כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  ים-תיכוני קוביסטי – בית במושב סתריה

ים-תיכוני קוביסטי – בית במושב סתריה

הבית קטן, צנוע, ובולט דווקא בגלל הגג השטוח וגוון החול הצהוב. כל הבית פונה אל החצר האחורית שחודרת לכל החללים הפנימיים, והגוונים השולטים הם חום, כתום, צהוב וירוק.

מאת: צילום:


הבית שתכנן משרד האדריכלים גבולי-קורן במושב סתריה חורג משאר הבתים ביישוב, קודם כל בגוון הצהבהב שלו ושנית בגלל שהוא נטול רעפים. "כפרי זה לאו דווקא גג רעפים", סבור האדריכל עודד גבולי. עיצוב הבית הופקד בידיה של יעל צור, שבחרה את הגוונים החמים, את נגרות הפנים ואת האביזרים. סתריה היה כפר ערבי עוין, שתושביו התפנו לעזה עם פרוץ מלחמת השחרור. בתום הקרבות הובאו למקום עולים חדשים שהקימו את המושב. "זה כמה שנים שמאפשרים לאנשים מבחוץ לרכוש בסתריה אדמה ולבנות את ביתם", מספר לי מאיר דוידוביץ’, שבא מתל-אביב לבנות למשפחתו בית בכפר. משרד האדריכלים גבולי-קורן בנה עבור מאיר, לפני כארבע שנים, את הבית החריג ביותר במושב. על פרויקט הבנייה היתה אחראית האדריכלית יואלה בהר. הבית בולט בחריגותו לא משום שהוא מפלצת נובורישית. נהפוך הוא, הבית קטן, צנוע, ובולט דווקא בגלל הגג השטוח וגוון החול הצהוב, לעומת בתי המושב הלבנים עם גגות הרעפים האדומים. לדברי האדריכל עודד גבולי, תכנון הוא תגובה שלו למה שקורה בארץ בשכונות בנה ביתך, שהוא מכנה "איש ואדריכל כלבבו יעשה". גבולי: "כל אחד רוצה להיות מקורי, ומתקבל ערב-רב של גגות רעפים, מרפסות, בליטות וצורות שלא שייכות לרחוב,למגרש ולפרופורציות שלו, והסך הכל נראה רע. פה ניסינו להקים בית די רגיל, בקווים מאוד פשוטים, להראות בצורה ברורה את הנפחים, וליצור פתחים פרופורציונליים, בקנה המידה של החדר. היה חשוב לי להראות חזית כניסה כמה שיותר צנועה כלפי הרחוב, עם קו רקיע מאוד נמוך, ולמעשה להפנות את כל הבית לחצר אחורית שחודרת לכל החללים הפנימיים: לסלון, לחדר המשפחה ולחדר השינה".   תשתית עדינה במחשבה על העתיד, יצר עודד אפשרות להוסיף קומה שנייה שתהיה בנסיגה מהרחוב ותיצור קו רקיע לא דומיננטי לחזית. את המורכבות בבית הוא יצר לא בחללים מסובכים או בהשקעה גדולה בקירות מסך וציפויים, אלא בארכיטקטורה ים-תיכונית צנועה.   כמו לדוגמא הפינה המרוצפת בגן, המקורה בגפן מטפסת ובתריסי עץ שנפתחים אליה. המסגור של החלונות עשוי בפרופיל דק ועדין. גם החזית האחורית, שבה נבנו מדרגות המטפסות לשמים, היא דוגמא נפלאה לאדריכלות ים-תיכונית. אבל הוא לא רצה בית לבן, בוהק מדי באור הישראלי. "בית לבן לא מתאים לאדריכלות ים תיכונית", הוא מסביר. "אנחנו לא יוון. פעם זה היה אולי נכון. היום לא". הבית צבוע מבחוץ בטיח "גזית" בגוון חול צהוב, המבודד אותו משאר בתי המושב. הגג השטוח אף הוא יוצא דופן בסביבתו, כי גבולי לא מאמין שרעפים הם סמל לאופי כפרי. "רצינו לתכנן כאן נפחים קוביסטיים, ורעפים לא התאימו", הוא מסביר. "הם יכולים בהחלט להתאים לבית אחר". צורת הבית הכתיבה חומרים פשוטים: ברזל, עץ ואבן. "ניסינו לשלב כמה שיותר משטח הבית )120 מ"ר( על המגרש הקטן )חצי דונם( וליצור תשתית עדינה שתשתלב עם הגינה האחורית", הוא ממשיך. "בפועל, הגינה האחורית חודרת לבית, וכך הופכת לפנים ולחוץ בעת ובעונה אחת. כמו באדריכלות ים תיכונית, אנחנו חיים שם שמונה חודשים בשנה". החצר האחורית נחשפת מיד בכניסה דרך הדלתות השקופות שממול, ופנים הבית שבתווך משמש מעין מבואה ויוצר קשר בין הרחוב והגינה האחורית.   מייפל מעושן מעצבת הפנים יעל צור נכנסה לתמונה עוד בשלב התוכניות. "ראיתי שהבית מאוד ישראלי, שאין לו יומרה להיות יותר מבית פשוט בעל קווים נקיים, והתחברתי אליו בקלות". דלת הכניסה שהיא תכננה לבית עשויה מברזל )ביצוע: מיכאל ואזנה(, גדולה וגבוהה ומגיעה כמעט עד התקרה.   כדי להדגיש את המבואה הקטנה, תכנן עודד פרט אדריכלי יפה: שני עמודים לכל הגובה, במרחק-מה מהדלת, היוצרים אשליה של שער פנימי וכניסה כפולה. משני צדי המבואה, מתחת לחלונות, ניצב ספסל אבן בנוי, כדי להניח עליו את התיקים או לקבל משם שיחות טלפון. יעל צור: "כשהתחלנו לדון בצבעים רציתי לגוון את הבית בחאקי ירקרק. אבל למאיר זה הזכיר בית של רס"ר, והעדפנו טיח חול צהוב. הצהוב הכתיב גוונים חומים, כתומים, צהובים וירוקים ששולטים בבית, ו’נשברים’ פה ושם בכחול נפטר ובאפור: על דלת הכניסה, בפרופיל הבלגי ועל הדלתות. למרות הניגוד הם משתלבים מצוין", מציינת יעל.   למשפחת הגוונים החמים שייכת גם הרצפה, מאריחי סומסום בגוון אוקר, היציאה לגן שרוצפה באבן מצפה בעיבוד מוטבה ותריסי העץ בחדרי השינה )נגריית פואד, רמת השרון(. למטבח )הייטאץ’( חיפשה יעל עץ לא ורוד מדי ולא כהה מדי. היא בחרה במייפל מעושן, וצירפה לו לשם עיטור חלונות נירוסטה קטנים. משטח העבודה וחיפוי הקיר זהים, מאבן מצפה צהובה. שתי מדרגות שעולות לחדר הבת והטלוויזיה קיבלו מדרכי עץ בגוון זית, וכך גם המעקה הנמוך של המסדרון.   הרהיטים )ניסו( מצטרפים למשפחת האדמה: חום, כתום, לימון וירוק, כשעל השולחן שטיח בדואי מקסים בגווני הבית )נמכר ב"מקום", רמת השרון(. הבית אובזר בטוב טעם, שוררת בו אווירת נינוחות נעימה, ובדמדומים סופגים כל גווני הצהוב והכתום את קסם השקיעה. חזרה לעמוד חדרי שינה.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה