משחקי אור וצבע: וגם, כיווני אוויר שמשפיעים על הצבעוניות בתוך הבית

אם הצבעים שאנחנו רואים הם למעשה גלי אור שהמוח מתרגם אותם לגוונים, איך אור טבעי או מלאכותי יכולים להשפיע על הצבעוניות בתוך הבית

הצבעים השונים שאנחנו מכירים, הם למעשה גלים אלקטרומגנטיים אותם אנחנו קולטים באמצעות חוש הראיה. הקרינה האלקטרומגנטית שפוגעת בעצם מסוים, בחלקה נבלעת וחלקה האחר מוחזר. הצבעים והגוונים השונים  הם למעשה המאפיינים הפיזיקליים. לכול צבע תדר אורך גלים אופייני. בסופו של דבר, מי שקובע מה אנחנו רואים, זה המוח, שמתרגם את אורך הגלים לצבעים. על המוח אי אפשר לעבוד, אבל, על התחושות כן, בואו נראה איך אור טבעי, מלאכותי וצל יכולים להשפיע על מה שהמוח משדר לנו.

חזית אחורית מוארת

חזית אחורית של הבית המואר

10
צילום: עמית גרון | עיצוב: אדריכלות ועיצוב פיצו קדם

ארבעה כיוונים

כשאתם מתכננים פתחים גדולים, חלונות וויטרינות במטרה להכניס אור טבעי הביתה, שימו לב לאיזה כיוון הפתחים פונים, כי השפעת האור הטבעי על הצבעוניות בתוך הבית יכולה להשתנות לפי כיווני האוויר וגם לפי שעות שונות ביום.

כיוון צפון – אור טבעי קריר ומרכך צבעים. צבעים כהים עשויים להיראות קודרים יותר, וצבעים בהירים ישמרו על הרעננות שלהם. לכן על צבעוניות בהירה עם נקודות של צבעים חמים.

כיוון דרום – אור חם וחזק לאורך רוב היום. צבעים חמים ייראו לוהטים, בעוד שצבעים קרים יאזנו וירככו את האווירה בבית.

כיוון מזרח – אור רך בבוקר שנעשה קריר יותר בהמשך היום. גוונים חמים  כמו צהוב וכתום  יבלטו בבוקר ובערב, יתמזגו עם הצבעוניות הכללית

כיוון מערב – אור רך בבוקר, ללא קרינה ישירה של השמש, עם מסתוריות מסוימת שיוצרים צללים. משעות אחר הצהרים הצבעים החמים מתלהטים וימשיכו לבלוט גם בשעות הערב.

אור טבעי חודר לפינת האוכל

4
צילום: אורית אלפסי | עיצוב: יסכה סטו

מטבח צבוע תכלת

2
צילום: יונתן תמיר | עיצוב: אלה פלד

סלון פתוח לכיוון מערב

6
צילום: מאור מויאל | עיצוב: קרן הימלבוי

אור טבעי החודר מבחוץ משתלב באור מלאכותי

5
צילום: אלעד גונן | עיצוב: ליעד יוסף

אור בשליטה

כשאתם מתכננים את התאורה המלאכותית בבית, דבר ראשון שחושבים עליו היא האווירה הרצויה לכם. ויש הבדל בין החדרים, בסלון  כמובן שמעדיפים אווירה נינוחה ומרגיעה שמתאימה לסיומו של כל יום, וכך גם בחדרי השינה, לעומת זאת במטבח ובחדרי עבודה עדיף שתהיה תאורה ממריצה ומסייעת ליכולות ריכוז גבוהות.

 

חדר עבודה מוצף באור יום

9
צילום: עמית גרון | עיצוב: פיצו קדם

צבע האור

צבע האור ואיכותו נמדדים במעלות קלווין ומסומנים באות K. קיימים סוגי אווירה שונים שמאוד משפיעים על הצבעוניות. לדוגמה: נורות לד לבנות (Daylight 5000K–6500K) – מדמות אור יום קריר, הן הופכות צבעים חמים לפחות דומיננטיים ולעומת זאת מחדדות צבעים קרים. תאורה חמה – Warm White 2700K–3000K – מפיקות אור צהבהב שמחמם צבעים, מדגיש גווני בז', חום וכתום. יש סוגים רבים של נורות, על זה בכתבה על תאורה, אבל חובה להזכיר את הפלורסנט, שעלול לגרום לצבעים מסוימים להראות מלאכותיים. עד כדי כך שבצילום חדר המואר באור פלורסנט, יתקבלו צבעים שונים לחלוטין מהמציאות. כך גם תאורת פחם- נורות אדיסון שיש המשלבים אותה בעיצוב קלאסי או תעשייתי.

שילוב בין גופי תאורה וצבעי אור שונים

8
צילום: אלעד גונן | עיצוב: רועי לוי

משחקי הצל

צל מוסיף המון לאווירה בבית, תחשבו לרגע על הפסים הכהים והמקבילים שמתקבלים מהאור החודר דרך שלבי התריס, או צליליות שמתפשטות על רצפת החדר מגוף תאורה מחורר שתלוי על התקרה. רק קחו בחשבון שלמשל, הצל עלול לשנות את גוון הקיר במיוחד עם הוא מחופה בשכבה לא חלקה. אם אתם רוצים למנוע זאת תדאגו לשטוף את הקיר בתאורה מכוונת אליו ישירות. בהפוך לכך, מרקמים מבריקים, יחזירו אור וגם הם עשויים לשנות גם את הצבע של עצמם וגם צבעים אחרים בחדר.

האור ממערב יוצר צלליות דרכי שלבי התריס

12
צילום: אורית אלפסי | עיצוב: שלומית גנות

בלי הפתעות

כמה טיפים לבחירה נכונה של הצבעוניות הביתה: 1. קחו כמה דוגמאות של גוונים שונים מהצבע שמוצא חן בעיניכם ותבדקו אותם בשעות שונות של היום והלילה. ( לא ממש בחושך כי אז רוב הצבעים הופכים לשחורים) 2. תתאימו את ה- K של התאורה לגוון הצבעים הרצויים לכם, תזכרו שהשילוב בין השניים ייצור את האווירה הנכונה לכם. טיפ על טיפ. תשלבו כמה צבעי תאורה באמצעות שימוש בגופי תאורה שונים, תאורת תקרה, עם תאורת קיר, מנורות עומדות או מנורות שולחן. ככה גם הצבעים החמים וגם הצבעים הקרים ימשיכו לקחת חלק בחגיגה הצבעוניות בבית.

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

7

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

צילום של תאורה בתקרה במבט מהרצפה

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בודק...