כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  מתחשב בסביבה הקרובה

מתחשב בסביבה הקרובה

שיפוץ בית קטן בן 72 מ"ר במרכז הארץ

מאת: צילום:


בשנות ה-60 הוא נבנה כבית קטן, בן 72 מ"ר, בשכונה במרכז הארץ. לאחר שנתיים הוא עבר שינויים בפעם הראשונה: תכנון חדש של החדרים, הסרת תקרת הרביץ מהתקרה וחשיפת הקורות, הקמת גלריה מתחת לגג. לאחרונה הוא עבר רק מתיחת פנים קלה, בעיקר של צבע ושל החלפת המטבח, כי הסתבר שהשיפוץ הראשון עומד במבחן הזמן.זהו בית בשכונה של בתים צמודים, שנבנו בשנות ה60- על שטח בנוי של 72 מ"ר. תחילה נכנסים לתוך סמטא המובילה לבית. מגלים אותו אט-אט, וכבר כשעומדים מולו נכבשים. עוברים את חומת הבלוקים הצבועה בגוון צהבהב, עולים במדרגות טרה קוטה ומגיעים לשער ברזל צבוע באפור, שלצדו עץ אשכוליות נושא פרי, ואז – הכניסה.בעלי הבית, האדריכלים זיוה ואילן תמיר, קנו אותו לפני כ15- שנה וחיו בו כשנתיים, כאשר הם לומדים את הבית, עוקבים אחר האור ובודקים כיצד הוא עובר בחלל, ומתכננים את השינויים: איזו חשיבות תינתן לחלוקה מחודשת של החדרים, כיצד יתכננו את שטחי הגינה הקדמית והאחורית וכד’. במסגרת התכנון ישבו ושרטטו תוכניות שונות עד אשר הגיעו לנוסחה הנכונה: להשאיר את הפרופורציות המתאימות תוך התחשבות בסביבה השכנה.לכן, למרות שקיבלו אישור להגביה את הגג, הוא נותר בגובהו המקורי. אבל מעל לשטח המטבח והסלון הוסרה תקרת הרביץ המקורית, נחשפו קורות העץ והחלל שנוצר מתחת למשולש הגג הפך לגלריה, שבה מוקמו חדר עבודה וחדר השינה להורים. רק באיזור חדרי הילדים, בקומת הכניסה, נשאר הגג כפי שהיה.לאחר החלטה על המבנה והצורה, נקבעו החומרים והצבעים. עד היום, לאחר יותר מ10- שנים מהשיפוץ הראשוני, התבררו החלטות אלה כנכונות וטובות. לריצוף נבחרו אריחי טרה קוטה. בקומה העליונה נעשה שימוש רב בעץ ובריצוף של הקומה העליונה.  בפינת העבודה והטלוויזיה נותרו הקורות בצבען הטבעי, ועליהן נמשחה לכה. בפרוזדור ובחדר השינה הן נצבעו בגוון בהיר. החלונות בכל הבית עוצבו בצורה קשתית והמסגור הוא ברזל )פרופיל בלגי( צבוע בגוון שמנת.שינויים ועדכוניםלפני כשנה נעשה שיפוץ נוסף בבית, לאחר שילד אחד בגר ועזב ונשארו שניים. במסגרת השינוי החדש לא הוחלפו החומרים הבסיסיים בבית, אבל שונו הצבעים הישנים. הבית היה צבוע כולו לבן. עתה הקירות הם זהובים. המטבח הישן הוחלף במטבח חדש.  גוון ארונות האחסון התחתונים הוא שמנת, והארונות העליונים הם שילוב של זכוכית חלבית ונירוסטה. גם המכשור החשמלי "עלה כיתה". נקנה מקרר גדול יותר, הכיריים הוחלפו בכיריים בסגנון תעשייתי והם מוקמו בגומחה מיוחדת, שנוצרה על-ידי "דחיפת" קיר המטבח אל תוך חלל חדר הכביסה.כמו כן נעשו שינויים בחדרי הילדים. לבן הבוגר ניתן החדר הקטן, והבת קיבלה את החדר הגדול. נפתחו בחדרים דלתות יציאה לעבר הגינה, כדי ליצור בחדרים אלה תחושה של גודל. הפתחים מוסגרו בפרזול בלגי צבוע בגוון שמנת והתריסים עשויים מעץ.  במסגרת השינויים והעדכונים הוחלפו גם גופי התאורה, לגופים בגוון מתכתי. השילוב בין קורות העץ, רצפת הטרה קוטה והקירות הצהבהבים עם גופי התאורה באפור מתכתי יוצרים סגנון מעניין ונעים.הגינה, כמו חלקים אחרים בבית, הוכיחה את עצמה כנכונה גם היום, לאחר 15 שנה. בעלי הבית השתמשו אז בחלק מפסולת הבנייה כדי ליצור מפלס שאליו עולים בשתי מדרגות. מפלס זה נמצא בחלק הקיצוני-שמאלי (כשניצבים עם הפנים לחצר), ולכן אינו מהווה המשך ישיר של הבית.  כך נוצרה תחושה של שטח גינה גדול יותר, עשיר ומרווח. הגבהה זו משמשת כפינת ישיבה. בדרך אל אותה פינה מוגבהת עוברים תחת פרגולות בנויות מעץ, שעליהן משתרגות גפנים, והפינה היא מעין עולם בפני עצמו, מוצל באופן קבוע ומשתנה לפי עונות השנה: השלכת, הפריחה והבשלת הפרי. העצים נשתלו רק לאורך הגדר, ולא במרכז הגן, וגם זה יצר תחושה של מקום רחב ידיים. 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה