כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  בראש הטור – בית דו-משפחתי במרכז הארץ

בראש הטור – בית דו-משפחתי במרכז הארץ

קירות פנימיים הוסרו בשיפוץ, וכמה פתחים הוגדלו ומוסגרו בברזל בלגי. כך נוצר קשר פתוח בין הגינה לסלון. הגוונים של הבית הם שמנת, חול וגווני עץ ופלדה.

מאת: צילום:


בתום שיפוץ בן חודשיים בלבד, במינימום  שינויים, הפכו אורי ומיכל פלן בית דו משפחתי, אחד מטור של ששה זהים, למבנה חדש ואטרקטיבי. השינוי דרמטי ומרשים במיוחד אם משווים את חזות הבית לבתי השכנים שהיו זהים לו לפני השיפוץ.הדיירים: משפחה בת חמש נפשות התגוררה בבית במשך 13 שנה, והחליטה לשפצו ולהתאימו לצרכים חדשים. בני המשפחה עזבו את הבית לחודשיים, ושבו בתום השיפוצים לבית שונה לחלוטין. המתכנן: אורי פלן סיים בארה"ב תואר בלימודי הנדסה משולבת באדריכלות. רעייתו מיכל פלן למדה בארה"ב עיצוב פנים, והם חברו לעבודה בתחום דומה, לעתים ביחד ולעתים לחוד. כאן היה שיתוף פעולה מלא.מידות: מגרש 470 מ"ר, שטח הבית 240 מ"ר, מחולק לשני מפלסים זהים בגודלם.חוץ: הכניסה לבית היתה בצורת גמלון, מתחת לגג שונה. בני הזוג פלן ערכו את השינויים בהשראת סגנון הבתים בנווה צדק. הגג החדש עשוי מקורות של עץ אורן, הרעפים הים תיכוניים יובאו מפורטוגל, בפתחים שובצו חלונות עם מסגרות ברזל, והטיח הפיגמנטי ("נדיר") נבחר בגוון חול.כדי למנוע גשם ישיר לכניסה הוקם בה גגון גלי קמור, הנשען על קורת עץ אלון מאסיבית ויפה. הקורה חודרת אל תוך הבית ומיועדת לקישוט.החצר: כמעט שלא נעשו שינויים בחצר הקטנה של הבית, למעט פרגולה יפה מעץ אלון מאסיבי ומחצלות קש שביצע בעל הבית במו ידיו. כמו כן נוספה בחצר מקלחת פתוחה, עם מים חמים וקרים, שהיא – לדברי פלן – "שגעון קטן ונחמד שלי, שבאמצעותו אני מסמן את בתי לקוחותי. כך הם יכולים לשטוף את חול הים עוד בחוץ, לפני הכניסה לבית. כאן, על כל פנים, היא מאוד שימושית". תכנון וחלוקה: החלוקה הקודמת של החללים כמעט לא השתנתה. כמה קירות פנימיים הוסרו, וכמה פתחים שונו, הוגדלו ומוסגרו בברזל בלגי. כך נוצר קשר פתוח בין הגינה לסלון, שלא היה בגלגול הקודם של הבית.מפלס הכניסה: הסלון רחב הידיים מונמך מעט, וממנו עוברים לחדר הטלוויזיה  של המבוגרים ולמטבח גדול. מצד אחד של המטבח פינת אוכל, ומצדו השני פינת טלוויזיה לילדים. כלומר – שני חדרי משפחה נפרדים, לפי בקשה מפורשת של הלקוחות. בחדר שירותי האורחים הוצבה האסלה המעוצבת של פיליפ סטארק, ובני הבית מתלוצצים וטוענים כי משום כך כדאי להשאיר את החדרון האינטימי הזה פתוח.   המטבח: הרבה חומרים ורהיטים שונו בבית הזה, אבל האטרקציה האמיתית הוא המטבח. כל המפלס הראשון  מנותב אליו ומבליט אותו. הוא משתרע כמעט לכל רוחבו של הבית, מול הכניסה, ונחשף לכל הכיוונים. המטבח (של חברת "ארקליניאה" האיטלקית, יבואן "הביטאט") הוא מודרני, יפה להפליא ושימושי מאוד למשפחה המבשלת ומארחת לעתים קרובות. לאי המטבח המיוחד, שאורכו 10 .4 מ’, תיכנן אורי תוספות שונות בחזית הפונה לחלל המגורים: שלושה תאי אחסון המכוסים בחלונות מזכוכית חלבית, ושש סלסילות קש בתוך מסגרת עץ, כחלק אינטגרלי מיחידת הארונות, מופנית כלפי פנים המטבח. על האי משטח של אבן קיסר בהירה, שעליה מוקמו פינת הבישול וקולט האדים הדקורטיבי ("קופרבוש"). ארונות המטבח הפנימיים צבועים בגוון קפוצ’ינו ואלומיניום. מעל המשטח הצמוד לקיר, כתחליף אשלייתי לחלון, שורת ארונות קטנים מזכוכית מותזת ומסגרות אלומיניום.מצדו האחד של המטבח ממוקמת פינת הטלוויזיה של הילדים. אורי ומיכל תכננו להם פינה מכריות מודולריות צבעוניות, שאפשר לשנות את מקומן תוך כדי משחק, ובכך לשנות מפעם לפעם את מראה החדר.  חדר טלוויזיה הורים: חדר מקורי ומעוצב משמש כחדר המשפחה של ההורים. הוא מונמך מהסלון ב30- ס"מ, ויורדים אליו במדרגות. במרכזו מדף מפלדה בגוון חלודה,  שהובא ממפעל מתכת בסדום, המשמש כשולחן לקפה. גובה הרגליים שלו כמעט 30 ס"מ וכך מתאחד המשטח שלו עם מישור רצפת הסלון. על שני מדפי פלדה נוספים מונחים מזרונים בסגנון מרוקאי, ועל מדף נוסף ניצב ארון עם מדפי עץ לטלוויזיה ולמערכת הקולית. "אפשר לדרוך על הפלדה הכבדה, שמשקלה כאן טון וחצי. היא לא מתקמטת". בעל הבית, שקיבלן את השיפוץ בעצמו, ביצע גם את עיצוב מדפי הפלדה של אורי פלן.הסיפור של אורי עם פלדה התחיל בהשפעת המרצה שלו בארה"ב, פייר קוניג Pierre Koening, אדריכל ידוע בארה"ב שבנה מפלדה – החל משנות החמישים עד לשנות השמונים – מבנים תעשיתיים ובתים לאנשים פרטיים. פלן מאוהב בחומר וחולם לחבב על הישראלים בנייה פרטית מפלדה, שתחליף את יציקות הבטון. פלן: "שלד פלדה אפשר להקים ב10- ימים בהשוואה לבטון. עד שיגיע הלקוח המשוגע לדבר,  או עד שיבנה למשפחתו את בית הפלדה, הוא מעצב רהיטים מהחומר.    הסלון: חלל זה היה בעבר חשוך וחסום, ועתה הוא נפתח במלואו אל הגינה. הריצוף  של הבית ממשיך עד ליציאה המקורה בפרגולה, וכך נוצרת הרחבה אופטית של הסלון.הריהוט היפה נרכש ב"טולמנס". את הספה המיוחדת, בעלת שני מדפים מחוברים משני צדיה, ועליהם מנורות קריאה ומתקן למחשב נייד, עוצבה על ידי פיליפ סטארק .המפלס העליון: שלושה חדרי ילדים ואמבטיה מאכלסים מפלס זה, נוסף לאגף ההורים שבו נעשה השיפוץ העיקרי. בגלל שחדר ההורים קטן, הוחלט לצרף אליו אמבטיה פתוחה, המכילה אמבט עיסוי גדול ("אלפא פלוס") וכיור. האסלה המפרידה ביניהם ובין אגף השינה, חבויה בתוך אקווריום מזכוכית טריפלקס אטומה. הזכוכית מהווה כאן חומר בנייה אטום, המשדר קלילות, והיא מתאימה לחלל קטן.חומרים וגוונים: אריחי הריצוף נחתכו בחמישה גדלים שונים, מאבן מצפה שעובדה בהתזת חול וחומצה עד לקבלת מראה טבעי. האמבטיה חופתה באבן מעובדת בטרומל (ששוליה נגרסים בתוף) עם גימור של מדף אבן (עבודת האבן "אבא אבן"). הגוונים של הבית הם שמנת, חול וגווני עץ ופלדה; צבעים שקטים ומודרניים. גווני העץ, האלומיניום והקפוצ’ינו (במטבח) וגווני הריהוט בסלון משתלבים בהרמוניה מלאה. גופי תאורה: שתי מנורות "עיניים" בחדר הטלוויזיה של ההורים נראות כצפות בחלל. הן וגופי תאורה אחרים נרכשו ב-"אור  S.T.".

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה