פורום אדריכלות בהנהלת האדריכלית רקפת קידר
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום צביעת הבית בהנהלת בנג'מין מור
פורום דלתות בהנהלת דלתות פנדור

פינת אוכל: פותחים שולחן

צורת האירוח הישראלית השתנתה בשנים האחרונות ואיתה גם פינות האוכל. שולחנות מרווחים וכיסאות נוחים מאפשרים ישיבה נעימה לאורך זמן וארוחות רבות משתתפים

מאת: רעיה הנרי

07/06/2010

לפינת האוכל היתה עדנה בשנים האחרונות ובבתים החדשים היא אף מקבלת חלל של כבוד. ומכיוון שחדרי האוכל המופרדים נעלמו מהעולם יחד עם סרטי האהבה בשחור-לבן, השתלבה פינת האוכל בחללים הפתוחים עם המטבח או הסלון.

גם צורת האירוח הישראלי השתנתה. מאחר שנוהגים לשבת לסעוד, הטקס דורש את הכללים שלו. "על השולחן להיות מרווח ופרקטי עם כיסאות שאפשר להתרווח עליהם ולא רק בשנייה שאוכלים", אומרת המעצבת גילה חרמץ מ"לופט". "לכן פינת האוכל נהפכה לאלמנט עיצובי משמעותי בבית. הדירות והבתים לא תמיד גדולים ואני מאמינה בשולחנות במראה קל יחסית. השילוב האולטימטיבי הוא של קל עם קלאסי נקי. לחימום האווירה אפשר להשתמש בנגיעות אתניות או טבעיות. והכי חשוב: שהכיסא יהיה נוח, גם אם זה על חשבון מספר המשתתפים. שימו לב  גם לעיצוב הגב שלו, כי זה המראה שרואים משאר החלל".

הטרנד כרגע, מתברר, הוא פינות אוכל גדולות במיוחד. אנשים מחפשים את המראה של הטירות מפעם עם שולחן גדול במיוחד, כיסאות מושקעים ואווירה דרמטית

העצים הנפוצים היום בתעשיית פינות האוכל הם אלון, דובדבן ומייפל, אומר יוסי פפולר, מעצב הבית של מטבחי זיו. הטרנד של  גימור כאילו ראשוני כבר עומד להיגמר. עכשיו אופנתיים יותר הקווים המינימליסטיים, הן בפינות האוכל והן במטבחים. הפלאטות המאסיביות עדיין כאן, אך מתחילות לפנות את מקומן למשטחים מעודנים יותר.

מכיוון שבדרך כלל פינת האוכל קרובה למטבח, מייעץ  פפולר להפריד בין הפינות, לפחות פסיכולוגית, על ידי שינוי סגנוני. שבמטבח יהיה בר או דלפק בגובה שונה מגובה השולחן בפינת האוכל, עם כיסאות גבוהים לאכילה היום-יומית, או לחלופין להשתמש במטבח בכיסאות מינימליסטיים ואילו בפינת האוכל בסגנון "מכובד" יותר, עם תאורה מתאימה וכדומה.

הטרנד כרגע, מתברר, הוא פינות אוכל גדולות במיוחד. אנשים מחפשים את המראה של הטירות מפעם עם שולחן גדול במיוחד, כיסאות מושקעים ואווירה דרמטית. טלי תמיר, מעצבת הבית של הייטאצ', ממליצה איפוא על שולחן עץ מאסיבי בגימור מיושן, או לחלופין שולחן היי-טקי בצבע, זכוכית או נירוסטה, שמעליו תולים שנדליר קריסטלים תיאטרלי. היום גם מקפידים על שילובים יצירתיים ולכן לא מוכרחים להרכיב סט תואם: אפשר להתאים לשולחן מאסיבי כיסאות עם ריפוד בד, עור, ראטן וכו'. לשולחנות נירוסטה מתאימים צבע ופורמייקה.

ובכלל, מתברר  שהעולם מתחלק לשני סוגים של אנשים. כאלה שמחפשים שולחן עם הגדלה וכאלה שלא. כי כשזה מגיע לפינות האוכל, יש לקהל הישראלי את הפנטזיה שלו על ארוחות משפחתיות רבות משתתפים והגישה שלו לנושא מעט שמרנית. מסיבה זו עומדת לה  הרבה פעמים פינת האוכל המפוארת ימים רבים כאבן שאין לה הופכין ותופסת הרבה מקום. לכן, לא צריך לקחת את פינת האוכל כל כך ברצינות, אומרים בטולמנ'ס. כדאי לחשוב באופן פרקטי יותר וליצור גם פתרונות נוחים ויום-יומיים לאכילה במטבח ומחוצה לו.

כשהאורחים מגיעים, כדאי להשאיר את המנורה המרכזית מעל פינת האוכל כבויה ולהדליק רק את תאורת האווירה. כשמגיע הרגע להתיישב לשולחן - להדליק את המנורה המרכזית, מה שימקד את תשומת הלב בשולחן הערוך

ואפשר גם ללמוד מהסקנדינבים: להצטופף קצת אם באים חברים, להצמיד שולחן אחר בשעת הצורך או להניח פלאטה על שני "חמורים" ולכסות במפה יפה. כי העיקר זה בסופו של דבר החברה והרוטב של הסלמון.

פינות האוכל הנפוצות והפופלריות בארץ הן פינות אוכל פתוחות, החולקות חלל עם הסלון והמטבח. התבנית לבניית תאורה לפינת אוכל מתבססת על גוף תאורה מרכזי התלוי מעל השולחן ותאורת אווירה תומכת, אומר יעקב גולדמן, יועץ תאורה ראשי ב"קרני תכלת אלקבס". מאחר שפינת האוכל מאופיינת בחגיגיות ובחשיבות - גוף התאורה שייתלה מעליה יהיה תמיד הדומיננטי ביותר בחלל וימשוך את תשומת הלב. כמעטפת, נהוג לפזר תאורת אווירה תומכת מסביב - מנורת שולחן על שידת כלי הפורצלן, למשל.

ואיך בוחרים את המנורה לפינת האוכל: הקריטריון הראשון הוא העדפה אישית כמובן - בחירת הסגנון, הצבע והצורה, כך שיתאימו לעיצוב החלל כולו. אחרי שמוצאים את גוף התאורה המתאים מבחינה דקורטיבית - בוחנים את הפן הטכני-פרקטי. השיטה המומלצת היא לבקש מאיש המכירות באולם התצוגה כיסא ולהתיישב ליד המנורה - לבחון את רמת הסנוור והחום שלה ולהתאימה לגודל השולחן שבפינת האוכל.
ועוד טיפ: כשהאורחים מגיעים, כדאי להשאיר את המנורה המרכזית מעל פינת האוכל כבויה ולהדליק רק את תאורת האווירה. כשמגיע הרגע להתיישב לשולחן - להדליק את המנורה המרכזית, מה שימקד את תשומת הלב בשולחן הערוך ויזמין את האורחים להתיישב לשולחן. כיום יש מבחר ענק של רהיטים תוצרת הארץ היכולים להתחרות בגאווה עם אלה מחו"ל, מעיד אמנון שוורץ,  יו"ר איגוד תעשיות הריהוט בישראל ויו"ר קבוצת "עמינח".

ליליאנה מור, מנכ"ל "דיזיין סנטר", אומרת כי בישראל, בניגוד למדינות באירופה, מזמינים דווקא שולחנות אוכל גדולים מהממוצע 120/90 ס"מ כנראה שאנחנו עם שאוהב לארח הרבה בערבי שישי וחג וגם סתם לארוחות ערב עם חברים ולכן חשובה מאד האופציה של פתיחת השולחן לפחות פי שניים, היא אומרת. ויש כמה שיטות:

1. פתיחת "ספר" - פלטה עולה על פלטה נוספת. פתיחה זו מתאפשרת בעץ או בזכוכית. חסרונותיה: היא לא רלוונטית בגדלים שעולים על שני מטרים, ההרמה כבדה, יש צורך בשני אנשים לפחות כדי לפתוח את השולחן.
2. הגדלה מרכזית - מאמצע השולחן נוספות יחידות חיצוניות. היתרונות בפתיחה זו הם הנוחות, אחסון היחידות בתוך השולחן והאפשרות להוציא יותר מהגדלה אחת. החיסרון הוא שהשולחן חצוי במרכזו.
3. הגדלה חיצונית - מקצות השולחן מושכים פלטות קיימות או פתיחה בצורת מגירה. היתרונות: קל ונוח לשליפה, המשטח של השולחן נשאר שלם ולא חצוי במרכזו. החסרון: במבט צדי על השולחן רואים את התוספות.