כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  המטבח המשוחרר: סיבה למסיבה

המטבח המשוחרר: סיבה למסיבה

שבע יחידות עצמאיות וניידות – זוהי הבשורה החדשה בעיצוב המטבחים. אפשר לנייד אותן בעזרת גלגלים, ואפילו לשנות מדי פעם את סידור ארונות האיחסון. מקור ההשראה הוא סגנון הבאוהאוס – פשטות וניקיון

מאת: צילום:


המטבח המשוחרר: סיבה למסיבה  כמה וכמה חברות מייצרות את הקו החדש והאופנתי: יחידות עצמאיות שאינן קשורות לקירות או לרצפה.   "בנין ודיור" נבחר לייצג את ישראל במסיבת עתונאים בינלאומית בגרמניה, שהציגה את "המטבח המשוחרר". אפשר לנייד את היחידות הללו בעזרת גלגלים, ואפשר להציבן בכל מקום ובכל חדר.יחידות מטבח עצמאיות, תלת מימדיות, הן המלה האחרונה היום בעיצוב מטבחים. הן בעלות גימור מושלם מכל צדדיהן, כי אין להן "גב" צמוד לקיר, הן אינן קשורות לתיקרה, לריצפה או לקירות, אפשר לנייד אותן בעזרת גלגלים, ואפשר להציבן בכל מקום ובכל חדר. אפשר לרכוש את היחידות כפי שרוכשים רהיטים, להתאימן זו לזו ולהעבירם ממקום למקום. למעשה, כך יכול כל אחד לבנות לעצמו מטבח על פי טעמו והעדפותיו האישיות.עיצוב היחידות, שחלקן פתוחות וחלקן סגורות, נועד לתת הרגשה של קלילות. גם העובדה שהן שונות בעומקן, ברוחבן ובגובהן, מבטלת את האחידות שלה הורגלנו במטבחים הבנויים. העיצוב מאפשר חופש מלא. יש יחידות העשויות מחומרים כמו אלומיניום, נירוסטה, זכוכית ואבן, ויש שנורו מסוגים שונים של עץ כמו אגוז, דובדבן, אלון, אשור וליבנה.בתחילת ספטמבר 1997 הוזמנו כתבי העיצוב של חשובי העיתונים מארצות הברית, יפאן ואירופה, למסיבת עיתונאים שנערכה בעיירה הקטנה והציורית לנדסהוט ) LANDSHUT(, השוכנת על גדות נהר האיזר בגרמניה. המזמינים: חברת המטבחים "בולטהאופ", לרגל השקת קו חדש, עשר שנים לאחר שהחברה השיקה את קו המטבחים הקודם שלה. בשל הצלחתו הרבה של הסניף הישראלי של החברה, הוחלט להזמין נציג ישראלי למסיבת העיתונאים, ומבין עיתוני העיצוב נבחר "בנין ודיור" לסקר את האירוע.מסיבת עיתונאים בנושא עיצוב נחשבת באירופה אירוע חדשותי ממדרגה ראשונה. החברה שכרה את אולם התיאטרון המקומי, והכינה בו תערוכה של המטבח שאותו עמדו לחשוף לראשונה. בשתים בצהרים הופיעו למסיבה גברים בחליפות כהות ונשים בלבוש אלגנטי. גרד בולטהאופ, בעלי החברה, חשף לפני העיתונאים את ה"מטבח המשוחרר", ובשמו המקצועי "20 SYSTEM"."המטבח המשוחרר" כולל שבע יחידות בסיסיות, ואת כולן ניתן להכניס לשטח שאינו עולה על 16 מ"ר. קהל היעד של מטבח זה, על פי נציגי החברה המארחת, הם צעירים בגילאי 30 עד 40, מצליחנים, צרכנים של מוצרים ומותגים איכותיים. מחיר היחידות אגב, שווה בכל העולם ועלות מטבח בסיסי נעה בסביבות 50 אלף שקל.מעמיסים על משאיתעיצוב המוצרים הללו התבסס על מחקר מעמיק, הן בתחום החברתי והן בתחום הנדסת האנוש. המסקנות לגבי אורח החיים של בני המעמד הבינוני ומעלה, בסוף שנות התשעים, מצביעות על ניידות גדולה, אפילו יותר מבעבר. בעלי מקצועות חופשיים מחליפים מקומות מגורים לעיתים קרובות, כאשר הם עוברים ממדינה למדינה, או מעיר לעיר, במהלך הקריירה המתפתחת שלהם. כמו-כן, אוכל טוב ובישול הפכו לגורמים בעלי חשיבות בחייהם."הרבה אנשים צעירים היו רוצים מטבח יפה ונוח", נאמר במסיבת העתונאים, "אולם הידיעה כי בעתיד הקרוב יצטרכו להשאיר מאחוריהם את המטבח שבו השקיעו את מיטב כספם, מתסכלת אותם. "המטבח המשוחרר" בא לפתור בעיה זו.המטבח המשוחרר מתקשר היטב לעבר, להיסטוריה הלא כל כך רחוקה של אירופה. המטבח היה אז החדר המרכזי שסביבו התנהלו החיים. בחדר זה בערה תמיד להבה ששימשה לבישול, ובשל כך הוא היה המקום החמים ביותר בבית. שם התקבצה כל המשפחה בתום יום העבודה, ובו התנהלו החיים המשותפים. עם התפתחותה של הדירה העירונית, הכתיבה האדריכלות המודרנית חדר נפרד לכל מטרה – שינה, עבודה, אירוח, רחצה ובישול.ברוח זו נולד בגרמניה של שנות ה20- "המטבח הפרנקפורטי", שביטא את המהפכה החברתית של התקופה. היה זה מטבח קטן, שהציע פתרונות פרקטיים לבני המעמד הבינוני, אשר מצאו עצמם לפתע ללא משרתים וטבחים, נאלצים להתמודד לבדם עם מטלות הבישול והכנת האוכל. מאוחר יותר קנה לו אחיזה בעולם המערבי ה"מטבח האמריקני". המעצב והיזם הבריטי סר טרנס קונראן מתאר ב"ספר המטבח" משנת 93’, את המטבח האמריקני כ"אלגנטי, הגייני, ומצוייד בכל אביזרי הנוחות הדרושים לחיים המודרניים".השולחן זכה בפרסיםבשנות השמונים ערכה "בולטהאופ" מחקר ובדקה, האם בדרך אל השלמות ההגיינית הזאת, לא נעלמה החמימות של ימים עברו, וכך נולדה התפישה שהמטבח הוא "סביבת חיים". לפיכך, לצד הפונקציונליות, על המטבח להיות מקום שנעים לשהות בו. את המחקר ערך אוטל אייכר, מעצב ופילוסוף גרמני, שהטביע את חותמו על חברות רבות באירופה כמו לופטהאנזה, בראון, אוליבטי ועוד.אייכר פירסם את מסקנותיו בספרו הידוע THE KITCHEN FOR COOKING שהפך לרב-מכר והיה לספר מופת לכל העוסקים בתכנון מטבחים. בין השאר העלה המחקר, כי רוב חובבי הבישול מעדיפים לעשות זאת בשיתוף עם אורחיהם. לכן רצוי שמשטחי העבודה יתאימו לעבודה של יותר מאדם אחד. המטבח האידיאלי חייב להיות מאורגן היטב. הכלים שבהם משתמשים בקביעות בשעת הבישול, כמו סכינים, מחבתות וסירים, חייבים להיות בהישג יד. תכולת הארונות חייבת להיות מסודרת ונגישה. התאורה צריכה להיות טובה, והתיכנון חייב להיות כזה שיאפשר מינימום כיתות רגלים.מסקנות המחקר של אייכר תורגמו לשפת המעשה וכך נולדו כמה אלמנטים שהפכו לקלאסיקה: ה- BUTCHER BLOCK, ה"אי" עם המדף שמעליו, שולחן העבודה, הידיות הארוכות ועוד.הארגונומיה עמדה בבסיס הפילוסופיה של החברה. משטחי העבודה הוגבהו, הרווח שביניהם לבין הארונות העליונים צומצם, כי זהו האיזור בו מתרחשת הפעילות הרבה ושם מאוחסנים הכלים השימושיים ביותר. ב1988- יצא לשוק "שולחן העבודה", שקצר מייד הצלחה עולמית וזכה בפרסי עיצוב יוקרתיים. זהו שולחן נירוסטה העומד במרכז המטבח, ומכיל שני כיורים ומשטח עבודה המתאים לכמה אנשים.מקור ההשראה בעיצוב מטבחי החברה הגרמנית הוא סגנון הבאוהאוס, שהקווים המנחים שלו הם הפשטות והנקיון. LESS IS MORE הוא מוטו מרכזי: להימנע מפרטים שאינם פונקציונלים, לא להיגרר אחרי שינויים אופנתיים. למרות שאנשים רבים מקשרים את מטבחי החברה עם נירוסטה, ולמרות שחומר זה אהוד על מעצביה, השימוש בחומרים אחרים הוא מגוון ונרחב. באולם התצוגה שבמפעל החברה, השוכן בעיירה AICH שבבוואריה, אפשר לראות מטבחים רבים עשויים עץ, כולל משטחי עבודה מעץ עם ציפוי למינציה, ההופך אותם לעמידים ביותר. חומרים נוספים שראינו במפעל הם פורמאיקה, זכוכית, אלומיניום ואבן.נאמנים לעקרון כי המטבח הוא קודם לכל מקום שנועד לבישול, החליטה החברה במהלך השנים לייצר ולשווק מוצרים נלווים. לצורך כך היא משתפת פעולה עם חברות כמו GAGGENAU ו- ,ATAG המייצרות כיריים קרמיים במיוחד עבור בולטהאופ. העקרון הזה אף הוליד את סידרת הסירים עם תחתיות הנחושת והידיות המבודדות מחום ואת מחבתות הברזל, שבכולם הושקעה עבודת מחקר ארגונומי, וכן את השולחנות וכסאות העץ המעוצבים."מטבחי בולטהאופ נחשבים ליקרים ביותר מסוגם", נאמר במסיבת העיתונאים. אנשי החברה לא נבהלו, והם אינם מתנצלים על עובדה זו. "אנו בטוחים באיכות המוצר שלנו, ומשוכנעים שאנו נותנים את התמורה המלאה עבור המחיר".אגב, יש לציין ש"המטבח המשוחרר" שיצא לשוק בימים אלה, המוגן בפטנטים עולמיים, לא בא לבטל את המטבח (הבנוי ה-25 SYSTEM). "זוהי אופציה נוספת, שתוכננה עבור קהל מטרה מסויים שאותו איתרנו ועבורו יצרנו אותו", אומרת החברה. זזים עם המטבחחברות רבות בעולם זיהו בו-זמנית את הצורך בעיצוב מטבח, שבו לפחות חלק מארונות האחסון ניתנים לניוד, הן כאשר עוברים דירה והן כאשר רוצים לשנות את ארגון המטבח, להזיז ארונות, לשלב אותם בפריטים חדשים – מודרניים או בסגנון עתיק, וכד’. מטבח טוב ומעוצב הוא מעמסה כספית לא קטנה, והמחשבה שבעתיד, כשיעלה הרצון מלפני מי שהשקיע במטבח יוקרתילעבור דירה, הוא יצטרך להשאיר מאחוריו את המטבח – מתסכלת למדי. "המטבח המשוחרר" בא לפתור בעיה זו. את היחידות העצמאיות אפשר להעמיס על המשאית ולקחת לדירה החדשה. הארונות הללו מאפשרים לזוגות צעירים להתחיל לבנות מטבח מאלמנט אחד או שנים, וככל שהם מתקדמים בחיים הם יכולים לרכוש יחידות נוספות.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה