כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  פס אדום, פס כחול – בית בנגב

פס אדום, פס כחול – בית בנגב

הבית בולט בגוון החמרה האדמדם של קירותיו החיצוניים, שנבחר בהתאמה למשרביות החרס המשולשות ששובצו בתוך קירותיו. המבנה בצורת ר’, מאופיין באלמנטים מסגנון האדריכלות הבינלאומי, וחובק לתוכו חצר פנימית ובריכה ארוכה.

מאת: צילום:


הבית הבולט בגווניו האדומים על רקע גבעות הנגב החוליות, תוכנן על-ידי האדריכלים רון פליישר ויואב מאירי. המבנה חובק לתוכו חצר פנימית מוצלת ובריכה ארוכה, ומצטיין בקשרי מבטים מעניינים בין החללים הפנימיים והחיצוניים.  הדיירים: זוג ושתי בנותיהם. בעלי הבית, חובבי בישול ושחייה, ביקשו מטבח מרווח במרכז הבית ובריכה ארוכה בחצר. את המרתף המיועד רצתה המשפחה להעלות לקומה העליונה, ולהופכו לסטודיו ולחלל משחקים. האדריכלים: רון פליישר ויואב מאירי, בוגרי הטכניון. הם עובדים ממשרדם המשותף, "גוג אדריכלים", על תכנון דירות מגורים, בתים פרטיים, חנויות ומשרדי הי-טק. במקביל עוסקים השניים בפרויקטים אורבניים וחברתיים שונים, מרצים על אדריכלות וכותבים מאמרים בנושא.הבית: נמצא בישוב עומר הסמוך לבאר שבע. המגרש הוא חלק מאזור ההרחבה  החדש של היישוב. שטח המגרש: 527 מ"ר. השטח הבנוי של קומת הקרקע: 091 מ"ר. השטח הבנוי של הקומה העליונה: 07 מ"ר. לצורת המגרש הטרפזי, שממוקם בפינת הרחוב החדש, היתה השפעה מכרעת על תכנון הבית.הבית בן שתי הקומות בולט בגוון החמרה של קירותיו החיצוניים. גוון הטיח האדמדם )טיח וולך- גזית( נבחר בהתאמה למשרביות החרס המשולשות ששובצו בתוך קירותיו, ומופיעות בקיר הסוכך על חזית הבית. צורתו של הבית מורכבת מקווים אופקיים ואנכיים שנפגשים בחזית המבנה. הבית מתוכנן בצורת האות ר’, המקיפה את החצר הפנימית וסגורה כלפי פינת הרחוב. הגוש הנמוך של המבנה פונה לכיוון צפון מזרח, ואילו הגוש הגבוה פונה לכיוון דרום ומצל על החצר הפנימית. המבנה מאופיין באלמנטים הלקוחים מסגנון האדריכלות הבינלאומי וביניהם: קרניז חיצוני אופקי שעובר לאורך הקומה העליונה וחלון "ברומטר" אנכי שחוצה את המבנה. הגוש האופקי, האדמדם, שבנוי בשתי קומות, ניצב על הדופן הארוכה של המגרש הטרפזי. ממנו, על הדופן הצרה של המגרש, פורץ הגוש האפור, הנמוך יותר, המשמש את חלל המגורים המשפחתי. הבריכה שבחצר ממוקמת מול המבנה האדום, ומקבילה לו בצורתה המלבנית הארוכה. חלוקה: "הבית תוכנן כבית מסורתי", אומר פליישר. "כל הפונקציות ממוקמות לאורך המסדרון, שממנו נשלח החוצה החלל הציבורי והחיצוני". ארבעת חדרי השינה סדורים לאורך המסדרון הארוך שנמצא בגוש  האופקי. קיר המסדרון, הגובל בסלון ובחצר הפנימית, מחולק לחמישה פתחים רחבים. לשני הפתחים הראשונים שובצו ארונות ספרייה מעץ אגוז הפונים אל הסלון. שלושת הפתחים האחרים פונים, באמצעות דלתות זכוכית שקופות, אל החצר והבריכה. מעליהם, בשטח החצר, מסוככת פרגולה בנויה הנשענת על עמודים שמשלימים את מקצב הפתחים. בקומה העליונה תוכנן חלל מרכזי פתוח, המשמש את בעלת הבית כסטודיו ללימודי שיאצ’ו. בהמשך נפתח החלל המאורך למעין מרפסת גג, שבקירותיה נפערו פתחים רחבים אל הנוף, ובדפנותיה שובצו משרביות חרס שמצלות ומאווררות. מקצה המרפסת יורד גרם מדרגות עד לקו המים כמעט. הגרם, שמידרכיו מחופים באריחי טורקיז, מחבר בין החצר הפנימית למרפסת הקומה העליונה.הגוש הרוחבי של הבית נושק לשפת הבריכה וחובק את החצר הפנימית. בתוכו נמצא אגף המגורים, המכיל את המטבח הרחב והסלון, שפתוח בדלתות זכוכית שקופות הקבועות לרוחב שתיים מדפנותיו.   למרות שלא נוצלו כל אחוזי הבנייה המותרים, משרה הבית תחושת מרחב גדולה. זו מושגת באמצעות הפתחים הרחבים, גובה החלל המרכזי )5.3 מטרים( וקשרי המבטים בין החללים הפנימיים והחיצוניים של הבית. מטבח: המטבח המרווח פונה בשורת חלונות אל הרחוב, ואלו מוסתרים חלקית בקיר המשרבייה הקדמי. הארונות התחתונים סדורים בצורת האות ח’ מסביב לקירות. הם עשויים מעץ בוק שנצבע בגוון חאקי-ירוק, ומעליהם הותקן משטח נירוסטה רחב. מעל המשטח הותקנו ארונות נמוכים עם דלתות מתרוממות )קלפות( מעץ אגוז, שמהם נשלפים מכשירי החשמל השונים. המטבח פתוח אל פינת האוכל במשקוף רחב, שמעוטר בתבליטי גבס דקורטיביים. בפינת האוכל, הסמוכה למבואה, מוצב שולחן ארוך ורחב, שמשמש כמקום התכנסות ועבודה לכל בני המשפחה.חדרי רחצה: מעוצבים בחומרים פשוטים ובגוונים בהירים. את הקירות מחפים אריחי קרמיקה לבנים )ויה ארקדיה( ועל הרצפה ממשיכים אריחי הבטון המחפים את הקומה. קירות חדר הרחצה של ההורים נצבעו בגוון צהבהב, ומעל אסלת השירותים נצבע הקיר האלכסוני  בעלי זהב בוהקים. חומרים וגוונים: הבית מעוצב בגוונים חמים וטבעיים. הרצפה בקומת הקרקע חופתה כולה באריחי בטון בגוון חול )גלוסקא(. הקומה העליונה רוצפה באריחי בטון בגוון תכלת-ירוק, שממשיכים בדוגמת תשבץ אל המרפסת הפתוחה. את גוון הטרה קוטה החם של הקירות החיצוניים מאזנים קיר החזית האפור, קיר הבטון המקביל לבריכה ומסגרות האלומיניום של החלונות. את שביל הכניסה מרצפים אריחי חוץ מעוטרים, בגוון חול.תאורה: לאורך תקרת המסדרון )גובה 07.2 מ’( שוקעה שורה ארוכה של גופי תאורה קטנים. מעטרות את הבית מנורות דקורטיביות שעשויות ממתכת וחרוזי זכוכית צבעוניים )פן גלרי(.החצר הפנימית מוארת בתאורה מגוונת, שמורכבת מגופים  השקועים בדפנות הבריכה ובעמודי הבטון של הקיר הניצב מולה. את תאורת הלילה משלים האור שבוקע מקוביית הסלון. חצר: הבית תוכנן כבית חצר, שכל חדריו מאורגנים סביבה. משטח האבן, המחפה את רצפת החצר, נפגש עם קו הבריכה המלבנית. הגוש הרוחבי של חלל המגורים, מגיע עד לשפת הבריכה וכך יוצר את צורת החצר הפנימית. במרכז החצר צומח עץ חרוב בתוך ערוגה ריבועית."הדבר הראשון שיצרנו בתוכנית הבית היתה הבריכה, שענתה  על צורך פונקציונלי. בעל הבית רצה בבריכה שאפשר לשחות בה לאורך 20 מטרים לפחות", אומר פליישר. "מיקום הבריכה על המגרש, בממדים הרצויים, הפך עבורנו לאתגר. אלמנט המים בסביבה המדברית והמפגש בין המבנה למים יצרו עניין רב, שהוביל לסדרה של מודלים אפשריים". הבריכה )אילון( מוקמה לאורך הצלע הארוכה של המגרש הטרפזי, ברוחב של 2.80 מטרים, והיא מחוממת באמצעות יריעות סולריות שנפרשו על הגג )פימאת(.קיר בטון חשוף שמוצב מאחורי הבריכה עוקב אחר אורכה ומדגיש את צורתה. מעבר לחלקו האטום של הקיר תוכננה החניה והמחסן הקטן הסמוך לה. בהמשכו, מצדו הפתוח, מפרידים עמודי הבטון בין הבריכה לבין חלקת הגינה הקטנה שמחופה בחלוקי נחל, ביניהן נשתלה  שורה של  עצי הדר. בקדמת  הבית הוצב קיר משרבייה אופקי שצבעו האדמדם בולט על רקע הגוון האפור של חזית המבנה. החלל שנוצר בינו לבין קיר החזית נוצל לשביל מעבר שמקשר בין החניה לדלת הכניסה. קיר המשרבייה המחורר מצל על החלונות הרחבים של המטבח, ויוצר הפרדה אינטימית בין חלל המגורים לבין הרחוב. קוביית המחסן שבחצר האחורית ניצבת בקצה הגוש המלבני וממשיכה במיקומה את הקו האופקי של המבנה. שביל המעבר בין החצרות רוצף באריחי תשבץ בגוונים של כחול ותכלת. "השביל  מעניק את התחושה האופיינית לבתי החצר הישנים", אומר האדריכל, "מבלי להתחקות אחר אלמנטים מסורתיים כלשהם".צמחייה: "הרעיון שלנו היה ליצור גינה שתתאים לאזור, שתהיה קלה לתחזוקה ולא תזדקק להשקיה מרובה", אומרים בני הזוג, שתכננו את הגינה יחד עם מעצבת הגנים נורית שמלצר.  הצמחייה משלבת צמחים ארצישראליים ואוסטרליים, המותאמים לתנאי האקלים החם והיבש של המקום. שטח הגינה הקדמית מחופה ברסק עץ )קליפות של אורן( שמונע אידוי של מים והנבטה של עשבי בר. שטח החצר הפנימית מחופה באריחי אבן מצפה רמון )טרומלים( ובחלוקי נחל.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה