המיקום: רחוב הארבעה, תל אביב
מספר מקומות: 190 סועדים
האוכל: מטבח תאילנדי מלכותי
היה הייתה פעם, בכפר בצפון תאילנד, ילדה קטנה בשם נאם. עוד בילדותה, התעניינה נאם בתרבות של תאילנד, ממנה ספגה טעמים, מנהגים וטקסים. כבר בבית הספר לימדו אותה לרקוד ריקודים מסורתיים, לגלף חומרים שונים ולהעריץ את המלך – שאחרי בודהה הוא כנראה הדמות הכי משמעותית בתאילנד. בילדותה, כשלא היה מספיק אוכל לכולם, כל בני הכפר היו מתחברים לכדי משפחה אחת גדולה והיו חולקים את האוכל בין כולם. לנאם היה חלום: להאכיל את כולם כיד המלך, כראוי וכיאות בארמונות הפאר של תאילנד.
כל זה היה יכול להיות אגדה תאילנדית חמודה, אם זה לא היה סיפור אמיתי לגמרי. נאם, הילדה הקטנה עם השאיפות הגדולות, בגרה והגיעה לישראל על מנת לעבוד כאן – בהתחלה בשדה בננות, בהמשך כמטפלת בעיסוי תאילנדי וכיום כאשת עסקים מצליחה. היא שינתה את שמה לנעמי, וכעת, כשהיא הבעלים והמעצבת של המסעדה החדשה "Nithan Thai" (בתאית: אגדה תאילנדית), נראה שחלומה מתגשם, ובגדול. יותר נכון בענק, והכי נכון – במוזהב, מעוטר, מפוסל, מושקע ונוצץ. מיד תבינו למה.
מרגע הפתח הדלת התמימה למראה מתוך רחוב הארבעה התל אביבי, ועד לרגע בו אומרים שלום ויוצאים, מרגישים כמו בתוך סרט, או הצגה, או מין פנטזיה שלא מהעולם הזה. מטרת המקום היא להעניק לאורחיו חוויית בילוי מלכותית, וזו ניכרת מכל פינה: החל בעיצוב הנוצץ, היוקרתי והעמוס בפרטים, דרך שורת המארחות התאילנדיות שכל תפקידן הוא לקוד קידה לאורחים, ועד לטקס נטילת הידיים לפני הארוחה, כלי האוכל המוזהבים, המנות המגולפות והריקודים המסורתיים שמקבל כל חוגג יום הולדת.
עיצוב המסעדה מושפע מחייה של נעמי בתאילנד ומביקוריה הרבים שם. את חלומה של נעמי – להקים ארמון מלוכה תאילנדי בביצה התל אביבית באמצע של המידל איסט – הוציאה לפועל האדריכלית אדית ברון, האחראית על עיצוב בתי מלון ומסעדות בארץ ובעולם. הרעיון היה לחשוף את הישראלים, שמכירים בעיקר את תאילנד של הטיול-אחרי-צבא, לתרבות התאילנדית ולמאפיינים העיצוביים שלה.
המסעדה מחולקת לארבעה חללים: חלל הישיבה המרכזי, חדר ה-VIP , אזור הבר וקומת השירותים. חלל הישיבה מתהדר בעבודות אמנות תאילנדיות, אשר הוזמנו במיוחד מאמן תאילנדי שמצייר על הבד את רעיונותיה של נעמי, אשר מושפעים מהמיתולוגיה המקומית. כמו כן, על קיר שלם מוצגים לראווה, כמו במוזיאון, כתרים וכובעים המשמשים רקדניות תאילנדיות בריקודיהן בחצר המלך. התאורה התלויה מדמה פנסי נייר תאילנדים, אותם מפריחים לשמיים בחגים. ולהשלמת האווירה, במרכז החלל הוקמה בריכת מים קטנה ומעליה גונג, שהוא אחד מכלי הנגינה המסורתיים בתאילנד ונמצא בשימוש בעיקר בטקסים.
הצבע השולט במסעדה הוא הצבע הצהוב. למה דווקא צהוב? מכיוון שזהו הצבע המשויך למלך תאילנד הנוכחי לפי המסורת. הצהוב הזה, שמופיע בקירות, במפיות וניבט מכל עבר, משתקף גם בצבע הזהב המעטר כל חלקה במסעדה. אפילו הסכו"ם זהוב ולא כסוף.
מוטיב נוסף שחוזר על עצמו הוא מוטיב העלים – בין אם מדובר בהדפסי ענק על התקרה, ובין אם במנורות עלים, עלים מגולפים או שנדלירים בעלי עלים מוזהבים המשתלשלים מהם. עלים אלה שייכים לעץ מסוים, תחתיו על פי האגדה ישב בודהה, ערך מדיטציות וקיבל הארה.
ואיך המנות? מוזהבות הן לא, אבל צורת ההגשה שלהן מרשימה ומשובבת עין. לצורך הכנת ועיצוב המנות נבחרה שפית נינה, מהשפיות הבכירות של ארמון המלוכה התאילנדי ומומחית עולמית בגילוף אמנותי. גם כאן, ההשראה מגיעה מהמנות המוגשות למלך, שחייבות להיות פרזנטטיביות לעילא ולעילא.
בעיצוב המסעדה לא חסכה נעמי בפרטים, ולו הקטנים ביותר. כסאות עץ מעוטרים ביד, חיפויי קרמיקה בדמות חלוקי נחל (מוזהבים, אלא מה), זכוכיות מודפסות, דלתות מגולפות, כדי ענק במקום כיורים בשירותים, פריטים קטנים שרכשה אחד אחד בשווקים וחנויות בתאילנד, ועוד. הפרטים הללו, גם אם הם לעיתים גורמים לחלל להיראות אובר-מעוצב, מוגזם וגרנדיוזי, הם בהחלט יוצרים את האווירה המלכותית הנדרשת. ומכיוון שאף אחד מאיתנו לא באמת יזכה לסעוד על שולחנו של מלך תאילנד, לפחות נחמד לחלום, ולו רק לערב אחד.
553
מהמם! נראה מבטיח מאוד, שונה וחווייתי.
כל הכבוד על היוזמה, התעוזה, הביצוע אבל בעיקר על החזון מלכתחילה. כן ירבו מקומות כאלה בישראל. בהצלחה!