כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  נגיעות מרוקניות – בית מודרני עם נגיעות מרוקניות

נגיעות מרוקניות – בית מודרני עם נגיעות מרוקניות

הבית משופע בפריטי עיצוב ובשטיחים, בעיקר אוריינטלים, ובצבעוניות ססגונית בגוון תפוז, ירוק-תפוח וסגול. אריחי הקרמיקה באמבטיה מעוטרים ובגווני כחול-בורדו, האגנים והכיור נחצבו מגוש אבן חלילה. הדלתות הפנימיות בעיצוב נוסטלגי.

מאת: צילום:


תוכניות להרחבת מטבח בלבד הפכו לשינוי ושיפוץ של בית שלם, ומלאכת שיפוץ והעיצוב הופקדה בידי מעצב הפנים יענקל’ה צנקר. אוספים אוריינטליים ופריטי נוי מטורקיה וממרוקו שקישטו את הבית בגלגולו הקודם, הוצבו כאן על רקע עיצוב חדיש, עם תשומת לב מיוחדת לחדרי האמבטיה והשירותים. תכין לנו הצעה לשיפוץ מצומצם", אמרו בעלי הבית למעצב יענקל’ה צנקר. התוצאה: כל הבית לבש חזות חדשה, נועזת ומרהיבה, עם דגש על מוטיבים מרוקניים בתפיסה מודרנית. תחילה הוזמן צנקר לתכנן מטבח פונקציונלי, גדול ומואר, וזה הכל. זה היה המפגש הראשון שלו עם הבית, שבו התרשם מחפצי האמנות הרבים, מהספרים והשטיחים, מהאוספים והחפצים בעיקר אוריינטליים שנצברו במהלך החיים, רובם ממרוקו, טורקיה ודמשק.במהלך הקשר שנוצר בין האדריכל לבין בעלי הבית, הוא התבקש להכין סקיצות שימחישו כיצד אפשר להפוך את הבית כולו לפונקציונלי יותר ומותאם לצורכי המשפחה. כבר בשלב הזה נלקחו בחשבון כל האוספים.  "רציתי להשאיר את האווירה כמות שהיא, ורק לשנות את המיקום של החללים והפונקציות השונות. מכיוון שבעלי הבית חזרו, באותה תקופה, נפעמים מאוד לאחר ביקור במרוקו, עם חפצים נוספים וחוויות חדשות, הצעתי להם לעצב בית מודרני עם נגיעות מרוקניות, ולא בית בסגנון מרוקני". מעטפת חיצוניתבעלת הבית, בוגרת המדרשה לאמנות ברמת השרון, הפכה לשותפה בהפקת הפרוייקט יחד עם המעצב. לכל אורך הדרך התהלכו השניים על חבל דק מאוד, שנמתח בין ההעזה בבחירת חומרים דקורטיביים על גבול היטש, לבין חיבורם למראה נקי, נכון, ולא גדוש מדי. ואומנם, מה שכבש את לבנו בבית ממבט ראשון, היתה הצבעוניות הססגונית בגווני תפוז, ירוקתפוח וסגול, צירוף צבעים לא מקובל ובכל זאת הכל נראה תואם וייחודי.השיפוץ ארך שבעה חודשים. במהלכו נהרסו כל החללים והחזיתות, הוחלפו החומרים והייעוד של שטחים שונים, ולמעשה רק המעטפת החיצונית נותרה כשהיתה. השינויים היו מאוד משמעותיים אבל כאמור כל מה שהיה קיים בתוך הבית, נותר ללא שינוי. "לא חיסלנו את התכולה הישנה ולא רכשנו הכל מחדש, כפי שקורה לא אחת כשמחדשים בית או דירה", מציינים בעלי הבית והמעצב. "רוב הרהיטים שופצו או מוקמו במקומות אחרים, וכך נשמרה האווירה המקורית". השינויים שבוצעו בחל הבית הפכו אותו למואר ופתוח. שלושה פתחים גדולים וסימטריים מפרופיל בלגי צבוע בורדו, מכניסים את נוף הגן האחורי לתוך חללי האירוח. הסלון הוא מלבן ארוך שבקצהו האחד חדראוכל חדש, שנולד כתוצאה מהשיפוץ.  שני עמודים קונסטרוקטיביים שתוחמים אותו יוצרים במרחב הסלון אשליה של גודל. עמוד אחד היה קיים בבית והשני נבנה כתאום סימטרי לא רק כדי לתחום את הסלון אלא גם כדי להפריד אותו מהחל הסמוך, כשהמעברים אליו פתוחים משני הצדדים. בין שני העמודים תכנן צנקר ארון מודרני דוצדדי בגוון ירוק תפוח, כשבצד הפונה לסלון הוא מכיל את מערכת המוסיקה ובחדר האוכל הוא משמש בר למשקאות. קטיפת בורדו"בגלל הבחירה בצבעים ובמוטיבים דראמטיים , הדברים לא תוכננו מראש באופן סופי. הלכנו נדבך אחרי נדבך", מסבירים המעצב ובעלת הבית. כך, לדוגמה, נפלה הבחירה על שימוש חוזר במוטיב הכוכב המרוקני. זה התחיל במעקה מדרגות מאלומיניום, כשהחומר משווה לכוכב חזות מודרנית, ואחר כך בכוכב העשוי מעץ על דלת הכניסה.  בהמשך הוחלט לשבץ אותו באריחי הקרמיקה באמבטיה. חדרי האמבטיה בבית זה הם מהיפים שראיתי לאחרונה, כשגם כמה מהאחרים עוצבו עלידי צנקר. הפעם הוא יצר בהם אווירה מרוקנית טורקית.האריחים שעוטרו בדוגמת הכוכב הם בגווני בורדוכחול טיפוסיים. לווילון המקלחת יש כותרת ברקמתיד, שנעשתה בחוטי זהב על קטיפת בורדו, שהיתה בגלגול הקודם מכנסי שרוואל שנרכשו בשוק באיסטנבול. האגנים והכיור נחצבו מגוש אחד של אבן חלילה (על ידי יפתח מזרחי מרשפון), והברזים המוזהבים וכלי הנחושת מוסיפים לתחושה הקסומה של חמאם מזרחי.  חלק מקירות האמבטיה נצבעו במיוחד בשיטת "אנטיקו" העמידה בפני לחות, ומהווה תחליף לקרמיקה. כל האריחים המיוחדים לאמבטיות היו בהזמנה מיוחדת מ"בית האבן", שסיפק גם את אריחי המטבח הסגולים והירוקים, שנעשו במיוחד בעבודת יד.המדרגות המובילות לקומת השינה תחומות בקיר עגול, צבוע בכתום עז, שנקרעו בו שני חלונות סימטריים ארוכים וצרים. קומת השינה מחולקת לאגפי הורים וילדים, ומפריד ביניהם חדר טלוויזיה משפחתי. הקומה כולה רוצפה בעץ אלון שטופל בהתזת חול, המשווה לו מראה ישן.  חדר השינה של ההורים הוגדל לטובת פינת עבודה הממוקמת בו, ומרוהטת בשולחן בצע שנהב שנרכש בשוק הפשפשים ביפו. בשכנות לו הוצבו ארונות קיר יפים עם ידיות עור בגוון זהה. חדר השינה זכה בתוספת מקסימה של מרפסת עץ צפה, וכשצופים עליה מהגן היא נראית כאילו היא שלוחה של בית בטוסקנה ולא במרוקו.לדלתות הפנימיות בבית יש עיצוב נוסטלגי, בגוון שנהב, ומשובצים בהן מלבנים מזכוכית מחוספסת ומעוטרת בתבליטי פרחים, הזכורה מימי תלאביב הקטנה ועדיין אפשר למצוא כמותה בדרום תלאביב.יצירת האווירה האישית והמיוחדת בבית, לוותה בביקורת חריפה מצד שכנים, חברים ובני משפחה, שהמעצב ובעלת הבית נאלצו לעמוד מולה בכל מהלך השיפוץ. "היינו חזית משותפת שלא נכנעה ללחצים", אומר צנקר. התוצאה מדברת בזכות ההתעקשות הזאת.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה