כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  מקסימום תכנון, מינימום עלות

מקסימום תכנון, מינימום עלות

דירה קטנה באמסטרדם המשלבת בין חומרים טובים ולא יקרים לחומרים זולים במיוחד

מאת: צילום:


דירה קטנה בבית מגורים ישן באמסטרדם, שופצה לחלוטין על-ידי האדריכל הישראלי ארי משיח, ותוכננה כמעט ללא מחיצות. העיצוב המינימליסטי מתבסס בעיקר על שילוב בין חומרים טובים ולא יקרים לחומרים זולים במיוחד, בתוספת רהיטים ואביזרים שמשיח עשה במו-ידיו.בדירה זו גרים ארי משיח, אדריכל ישראלי שלמד ומתגורר באמסטרדם, הולנד, ורעייתו, רופאה בראשית דרכה המקצועית. לאחרונה נוספה למשפחה תינוקת, וחלק מהתכנון הנראה כאן השתנה לטובתה, אבל תוך שינוי ייעוד קטן של חלל מסוים, לא על-ידי הריסה ובנייה של קירות.שטח הדירה לא עולה על 85 מ"ר, כ45- מ"ר במפלס הראשון והשאר בקומה שמעליה. קומה ראשונה היא קומת מגורים – סלון, מטבח ופינת אוכל, וקומה שנייה – חדרי שינה ועבודה, מקלחת ושירותים.בחרנו להראות את הדירה לא רק בגלל הניקיון, המינימליזם, החלוקה הגיאומטרית ורמת הביצוע של מה שנבנה ונעשה כאן. בחרנו בדירה, כי התוצאה היפה הזו הושגה במינימום של הוצאות, לא יותר מ30- אלף דולר. קשה להשוות בין שתי הכלכלות, הישראלית וההולנדית, אבל בכל קנה-מידה זוהי עלות די מצחיקה, עבור שיפוץ של דירה שהוסרו ממנה כל המחיצות הישנות, למעט רצפה בטון, תקרה ומעטפת.יש לציין שהתכנון נעשה על-ידי האדריכל עצמו, וכפי שנתאר בהמשך – חלק גדול מהאביזרים נעשו גם הם במו-ידיו ובעזרת רעייתו, וכך גם עבודות הנגרות, הריצוף והצביעה. אבל התושייה ותבונת הכפיים הזו יכולה להיות נחלתם של בעלי מקצועות שונים, לאו-דווקא אדריכלים, וכך אפשר לחסוך הון רב ולהגיע לתוצאה מקסימה.חם ועמידהגישה העקרונית של ארי ורעייתו )מה שמה.?( לתכנון היתה, שהייעודים השונים של החללים יוגדרו בעיקר באמצעות רהיטים ואלמנטים שימושיים אחרים ולא על-ידי מחיצות, למעט שני גושי קירות, אחד בכל קומה. בקומה התחתונה זהו גרם המדרגות עם המזווה שמתחתן, אשר מגדיר את חלל המגורים בצדו האחד ואת המטבח ופינת האוכל בצדו השני.  בקומה העליונה זוהי "הקופסא האדומה", המכילה בתוכה את המקלחת והשירותים, ומפרידה למחצה בין חלל השינה לבין חלל העבודה. הקיר החוצץ בין תחומי המטבח והישיבה אינו אטום לחלוטין, נפתח בו חלון כדי שיהיה מעבר של אור – טבעי או מלאכותי – בין איזור הבישול לבין איזור הישיבה.לא בטוח שהתצלום מסגיר את פשטות החומרים שבהם השתמש משיח בחלל זה, ולכן נפרט: על הבטון היצוק של הרצפה הוא הדביק משטחי לבידים של עץ לבנה בגודל 60X 120   ובעובי של 12 מ"מ. משטחי העבודה במטבח הם מפורמייקה, ודלתות הארונות עשויות מ-M.D.F צבוע, ונראות נפלא. מעל למשטחים השתמש משיח ברצועות פסיפס צבעוני, וכאן הוא לא חסך בעלויות והשתמש בטוב ביותר. כך גם לגבי קולט האדים והתנור שסופקו על-ידי חברת .Atagהקיר המפריד בין שני האזורים מצופה בלביד Cheapwood שרכש לאחרונה פופולריות גם בישראל, העשוי משביבי עץ קטנים המלוכדים ביניהם בחומרים פלאסטיים. חומר חם, עמיד, בעל מרקם טבעי. בחלק הגבוה של קיר המטבח, הקרוב יותר לפינת האוכל, המצופה אף הוא באבני פסיפס צבעוניות, בנה משיח שלוש גומחות – ריבועית, מלבן אורכי ומלבן רוחבי, שם מונחים בקבוקים, מיכלים לסוכר, פלפל ומלח וכיו"ב.השולחן הסלוני של בני הזוג משיח הוא דוגמא נפלאה של טרנספורמציה בעזרת הדמיון. ריבוע המתכת המסורג הוא פריט תעשייתי שיש לו שימושים שונים: פעם כמכסה לביוב, פעם אחרת כסורג לחלון במפעל תעשייתי. משיח נטל אותו, הוסיף לו גלגלים, והרי שולחן.  "נכון, כשנגיש עליו צלוחית עם בוטנים – יש סיכוי שהבוטנים שיפלו מהצלוחית יפלו לרצפה", מודה משיח בנחיצותו של משטח מזכוכית שיכסה את הסורג. " אבל בינתיים לא עשינו זאת, כי השולחן הרבה יותר יפה כפי שהוא".עבודה מהביתשלושת השרפרפים השעונים אל הקיר הם שרפרפי עץ פשוטים בצורת ח’ שהוזמנו מנגר. גופי התאורה הקבועים בקירות הם צינורות שמשיח הוסיף להם הברגה ונורות, ושאר הרהיטים – הספות והכורסאות, מה לעשות… אותם צריך היה לרכוש בחנות רהיטים.נעלה לקומה השנייה, שהיא חלל מתחת לגג משופע, שנקבעו בו שפע חלונות סקיי-לייט המחדירים אור טבעי במשך שעות ארוכות. על-ידי הגפה של תריסים אפשר למנוע מהאור לחדור, אם רוצים להתעורר מאוחר בבוקר או להירדם מוקדם.את פינת השינה ארגנו בני הזוג כך שהמיטה ניצבת דווקא באמצע החלל, כדי שלא יהיו להם בעיות של קימה תוך הגנה מפני חבטה בראש. את הקירות הנמוכים שמתחת לשיפוע הם ניצלו לשידות לאחסון. כאן מחולק החלל על-ידי גוש המכיל את המקלחת וחדר השימוש, שצופו אף הם – כמו חלק מהמטבח – בפסיפסים, אך הפעם שולט בכיפה הצבע הכחול.  הארון לתליית בגדים שאינם ניתנים לקיפול נמצא בחלק של הקיר שאינו פונה ישירות לחלל השינה, ובני הזוג חייבים להקיף את המקלחת כדי להוציא את הבגדים התלויים.בחלק השני של החלל, מעבר לגוש המקלחת, יש שתי פינות עבודה, לשני בני הזוג. "שנינו עובדים מחוץ לבית, אבל לעתים קרובות מביאים חלק מהעבודה הביתה. אני, לדוגמא, ממשיך חלק מהעבודה היצירתית, התכננונית – בפינת העבודה הביתית", מסביר משיח. כשהילדה תהיה זקוקה לחלל גדול יותר, תשתנה הקומה השנייה בהתאם לצרכים החדשים.נותרה שאלה אחת לא פתורה: מהי המעין-גומחה הקטנה, שבה הותקן בית-שימוש, ולמה היא בולטת בצורה משונה מחוץ לבניין? "זהו בית בן יותר ממאה שנה", מסביר משיח. "כשהוא נבנה, עד כמה שזה יישמע מוזר לאזרח בן-זמננו – לא נהגו להתקין באמסטרדם בתי-שימוש בבתי-מגורים.  כשסוף-סוף החלו להתקין חדרי-שימוש בבתי המגורים, הוסיפו לכל אורך הבנין, במקום הזה בדיוק, יחידה קטנה לשירותים, וזהו פשר הבליטה הקטנה, שלא יכולנו לשנות או להעלים". היכן עשו תושבי אמסטרדם את צרכיהם, ולאן השליכו אותם לפני מאה שנה? מאחר שזוהי עיר של תעלות – לא יקשה עלינו לנחש… 

object(WP_Post)#18265 (24) { ["ID"]=> int(298686) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:14" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:14" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(16) "c00cb765e002_big" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(16) "c00cb765e002_big" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:14" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:14" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(298685) ["guid"]=> string(68) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/c00cb765e002_big.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה