כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  כמו מגדלור – בית צר עם חמישה מפלסים בנווה צדק

כמו מגדלור – בית צר עם חמישה מפלסים בנווה צדק

תחושת המגדלור מתפוגגת באמצעות פתחים המאחדים את המפלסים ומחדירים אור ביניהם. צבעי קיץ רכים, חומרים יפים, דלתות פנימיות מסוגננות ומדרגות כורכר המובילות לעליית הגג – כל אלה מעניקים למקום איכות, קלילות ופתיחות.

מאת: צילום:


את יוקר הקרקע בנווה צדק פתרו אדריכלים אחדים על-ידי בנייה של בית צר, כשבכל קומה חדר אחד. האדריכל אורי ורנר תכנן בית כזה, בעל חמישה מפלסים. אדריכלית הפנים רותי לבנון הוסיפה פתחים בין המפלסים כדי לאחד אותם ולהחדיר אור בין מפלס למפלס, ועיצבה את המקום בסגנון קליל וצעיר ובגוונים בהירים.כיוון שמחירי הקרקעות בשכונת נווה צדק מרקיעים שחקים, מצאו בעלי התושייה פתרון לא רע, אם כי לחוץ מעט: הורסים בית ישן ומחלקים את המגרש לארבע יחידות דיור. כל אחת מהן בנויה לגובה של חמישה חצאי מפלסים או יותר, ובכל מפלס חדר אחד בלבד.אחד היפים שבבנינים אלה תוכנן על ידי האדריכל אורי ורנר. לאחת מיחידות הדיור הצטרפה אליו, עוד בשלב הבנייה, אדריכלית הפנים רותי לבנון, והצליחה ככל האפשר להפיג את תחושת המגדלור האופיינית לבתים אלה, תחושה הנובעת מאוסף של מדרגות וקומות, מדרגות וקומות, עד לגג.לבנון עשתה זאת בעזרת פתחים בתקרת המפלס התחתון, המאפשרים מבט לרצפה של המפלס שמעליו. כך היא יצרה בחלל אשליה של גודל, נפח ועומק. כמו כן ביטלה את המעקה הבנוי והחליפה אותו במעקה ברזל דק ואוורירי. אמצעים נוספים: פתחים שקופים, צבעוניות בהירה של גלידות קיץ, ריהוט עץ צעיר וצבעוני, ושינוי המיקום והייעוד של החדרים.הבנין: באחד הרחובות היפים בשכונת נווה צדק ניצב בנין בעל חזית מרשימה. שני שערי ברזל אפורים תכולים מכניסים את הבאים לחצר פנימית, מרוצפת כורכר, כמו בימיה הראשונים של השכונה, ומשם מתפצלות הכניסות לבתים השונים.הדיירים: זוג צעיר ותינוק.מבנה הבית ומידותיו: שטח בנוי כ180- מ"ר, המחולק לחמישה חצאי מפלסים. הבית בנוי משני מלבנים אופקיים צמודים, לא זהים באורכם, ניצבים זה לזה. מחברות ביניהם מדרגות, ובכל פעם שעולים מפלס מגיעים לצד אחר של המלבן. כיוון שהמדרגות מוקמו לא בדיוק במרכז, הן מחלקות את המפלס לקטע גדול יותר של כ4- X4 מ’, ולקטן ממנו שגודלו 4X3 מ’, משני צדי המדרגות.מפלס ראשון: עוברים את שערי הכניסה אל החצר, יורדים למרתף וממ"ד ועולים שש מדרגות אל מפלס המגורים הראשון. בצד הגדול של המלבן הזה נמצא המטבח ובצדו השני הסלון, ההיפך ממה שתכנן האדריכל.המטבח: לבנון העבירה אותו לחזית הבנין, לצד הרחוב, הנצפה מבעד לחלון גדול הממוסגר בפרופיל בלגי קשתי, שמחדיר אור רב לכל הקומה. יחידת הכיור מתחת לחלון עשויה מאלומיניום ודלתות הארונות נצבעו בצהוב )לה קורנו(, שולחן האוכל נותר בצבע העץ הטבעי והכיסאות נצבעו בלבן.  יחידת הבוצ’ר יובאה מניו-יורק וכך גם הכלים החשמליים. קולט האדים נתון בתוך מסגרת דקורטיבית מעץ מלא, צבוע בצבע שמן מבריק בגוון שמנת ומזכיר פרט ארכיטקטוני. הוא ממוקם מתחת לפתח החושף את תחילת החדר במפלס שמעליו.הסלון: בצד השני של המדרגות מתארחים בסלון קטן וחמים, עם ריהוט ניו-יורקי, בראש צעיר. גם כאן שילבה רותי את גווני הצהוב-לבן האהובים עליה, הן בווילונות והן בצירוף של כיסא צבוע לבן ליד שולחן צהוב ישן. מגוונים את צבעי הרקע הללו מעט אדום, חום וירוק.ריצוף: אריחים בהירים של טרקוטה ספרדית )קאנטרי פלורס(, שנעשו בעבודת יד, הונחו על הרצפה כשביניהם פוגות רחבות בגוון אפור. גוון הטרקוטה אינו אחיד, וככל שהרצפה מתיישנת ומוכתמת המראה הופך פראי ויפה יותר. הטרקוטה מופיעה גם במדרכי המדרגות, והפנלים שלהם צבועים בקרם שמנת מבריק, כמו קולט האדים במטבח, וכמו מעקה הברזל )"יורי"(. מאחז היד של המעקה עוטר בדגם אחיד של פרחים.מפלס שני: המלבן האופקי הקטן יותר כולל חדר עבודה ושירותי אורחים. ברצפה פתח המאפשר קשר עין למטבח. שירותי האורחים נסגרים או נפתחים בדלת מסוגננת נוסח נווה צדק הישנה )תכנון רותי לבנון, ביצוע בני הרשקוביץ(, צבועה בירוק פיסטוק, כמו הקירות שמעבר לדלת.מפלס שלישי: קומת ההורים מוקמה במפלס זה, ובה חדר שינה גדול בצד אחד של המלבן. מעל המיטה מלוות את שיפוע התקרה קורות משופעות שנצבעו בצבע שמן תכול מבריק )טמבור(. רצפת הפרקט נעשתה מאלון )נטורה(, ואת החלונות מעטרים וילונות טול שקופים, בגוונים פסטליים שונים שהובאו מצרפת.מהצד השני של המדרגות חדר ארונות ואמבטיה, שמפרידה ביניהם דלת שקופה ממוסגרת בפרופיל בלגי )יוסי הררי(, כדי שתחדיר את האור לחדר הארונות דרך האמבטיה. גם כאן צבועה האמבטיה בירוק פיסטוק, היוצר הרמוניה שקטה עם כלים סניטריים לבנים )קנטרי פלורס( ומראה דו צדדית עגולה, המשמשת את המתלבשים והמתרחצים.מפלס רביעי: מדרגות טרקוטה מובילות אותנו לחדר התינוק, שבפתחו בדלת ירוקה שמעליה – עד גובה תחילת המפלס הבא – קבוע חלון בלגי בגוון פיסטוק. גם בחדר התינוק יש קורות תכלת משופעות ומרפסת קטנה לחזית המרוצפת באריחים תכולים )גלוסקא(.המפלס החמישי: עליית הגג תשמש בעתיד חדר משחקים לתינוק או חדר שינה להורים. הגג הצמוד אל המפלס החמישי, המוסתר מעיני השכנים, הפך לחדר כיף עם אמבט עיסוי גדול, שנפתח לחלוטין לשמיים בחלון תקרה חשמלי, ממוסגר בפרופיל אלומיניום. גם קירות אלה צבועים בגווני פיסטוק וחמאת שמנת, עם ארון זכוכית שבולט החוצה, לתוך גרם המדרגות, כדי להחדיר אליהן אור מהגג.עיצוב: נשמע מעייף לטפס בכל הקומות האלה, אבל עיצוב הפנים המקסים, צבעי הקיץ הרכים, החומרים היפים והשימוש בצבע שמן מבריק, מעניקים לבית איכות, קלילות ופתיחות. לא נעשה כאן מאמץ מיוחד לשמר בעיצוב הפנים את סגנון נווה צדק, אך התוצאה בכל זאת מתקרבת לאווירת המקום: באמצעות הדלתות הפנימיות המסוגננות, מעקה המדרגות הפשוט ומדרגות הכורכר המובילות לעליית הגג. 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה