כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  השראה יוונית – בית בהשראת הסגנון היווני באזור השרון

השראה יוונית – בית בהשראת הסגנון היווני באזור השרון

הקירות החיצוניים והפנימיים מחופים בטיח לבן שהונח במריחות גסות. מרקמו המיוחד מעניק לבית צביון יווני טיפוסי. הצורות הרכות של הרהיטים הבנויים, הקשתות והגומחות, עוצבו גם הם בהשראת סגנון הבנייה באיי יוון.

מאת: צילום:


 בית בן יותר מעשרים שנה בהשראת סגנון הבנייה היווני, עם קירות טיח מחוספסים, קשתות, רהיטים בנויים וחצרות פנימיות מוצלות. הבית תוכנן על-ידי בעליו, האדריכל יצחק מרוז, הסבור שהסגנון מתאים מאוד לארצנו הים תיכונית.המקום: הבית של רותי ויצחק מרוז נבנה בשנת 77 על מגרש של שלושה דונם באזור השרון. אל המקום הירוק והשלו הגיעו בני הזוג באקראי והתאהבו בו. על המגרש עמד, זה מכבר, שלד בשלבים התחלתיים של בנייה, שעליו תכנן  מרוז את ביתו. הדיירים: רותי מרוז, עורכת סרטים בעבר, וכיום מעצבת פנים. יצחק מרוז, אדריכל, בוגר הטכניון. ממשרדו הפרטי עובד מרוז על קשת רחבה של פרויקטים, ביניהם: בתים פרטיים, שכונות מגורים, מבני ציבור ותוכניות לבינוי ערים.סגנון: התוכניות הראשוניות של הבית שונו לאחר חופשת קיץ של בני הזוג באי מיקונוס. "כשחזרנו", הם מספרים, "זרקנו את התוכניות והתחלנו מחדש. סגנון הבתים באי היווני השאיר בנו חותם עמוק שהשפיע על עבודתנו גם לאחר שנים רבות. גם היום, לאחר למעלה מעשרים שנה ולמרות האופנות המשתנות, אנחנו אוהבים את הבית ומגלים שסגנון הבנייה היווני עובד נכון גם בארץ ים תיכונית כשלנו". חלוקה פנימית: לבית ארבעה מפלסים (בשטח של כ200- מ"ר): קומת מרתף ובה חדר עבודה, חדר כושר, שירותים וחדר רחצה. גרם מדרגות בנוי עולה לקומה העליונה, הכוללת ארבעה חדרי שינה ושני חדרי רחצה. מפלס הגלריה והספרייה שמעל, צופים  אל קומת המגורים דרך חלונות זכוכית רחבים.בקומת הקרקע מתפרש אזור המגורים המדורג במפלסים ובו הסלון, המטבח ופינת האוכל.חוץ: מרוז יצר קשרים רבים בין החלל הפנימי לבין הגינה הגדולה המקיפה את הבית. מסביב לקומת המגורים תוכננו מפרצי חצרות. אלו  מכניסים שפע של  אור לחללים הפנימיים, ויחד עם זאת מונעים את התחממות הבית מקרינת שמש  ישירה.פינת הישיבה, הפונה אל הגינה האחורית, פתוחה אל המבואה והסלון בדלתות הזזה שקופות ובסבכות עץ. את הרצפה שבחוץ עיצבו בעלי הבית בהשראת החצרות הפנימיות ביוון: חלוקי נחל שובצו לתוך ריבועי בטון התחומים במסגרת של אריחי טרה קוטה. גרם מדרגות בנוי עולה מקיר פינת הישיבה החיצוני אל הקומה העליונה.  מפינת האוכל יוצאים אל חצר קטנה ומקורה, המרוצפת באריחי טרה קוטה. את החצר סוגר קיר נמוך המחורר בחלקו בריבועים. בצד החצר תוכננה בריכה קטנה ומדורגת, שכיום מוצבים בתוכה שפע של עציצים פורחים וגפן משתרגת, המשווים למקום מראה של בוסתן.הקירות החיצוניים והפנימיים מחופים בטיח לבן שהונח במריחות גסות. מרקמו המיוחד מעניק לבית צביון יווני טיפוסי. "בשנות השבעים", מוסיף מרוז, "נהוג היה לחפות את הבתים ב"שפריץ" לבן ולא בטיח. ניצלתי, לפיכך, את כישוריי כבן של טייח ועשיתי דוגמא זהה לציפוי הטיח שראיתי ביוון.  יחד עם בעלי המקצוע  עיבדנו את השיטה וכיסינו את קירותיו של הבית". ציפוי הטיח שהתקבל הוכיח את עצמו גם לאחר שנים של חשיפה לשמש, עם חידושים קלים של צבע בלבד.  על הגג השטוח – שהתבקש מסגנון הבנייה – נאלץ מרוז לוותר, היות שהשלד הקיים לא התאים לכך. במקומו תוכנן גג משולב, בחלקו  שטוח ובחלקו משופע, עליו מונחים רעפים בגוון אפור-ירוק, המותזים באבן צפחה ירוקה. פנים: בעיצוב הפנים השתמשו בני הזוג בעיקר באלמנטים בנויים שמתאימים לסגנון הבית ולתקציב שעמד אז לרשותם. הצורות הרכות של הרהיטים הבנויים, הקשתות והגומחות, עוצבו גם הם בהשראת סגנון הבנייה האופייני לאיי יוון.בחדר השינה של ההורים בנה מרוז מיטה זוגית רחבה ובהמשכה ספסל ישיבה נמוך, הממוקם מתחת לשני חלונות גדולים המשקיפים לגינה.  בפינת החדר נבנה  שולחן  העשוי מבלוקים שחופו בטיח לבן מוחלק. גם בחדר הרחצה הסמוך נבנו מדפים ואמבטיה רחבה מבלוקים המחופים באריחי פורצלן בהירים. הבית רוצף באריחי מוזאיקה אדומים בגוון טרה קוטה. למדרכי המדרגות הוסיף מרוז פס מעץ אלון, המשתלב עם הגוון האדמדם.ארונות המטבח עשויים משלבים של עץ אורן. מעל משטח העבודה שובצו אריחי חרסינה מצוירים בגוונים עזים של האמנית ציונה שימשי. מעל הכיור שלוש גומחות מקושתות ועמוקות המיועדות לאחסון.קשת  רחבה מפרידה בין המפלס המוגבה של פינת האוכל לבין הסלון. בפינת הישיבה בסלון הדו- מפלסי, נבנו  ספסלים רחבים  סביב האח, המרופדים  בגוונים של ירוק בהיר. את האח  המעוגל, שעולה עד לתקרת הסלון, בנה מרוז מבטון וטיח. גומחות מעוגלות נפתחו בקיר הפונה לגינה, בהם מוצבים פסלים וחפצי נוי.מעל קומת המגורים עולה תקרת עץ משופעת עד למפלס הגלריה. התקרה עשויה מלוחות עץ אורן הנתמכים בקורות עץ עבות. "השתדלנו, במשך השנים, שלא להעמיס בחפצים וברהיטים רבים", אומרת רותי. "תקרת העץ והרצפה האדומה הובילו אותנו לבחור בגוונים בהירים ושקטים, שמשתלבים מצוין עם האלמנטים הבנויים". גינה: שביל מתעקל של אבני כורכר בגדלים משתנים מוביל למעין חצר פנימית בקדמת הבית, ובתוכה שתולים שיחים ועצים בין  חלוקי נחל. החצר תחומה בקיר נמוך לבן ומטויח, המחורר בריבועים ובמלבנים פתוחים. בגינה האחורית, רחבת הידיים, שתלו בעלי הבית עצים מסוגים שונים, שיחים ומשטחי דשא שצמחו עם השנים  לגינה יפהפייה ומגוונת, שבה פינות חמד מוצלות ושטחים פתוחים. 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה