית והחוץ רוצפו באריחי טראצו (30X30) בגוון כתום-צהוב בהיר (המומחה). אדני החלונות הרחבים עשויים מיציקת מוזאיקה בגוון הדומה לריצוף. קירות הבית הפנימיים נצבעו בגוון  כתום בהיר וקיר הסלון והמזנון הבנוי צבועים בכתום-תפוז. משקופי הדלתות בכניסה לחדרים נצבעו בירוק רענן. בחדרי הילדים הוסיפה עודד ורוד-בזוקה סביב משקופי החלונות. התקרה בכל חלקי הבית  צבועה בגוון תכלת-שמים, ופזורות בה מנורות קטנות מזכוכית חלבית.תאורה: יעל עודד עבדה בעבר כתאורנית, והשתמשה בידע זה לתכנון תאורה משולבת בבית. בחדר השינה, מעל פינת האוכל ובסלון התקינה גופים דקורטיביים לתאורה ממוקדת ואינטימית. מנורות תקרה צמודות, מזכוכית חלבית, מעניקות תאורת שטיפה כללית, הפזורה בתקרת הבית.  מתייחס לאקלים מקומיעודד תכננה את הבית לפי מספר עקרונות המנחים את רוב עבודותיה: ביואקלימטיקה (התייחסות לאקלים המקומי), השתלבות בסביבה וסידור מרחב המגורים לפי תורת  הפנג שווי. "ניסיתי ליצור בית ישראלי, ים תיכוני, עם השפעות אתניות ממרוקו, ממכסיקו ומיוון", אומרת עודד. הגג השטוח מותאם לאקלים הישראלי ואינו מתבלט בסביבתו. חזיתו של הבית פונה לכיוון מערב, בו תכננה עודד חלונות ספורים הסגורים בתריסי ברזל מחורצים. בהטיה קלה של זווית התריס נחסמות קרני השמש החזקות בשעות אחר הצהרים ומאפשרות לאור ולאוויר הנעים לחדור פנימה. בצד הדרומי של הבית נפתח חלון בודד. מולו, בשטח הגינה, נשתלו עצים נשירים, המצלים בעונת הקיץ. אזור המגורים פונה לצד מזרח, המוצל ברוב שעות היום.הבית נבנה מבלוקים של איטונג וחופה בטיח מבודד, השומר על אקלים נוח בחלל הפנימי.עודד יצרה אינטרקציה מלאה בין חלל הבית לסביבתו. הבית פונה אל חורשת האקליפטוסים הסמוכה, שנראית מבעד לחלונות ההיקפיים בסלון. החומרים המשמשים בעיצוב הבית ממשיכים לעבר מרפסת הגינה ויוצרים רצף אחיד והומוגני. גוונים של ירוק וכתום-צהוב נבחרו בהשראת צבעי הפרדסים שבשרון, ואלו מקשרים את החלל הפנימי עם הנוף והצמחייה שמסביב. עקרונות הפנג שווי משתלבים עם גורמי הסביבה והאקלים שהיו חלק מתכננו של הבית. חדרי האמבטיה – אלמנט של מים – מוקמו בצפון ועוצבו בגוונים של ירוק ותכלת, וכך גם חדר העבודה. המטבח – אלמנט האש – עוצב בגוונים חמים ומוקם בצד דרום. הכניסה לבית עוצבה בקווים מעוגלים וזורמים. הרהיטים והחפצים  סודרו בהתאמה לעקרונות התורה הסינית.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה