כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  חיים עם כיוון השמש -לופט בדרום תל-אביב

חיים עם כיוון השמש -לופט בדרום תל-אביב

130 מטר של חלל תעשייתי בקומה העליונה של מבנה תעשייה בדרום תל אביב, הפכו ללופט מרווח ומואר, המופרד לאזורי מגורים באמצעות מחיצות לא שגרתיות.

מאת: צילום:


130 מטר של חלל תעשייתי הפכו ללופט מרווח ומואר, המופרד לאזורי מגורים באמצעות מחיצות לא שגרתיות.בשטח של 130 מטר, בקומה העליונה של מבנה תעשייה בדרום תל אביב, יצר איתן גודמן דירת מגורים מרווחת. החלל המושכר שופץ באמצעים מינימליים ובעזרת חומרים פשוטים וזמינים, וחולק לאזורי מגורים המופרדים חלקית במחיצות לא שגרתיות."חיפשתי חלל תעשייתי, שלא שימש למגורים בעבר, מקום שאפשר להתחיל איתו מהתחלה". מספר איתן, אדריכל יליד ירושלים שלמד אומנות וארכיטקטורה ב – Rhode Island School of Design. "התחלתי לחפש מקום למגורים , כשעוד לא ממש הכרתי אותה.  דווקא את הרחוב שבו אני גר זכרתי מביקוריי הקודמים בתל אביב. ידעתי שאני רוצה לגור בפינת הרחוב הזה, בדירה גבוהה שפונה לים. כשהתברר לי שהבניין מיועד להשכרה, נכנסתי למקום. היום, יכול להיות שהייתי גר במקומות אחרים בעיר, אבל אני עדיין אוהב את השכונה ואת בעלי המלאכה, החנויות והמפעלים הקטנים שנמצאים כאן".  המבנה התעשייתי שימש בעבר מקום למפעלים קטנים. בקומות התחתונות עדיין שוכנים בתי מלאכה, לצד דירות המגורים שנמצאות בקומות העליונות.גשר לתוך הביתהרעיון של איתן היה לשמר את רוב האלמנטים הקיימים במקום, ויחד עם זאת ליצור חלל מגורים נוח ופתוח. "חלוקת החלל באה מתוך החיים במקום, כיווני השמש, כמות האור ועוד", מסביר איתן, " רציתי להשאיר חלל פתוח ללא חסימה, כשמכל פינה בבית אפשר לראות את הדירה כולה.  חשוב לי שהחלל יהיה נקי ומרווח. גם בעבודותיי אני משתדל ליצור חללים נקיים, בהירים ופתוחים, כשהריהוט יכול להיות כהה". גם כאן משובצים בחלל הבהיר כתמים כהים וחמים, כמו הספרייה, פינת האוכל, המטבח ומחיצת הפח.אזור הרחצה הפתוח פורץ לתוך החלל המרכזי של הדירה ותופס את העין, כשרק מחיצת פח מעוגלת סוגרת על האמבטיה, המשוקעת בתוך יציקת בטון חשוף. בחורף, יריעות ניילון שקוף ועבה מורדות מהקורות שבתקרה, וסוגרות את אזור הרחצה למעין אקווריום השומר על החום שבפנים. מתקן לולבים שאיתן מצא בירושלים, מותקן מהתקרה ומשמש כמתקן לתליית שפופרת הרחצה.המטבח פתוח גם הוא אל החלל הגדול, ומורכב מאי שכולל משטח עבודה, הבנוי על קונסטרוקציה של עץ סנדוויץ’ ומחופה באריחי קרמיקה לבנים ופשוטים עם כיור נירוסטה השקוע במרכזו. שולחן נגרים ישן משמש מקום לאחסון כלי המטבח, ומעליו מותקנת שורת מדפי עץ (הכלים הסניטריים ופריטים נוספים נרכשו בשוק הפשפשים ובחנויות בדרום תל אביב).הגשר, המקשר בין הכניסה החשוכה לבין החלל המואר, מורכב ממשטחי הרמה עשויים עץ. הוא נראה כמו גשר חוליות גמיש, ובנוכחותו הארעית לכאורה הוא יוצר סקרנות וציפייה. הגשר נולד כפתרון להסתרת מערכת האינסטלציה שעוברת כמה סנטימטרים מעל הרצפה לכיוון הכיור שבמטבח.  "צורת הגשר", אומר איתן, "קשורה למחשבות על ריצוף מסדרון מסוים שכרגע אני עושה. הבית עבורי הוא כמו מעבדה של רעיונות – שמים משהו, ואחר כך מסתכלים ובודקים איך זה עובד ומשתלב". את ריצפת הבטון המקורית צבע איתן )"ממש כמו ששוטפים את הרצפה"( בצבע לבן המיועד לסימון כבישים. לדבריו, ככל שהרצפה הזו מתיישנת היא מקבלת יותר ברק.איתן הוריד את כל החוטים ונקודות החשמל מהקירות וריכז את כולם לתוך פס פלסטיק לבן שעובר מסביב לקירות בגובה של 40 ס"מ מהרצפה. מתוך הפס יוצאים כל השקעים לכל חלקי הבית, ואין צורך בחציבות ובתיקוני קירות.מחיצות הפרדהכאמור, החלל הגדול מופרד לאזורים באמצעות מחיצות שאינן חוסמות את קו הראייה. מחיצה מעניינת כזו בנה איתן באזור השינה – המחיצה בנויה מקורות עץ פשוט ומבד קנווס שמתוח עליהן, ומזכירה מפרש של אנייה.  כמו הרבה מן האלמנטים שבדירה, שהיו בעצם מודלים לפרוייקטים אחרים של איתן, כך גם המחיצה המתעגלת, המשמשת לאחסון הבגדים והטלוויזיה, נוצרה מתוך מודל לחדר ארונות. את המיטה הזוגית בנה איתן משתי וערב של קורות עץ, שנכנסות אחת לתוך השנייה ומוחזקות ללא חיבורי ברגים ומסמרים.פינת הישיבה המוקפת חלונות כוללת, בין השאר, זוג כיסאות מכסיקניים שנמצאו וחודשו, כוננית מדפים המורכבת מיחידות ריבועיות משתלבות שאיתן בנה מפרספקס שקוף ועבה, ושולחן קפה שהוא בעצם ארגז מסעות כסוף שעבר במשפחה.  "רוב הדברים שנמצאים בבית נאספו במשך השנים. אני מעדיף למצוא דברים שאפשר לעשות איתם משהו – לחדש, לשפץ, להוסיף או לשנות – מאשר לקנות משהו מוכן וחדש לגמרי", מסביר איתן, שאת מרבית החפצים שבבית אסף בשהותו בארה"ב ובמסעותיו בעולם על ספינת מפרש שחצתה את האוקיינוס האטלנטי.נוסף על שורת החלונות שבחזית המבנה, נפתח גם חלון גדול לכיוון הים, שממנו נשקף נופה של גבעת יפו עם צריחי המסגדים והכנסיות. "חלון שמגיע עד הרצפה", אומר איתן, "שוטף את הבית באור נעים, גם מראה גדולה או זכוכית שנוגעת ברצפה, ממשיכות את המישור ומגדילות את החלל".מעל החלונות נתלו וילונות כותנה לבנים ודקים על כבל מתכת, שמכניסים פנימה אור מרוכך. בבוקר מאירות קרני השמש הראשונות את הבית מצד מזרח, ולקראת ערב מתמלא הבית באור השקיעה הבוקע מהחלונות המערביים.הסטודיו של איתן ממוקם בקומת הגג של המבנה. גם כאן מקיפים את החלל שורת חלונות רחבים, מהם נשקף נופה של תל אביב לכיוון הים וצפונה. פלטת עץ סנדוויץ’ ענקית, הנישאת על גבי חמורים, משמשת כשולחן העבודה והישיבות.  הספרים, כמו בדירה, מונחים על כונניות עץ וברזל ישנות ששימשו בעבר למתקני נעליים. את חדר הכניסה של הסטודיו, שבו נמצאות עמדות המחשב, ריצף איתן במשטחי עץ סנדוויץ’ ליבנה 60 X 60 ס"מ שצופו בלכה אפוקסית, בשילוב עם רצועת בטון שהוסף לו פיגמנט צהבהב.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה