כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

לטיפול  //  שני מפלסים ואוסף – דירה משופצת באזור הכרמל

שני מפלסים ואוסף – דירה משופצת באזור הכרמל

העיצוב ושפע הפריטים והאביזרים, שבחרו בני הזוג בהקפדה, מעניקים לדירה מראה צבעוני ותוסס, עשיר במרקמים, בצורות ובצבעים. הבית פתוח מכל עבריו אל הגינה המטופחת שמקיפה את הבנין.

מאת: צילום:


דירה משופצת באזור הכרמל, חיפה. האדריכל, אייל נחמיאס, הרחיב אותה מדירה קטנה וסטנדרטית, והפכה – בשיתוף פעולה עם בעליה – למעין בית קטן. העיצוב ושפע הפריטים והאביזרים, שבחרו בני הזוג בהקפדה, מעניקים לדירה מראה צבעוני ותוסס, עשיר במרקמים, בצורות ובצבעים. אל בית משפחת סקר, באחד הרחובות השקטים שעל הכרמל, מגיעים דרך שביל הגינה המוליך אל דלת ברזל כחולה. בפנים, מתגלה בהדרגה חלל יפהפה, שבו מצטרפים זה לזה המון פריטים צבעוניים  ואוספים מגוונים, של רהיטים עתיקים  וחפצים מיוחדים.את הדירה, בקומה הראשונה של בניין המגורים הישן משנות ה40-, החליטו בני הזוג להרחיב ולשפץ בתכנונו של האדריכל, אייל נחמיאס. נחמיאס, בוגר הטכניון ומרכז מסלול עיצוב הפנים במכללת ויצ"ו חיפה, הפך את הדירה הסטנדרטית והקטנה למעין בית פרטי מרווח. "מאחר שזהו חלל קטן יחסית של 140 מ"ר", אומר האדריכל, "רצינו להגיע לאיכויות הנובעות מגובה החלל. לכן יצרתי חלל כפול (5.60 מטרים) עם חלוקה למפלסים בעלי גובה שונה". במפלס הקרקע תכנן נחמיאס מבואה אינטימית בעלת תקרה נמוכה. מדרגות אחדות מוליכות מהמבואה אל החלל הגבוה של אזור המגורים, המחולק לשני מפלסים: לסלון ולפינת אוכל, הניצבת על גלריית עץ פתוחה. את הגלריה, המשקיפה אל הסלון, בחר נחמיאס לבנות מלוחות עץ ולתחום במעקה זכוכית שקוף. "הבחירה באלמנט קל" מסביר האדריכל, "שומרת על החלל הכפול ועל הקשר בין המפלסים שקשורים זה בזה, ועובדים לכל הכיוונים".  הבית פתוח מכל עבריו אל  הגינה המטופחת שמקיפה את הבנין. בקיר החזית נפתח חלון ארוך, המדגיש את גובה חלל המגורים. החלון מחולק לריבועי זכוכית שקופים, ממוסגרים בפרופיל בלגי תכלת-אפרפר, כשאר חלונות הבית. "במצב פשוט וכמעט חסר נוף ייחודי", אומר האדריכל, "בחרנו בפרופיל הבלגי, שמחלק וממסגר את מראה החוץ, הקרוב לתמונות נוף אסתטיות ונעימות".  פאטיו פנימיגרם מדרגות עם מעקה ברזל, הנתמך בקורות הפלדה של הגלריה, עולה למפלס העליון של הדירה שבו תוכננו המטבח, חדרי השינה והרחצה. מאחורי פינת האוכל, תוכנן המטבח. בינו לבין הגלריה הגבוהה מפריד קיר המחולק לפתחים מלבניים, המנוצלים למדפי אחסון דקורטיביים. המטבח  תוכנן על שטח קטן, כשמרבית שטחי האחסון מנצלים את גובה החלל באמצעות גומחות בנויות בגובה הקיר, ומתקני תלייה המשתלשלים מהתקרה.  מראה המטבח נזירי ביסודו. הוא כולל  ארונות עץ פשוטים שנצבעו בגוון שמנת בהיר ומשטח עבודה משיש חברון. לכן הוסיפו בני הזוג  אריחים מעוטרים מהודו, ואוספים שימושיים של חפצים וכלים עתיקים וחדשים, כדי להפיח חיים במראה הבסיסי המינימליסטי.בהמשך המפלס העליון תוכנן אגף השינה שבו שני חדרי ילדים, חדר רחצה וחדר הורים. החדר הקטן של ההורים נפתח לשלושה כיוונים: אל חדר הרחצה הצמוד, אל דלתות הזכוכית של המרפסת הצרה הפונה לגינה ואל חדר נוסף, שהיה בעבר מרפסת פתוחה.  עתה משמש המקום כפינת עבודה, מוארת באור טבעי, הנשקף מחלונות הזכוכית שמסביב. את המרפסת המקורית של המבנה הפך נחמיאס למעין פאטיו פנימי עם פינת עבודה. לצדו של הפאטיו מעקה זכוכית גבוה הצופה אל הסלון ואל פינת האוכל, וברצפתו ריבוע זכוכית שקוף, המחדיר אור למבואה שמתחתיו."בחרתי בחומרים ניטרליים לעיצוב הבית, שיכולים לספוג לתוכם כל סגנון וצבע", מסביר נחמיאס. על הרצפה הונחו אריחי שיש חברון בגוונים לא אחידים, שביניהם משובצים אריחי בטון  ישנים ומעוטרים. הקירות נצבעו בגווני שמנת בהירים, ובחדרי הרחצה חופו הקירות באריחי אבן קטנים. "תפקיד המעצב או האדריכל , " אומר נחמיאס, "הוא ליצור את החלל, את הפתחים, את כניסת האור ואת ההפרדות. אם אפשר – מוטב להשאיר את עיצוב הפנים והדקורציה לבעלי הבית, ובכך ליצור בעבורם את ההזדמנות לשייכות ולמעורבות". במקרה זה שיתף המתכנן פעולה בעם דיירי הבית, מירב וגלעד סקר, שנטלו לעצמם כר נרחב לביטוי אישי ולמימוש אהבתם לעיצוב. גלעד למד בעבר אמנות ועוסק כיום בתחומי יזמות שונים.  לדבריו, הוא קשור לאופנה ולעיצוב כבר שנים רבות. " זה משהו שעבר במשפחה דרך סבי והורי", אומר גלעד, "כחלק מאורח החיים".  מסגרות צבעוניותביחד עם מירב, כלכלנית ומרצה באוניברסיטה הפתוחה, הם עיצבו את ביתם בטעם ייחודי, המשלב אוסף אקלקטי ומגוון של פריטים עתיקים וחדשים. "בחרנו את הפריטים במשך כמה שנים. חלקם עברו במשפחה, וחלקם נרכשו  בארץ ובאירופה". החפצים, הרהיטים והבדים הססגוניים, המשודכים זה לזה בכישרון רב, הם חלק מרכזי ביצירת האווירה העשירה, המשעשעת ומלאת החיים של הבית. "אנחנו אנשים חמים, נועזים שאוהבים שינויים והתחדשות", אומר גלעד, " זהו בית שבכל יום נוסף בו פריט או אביזר חדש". מירב שהשתלמה בציור ובצביעה על עץ, יישמה את אמנותה בציור על רהיטים ועל חפצים ישנים שאספה. את חדר הבן הצעיר היא  עיצבה במסגרות צבעוניות של כתום, סגול ואפור, המצוירות על הקירות, וברהיטי עץ שאותם עיטרה בדוגמאות שונות. את  חדר השינה העשירו בני הזוג בגב מיטה שצויר בהשראת הציורים הקלאסיים, בפריטים עתיקים ובווילון בד בירוק ובצהוב (רנבי), המכסה על חלונות המרפסת. סמל האצולה הצרפתי "פלר דה ליס" (השושן הצחור), האהוב במיוחד על בני הזוג, מופיע על אלמנטים שונים ברחבי הבית: על כלי החרסינה, על הרהיטים המצוירים, על המעקות ועל חלונות הברזל, וכן על אריחי האמבטיה והרצפה,  כשהוא מצטרף בחן טבעי לפריטים אירופיים וקלאסיים. על קירות המבואה הצבועים בגוון כתום אפרסק תלו בני הזוג מראה ומעמד מוזהבים, עשירים בפיתוחים בסגנון הרוקוקו. בסלון הם שילבו פריטים  עתיקים עם פריטים חדשים וצבעוניים בסגנון קלאסי – רומנטי. צמד ספות חדשות  שרופדו בסגול בהיר ובכתום  עז (רנבי) ושולחן עץ פשוט שנצבע בזהב, מצטרפים לפרגוד סיני עתיק שקיבלו במתנה מההורים, לארון מראות ירושלמי עתיק, לוויטרינה קלאסית הגדושה בכלי פורצלן יפים, ולנברשת זהב פריזאית המשתלשלת ממרומי התקרה הגבוהה.

עוד בנושא

לטיפול

One Off - מיוחד לאתר


בפעם הראשונה מוצגת במרכז פומפידו בצרפת תערוכת יחיד של המעצב, רב אמן והאדריכל רון ארד. עבודות שלא מוצגות במגזין

לטיפול

ביאנלה בונציה - מיוחד לאתר


בביאנלה השנה אדריכלים מכל העולם הציגו דרכים להתמודדות בבעיות החברה המודרנית. עבודות שלא הוצגו במגזין

לטיפול

צמיחה אמנותית - מיוחד לאתר


במרחבים פתוחים לא הרחק מהים, צומחים… פסלים. חוויה לא שגרתית של אמנות משולבת בנוף טבעי. מיוחד לאתר האינטרנט – פסלים שלא הופיעו בכתבה

לטיפול

פרביטל מציגה: קולקציית הלופט האורבני (Urban Loft


קולקצית הלופט האורבני של פרביטל מציגה שילובים של חומרים טבעיים עם חדשנות עיצובית

תגובות

כתיבת תגובה