כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  פשטות מהודרת – בית במרכז הארץ

פשטות מהודרת – בית במרכז הארץ

החזית הקדמית והאחורית של הבית נפתחו בשורה רציפה של דלתות זכוכית שקופות לעבר הגינה שמסביב, ונוצרת תחושה של חלל רחב המותאם לערבי התרבות והאירוח המתקיימים בו – בית אלגנטי ומעודן.

מאת: צילום:


בית בעל חזיתות שקופות הפונות לגינה. האדריכל יוני מונג’ק, בשיתוף פעולה הדוק עם בעלת הבית, יצר בו תחושה של חלל רחב הנמשך לעבר הגינה ומותאם לערבי התרבות והאירוח המתקיימים בו. הדיירים: נעמי ויוסף ברנע. האדריכל: יוני מונג’ק, בוגר בצלאל, עוסק במשרדו ברמת השרון בתכנון בתים פרטיים בארץ ובחו"ל ומשמש יועץ אדריכלי לחברות.הבית: שטחו של הבית כ180- מ"ר. הוא נבנה על יסודות בית ישן של קומה אחת, שניצב על מגרש של כ350- מ"ר. הבית נמצא בשכונה ותיקה של בתים פרטיים  במרכז הארץ. "הכוונה שלנו היתה לבנות בית שונה משאר הבתים במקום", אומר האדריכל, "ועם זאת לשמור על צביון השכונה, המאופיינת בבנייה צנועה ובגגות רעפים אדומים".מונג’ק תיכנן את הבית בשיתוף פעולה הדוק עם בני הזוג. "זהו אחד הבתים הכי אישיים שבניתי", הוא אומר. "מבחינתי, בית אישי הוא בית שבו תירגמתי לארכיטקטורה את החלומות הפרטיים של האנשים. פעם חשבנו שהצורה היא תוצאה של הפונקציה. היום אנו חושבים שצורת הבית היא תוצאה של תרבות האנשים הגרים בו.  בבית הזה  היה דיאלוג מרתק עם בני הזוג, ובשבילי זו היתה חוויה נהדרת שיצרה בית אישי מאוד". את סגנון הבית מגדיר מונג’ק בחיוך כ"ספורט אלגנט" – בית אלגנטי ומעודן שאפשר לחוש בו נוח בחיי היום יום וגם לקיים בו  אירועים מיוחדים.החזית: גג הרעפים האדומים, שהוגבה מעט, נתמך בקורות עץ החודרות את קירות המעטפת. הגג  שומר על צורת גג הרעפים המקורי וכך מתמזג עם מראה השכונה. בחלקו הגבוה של המבנה נפתחו, בשתי הקומות, חלונות רחבים בעלי תריסי עץ ומשקוף מסוגנן. בקומה השנייה  תיכנן האדריכל מרפסת צרה המקורה בשיפולי הגג. המרפסת מצלה על קירות הבית, החשופים לקרני השמש מצד דרום, ומפרידה בין הבית לרחוב. "המרפסת, כמו בשכונות הישנות של ירושלים ויפו", אומר מונג’ק, "היא אלמנט חשוב שיוצר מעין חיבוק נוסף לחלל הפנימי ומתאים לאקלים המקומי".החלוקה: לבית שני אגפים. אגף המגורים כולל מטבח הפתוח לפינת הישיבה שבגינה הקדמית, פינת אוכל וסלון הפתוח לגינה האחורית. האגף הפרטי מחולק לשתי קומות. בקומת הקרקע תוכננו חדר עבודה מרווח, חדר אירוח, חדר רחצה ושירותי אורחים. בקומה השנייה תוכנן אגף ההורים שבו חדר שינה, חדר רחצה, שירותים וחדר ארונות.חלל המגורים: "רציתי שהבית ישדר פשטות מהודרת", אומרת נעמי ברנע, היוזמת ומארחת בביתה אירועי  תרבות, מוסיקה וערבי אירוח בנושאים שונים. "רציתי שנוחות האירוח תהיה חלק חשוב בעיצוב חלל המגורים. היה לי חשוב שהחוץ יהיה בפנים והפנים בחוץ, כי כך אני רואה את החיים שלי". אחד האתגרים שעמדו לפני האדריכל ובעלי הבית היה לתכנן אותו לאירוח רב משתתפים ובד בבד לשמור על האינטימיות שבו. חלל המגורים, שתוכנן בצורת האות ר’, מאפשר גמישות בניצול החלל ועם זאת מציב את הסלון כפינה אינטימית וצדדית באזור המגורים הרחב.למרות שטחו הקטן יחסית של המגרש והסמיכות לבתים השכנים, נוצרה בבית תחושה של מרחב בזכות הגינה הגדולה; החזית הקדמית והאחורית נפתחו בשורה רציפה של דלתות זכוכית שקופות לעבר הגינה שמסביב.  דלתות הזכוכית, הפונות לגינה האחורית, עוצבו כחממה מקורה בתקרת זכוכית צרה ומשופעת. "המטרה היתה לנתק את עמודי התמך הישנים מקירות המעטפת המקוריים כדי לשבור ולהרחיב את קו הגבול של הבית", אומר מונג’ק. הקירות בוטלו והדלתות השקופות מוקמו כמטר אחד בתוך שטח הגינה המרוצף.  "התחושה שהתקבלה בבית הזה היא שהחלל הפנימי נמשך הלאה, לעבר הגינה שבחוץ", אומר האדריכל. "כשפותחים את הדלתות  לעבר הגינה, מתחבר החוץ והפנים והחלל זורם ללא מעצורים. בימות החורף, כשסוגרים את דלתות הזכוכית, נוצרת בבית תחושה שהגינה הקטנה שמסביב מחבקת ושומרת על אינטימיות בחלל הפנימי".מעל לחלל המגורים נבנתה תקרה גבוהה ומשופעת (7 מטרים), המחופה בקורות מייפל בהירים ומסתיימת בקיר הקומה השנייה. ממרכז הקיר משקיפה על חלל המגורים מרפסת קטנה ומעוגלת  אשר לה מעקה ברזל. ברנע: "ראיתי מרפסת דומה בבית אחר שתיכנן מונג’ק וידעתי שזה יתאים גם לבית הזה, במיוחד כבמה גבוהה לערבי האופרה והשירה".המטבח: המטבח תוכנן כיחידה נפרדת בחלל הפתוח, השומרת על אינטימיות בזכות התקרה המונמכת שמעל. הוא עוצב בסגנון  צעיר ומעודן. הארונות נצבעו בגוון שמנת בהיר בעיבוד  מיושן, ומעליהם משטח מאבן חלילה בהירה. במרכז החלל ניצב אי עבודה רחב במיוחד ובו כיור נירוסטה עגול ומקומות אחסון רבים לכלי ההגשה.אגף השינה: אל האגף שבקומה השנייה עולים בגרם מדרגות המחופה במדרכי אבן מסותתים. מתוך מחשבה לטווח ארוך, הותקנה לצד המדרגות מעלית העולה לאגף הפרטי של בני הזוג. חדר השינה, אשר לו תקרת עץ משופעת, פונה בחלונות רחבים אל גינת הבית. בין החלונות נבנו גומחות עמוקות לארונות הבגדים. הרצפה  חופתה בשטיח מקיר לקיר בגוון טבעי, המשתלב עם גוני העץ הבהירים. חדר הרחצה פונה, בצמד דלתות זכוכית מעוטרות, אל המרפסת הצרה שבחזית הבית. קירות החדר חופו באריחי קרמיקה בהירים משכם (בית האבן) והרצפה – באבן ג’מעין. כיור הרחצה שוקע לתוך ארון אנגלי עתיק (אכזיב הקטנה) ולו  משטח אבן בהירה. את ארון המגבות בעל דלתות הזכוכית שבחדר עיצבה נעמי על פי זיכרון הילדות של ארונות הבגדים בביתה (נגרות: מיכה וקסלר).הגינה: "הצמחייה היא חלק מתכנון הבית", אומר מונג’ק, שעבד  בשיתוף פעולה הדוק עם איתמר ברודצקי  (אקזוטיקה). "ניסינו לייצור אשליה של גינה גדולה עם משטח מרוצף ורחב, לאירוח של אנשים רבים". הגינה עוטפת את הבית ובה עצים ושיחים ירוקים הנטועים בין משטחי אבן. היא תוכננה מתוך התחשבות בגינון הבתים הסמוכים. "שילבנו את הגינה עם העצים והצמחים שמסביב וכך היא נראית פתוחה ורחבה יותר".החומרים והגוונים: החלונות וקירות החזית השקופים מוסגרו בפרופיל בלגי בגוון ירקרק-חאקי (ארטופרו). הבית מרוצף באריחי אבן ג’מעין בגדלים משתנים, הנמשכים לעבר הגינה ושומרים על הרצף בין הבית לשטחי החוץ. הקירות החיצוניים חופו בטיח פיגמנטי (נדיר תעשיות) בגוון ירוק של  גרעיני דלעת. את החלונות סוגרים תריסי עץ (חרשי עץ) בגוון טבעי. המרפסת הפנימית והחיצונית וכן גרם המדרגות מלווים במעקות ברזל מושחם, המעוצבים בקווים דקים ועדינים (ארטופרו). הגוונים והחומרים המעצבים את חדרי הרחצה נבחרו על ידי בעלת הבית ואירית מונג’ק. חדר שירותי האורחים עוצב בסגנון מרוקני, עם פסיפס אריחי רצפה (בית האבן) וטיח ענתיקו מגוון (נדיר תעשיות). 

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה