כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  כמו לופט מהודר

כמו לופט מהודר

הכניסה לבית עוברת בגן טרופי, כשבחלק האחורי ממוקם גן ים-תיכוני. המחיצות השקופות בבית יוצרות מעין חלל של לופט מהודר בגוונים של קרם ואפור, עם פריטי ריהוט יקרים בסגנון מאופק.

מאת: צילום:


בעל הבית בהרצליה גיבש יחד עם האדריכל אורי ורנר ומעצב הפנים אבי דומב, את הקונספציה של בית מגורים מרווח, נקי-קווים, פתוח, מרובה מחיצות שקופות, שהותיר חלקים ופרטים מהבית הישן, ושילב אותם במסגרת התוספות החדשות. פריטי הריהוט והחפצים מותאמים לסגנון האדריכלי, ויוצרים הרמוניה של פאר מאופק.בית מגורים ברחוב שקט בהרצליה פיתוח, על שטח קרקע של דונם וחצי, שטחו הבנוי 400 מ"ר. זהו בית מודרני שבעליו, איש עסקים ויזם בעל אמצעים, הוא בעל ניסיון רב במבנים המצטיינים בפאר מאופק וברווחה. תודות לניסיונו הרב הוא השכיל לצרף ולשלב בבית מגוריו אוסף של רהיטים ופריטים של החברות המובילות באירופה, היוצרים הרמוניה מושלמת עם המבנה.זהו בית מרתק, הבנוי כסדרת סצינות תיאטרליות. תחילה נכנסים לגן טרופי דרך מבוכים נפתלים, ומגלים מפלים ובריכות דגים. לאחר מכן פותחים דלת כניסה מתכתית, בגוון אפור צנוע, ועוברים לסלון ומטבח פתוחים זה לזה, המעוצבים בקווים נקיים ופשוטים ששואבים השראה ממורשת הבאוהאוס. משם שוב יוצאים לגן, הפעם בסגנון ים-תיכוני, שבמרכזו מתוכננת בריכת שחייה.הבית שופע מחיצות מזכוכית, צלונים מרשת וחומרים שקופים אחרים. ריבוי הקירות השקופים מאחד את חלל המגורים עם הגן, שנראה מבעד לזכוכית כמעין חממה גדולה. השקיפות המופיעה בחלקי הבית השונים, תורמת אף היא לתחושה התיאטרלית של סצינות מתחלפות.השטח הבנוי של הבית נדיב למדי אולם לא מהמם בגודלו, ולכן מותיר ביושבים בו תחושה ביתית נעימה ומרווחת. המחיצות השקופות והתכנון האדריכלי מאפשרים לראות מכל מקום את שאר אזורי הבית, וכך נוצרת זרימה של חללים אל חללים אחרים, מעין חלל של לופט מהודר. כמו כן נעשה כאן שימוש רב בגווני קרם ואפור, המהווים חלק ממגמת האיפוק ויצירת אווירה של רגיעה.פריטי הריהוט בחלל המגורים ובפינת האוכל נבחרו בקפידה, והוצבו במקומם כך שלא תיווצר תחושה של עומס. רובם עוצבו בקווים ישרים ובגוונים מאופקים על-ידי אנטוניו צ’יטריו ל- B&B איטליה )יבואן בישראל: "הביטאט"(. את הקו הגיאומטרי הנוקשה מעט של צ’יטריו מרככות כורסאות נפלאות שלו מדגם Florence . כורסאות אלה מצטיינות במראה ייחודי בזכות הקווים המתעגלים היוצרים צורת S מעודנת וארוכה בין משענת הגב לכרית המושב, ההולך וצר בכיוון המשענת ומאפשר ישיבה נוחה ורכה. זווית המסעד של כורסאות אלה היא בדרך-כלל 90 מעלות, אך ניתן להזמין מהחברה האיטלקית זווית נטייה מיוחדת, וכך נעשה בבית זה.תחושה של ריחוףארונות המטבח הוזמנו מ"סידס" והותאמו לרהיטים של צ’יטריו, העשויים מעץ ונגה חום. כך יוצא שהסלון והמטבח, המזכיר בצורתו ספרייה, שנמצאים בחלל משותף, מאוחדים גם על-ידי קווי הריהוט. המקרר התעשייתי השקוף הוא מתוצרת "טראוסן" האמריקנית והכיריים הכבדות הן מתוצרת "לה קראנש" הצרפתית. הפרופילים לגופי התאורה וקולט האדים הם יבוא מבלגיה, ואילו השיש עשוי מאבן חלילה ישראלית.הפרדה מסוימת בין חללי המטבח ופינות ההסבה בסלון נוצרה על-ידי ארון שעוצב על-ידי האמן הניו-יורקי נתן יוסף. לארון שימוש משולש: כשהוא סגור הוא מהווה מעין תמונה מודרנית ענקית, עשויה מפח מגולוון. כשפותחים את דלתות הפח מתגלות שתי פונקציות נוספות: בר למשקאות וספרייה, שבה ראינו לא מעט ספרי אדריכלות ועיצוב.אווירת הניקיון והפתיחות בבית מתעצמת על-ידי הצבת הקירות כך שהם אינם נוגעים בתקרה, והמבט יכול ללוות את התקרה מעבר למחיצות. תאורה שקועה וסמויה יוצרת אף היא תחושה של ריחוף, המתחזקת על-ידי רצפה אפרפרה מבטון מוחלק, האופיינית בדרך-כלל לחללים ציבוריים כמו גלריות או בוטיקים, ופחות לבתי-מגורים. לציורים הספורים שעל קירות חדר המגורים יש ערך דקורטיבי יותר מאשר אמנותי, ואף הם תורמים את חלקם לתחושת הפתיחות ולהידוק הקשר שבין החללים.הבית הוא פרוייקט משותף של שלושה יוצרים, כאשר רעיונותיו וצרכיו של בעל הבית הכתיבו לא מעט את מעשיהם של האדריכל אורי ורנר ואדריכל הפנים אבי דומב. בעל הבית הכתיב את הרוח הכללית של העיצוב: סביבה נוחה, הידור פשוט ולא מנקר עיניים, בחירה בחפצים ובחומרים יקרים המשדרים איפוק, סגנון המבטא יכולת כספית גבוהה המיתרגמת לטעם משובח.זהו בית שבנה איש באמצע החיים, להנאתו ולרווחתו. בית שמאפשר מעבר חופשי מהמטבח לסלון, לחדר המחשב, לחדר המשפחה ולפינת ההתרגעות בגן, ואפשר לארח בו באופן אינטימי קבוצת אנשים קטנה, וגם לערוך מסיבות גדולות למאות מוזמנים.פרט לקומת הקרקע הייצוגית, יש בו סוויטה של חדר שינה מרכזי וחדרי הלבשה, חדר אמבטיה הכולל אמבט עיסוי, מקלחות ושירותים, ושתי דירות קטנות ומסוגננות, עם כניסות נפרדות, לשימושם של הילדים שבגרו. חדרי השירותים עשויים ברמה של בית-מלון חדיש. אמבט העיסוי הוא מתוצרת הארץ, אך הברזים, הכיורים והאסלות, נבחרו בקפידה מהמבחר הבינלאומי העשיר, על סמך ידע מקיף של בעל הבית.כבוד לבית הישןפריט מפואר ויוצא-דופן בחדר האמבט המרכזי הוא משטח שיש אלבסטר. שני כיורים, אף הם מאלבסטר, עוצבו בטורקיה והם הוצבו כשהם בולטים מעל למשטח. האלבסטר הוא חומר בעל שקיפות מסוימת, וכשמאירים את המשטחים מצדם האחורי נוצר אפקט מרהיב.בין נתוני הפתיחה של האדריכל אורי ורנר היה הבית הישן שעמד קודם לכן על המגרש. צריך היה לשמר חלקים ממנו ולאחדם עם החלקים החדשים. הבית המקורי נבנה בשנות ה50- כמעון קיץ של אחת המשפחות העשירות בישראל, בסגנון שהושפע מהאדריכל הגרמני ריצ’רד נויטרה – סגנון מודרני ונקי שהתפתח באירופה בשנות ה30-. נויטרה התמחה בבניית וילות לבעלי ממון. לאחר שעזב את גרמניה הגיע לארה"ב ומאוחר יותר ביקר בישראל. בימי מלחמת העולם השנייה הכין נויטרה תוכנית-אב לחיפה.לאחר השיפוץ ובניית התוספות לבית הישן, נותרו בו פינות מקוריות שתכנן נויטרה, כמו מדרגות הכניסה לאגף השינה, מדרגות נמוכות ומתעגלות. נשמרה גם הכניסה לבית המעוצבת בצורת מבוכים, המתחבאת מאחורי קירות אבן המצופים בשכבות בצבע כורכר. כמו כן לא ויתרו האדריכל ובעל הבית על בריכות הדגים המקדמות, כאמור, את פנינו בכניסה, ומסתבר שגידול דגים מיוחדים היה תחביב משותף לבעל הבית הראשון והנוכחי. בשלב מסוים החליף הבית בעלים ונמכר שוב למשפחה בעלת אמצעים. הבעלים החדש התפעל מאוד משני קירות מעוגלים הניצבים במרכז הבית, והפך את החלל שנוצר ביניהם לחדר הסבה שעוצב עם כריות, בנוסח בדואי.בשל הכבוד שרחש הבעלים הנוכחי לפרטי הבית הישן, הוא החליט לכלול אותם בשיפוץ, למרות שעלות של שיפוץ כזה היא לפחות פי שניים מבנייה חדשה. כדי לאחד את הסיגנונות השונים בבית ואת האגפים ההיסטוריים השונים, הוא נצבע בחזית בטיח פיגמנטי בשלושה גוונים: אפרסק, טרה-קוטה וחרדל-חול. כדי לשבור את הגוונים החומים נוסף כאן טיח כחול הנוטה לסגול.הבית בהרצליה הוא דוגמא לבתים שמגבשים באחרונה אופי ישראלי מסוים, המבוסס על שאילת סיגנונות שונים ואיחודם לסגנון ים-תיכוני, של ארץ שופעת שמש, אור ואקלים יבש ברוב ימות השנה. בית ישראלי בסגנון לופט, פטיו או הסיינדה. שטחו, דונם וחצי "בלבד", הוא מגבלה, למרות שהוא נבנה באיזור יוקרתי ומרווח, צפיפות המגורים בו רבה יחסית. בכל זאת מצליח הבית להעביר מראה ותחושה של מגורים במרחב פתוח לטבע, כאילו השכן הקרוב שלו הוא לא בעל בית אחר אלא יער ירוק.ג’ונגל אפריקנילפני הכניסה לבית עצמו פוסעים לאיזור טבע בזעיר-אנפין. יש כאן משטח של 70 מ"ר של אבן בזלת אפורה שהובאה מהגולן, המשולב בצמחייה טרופית, מפלים ובריכות של דגי נוי מסוג קוי. דג זה הוא למעשה קרפיון האהוב על היפאנים. עורו של הדג נראה כאילו הוא צבוע בכתמים עזים, וכאשר דג כזה מגיע לגודל ולצבע מושלמים, מחירו יכול להגיע ל40- אלף דולר האחד. הדגים השוחים בבריכה ההרצליינית הם זולים מאוד, יחסית – מאות אחדות של שקלים לדג. בריכות הנוי תוכננו יחד עם מערכות ניקוי ביולוגיות.הצמחייה, והבריכות והמפלים יוצרים אפקט של ג’ונגלים אפריקניים. בין דלת הכניסה ועד לתחילת הסלון נטוי גשר מעץ אגוז ברזילאי שעוצב כמשטח של סיפון )דק(, והוקמה אכסדרת עמודים. קשתות האכסדרה סגורות במחיצות ברזל וזכוכית. גם תקרת הג’ונגל הטרופי, וכן מדרגות הכניסה לחדר השינה המשקיף לגן, מחופים בזכוכית שקופה. כך נוצרה טיילת כניסה ארוכה, העוברת במרחב זכוכית שבעדו נשקפים מראות של טבע צבעוני.בחלק האחורי של הבית ממוקם גן ים-תיכוני, שהוא חלק אינטגרלי מהבית. הדקלים הוותיקים שבו נשתלו לפני כארבעים שנה על-ידי הדיירים הקודמים. צבעיו החדשים של הגן, בעיקר ירוק ואדום עזים, מכניסים פנימה אווירה ומראות של חוץ. יש בגן שפע של אכסדראות עם עמודים מעץ, שעליהן מטפסות בוגנוויליאות אדומות וסגולות, המשמשות גם כחיץ לשבירת מרחבי הדשא. חיץ זה יוצר תחושה של עומק, כאילו הגן מסתיר מאחוריו יער ואינו מסתיים בקו הגבול האמיתי שלו.השטחים המרוצפים עשויים מאבן שכבות או אבן מצפה מסותתת. שילובי הריצופים החוזרים על עצמם יוצרים תחושה שמדובר בבית אחד, שהוא תרכובת של כמה בתים שחוברו יחד, ונהנים ממראה מודרני ועם זאת בעל חן כפרי.     לכתבות נוספות:ובלבו עץ זית-גיליון 81  

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה