עיצוב פנים

לחיות עם החותנת: בית אחד לשלוש משפחות

בבית שמיועד לשלושה דורות הצליחו לשמור על תחושה של פרטיות ועדיין לאפשר גם מפגשים משפחתיים כשכולם רוצים להיות ביחד


המקום: מפרץ מורניגטון, אוסטרליה

השטח: 300 מ"ר בנוי

אדריכלות: סיימון קאוצ'מן

  
שאלה עקרונית עמדה בפני האדריכל שהתבקש לתכנן בית שבו מתאכסנים שלושה דורות לעתים קרובות: איך עושים זאת כאשר מראש צריך לקחת בחשבון את הרצון להיות ביחד מצד אחד, אבל מצד שני לכל אחת מהמשפחות נדרשת גם מידה נכונה של פרטיות? אדריכל סיימון קאוצ'מן פתר את הדילמה בתכנון בית שבנוי בצורת האות ח' ומתפרש על שטח בנוי של 300 מ"ר. חלקו המרכזי מיועד למפגש של כל הדיירים בזמן נקוב ונפתח כולו אל תוך חצר פנימית, שבמזג אוויר מתאים משמשת המשך ישיר לפנים.
 
לצד האזור החברתי תכנן האדריכל שני פתרונות, שאמנם אין בהם חידוש, אך הוא ארגן אותם נכון בבית המיוחד הזה, שנמצא במרחק הליכה מחוף הים. קודם כל הרחיק האדריכל את חדרי השינה, אחד מהשני ומהאזור החברתי, באמצעות מסדרון ארוך. בנוסף, הוא הקצה חלקים מהגן שהוצמדו לכל אחד מחדרי השינה כגינות פרטיות, שאליהן ניתן לצאת ישירות מחדר השינה דרך דלתות שמגיעות עד לתקרה. להבדיל מהמקובל בארץ, הדלתות שחוצצות בין הפנים לחוץ הן דלתות הרמוניקה מתקפלות וגבוהות, שנפתחות לחלוטין כאשר מזג האוויר מאפשר זאת.
 
ההתייחסות למזג האוויר באוסטרליה דומה במידה מסוימת לזה שבארץ, ואפשר לזהות זאת בפנל מתכת מחורר שמסנן ומרכך את קרני השמש בקיץ, ולחילופין, מאפשר לקרני שמש חורפיות לחדור פנימה. המרקם של החורים יוצר אפקט של צללים, בדומה לצללים הנוצרים על ידי מעבר קרני שמש דרך צמרות העצים. במסדרון, שהוא מוטיב מרכזי בבית ומפריד בין האזור החברתי לאזור הפרטי, יש פתחים שדרכם ניתן להציץ לעבר נוף החצר הפנימית תוך כדי מעבר לכנף האחורית, מבלי לפגוע בפרטיות הדיירים. 
 
 
 
 
 
 
  
 
 

רוצים גם?
אמבטיות פרי סטנדינג: לכל העסקים ובעלי המקצוע
 
 
בחלקו האחורי של הבית, הפונה אל שביל שמוביל אל חוף ים, תכנן האדריכל מבנה שכולל מקלחת מים חמים ומקום נסתר לתלות בגדי ים ומגבות, בהמשך ישיר למבנה שמוסתר על ידי לוחות מתכת צבועות שבהם הוסתרו מיכל לאיסוף מי גשמים ופלטות סולריות המאפשרות שימוש "ירוק" במקורות טבעיים. כהשלמה לרעיון האקולוגי ניכר בבית גם שימוש רחב בעץ לא מעובד ומגוון של חומרים טבעיים ואלה תורמים לכך שהמבנה, על אף גודלו, נטמע בנוף, והשהות בו נותנת תחושה של שייכות לטבע והתאמה מעניינת לעונות השנה.
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אהבתם את הבית? הנה עוד בתים מעניינים:
בית אוסטרלי מיוחד במינו
בית התריסים באוסטרליה