כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  דו-שיח בין בית לגינה – בית ישן במרכז שעבר שיפוץ

דו-שיח בין בית לגינה – בית ישן במרכז שעבר שיפוץ

החצר האחורית הפכה לגינה מרוצפת עם בריכה המוארת בלילה. הארגון של חללי הבית השתנה, נפתחו פתחים חדשים והוסרה תקרה מעיקה. הרצפה, הדלתות והחלונות מעץ, ועיצוב הפנים בסגנון "מינימליזם סנטימנטלי".

מאת: צילום:


בית ישן במרכז הארץ, שעבר שיפוץ על-ידי האדריכלים דנה אוברזון ומוטי בודק. המיקום של החדרים שונה, וכך גם אופיה של החצר האחורית. פתחים חדשים החדירו פנימה אור ואוויר, ובחירה קפדנית של רהיטים ופריטים משווה לו מראה של "מינימליזם סנטימנטלי".שיפוץ בית ישן הוא תהליך (יש מי שיאמרו הרפתקה) שיכול להתבצע בכמה אופנים. זו יכולה להיות מתיחת פנים אסתטית שמצעירה את הופעתו הכללית של המבנה, מבלי שתגרום לשינויים מהותיים באופיו. בקוטב הנגדי, יש המצדדים בהתערבות מאסיבית, שאחריה כבר קשה לזהות את עקבות הבנין המקורי.במקרה שלפנינו נבחרה דרך ביניים: הקליפה החיצונית של הבית נשמרה, אך הפנים עבר מטאמורפוזה. עם רדת הלילה נדלקים האורות בבריכה, שדפנותיה מעוטרים באריחים כחולים. המראה המרהיב הזה חודר פנימה דרך ארבעה זוגות של דלתות זכוכית, הפונות לסלון ולפינת האוכל. כך ניתן להעריך את גודל השינוי, וגם את בהירות הקונספציה שעמדה מאחוריו.הבית נבנה בשנת 1974. הוא תוכנן במקורו במתכונת קלאסית, של סלון ומטבח הפונים לגינה הקדמית, וחדרי שינה הפונים לחצר האחורית. התכנון מחדש נעשה בשיתוף פעולה הדוק בין בעלי הבית לבין האדריכלים, דנה אוברזון ומוטי בודק. הם שינו לחלוטין גם את אופיה של החצר האחורית. מגינה רגילה היא הפכה לגינה מרוצפת (באבני טרוורטין "מכובס"), עם בריכה שרצה כמעט לכל אורכה, ואזור ישיבה לצדו של עץ ערבה בוכייה.מחבר פנים וחוץ במקביל השתנה גם הארגון של חללי הבית. הסלון ופינת האוכל החליפו מקום עם מה שהיו פעם חדרי השינה, ורק המטבח נשאר במקומו, צופה אל הגינה בחצר הקדמית. גינה זו, שהיתה מוקפת בגדר חיה, שמרה על אופיה האקלקטי, הנובע מעירוב ושילוב מוצלח של צמחייה עשירה, המקבלת אותך בכניסה לבית. היום מפריד בינה לבין הרחוב קיר בגוון בז’ חם, שבמרכזו דלת עץ עשויה מריבועים, שהקטן ביניהם משמש כצוהר.החלפת הגדר החיה בקיר אבן העניקה לחצר החזיתית מידה של פרטיות שלא היתה לה קודם לכן, ואיפשרה למקם את חדר השינה בצד זה של הבית. כאשר פותחים את שני החלונות עם רפפות העץ, הקבועים משני צדי המיטה הזוגית, נוצר למעשה חלל חדש המחבר פנים וחוץ. לדברי בעל הבית, זוהי אחת ההצלחות הגדולות שנולדו בעקבות מלאכת השיפוץ.חדר שינה נוסף, המשמש לאורחים (הילדים שבגרו כבר עזבו את הבית) נמצא בקומה הראשונה. מדרגות הממוקמות מול המבואה מובילות אותך אל קומת גלריה, שבה שוכנות ספרייה ופינת עבודה, המשקיפות לעבר המטבח והסלון.לכל פריט סיפורבנוסף לשינויים הנוגעים למיקומם של החללים, שינה הבית את אופיו גם הודות להורדת תקרת הרביץ שהפרידה בין חלל הגג וקומת הקרקע. בעבר היה הבית מחניק. שינוי זה הפך אותו למואר ופתוח, ותרמו לשינוי גם כמה פתחים חדשים: חלון עגול שנפער גבוה מתחת לגמלון בקיר המזרחי, וארבעה זוגות דלתות, המקשרות בין הסלון ופינת האוכל לבין החצר האחורית.מתוך רצון להעניק לחללי הפנים אופי חם, הוחלט לא להשתמש באבן לריצוף, וכן לא להשתמש בפרופיל בלגי למסגור החלונות והדלתות. הרצפה היא מעץ דוסייה, המטבח מעץ דובדבן (עיצוב וביצוע: אבירם שמואל חסין). הדלתות והחלונות נעשו באיטליה מעץ אירוקו בהזמנה מיוחדת (יבואן: דניאל מימון).האופי החם של הפנים הושג, אם כן, עוד לפני שאוכלס ברהיטים, במנורות, בכלים וכו’. בכל הקשור לריהוט ולעיצוב פנים מוצאים כאן "מינימליזם סנטימנטלי": לכל פריט סיפור משלו וזכרונות משלו, והוא שוכן לבטח במקומו, לאחר שהושקעו זמן ואהבה בחיפושים אחריו ובבחירתו. מגע אישי נוסף מעניקים הפרחים הרבים שבעלת הבית קונה מדי שבוע, ומסדרת באגרטלים הניצבים בחדרים השונים. הקיר הלבן ליד פינת הישיבה בסלון ממתין עדיין לציור הנכון, אך הדבר אינו בוער. בינתיים נמשך לו הדו-שיח שאופיו משתנה מדי יום, בין הבית לגינה הצבעונית שבחזיתו, ולבריכה הכחולה שבעורפו. 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה