כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  וילה בבית דירות

וילה בבית דירות

שתי אדריכליות, דור קונפינו וסיוון אבני, הפכו את הדירה הסטנדרטית למעין וילה קטנה, באמצעות ניצול מירבי של השטח, משחק נכון של תקרות מונמכות, הבדלי גוונים בין חללים ושימוש בחומרים יוקרתיים.

מאת: צילום:


שתי אדריכליות צעירות, דור קונפינו וסיוון אבני, הפכו דירה סטנדרטית ברעננה למעין וילה קטנה, ברמת עיצוב גבוהה. המעטפת החיצונית נשמרה כשהיתה, אבל בפנים ערכו השתיים שינוי מדהים, תוך ניצול מירבי של השטח, משחק נכון של תקרות מונמכות והבדלי גוונים בין חללים, שימוש בחומרים יוקרתיים ותכנון מתוחכם של תאורה"יש לקוחות המגיעים אלינו עם המון חלומות ורצונות ודירה קטנה, צרה, שאי אפשר ליישם בה את כל המאוויים. כאן מתחילה העבודה הקשה שלנו: לרצות את הלקוח בנתונים הקיימים", אומרות שתי אדריכליות צעירות, דור קונפינו וסיוון אבני, כשהן מציגות לפנינו דירה מעוצבת ברעננה. "סיפור הדירה הזאת התחיל, מבחינתנו, כאשר בעלת הדירה, בעלת וילה בצפון הארץ, עברה בשלב מסוים לאיזור המרכז, ובמקום הווילה רכשה דירת חמישה חדרים סטנדרטית בבנין חדש, בשכונה יפה למדי". הלקוחה החליטה לעצב את הדירה החדשה על פי טעמה, ברמה גבוהה. "תשאלי איך הופכים דירה סטנדרטית לווילה", הן אומרות. התשובה: "תוך שמירה על קשר עם המעטפת החיצונית, עם החזיתות הסטנדרטיות ועם החלונות הקטנים של הבנין. בפנים הפכנו עולמות <>691 והתוצאה לנגד עיניך!!!" ואומנם – קשה שלא להתפעל מהתוצאה: ניצול מירבי של השטח, משחק נכון של תקרות מונמכות והבדלי גוונים בין חללים, שימוש בחומרים יוקרתיים, תכנון מתוחכם של תאורה.הרעיון המרכזי היה ליצור מרחבים וחללים זורמים, המעניקים תחושה של מרחב מעבר לשטחה האמיתי של הדירה. כבר בכניסה לדירה מקדם אותך קיר פרי-קסט מחורר, מהסוג שמרבים לראות עכשיו בבתים בנווה-צדק: מעין אזכור של אלמנטים בבית ים-תיכוני. מטרת הקיר – מלבד תפקידו העיצובי – היתה למנוע מהנכנסים לדירה לראות הכל במבט אחד מיד בכניסה. הקיר המחורר משמש מעין מסך, ומאפשר מבטים לא ממוקדים אל תוך הדירה; מבטים של רואה ולא רואה. כך נוצרת תחושה שמעבר לקיר קיימים חללים נוספים, שלא ברור היכן הם מסתיימים. תקרה גבוהה בסלוןתקרת הכניסה מונמכת, יוצרת אינטימיות, ובו בזמן – עוד בחלל הכניסה, אנו רואים בתקרה שמעליה גומחה עגולה וגבוהה, צבועה בכחול, מוארת בכל שעות היום ויוצרת תחושה של שמים, חוץ, אור טבעי, מעין הגדלה פסיכולוגית של ריבוע הכניסה. כאשר עוברים לכיוון הסלון, חווים קפיצה כלפי מעלה, לתקרה הגבוהה בסלון.המטבח אף הוא משתתף בחגיגת הכניסה. בתוכנית הבסיסית הוא היה סגור ותחום בין קירות, כמו כל מטבח סטנדרטי, ואף היפנה גב לסלון. כדי ליצור חלל רחב ופתוח, תוכנן המטבח כך שהוא "פותח זרועות" לצדדים: מצד אחד לכיוון החדרים, מצד שני אל הכניסה והסלון, כשהוא חובק את החלל המרכזי של הדירה והופך לחלק ממנו. כמו-כן, המטבח אינו צמוד לקירות ואינו תחום, הוא כאילו מרחף. הנקודה היחידה שבה הוא מתחבר נמצאת באיזור הבישול. רחיצת הכלים אף היא מתבצעת בריחוף, כשאפשר להעיף מבט אל החלון, לנוף, וכן לכיוון פינת הטלוויזיה. המקרר הכבד אף הוא כלוא ברקמה של קיר מחורר, שיוצר תחושת קלילות ומעביר בצורה נעימה את קרני האור מהחלון שמאחוריו, ושוטף את המטבח באור נעים ולא ישיר.הקיר שעליו נשענות יחידות הבישול )כיור, כיריים וכד’( פונה אל הסלון מצד אחד, אך מפריד בין הסלון לבין סוויטת הורים מצדו השני, מאחורי הגב המחורר של המקרר.העובדה שהמטבח אינו צמוד לקירות, ואין בו ארונות עליונים, יוצרת תחושת מרחב ואווריריות, ומאפשרת ללוות במבט את החללים הנוספים שמעבר למטבח. מבטים חטופים לעבר דלת חדר השינה של ההורים, כאשר דלת הכניסה פתוחה – מדגישים את המשכיות החלל הזורם הלאה.דלת הכניסה לחדר השינה נמצאת בצד הזרוע הימנית של המטבח. מצד הזרוע השמאלית אפשר להעיף מבט לפינת העבודה של בעלת הדירה, שנמצאת מעבר לזכוכית שקופה המונחת באלכסון, ומלווה את קווי המיתאר של המשטח השמאלי במטבח. האלמנט הזה מאפשר מבט מהחלל המרכזי לכיוון חדר העבודה שבחדר השינה, ומעצים את תחושת הגודל. למרות משחק המבטים הללו, נשמרת בחדר השינה תחושה של אינטימיות.קיר מאבני סיליקטהתחושות הנוצרות בדירה נובעות לא רק מתכנון החללים והמבטים; היא נוצרת גם על-ידי שימוש בחומרים חמים המקדמים את הבאים לכאן. הכניסה לחדר השינה, לדוגמא, מרוצפת בפרקט דובדבן עדין. קיר העץ הרחב ממול לכניסה אף הוא עשוי מדובדבן. האלמנטים הללו מעניקים תחושה של חדר אלגנטי, קלאסי. קיר העץ כולא בתוכו דלת כניסה לחדר ארונות אינטימי, ודלת כניסה לאמבטיה יפהפיה, העשויה בעבודת אמן צורף צרפתי. שתי הדלתות הן דלתות הזזה, מעוטרות בידיות נשיות, ארוכות מאוד, שנוצרו על-ידי נפח אומן. המיטה מוסתרת מפתח ההכניסה, כשגבה אל קיר במירקם גס, העשוי מלבני סילקט עם פוגות רחבות, ממולאות בטיט גס וצבועות בצבע אוקר ורדרד, עדין וחם. גב המיטה הוא בעצם הקיר הגס, שאליו מותקן מוט פרזול רך, נשי, וממנו תלויות כריות רכות ותמיכה לגב. האור המלטף שוטף את הקיר בעזרת שני גופי תאורה צדדיים, מינימליסטים, ויוצר אווירה אינטימית נעימה. גם פינת העבודה מעוצבת בהתאם, עם כיסא לבוש בשמלת בד.חדר הרחצה הצרפתי עשוי מחומרים עדינים: אבן בהירה מסוג מקרמה ורונה, אריחים קטנים של קרמיקה לבנה, בסגנון פריזאי, ואלמנטים של נפחות המהווים מעין רקמה עדינה המקיפה את הכיור. עבודת האבן המיוחדת משלבת אבן ורונה עם מרקמים אדומים טבעיים. הן הכיור והן הרקמה העדינה של עבודת הנפחות המקיפה אותו, נישאים על-ידי רגלי מתכת – אף הן עבודת נפחות – וכך נוצרת תחושה של אווריריות. מעל הכיור והמשטח הותקנה מראה גדולה, ומראה קטנה נוספת, עם מסגרת מיוחדת של רקמה מאבן טרוורטין, המותאמת לפרופורציות האנושיות של חדר האמבטיה.כדי ליצור תחושה של מרחב, ובו זמנית לענות לדרישת הלקוחה לפינת טלוויזיה בחלל מרכזי בדירה, הוחלט לפתוח את אחד החדרים הקרובים למרכז, ולחברו למטבח ולסלון. "החדר שהתבקש לשמש כחדר טלוויזיה היה החדר הקרוב ביותר לסלון", מסבירות סיוון ודור, "אך לצערנו שם ’תקוע’ הממ"ד, ואי-אפשר היה להזיזו".הוחלט, אם כן, לפתוח את החדר הרחוק יותר. מאחר שפינות הממ"ד חדות, ישרות ומקשות על חיבור החללים, החליטו האדריכליות לרכך את הזוויות החדות ואת החיבור המאולץ לחלל הרחוק על-ידי תקרת גבס המעוצבת בקווים רכים ומפותלים. התקרה הנחשית פתחה את הסלון לכיוון פינת הטלוויזיה הצדדית, ויצרה חלל אחד גדול.טיפול בצבעים מקסיקנייםהתאורה הרכה שמילאה את התקרה עזרה לרכך את המעבר. קיר מתעגל המלווה את התקרה באיזור הכניסה לממ"ד, יורד עד לריצפה ויוצר מעין מסך, המקנה פרטיות לחדר הילדים שבממ"ד – דבר שלא חשבו עליו מתכנני הדירה. הקיר הזה ניצב באופן עצמאי, כשהוא לא מחובר לקירות אחרים, ועל-ידי כך נוצרים מעין מסדרונות-מבטים צרים וארוכים, מהסלון לעבר הפרוזדור, הפונה לכיוון חדרי הילדים. גם ריצוף הפרקט, המתחיל בחדר הטלוויזיה, ממשיך וזורם הלאה, מאחורי הקיר המעוגל לתוך חדרי הילדים, ומשרה תחושה של חלל הולך ונעלם.חדר האמבטיה של הילדים קיבל טיפול מיוחד, בצבעים מקסיקניים. הרצפה החמימה כוסתה באריחים בגווני טרה קוטה, עם עיטורי ציורים ספרדיים. משטח הכיור נעשה משיש רוסו פורטוגלי, חיפוי הקירות מקרמיקה לבנה במידות קטנות, ועמדת הכיור עוטרה בטבעות מתכת. דלתות האמבטיה מגולפות בדוגמת קליעה, מעץ דובדבן. הקירות נצבעו באוקר ורדרד, עמוק, המשלים את הקו העיצובי.פינה נוספת שקיבלה טיפול מיוחד היא פינת האוכל, הממוקמת מאחורי הקיר המחורר שבכניסה. השולחן נצמד לרצועת קיר כפולה, מהרצפה עד התקרה, הצבועה אף היא בצבע אוקר ורדרד. בתוך רצועת הקיר גומחה ריבועית, שנוצרה במיוחד למטבע אצטקי גדול ועתיק, שהביאה בעלת הדירה מדרום אמריקה. המטבע נשטף באור נעים מלמטה. שני פמוטים מיוחדים על השולחן משלימים את האווירה בארוחת הערב.החומרים שנבחרו למטבח תואמים את הקו העיצובי בבית. ארונות המטבח עשויים מעץ דובדבן, בעיצוב מאוד קלאסי. אלמנטים נקיים מנירוסטה – כמו המקרר, הארובה לכיריים והמשטח שמאחוריה, המקפיא וידיות ניקל תעשייתיות, מאזנים את הדובדבן האדמדם והכבד. המשטחים נעשו מאבן מצפה רמון צהובה, המחפה גם את האי המרכזי )מדובדבן(, שעוצב עם מגירות לסכו"ם ומקומות אחסון לכלים לארוחות יומיומיות. המשטח של האי בנעשה מאבן מצפה רמון בעיבוד שונה, קוביות-קוביות שלוטשו למשטח אחד. לאי נוספו כיסאות בר דקיקים מיציקת אלומיניום, בעלי מראה רענן ששובר את כבדות האי, למרות שאף הוא עומד על רגליים המעניקים לו מראה קליל יותר.למטבח תקרה נמוכה, אינטימית, הכולאת בתוכה את מיזוג האוויר, ותאורה מתאימה מחלקת אותו לאזורי עבודה. לאיזור הבישול הותאמה תאורה חזקה, ומעל אזור האי משתלשלות מנורות עדינות עם תאורה אינטימית, למרות שהאי משמש לארוחות יום-יומיות. מאחר שהמטבח והסלון מתפקדים כחלל אחד, המטבח רוהט בהתאם.האלמנטים השונים בדירה, החומרים והשילוב ביניהם, תכנון כיווני המבטים, הצבעים, התאורה וגופי תאורה מתאימים – יצרו כאן מרחבים, חמימות והרמוניה, שגורמים להרגשת גודל, מרחב, ועם זאת אינטימיות של בית.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה