כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  פנטזיה ירושלמית – דירת קרקע בירושלים שהורחבה לבית מרווח עם גינה

פנטזיה ירושלמית – דירת קרקע בירושלים שהורחבה לבית מרווח עם גינה

הבית מעוצב בסגנון אישי ובצבעוניות חמימה, וכולל פריטים רבים, רהיטים ובדים שנאספו במסעות בחו"ל, בעיקר מהמזרח. הכניסה המקורית לדירה בוטלה, ובמקומה נבנה קיר לבני זכוכית שמחדיר אור טבעי לבית.

מאת: צילום:


דירת קרקע קטנה בירושלים הורחבה על-ידי האדריכל אהרון ויינגרוד לבית מרווח עם גינה. הבית המשפחתי מעוצב בסגנונם האישי והמקורי של בני הזוג, וכולל פריטים רבים שנאספו במהלך מסעותיהם בעולם.הדיירים: האדריכל אהרון ויינגרוד, אשתו ג’ודי – אמנית קרמיקה ומורה במרכז לאומנות בקטמון ושלושת בניהם. המקום: דירת הקרקע הדו-קומתית נמצאת בבית מגורים ערבי שנבנה בשנות הארבעים, במושבה הגרמנית בירושלים. לאחר כעשר שנים החליטו בני הזוג להרחיב את דירת הקרקע הקטנה ולהפוך אותה למעין בית פרטי עם גינה.האדריכל: אהרון ויינגרוד הוא בוגר בצלאל במחלקה לעיצוב סביבתי, שעבד מספר שנים במשרדו של אדריכל הנוף שלמה אהרונסון על פרויקטים שונים. בין השאר על מתחם סוזן דלל, הגן הבוטני בירושלים וטיילת שרובר. את התואר השני באדריכלות למד בסיאטל ובמקביל עבד על תכנון המצפה התת-ימי באיי בהאמה. עם חזרתו לארץ הצטרף כשותף למשרדו של האדריכל אולריק פלסנר, ולאחר מכן פתח בשכונת בקעה משרד עצמאי, המתמחה באדריכלות ובאדריכלות נוף.חלוקה: מאחר שהיתה זו דירת שלושה חדרים  בשטח של 80 מ"ר, ובגובה של 3.30 מטרים, החליט ויינגרוד לחפור את מפלס הרצפה לעומק של מטר אחד ולהשיג חלל גבוה יותר, המאפשר קומת גלריה. הגלריה נבנתה משלד ברזל ומלוחות גבס בעובי כולל של 10 ס"מ. בחלל הגבוה של המפלס התחתון תוכנן אגף המגורים ובו פינת האוכל, חדר המשפחה והסלון היוצא לגינה. מתחת לגלריה תוכנן המטבח ובהמשכו אגף ההורים ובו חדר רחצה, חדר שינה וחדר שירות, המתפקד גם כפינת עבודה. בגלריה הפתוחה נמצאת פינת המשחקים ופינת העבודה, ובהמשכה ממוקמים  חדרי  השינה והרחצה של הילדים.הכניסה המקורית לדירה בוטלה, ובמקומה נבנה קיר לבני זכוכית שמחדיר אור טבעי לחלקו הפנימי של הבית. הפתחים שמסביב הורחבו והועמקו עם החפירה. לאבנים הירושלמיות, שהוצאו בשיפוץ, נמצא שימוש חוזר בחיפוי המדף הבנוי שבגינה."היה לנו חשוב לשמור על אופיו של הבית הערבי המקורי", אומר  ויינגרוד, "ולכן מיחזרנו את החומרים ומצאנו להם שימוש חדש". לדלת הברזל הצרה שבפתח  החצר, נוספה דלת זהה משיפוץ הדירה הסמוכה. שתי הדלתות המקוריות של המבנה משמשות כיום כתריס הסוגר על הפתח הרחב הפונה לגינה. בכניסה  לדירה הותקנה דלת ברזל, שרותכה מחלקי דלתות ישנות. גם את חלון הוויטראז’ הארוך שבפינת האוכל אסף ויינגרוד מבית ירושלמי ישן כשעבד על תכנונו המחודש, והוסיף לו חלקים חדשים וזכוכיות צבעוניות. "המון החלטות נעשו תוך כדי העבודה,  למרות התכנון המפורט", אומר ויינגרוד. "במהלך העבודה למדנו המון דברים על הבית ועל איך הוא פועל עם החיים בו". פינת האוכל  שבמטבח נראתה בתכנון קטנה מלהכיל את בני המשפחה. "במציאות", מוסיף ויינגרוד, "הפינה שנוצרה מסגירת מרפסת השירות הקודמת, מתפקדת כפינה משפחתית ואינטימית". תקציב: משיפוץ הדירה הקטנה התקבל בית מרווח בשטח של 140 מ"ר. כל זאת, בעלות ממוצעת של כ- 70 אלף דולר. ויינגרוד מציין שאלמלא תכנן בעצמו, פיקח על עבודות הבנייה ועבד עם קבלן מוכר, עלות השיפוץ היתה מגיעה  לכ20- אחוזים יותר.  פנים: אחד הרעיונות שעלו בשיפוץ הדירה היו הקווים המעוגלים ש"שוברים"  את החללים המרובעים והחדגוניים. שתי מדרגות עץ מעוגלות מקדמות את הבאים לחלל המגורים. במרכז מתנשא עמוד ברזל עגול התומך בקומת הגלריה. את כותרתו מקשטת רצועת פח שממנה יוצאים עלי כותרת מנחושת רקועה. הגלריה עוצבה, אף היא,  בקו מעוגל המשקיף אל הסלון.את גרם מדרגות העץ (בוק) תכנן ויינגרוד כארון מגרות (מייפל) מדורג, כדי להוסיף מקומות אחסון בשטח הקטן. המעקה נצבע בצבע הפתחים ועוצב בקווים ישרים ומזוגזגים, בהשראה מרוקנית. מטבח: המטבח שמוקם מתחת לגלריה עוצב בהשראת הארון האינדונזי הירוק (פרימיטיב) שהוצב בסלון הדירה הקודמת. את הארונות התחתונים, שבנה ויינגרוד מעץ קרוליינה, צבעו בני הזוג בגוון ירוק כהה ושייפו את דפנותיהם למראה מיושן ומקורי. משטח העבודה עשוי מאבן חברון בסיומת של קנט שבור. את הקיר מחפים אריחי קרמיקה (10X10) באדום כהה (זהבי עצמון) ומעליהם שתי שורות ארוכות של מדפי עץ פתוחים, ובהם צנצנות שקופות וכלי חימר מסוגננים. חומרים וגוונים: "בגלל שהיה זה פרויקט משותף של ג’ודי ושלי מימשנו כאן את כל הרעיונות והפנטזיות של איך אנחנו אוהבים לחיות". אומר  ויינגרוד. הבית עוצב על ידי בני הזוג בצבעוניות חמימה  ובסגנון אישי. קיר הכניסה המלווה את המדרגות העולות לגלריה נצבע בגוונים של צהוב וכתום "מעוננים", ופיתחו של חדר המשפחה עוטר במשקוף צבעוני שציירה ג’ודי.  "בחרנו בגווני אדמה חמים כבסיס שעליו הוספנו צבעים אחרים", אומר ויינגרוד. הבית רוצף באריחי קרמיקה פשוטים בגוון חום בהיר, המשתלב בטבעיות עם מדרגות העץ. דלתות הברזל, החלונות (פרופיל בלגי) והסורגים צבועים בירוק-אפור. שטח הגינה רוצף באריחי קרמיקה במראה טרה-קוטה.פריטים, רהיטים ובדים: העיצוב הפנימי מורכב מאוסף של פריטים, רהיטים ובדים שהביאו בני הזוג ממסעותיהם בעולם. סארי הודי ובדי כותנה צבעוניים מצלים על הפתחים. ארון עץ מאינדונזיה מוצב לצד רהיטי קש מסיני, ובר משקאות עתיק ומסוגנן מהונג קונג. לכל אלו מצטרפים הרהיטים המצוירים ועבודות הקרמיקה של ג’ודי, פסלים ובדים מהמזרח הרחוק, חיתוכי עץ יפאנים של הצייר יעקב פינס ושטיחים צבעוניים. עובי הקירות נוצל ליצירת גומחות קטנות בפינות הבית, שחלקן הפנימי צבוע בכחול ומשמש להנחת חפצי נוי ופסלים. חוץ: "רכשנו את הדירה בגלל עץ הזית העתיק שנשאר ממטעי הזיתים שכיסו את אזור טלביה והמושבה", אומרים בני הזוג. מדרגת אבן המעוצבת כגל יורדת אל מפלס הגינה וחובקת את ערוגת האבן של העץ העתיק. הקירות שמסביב לחצר נצבעו בכחול מרוקני והם משולבים, פה ושם, בפסי טרה-קוטה עבים. הגינה שממשיכה את חלל המגורים משמשת ברוב ימות השנה כסלון חיצוני של הבית. את הפינה  הבנויה  בנו בני הזוג בהשראת חופי סיני. בסיס הספות נצבע בגוון הקירות ומושביהן רופדו בדוגמת מעוינים כחולים וצהובים שמתמזגים בצבעוניות הססגונית של הגינה. מסביב, על מדפי האבן, פורחים  עציצי החרס והשיחים הירוקים, ומעל מצלים הזית והגפן המשתרגת מעל פינת הישיבה.  

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה