כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  מפעל מבושל – המטבח התעשייתי

מפעל מבושל – המטבח התעשייתי

על המטבח הביתי משתלטים חומרים כמו נירוסטה, מתכת, משטחי קוריאן ולוחות קצבים. התנורים והמקררים גדולים ומתוחכמים ופלטות הכיריים במספר גדלים. המטבח התעשיתי מאופיין גם בהיעדר ארונות עליונים הדורשים טיפוס.

מאת: צילום:


המלה האחרונה באופנת המטבחים היא המטבח התעשייתי, והיא תופסת אחיזה גם במטבח הישראלי. אורח החיים בבית, הכולל אירוח ברמה גבוהה, עודד בשלנים חובבים לרכוש מוצרים כמו תנורים, כיריים וכדומה. בהתאם למגמה זו משתלטים על המטבח הביתי חומרים כמו נירוסטה, מתכת, משטחי קוריאן ולוחות קצבים. יתרונות הקירור המסחרי וביצועיו הייחודיים תורגמו למכשיר ביתי שהפך מבוקש מאוד בקרב בשלנים מקצועיים, עקרות בית קפדניות וחובבי המלה האחרונה בעיצוב. מרבית המטבחים התעשייתים מאופיינים בהיעדר ארונות עליונים הדורשים טיפוס. כמו בכל חלקי הבית כן גם במטבח הביתי, בצד חומרים מסורתיים שבהם משתמשים מאז ומתמיד, צצים בו חומרים חדשים ועיצובים חדישים, או לעתים חומרים ישנים בשימוש חדיש. לאחרונה מאמץ המטבח את המראה התעשייתי. המהפכה התעשייתית במטבח הביתי מדברת על חומרים עמידים לשחיקה ומאפשרים ניקיון יעיל ונוח. בהתאם למגמה זו משתלטים על המטבח הביתי חומרים כמו נירוסטה, מתכת, משטחי קוריאן ולוחות קצבים (בוצ’ר בלוק) שמתאים להם להיראות משומשים ומהוהים. חומרים אלה מתנקים בקלות, יעילים לשימוש ומאפשרים זרימה מהירה של תהליכי העבודה במטבח. בהתאם לגישה הרווחת, שכמה שיותר גדול יותר טוב, מיוצרת פלטת הכיריים במספר גדלים, התנורים גדולים ומתוחכמים מאוד. הגריל, מכשירים לטיגון עמוק כל אלה מצטרפים אל החגיגה התעשייתית. לאחרונה חזרו לאופנה החברות האמריקניות המתמחות בייצור מכשירים חשמליים למטבח. גם מי שזוכר את מקררי "ג’נרל אלקטריק" ו"אמנה", ואת תנורי ה"קלוריק" שהביאו עימם העולים החדשים מארה"ב או "היורדים החוזרים" בשנות ה60 וה70, לא יוכל לדמיין את ממדיהם של מכשירי החשמל האמריקניים מהדור החדש.   למרות מידותיהם הגדולות ולמרות מראם הגס והבלתי מעוצב לכאורה, הם הפכו למוצר ביתי מבוקש המשתלב היטב במערך ארונות המטבח, או ממוקם בחופשיות בחלו. כאלה למשל הם מקררי "טראולסן" האמריקנים, המכונים "פסל של עוצמה ועיצוב".   מראה מקצועי אפשר לקבל את המקררים הגדולים הללו עם דלתות שקופות, כדי שאפשר יהיה לראות מבחוץ מה יש לנו מאחורי דלת המקרר (מה שחוסך את הפתיחה והסגירה אין ספור פעמים ביום כדי לראות מה יש בו). על המקרר הזה מספרים היבואנים (מטבחי הצדף, ת"א) כי הוא מפאר את מטבחה של מלכת הולנד ואת מטבחיהם של מלך מרוקו, טום קרוס, סטיבן ספילברג, דמי מור ורבים אחרים.   חברת "טראולסן" קיימת למעלה מ55 שנה, ושמה הולך לפניה בכל הקשור לקירור מסחרי של כמויות מזון ענקיות. בשנים האחרונות מציעה החברה פתרונות קירור ביתיים ברמה גבוהה במיוחד. העיצוב המוקפד של טראולסן בולט לעין במבט ראשון.   מגירות חדשניות נשלפות מספקות גישה מיידית לתאים מרווחים, השומרים על טריות ללא צורך בפתיחת דלתות המקרר. הדלתות עצמן עשויות מפלדת אלחלד והמדפים המצופים כרום חזקים במיוחד, מעניקים מאסיביות ועמידות. יתרונות הקירור המסחרי וביצועיו הייחודיים תורגמו למכשיר ביתי שהפך מבוקש מאוד בקרב בשלנים מקצועיים, עקרות בית קפדניות וחובבי המלה האחרונה בעיצוב. מראה המקרר משדר עוצמה המרוככת עלידי החינניות של ברק פלדת האלחלד. בין אם הוא "בילט אין", או עומד בנפרד, יעניק מקרר זה למטבח אווירה מובהקת של אלגנטיות מקורי. גם חברת "וייקינג" האמריקנית, אחת החלוצות בתחום המטבח התעשייתי הביתי, יצאה לאחרונה עם סדרות חדשות של תנורים, כיריים, מכשירי גריל לגינה, ומכשירי חשמל נוספים, המעוצבים ומתוכננים במראה מקצועי ומאפשרים ביצועים גסטרונימיים מושלמים.   כמו כן מציעה החברה מצנני יין, מכונות קרח, מדיחי כלים, מדחסי אשפה, טוחני אשפה ושפע מתקנים לבישול, אפייה, צלייה, חימום והפשרה. פרד קרל הבן, שייסד את וייקינג ב1983, היה חלוץ יצרני הכיריים הביתיים הראשונים ברמה מסחרית, לאחר שהוא ואשתו ניסו לשלב בביתם כיריים בסגנון מסעדה.   לאחר שערך סקר שוק התברר לו שלא קיים מוצר בישול מסחרי שניתן לשילוב בבית בצורה  מספקת, בגלל פליטת החום הגבוהה, היעדר אמצעי בטיחות וצריכת האנרגיה הגבוהה המאפיינים את המכשירים הקיימים במטבחי המסעדות. הוא הרגיש שנפתחה לפניו הזדמנות עסקית ורוח היזמות שלו הוליכה אותו לעצב את הכיריים המסחריות הביתיות הראשונות באמריקה.   מראה חם הכיריים שמרו על ההופעה והמבנה של ציוד מסחרי המיועד לעומס עבודה גדול, ועם זאת כללו מאפיינים שהתאימו באופן מושלם למטבח ביתי: הצתה אוטומטית, צלייה בתוך תנור, כפתורי בקרה נוחים מוגנים מפני ילדים, תוספת בידוד להקטנת חום המשטחים ופליטת חום לחלל המטבח ויכולת התקנה במישור אחד עם משטח הקיר.   הכיריים זכו לתגובות נלהבות, והדבר עודד את החברה להרחיב את קו המוצרים שלה ולהוסיף מכשירים מובחרים אחרים, המבוקשים על ידי הלקוחות. כאשר הצרכנים דרשו כיריים מקצועיים שיתאימו לחלל קיים, עוצבו כירות גז ברוחב תקני של 76 ס"מ. לאחרונה הכניסה וייקינג את הכיריים החשמליים הראשונים המתאימים ליכולתם המקצועית של צרכנים שאין להם אספקת גז.   ב20 השנים האחרונות חדר לאופנת העיצוב הקו המינימליסטי, השימושי והפונקציונלי. המעצב הראשון של חברת "בולטהאופ", ג’וזף הופמן, נמנה עם ראשי הבאוהאוס, ומטבע הדברים הוא דיבר בזכות היסוד הפונקציונלי של המוצר. בשנת 1997 החלה החברה בייצור גוף המטבח מאלומיניום עם דלתות מעץ. צעד זה מעיד על התייחסות למטבח כאל יחידה התעשייתית, עם אפשרות למחזר את המוצר בבוא הזמן. בהתאם למגמות אלה נכנסו למטבח הביתי חומרים רבים שלא נראו בו בעבר.   כך למשל הנירוסטה, חומר המאופיין בעמידות גבוהה מאוד, קל לתחזוקה והיגייני, שנחשב בעבר כחומר "קר" מדי עבור המטבח הביתי. לאחרונה קיבלה הנירוסטה מראה חם וביתי. היא משתלבת נפלא עם כל החומרים האחרים במטבח: עם פורמיקה, עץ, אבן וזכוכית.   למי שאינו מעונין להחליף את כל המכשירים החשמליים במטבח שלו כדאי לדעת, שאפשר בקלות לצפות את המכשירים הישנים בלוחות נירוסטה או להחליף דלתות וחזיתות של מכשירים שונים ולקבל מראה עכשווי ומעודכן. לאחרונה נכנס למטבח האלומיניום, שהוא למעשה החומר המככב השנה בכל מה שנוגע לעיצוב הביתי: ברהיטים, בגופי תאורה ועוד. האלומיניום מהווה תחליף מוצלח לנירוסטה בכל הקשור לחיפוי קירות, משטחים, דלתות של ארונות וכדומה. מטבחי "טונצ’לי" מאיטליה מעניקים למטבח את המראה המקצועי באמצעות אלומיניום מאולגן (אנודייז), חומר בעל מראה רך יותר מהנירוסטה, פחות בוהק ומשתלב נפלא עם עץ, זכוכית וכל צבע.   האלומיניום אינו רגיש לכתמים ולסימני אצבעות כמו הנירוסטה, והוא נכנס לשימוש מאסיבי בחזיתות של מגירות, בחיפוי קירות, בדפנות צד, במסגרות של ויטרינות ובקולטי אדים. השילוב בין אלומניום לחומרים נוספים במטבח יוצר איזון עדין ונעים בין עיצוב תעשייתימקצועי על גבול ההייטק, לבין עיצוב חם וביתי. גם האביזרים הנלווים ידיות, סלסלות, מוטות לתליית מגבות, מחזיקי צלחות, מתקני תבלינים, מדפים, רשתות ועוד מיוצרים עתה מאלומיניום. חומרים נוספים, שלא תמיד מופיעים במטבח בגרסתם השימושית, נכנסו מעתה למטבח באופן הנכון. למשל, הזכוכית המהווה אלמנט שימושי רק כאשר היא שקופה, תאפשר לנו לראות מראש את הכלי שאנו מחפשים עוד בטרם נפתח את דלת הארון. "בולטהאופ" היא אחת החברות המשווקות ארונות מטבח עם זכוכית שקופה.   משטח העבודה של חברה זו זכה לאחרונה בפרס העיצוב האירופי. המשטח עשוי נירוסטה בשלושה גבהים שונים וניתן לשלבו גם במטבחים ביתיים. המשטח מאפשר, בין היתר, העברת ירקות חתוכים ממשטח החיתוך הישר לתוך הקערה. המים המותזים בלית ברירה לכל עבר, יתנקזו תמיד לנקודה אחת. השלכת האשפה ושאריות המזון מתבצעת מהמשטח עצמו, היות שהפח ממוקם בתוך משטח העבודה. מרבית המטבחים התעשייתים מאופיינים בהיעדר ארונות עליונים הדורשים טיפוס, ולכן נוהגים לתלות בהם את כלי הבישול במקום גלוי, המאפשר גישה נוחה וקלה. ככלל, המטבח התעשייתי לא מסתיר עוד את החומרים שמהם הוא עשוי אלא משלב אותם באופן גלוי ובולט.   נהוג לחשוב שהמקררים במטבח התעשייתי חייבים להיות רחבים יותר מכרגיל, ובעלי עומק של 60 ס"מ בלבד. המדפים יהיו לרוחב המקרר כולו (לא מקוטעים) אלא בטור אחסון אחד, המאפשר ניצול מקסימלי של חלל המקרר ושליפה מהירה של המוצרים ללא השתחלות לתוך המקרר. מקררי SUB ZERO מאופיינים באזורים שונים של קירור ולחות. הם גדולים דיים כדי להכיל את כל הכמויות הנחוצות. עבור חובבי הבישול קימת חשיבות עליונה במעלה לאחסון המוצרים.   מיוחד לבצקים קולטי האדים במטבח התעשייתי יבלטו בכ20 אחוז מעבר לשטח הכיריים. עוצמת השאיבה תהיה מינימום 800 מ"ק בשעה. על פי רוב עשוי הקולט מנירוסטה, והוא מצטיין בהרכבה ובפירוק מהירים של האביזרים הפנימיים: תאורה, מסנני שמן או פילטרים של פחם. הכיריים במטבח הזה ישלבו גז וחשמל, כאשר להבות הגז יהיו בעלות גמישות מרובה של 250W5000W. בכיריים של "גגהאו" יש פלטה חשמלית בעלת שני גופים: האחד חזק יותר POWER LIGHT, בלעדי לגגנהאו (הספק של עד 4400W).   פלטה שנייה חלשה יותר, ומאפשרת שליטה משולמת על טמפרטורת הסיר המיועד לבישול איטי ומתמשך. בחברת גגנהאו ניתן למצוא כיריים המשלבים גריל, צ’יפסר, הלוגן חשמלי וסטימר המאפשר  בישול באידוי. יצרנית הכיריים "אטאג" מדגישה, שמשטחי הנירוסטה והזכוכית לא רק יפים, הם גם נוחים לניקוי ולניגוב. הידיות המעוצבות בקו נקי ומוקפד מעידות על התחשבות המעצב ביד הפותחת והסוגרת, התבניות הנשלפות שומרות שהאצבעות לא יקבלו מכת חום, וכפתורי ההפעלה מבטיחים תפעול קל.   התנורים במטבח התעשייתי רחבים ובעלי אפשרויות בישול שונות, אפשרויות של גריל, ובישול מיוחד לבצקים ולדגים. התנורים כוללים מנגנון להסרת ריחות מהבישול הקודם, ובדרךכלל גם תנור נוסף לחימום ולהגשה, המשלב תנור ומיקרוגל ביחידה אחת.   התמונות:   למעלה: מטבח בעל מראה תעשייתי, הכולל אי גדול ומקרר ענק. האלמנט המתכתי מאוזן היטב על ידי אלמנטים חמים של עץ, הן בריצוף הפרקט והן בארונות המבטח ("בולטהאופ"). למטה מימין לשמאל: תנור אפייה ובישול גדול במיוחד, המכיל שני תאים, ומקושט בחתימתו של השף הצרפתי פול בוקוז ("רוזייר").   מטבח תעשייתיביתי פונקציונלי, מותאם להנדסת אנוש מתקדמת, עם משטחי אלומיניום ("בולטהאופ").

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה