כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  קירות מצטלבים – בית פרטי שנבנה על חורבות בית ישן

קירות מצטלבים – בית פרטי שנבנה על חורבות בית ישן

האדריכלים רוני אלרואי ומורן פלמוני חברו לפרוייקט משותף: בית פרטי שנבנה על חורבות בית ישן. האדריכלים נענו לבקשת הדיירים, ותכננו הפרדה מוחלטת בין אזורי המגורים והשינה. תחושת המרחב מושגת בין השאר על-ידי תכנון מבטים אורכיים ורוחביים שאינם נחסמים על-ידי קירות, ומגיעים עד חומה חיצונית המקיפה את הבית.

מאת: צילום:


הנוסחה של הבית היא הפרדה מוחלטת בין אגפי המגורים והארוח, לבין האגפים האינטימיים. שני קירות מרכזיים חוצים את הבית לאורכו ולרוחבו, ויוצרים את החלוקה הפנימית. האדריכלים: מורן פלמוני, בוגר בצלאל, ורוני אלרואי, בוגרת הטכניון. לאחר סיום עבודתם במשרדה של עדה כרמי, חברו לפרויקט משותף עצמאי בבית זה. למורן פלמוני משרד אדריכלים עצמאי במושב רשפון, וממנו הוא מתכנן בעיקר וילות ובתים בהרצליה וברמת השרון. רוני אלרואי תכננה פאב תל-אביבי קומפקטי ומיוחד בשם "לינקולן 11", ומתכננת בית בסביון.בעלת הבית: ילידת אוסטרליה, בעלת רשת החנויות "בלו בנדנה". היא ביקשה מהאדריכלים לתכנן בבית מקומות אחסון רבים בכל האגפים הפרטיים, מינימליסטי, רגוע ונוח לטיפול. למרות שהיא מייבאת חפצים שימושיים וחפצי נוי לבית, ביתה שלה נקי מאביזרים וקישוטים, למעט אוסף תמונות של ציירים אוסטרליים שהביאה מהבית.הבית: על מגרש ששטחו כ400- מ"ר עמד בית ישן שהיה מיועד להריסה. נותרו ממנו רק קורות הכרחיות, שנבלעו במבנה החדש. גם הבית החדש הוא חד-קומתי, מתוכנן ל4- נפשות, בשטח בנוי של כ200- מ"ר.תכנון: הבית עומד על צומת סואן ולכן נסגר לחלוטין בחומה. כדי שלא תיווצר בו תחושה אטומה ומנוכרת לסביבה, נבנה ספסל מאבן כורכר על קיר הכניסה המתחיל בקצה החומה, והוא חודר לתוך הבית כחלק אינטגרלי ממנו. בחוץ משמש הספסל כרהיט גן, ובתוך הבית כרהיט בנוי, כשרק חלון שקוף מפריד בין החלק שבחוץ לזה שבתוך הבית.בגלל שהבית צמוד קרקע , ניצלו האדריכלים את האפשרות לחבר לפונקציות השונות שלו שטח קרקע משלהן. כך לדוגמא נספח שטח מהחוץ לאגף האירוח – הסלון והמטבח, וגם לכל אחד מחדרי השינה הוצמד קטע חוץ אינטימי.הנוסחה של הבית היא הפרדה מוחלטת בין אגפי המגורים והארוח, לבין האגפים האינטימיים. שני קירות מרכזיים חוצים את הבית לאורכו ולרוחבו, ויוצרים את החלוקה הפנימית. הקירות מפנים את החלק הציבורי לכיוון הכניסה והרחוב, ואת אגף השינה הפרטי לצד האחורי והשקט של הבית.בגלל שהבית קטן, היה חשוב לאדריכלים ליצור רצף של פנים וחוץ, ולתכנן את המבטים כך שיחצו את הבית מקיר חיצוני אל קיר חיצוני, מבלי להיתקל בקירות הפנימיים. ואומנם, מכל פינה בבית רואים קווים ישרים ומרגיעים, היוצרים תחושה של המשכיות ואורך.בגלל שהקירות החיצוניים והפנימיים עשויים מאותו חומר ובאותו קנה-מידה, מתקבלת תחושה שהחלל הפנימי מסתיים בקיר החומה המקיפה את הבית. הקירות החוצים הללו יוצרים בקצותיהם חדרים ללא תקרה גם בחוץ, מעין פטיו משני צדי הבית.הגן: זהו גן מקסים בפשטותו. המתכננים רצו לשדר בעזרת הגן מקומיות ים-תיכונית, והתאימו לגן צמחייה המלבלבת היטב במישור החוף. בעלת הבית ביקשה גינה חסכנית, הדורשת מעט מים ומינימום טיפול ואחזקה.  יש בגן קטעים רכים וקשים, משטחי אבן, שבילי חצץ ושבילי דשא רכים – מאוד סימטריים ומקבילים לקווי הבית – מעט עצי זית ועצי הדר רבים. מול כל חלון – גם מול חלונות חדר השינה והאמבטיה – נשתלו עצי פרי הדר כדי ליצור תמונה מאוד מדויקת של עץ הדר בודד במסגרת של חלון ברזל בלגי, שצורתו מלבן ארוך ונמוך.המטבח: לב הבית הוא המטבח, שצורתו מלבן פתוח. גם כאן ביקשה בעלת הבית כמה שיותר מקומות אחסון נגישים וזמינים. המטבח נמצא בנקודת החיבור של שני הקירות המרכזיים, ויש אליו גישה פרטית מאגף השינה. יחד עם זאת, האורחים יכולים להיכנס למטבח מהסלון, ולהסתובב בו מבלי שיתגלו לעיניהם חדרי השינה.  כך הופך המטבח להיות תחום מעבר נוח בתוך הבית, וממנו אפשר לראות הכל מקצה לקצה: מהפטיו הפרטי והחומה בצד אחד, ועד לפטיו האירוח הצמוד לפינת האוכל בקצה החומה שממול. מובן שמבטים ארוכים כאלה תורמים לתחושת המרחב.ארונות המטבח, משטחי העבודה ומתקני הבישול ממוקמים בשתי הזרועות הארוכות של המלבן, משני צדי המעבר המרכזי. ארונות המטבח תוכננו על ידי האדריכלים מעץ אלון מלא, כמו שאר הנגרות בבית.צבעים וחומרים: הגוונים והחומרים, כמו הצמחייה, אף הם נבחרו כדי לבטא את המקום של הבית, שפלת החוף. לכן שולטת כאן צבעוניות של חול בטיח הפיגמנטי )נדיר( בגוון חול, והרצפה אבן חלילה )אבא אבן( מותזת בחול בגדלים משתנים, לטובת המראה הטבעי והלא מסודר.  הספסלים הבנויים שבבית ובחוץ מוסיפים לבית ערכים פיסוליים נקיי קווים, וחוסכים גיבוב מיותר של רהיטים. את מעט הרהיטים הביאו לכאן בעלי הבית מביתם הקודם. גם חדרי האמבטיה עוצבו ברוח הבית, כמעט נזיריים, ונשמרו בהם גווני החול בטיח ובריצוף מאבן חלילה, כמו בשאר חלקי הבית.הפתחים וחלונות הברזל נצבעו בגוון הטבעי של הברזל ומתוכננים בסימטריה מרגיעה. סולם הצבעים הרגוע של הבית והשימוש באותו סוג של ריצוף, בעץ ובברזל בכל האגפים – מעביר תחושה של שקט והרמוניה גם כשמתגוררים בבית בני נוער, המגדלים חיות ומאזינים למוסיקה במלוא הדציבלים.

object(WP_Post)#18265 (24) { ["ID"]=> int(298696) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:15" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:15" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(16) "c007c3e56767_big" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(16) "c007c3e56767_big" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:15" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:07:15" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(298695) ["guid"]=> string(68) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/c007c3e56767_big.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה