עיצוב פנים

אקלקטיות במיטבה: שיפוץ דירה במבנה ערבי מסורתי

מגורי משרתים בבית מידות ערבי מהמאה הקודמת הוסבו לדירה להשכרה עם מחיצות יפניות, שטיחים מרוקאיים ואבן ירושלמית



אמנות באדיבות גלריה גבעון 


הדיירים: 
זוג +1 (כיום הדירה מושכרת לעיתונאים זרים)
המיקום: שכונת טלביה, ירושלים
השטח: 128 מ"ר
התקציב: 1.1 מיליון שקלים
אדריכלות: P2 אדריכל יעקב פרץ סטודיו
עיצוב פנים: Wabi-Sabi אסתי דינור סטודיו
הום סטיילינג: יעל בן צבי 


דירה שנבנתה על גג בניין מבנה לשימור בשכונת טלביה בירושלים, הייתה במקור 50 מטרים של מגורי המשרתים בבית המידות הערבי שנבנה בשנות העשרים של המאה הקודמת. הייתה זו שכונה אמידה של בעלי מקצועות חופשיים ערבים, אשר בנו לעצמם בתי מידות על הגג, עשו כביסה ותלו אותה לייבוש. ממול שכן בית המצורעים, אשר הוסב לאחרונה על ידי העירייה למבנה תרבות - בית הנסן. 
 
 
עוד דירות מעוצבות:

מזמינה ומרווחת: שיפוץ עם לוק של מלון לדירה בנתניה
צבעונית ושמחה: עיצוב דירת קבלן מפנקת בפתח תקווה
הפנים לצפון: עיצוב סקנדינבי מינימליסטי לדירה בנתניה
 
בשנות השישים של המאה הקודמת נרכש הגג על ידי בעליו הנוכחיים, אשר בנו על יתרת השטח. כעבור כחמישים שנה שופצה הדירה מחדש וברבות השנים הושבח האזור, כאשר נפתחו בסביבתו תאטרון ירושלים ובית הנסן. בניין האבן הישן הטובל בירק הוא בית המגורים היחיד המוקף במבני חינוך. מן החלונות נשקפת חורשת הירח, שניצלה מגורל הפיתוח המואץ בהתערבות תושבי השכונה. המקום היה לאטרקטיבי בעיני תושבי חוץ והוחלט להתאימו לייעודו החדש. 
 
 
חדר המדרגות המקורי השתמר והוא מוביל אל הדירה בקומה השנייה. מנורה מרוקאית משתלשלת מן התקרה בגובה 8 מטרים בחלל המדרגות, ממנו נותרו כשהיו הריצוף המעוטר, מעקה הברזל המסולסל וחלונות עץ מאורכים, המכניסים אליו אור רב.
 
 
השינוי העיקרי בשיפוץ הנוכחי היה באוריינטציית מבנה הדירה. אם בעבר הוביל מסדרון חדרי השינה והרחצה מהכניסה לעבר האזור הציבורי, הובא עתה האזור הציבורי (סלון, פינת אוכל ומטבח) לעבר הכניסה, ואילו מסדרון חדרי השינה סוגר את הדירה הריבועית מאחור. לחדר השינה המרכזי צמודה אמבטיה מפנקת, וחדר רחצה נוסף עם מקלחת משמש את יתר חלקי הדירה. 
 
האזור הציבורי יושב עתה היכן שהיו החדרים המקוריים של הבית הערבי. על כן התקרות כאן גבוהות יותר (4.20 מ'), והוא נפתח ומוכנס אליו אור באמצעות סקיי לייט ודלתות אלומיניום המובילות למרפסת קטנה המשקיפה אל החורשה שממול. 
 
 
מספר החומרים בהם נעשה שימוש הוא מצומצם: החלונות קיבלו מסגרות ותריסים באלומיניום טבעי. כל הריצוף והחיפויים בוצעו באבן בזלת טבעית שחורה, העומדת בקונטרסט לאבן הירושלמית הוורדרדה ממנה בנוי המבנה. כל הנגרות - ארונות המטבח, האמבטיה, הדלתות ואף הפרקט בחדרי השינה עשויים מאלון מבוקע. הזכוכית החלבית על גבי הדלתות הפנימיות, כולל דלת הזזה המפרידה בין הסלון לחדר העבודה, משווה להן מראה של מחיצות יפניות. יתר חדרי הדירה, אשר נבנו בשלב השיפוץ הקודם, הם בגובה של 2.8 מטרים, והקו המפריד בין החלקים עובר במסדרון כך שהפרשי הגובה פחות מורגשים.
 
על מנת להשיג קירות ישרים וחלקים, מצופה הפנים בלוחות גבס המורמים מהרצפה בפרופיל מתכת בצבע שחור, היוצר תחושת ריחוף. גם התקרה הצפה והמוארת בהיקפה בלד מוסיפה לתחושה זו.
 
במהלך השיפוץ היה צורך להוריד קיר מסיבי בעובי כ-40 ס"מ, הקיר החיצוני של המבנה המקורי על הגג. בהוראת הקונסטרוקטור נבנה מסבך לשאת את התקרה (מבנה קונסטרוקטיבי המיועד להחליף עמודים נושאים), והקיר שהיה בנוי אבני גויל ואדמה דחוסה פורק בזהירות, ללא זכר לברזל ולבטון. המסבך מוסתר על ידי לוח זכוכית המשמש גם כמשטח תאורה לאי. כל גופי התאורה, למעט אלו שמעל שולחן האוכל, שקועים בתקרה ומותאמים לגובה הרב. משטח המטבח והאי בקוריאן לבן.
 

שולחן אוכל וכסאות, ספה, כורסה, מיטה, ספרייה, שלחן כתיבה, כיסא משרדי- IKEA
 

נגרות – איוב נבלוסי, קוריאן – ניגא 
 
הדירה מיועדת להשכרה לטווח ארוך, על כן רוהטה באופן המתאים יותר לחדרי אירוח מאשר למגורי קבע. תפקיד השטיחים המרוקאיים, צלחת הנחושת הפרסית ופרטי הסטיילינג המזרחיים הוא לחמם את האווירה, ולהוסיף השראה על שורשיו הערביים של המבנה המקורי. לפני כשנתיים נבחרה הדירה כאחד הפרויקטים שנחשפו במסגרת "בתים מבפנים".
 

תאורה - דורי קמחי, קרני השחר
 

אבן בזלת - שיש דן 
 

כלים סניטריים - מודי