עיצוב פנים

בית בלכיש: פטיו אחד, שני מפלסים ותכנון מעורר השראה

תכנון עם ראייה עתידית, חלוקה חכמה של החדרים, פטיו פנימי הכולל בריכה קטנה ויעילה, תכנון אקלימי מרשים והרבה ירוק בעיניים. בואו לסיבוב


                                                 

בעל הבית בו אנו מבקרים היום התחיל את בניית הבית לאחר גירושיו, הוא פנה לאדריכל אורי כהן עם מספר דרישות מוגדרות ומגרש בישוב לכיש. הדרישה הראשונה של בעל הבית הייתה לתכנן את הבית בצורה כזאת שהחלל הציבורי וחדר השינה שלו יהיו במפלס התחתון וחדרי הילדים יהיו במפלס העליון, מפני שהם גרים בבית רק מחצית מהזמן. דרישה נוספת הייתה ליצור כמה שיותר אזורים פתוחים לנוף וכל זאת במסגרת תקציב מצומצם.

לדפדוף בתמונות ובשרטוטי הבנייה של הבית:



תכנון מורכב בתקציב מוגבל 

עוד בתים בדרום:
בית מעוצב בקיבוץ: אפור עם נגיעות צבע
צימר דרומי מעוצב 
הבית הכי צר בשכונה

 
הדרך להענות לכל הדרישות הייתה ליצור תוכנית אדריכלית חכמה שתכלול עקרונות אקלימיים שיעזרו לחמם ולקרר את הבית בצורה פסיבית ובכך לצמצם שימוש בחשמל, וחלוקה חכמה של כל החדרים הדרושים כדי ליצור מגוון אפשרויות שיכולות לענות על הצרכים העתידיים של בעל הבית.


תכנון פרקטי תוך מחשבה על צרכים עתידיים

הבית הכולל שני מפלסים נבנה מסביב לפטיו מרכזי סגור המתאים מאוד לאקלים הים תיכוני שלנו. המפלס התחתון כולל את כל האזורים הציבוריים – מטבח, סלון, פינת אוכל ויציאה לחצר ואת חדר השינה הראשי של בעל הבית, המפלס העליון כולל שלושה חדרי שינה לילדים, חדר אמבטיה, חדר משפחה ומדרגות חיצוניות. שני המפלסים נבנו בצורת "ר" כשהם מונחים בצורה הפוכה אחד על השני כך שהמפלס העליון מצל על כל הקומה התחתונה. 


החלון בקומה העליונה שקוע פנימה כדי לאפשר הצללה לאור המגיע מכיוון דרום

 המפלס התחתון


בצידו של המטבח האי מכיל מגירות אחסון ובצידו של הסלון ישנם מדפי ספרים
 
מכיוון שהקומה העליונה מצלה על הקומה התחתונה ניתן היה לפתוח את כל האזורים הציבוריים אל הנוף ולהרוויח נקודת מבט ירוקה כמעט מכל פינה בחלל הבית. בנוסף, מערך החדרים בבית תוכנן כדי לאפשר גם לחדרים האחוריים נוף פתוח. כל החלונות בחזית הדרומית מסודרים בצורה בה יש כניסה של אור טבעי אבל אין כניסה ישירה של שמש שמחממת את החלל. התכנון האקלימי הזה הוא שגורם לכך שנוח ונעים להיות בבית לאורך כל עונות השנה.


מתחת לקיר הטלויזיה מגירות בצבע צהוב המתפקדות גם כספסל ישיבה הצופה לחלון

 
כשמסתכלים על הבית מבחוץ ניתן לראות שצורתו הותאמה כך שישתלב בנוף המקיף אותו, המפלסים מתלבשים אחד על השני ליצירת צורה הרמונית ואחידה. כדי להעצים את התחושה שהמעטפת מסתובבת מסביב לפנים הבית הוחלט להמשיך אלמנטים בנויים גם בפינות,  אשלייה נוספת העוזרת להגדיל את החלל היא המשכיות של משטחי הרצפה והתקרה לאזורים החיצוניים. 
 

רוצים לעצב את הבית מחדש?
מעצבי פנים: לכל העסקים ובעלי המקצוע
בית חכם: לכל העסקים ובעלי המקצוע

הגובה של חללי הבית משתנה בהתאם לעליית מפלס הגג והחלוקה שלהם הותאמה כדי לנצל את הגובה הקיים. הממ"ד מוקם בגובה הנמוך ביותר, לאחר מכן באזור המטבח הגובה עולה ואזור פינת האוכל ממוקמם בחלל כפול המשותף לשני המפלסים. 


המטבח נבנה בשילוב של עץ ונגיעות של צבע אדום עם יחידה מרחפת הכוללת תאורה, אחסון ומיזוג 
 
מכיוון שהבית נבנה בתקציב מצומם נעשה בו שימוש רק בחומרים בסיסיים והאלמנט הייחודי היחיד ששולב הוא רצפת בטון מוחלק. המפלס העליון תוכנן בצורה שתאפשר להפריד אותו מהבית במידת הצורך בעתיד, כשהילדים לא יתגוררו בבית, בנוסף קיימות מספר אפשרויות חלוקה שיכולות לענות על כל צורך עתידי. אפשרות אחת היא להפריד את חדר השינה הצמוד לכניסה החיצונית, בגלל שיש לו  גובה רב הוא יכול להכיל גלריית שינה ויש בו מטבחון וחדר אמבטיה צמוד. אפשרות נוספת היא להפריד את כל המפלס העליון ולהוריד את אחד מקירות החדרים ליצירת חלל מגורים גדול יותר. 


כניסה חיצונית לקומה העליונה היכולה להפוך ליחידה נפרדת 


המדרגות מסתובבות מסביב לבריכה עם נקודות מבט פינתיות למפלס התחתון

עוד בתים בדרום:
בית מעוצב בקיבוץ: אפור עם נגיעות צבע
צימר דרומי מעוצב 
הבית הכי צר בשכונה

שרטוט קומת הקרקע: 
 

שרטוט הקומה הראשונה:


על פי התכנון המקורי תוכנן לשתול בפטיו עץ. רק לאחר שהסתיימה עבודת הבנייה החליט בעל הבית לחפור באזור זה בריכת שחייה קטנה ובעלת יתרונות רבים – היא עוזרת לקרר את הבית בעונות החמות ומחזירה את האור לחללי הפנים ובכך עוזרת להגדיר אותם. 


יתרונות רבים. הבריכה.

התכנון החכם מאפשר חיים אינטגרליים בין הפנים לחוץ עם מבט קבוע לכרמים המקסימים המקיפים את הבית מכל הכיוונים. הפטיו הפנימי, ההצללות ומיקום הפתחים והחלונות יוצר בית נוח, מואר ונעים המתאים לסביבה ולבעלי הבית.