הסלון קטן? מה עושים?

בדירות קבלן רבות הסלון המתקבל מייצר אתגר משמעותי בסידור ובתכנון החלל. טיפים להעמדה ועיצוב של סלון קטן שיאפשר לטשטש את הגודל וליהנות מהקומפקטיות

 

מטבח מודרניהמטבח והסלון נשענים זה על זה. אדריכלות: מיקלה סימאונה. צילום: עודד סמדר

 

תקנות הבנייה קובעות מידות מינימום לרוב חדרי הבית. כך נקבעה מידה עבור חדרי שינה, חדרי השירותים והרחצה, המטבח וכד', אבל לא נקבעה מידה לגודלו המינימלי של הסלון. הסלון נשאר מעין אזור אמורפי, שגבולותיו אינם ברורים. הוא מתממשק ומתמזג עם חללים נוספים בבית, ולכן לא תמיד ברור איפה הוא מתחיל ואיפה הוא נגמר.

 

 

יחד עם זאת, מדובר באחד האזורים החשובים והשימושיים ביותר. הוא משמש כמרכז הבית ובדרך כלל יהיה הדבר הראשון שיקדם את פני הבאים, אז חשוב שהוא יהיה יפה ומסודר, אבל יש לו גם תפקידים פונקציונליים נוספים – אנחנו רואים בו טלוויזיה, מארחים בו ולפעמים גם אוכלים בו, או לפחות מנשנשים. ועל כל הדרישות האלו צריך לענות הסלון, שגודלו הממוצע לא עולה על 18 מ"ר.

 

ותרו על מערכות מובנות


מערכות הישיבה המובנות של פעם, שכללו ספה תלת מושבית, דו מושבית וכורסת יחיד כבר לא רלוונטיות יותר, ובמיוחד כאשר מדובר בחדרים קטנים. עוד לפני שמדברים על עיצוב וסטיילינג, המערכות האלו מגבילות ומכבידות על סידור החלל. שילוב בין ספה של שלושה או ארבעה מושבים וכורסה או שתיים בודדות יאפשר מגוון רב של צורות העמדה ויתאים הרבה יותר כאשר אנחנו צריכים להתמודד עם תכנון סלון קטן. גם ספת שזלונג יכולה להיות פתרון מצוין עבור סלון קטן, כי היא מאפשרת לייצר מספר רב יותר של מקומות ישיבה בלי להעמיס ברהיטים.

 

ספה שזלונגספה שזלונג וכורסה בודדת משאירות חלל מאוורר. תכנון ועיצוב: דורית וינברן. צילום: שי גיל

 

 

מאחדים כוחות


הסלון יודע להתמזג על חללים נוספים. פינות אוכל או מטבחים ישתלבו איתו בטבעיות, הן מבחינה עיצובית והן מבחינה פונקציונלית. הם חופפים אחד לשני ומייצרים מצב שבו "השלם גדול מסכום חלקיו".

 

קיר טלוויזיה מתמזג בתוך ארונות המטבחאיחוד כוחות בין הסלון למטבח, כשקיר הטלוויזיה מתמזג בתוך ארונות המטבח. עיצוב: ניצן הורוביץ. צילום עודד סמדר

 

 

רהיטים צפים, נמוכים ומאווררים


העין מודדת גם את נפח החלל, שטח הרצפה ושטח החדר מקיר לקיר. עומס של רהיטים בחלל קטן, גם אם נמצא להם מקום בחדר, מייצר תחושה של צפיפות ומחנק.

 

ספרייה מוארת ומאווררתספרייה מוארת ומאווררת. עיצוב וצילום: גדעון לוין

 

בחרו במזנון נמוך ולא עמוק במיוחד (עד 45 ס"מ). ניתן לייצר גם תחושה של אוורור על ידי ריחוף המזנון – כאשר הוא תלוי על הקיר ולא מונח ישירות על הרצפה. כך מקבלים בחזרה את השטח שהוא תופס בחלל. בנוסף, מדפים פתוחים, שילוב של פתוח וסגור או סגירת המדפים בזכוכית, ואפילו קיר עם ספרייה מאווררת, שכבר יוכל לשלב בתוכו את הטלוויזיה, יהיו שימושיים מאוד ונכונים עבור עיצוב החלל הקטן. ובכל מקרה חשוב לזכור, שיש לשמור גם על פרופורציות נכונות בין גודל הרהיטים לגודל החלל שאליו הם מיועדים.

 

מזנון ושולחן שקוףויתור על מזנון ושולחן שקוף שומרים על אוורור. תכנון ועיצוב: פרי הדר. צילום: סטס שרייבר

 

 

שטיח – מגדיר אבל לא מקטין אותו


שטיח מייצר תחימה של האזור שאנחנו רוצים להגדיר. גם חללים קטנים יכולים ליהנות מהתחימה ומהסדר שהיא מייצרת.

 

שטיח מגדיר את שטח הסלוןהשטיח מגדיר את שטח הסלון. עיצוב וצילום: אורן מילשטיין

 

 

תכפילו את החלל


טריק האשליה האופטית, המתקבל על ידי מראות, שמהן נשקפים החלונות והמשכו של הבית, אומנם אולי קצת קלישאתי, אבל בהחלט עושה את העבודה. המראה מרחיבה, מעמיקה ומוסיפה המשכיות ואור לחלל הקטן.

אל תתפרעו עם צבע


אם ממש מתחשק לכם, אפשר לצבוע עמוד או קיר נישה קטן בצבע מסוים, אבל אל תשתלטו על קירות גדולים עם צבעים בולטים וכהים. הצבע מייצר הפרדה ומקטין את תחושת ההמשכיות והמרחב, כאשר השאיפה היא שיהיו כמה שפחות הפרדות ויצירת המשכיות בין הקירות ובין הקיר לתקרה. מומלץ להשתמש באותו צבע וגוון (בהיר/לבן) עבור צביעת התקרה והקירות.

 

וילונות לבניםצבע לבן מאחד את החלל. אדריכלות: מיקלה סימאונה. צילום: עודד סמדר

 

 

תאורה מכל הכיוונים


גם תאורה נכונה היא אחד הטריקים העתיקים והנפוצים לטיפול בחללים, ובחללים קטנים בפרט. מומלץ להאיר את אזור הסלון בשכבות של אור תלת ממדיות כלומר להתייחס לחלל על כל ממדיו, קירות ותקרות. גם מנורת רצפה עומדת יכולה להוסיף לאווירה ולהגדרת האזור.

 

גג עץ לבןתאורה שמתייחסת לכל שכבות החלל. עיצוב: שרי בר-נע גבעון. צילום: איל גבעון

 

ובגדול, הכי חשוב שפשוט תיהנו מהסלון הקטן שלכם. אם רק תתייחסו אליו נכון, הוא יידע לעשות עבורכם בדיוק כל מה שסלון גדול יותר היה יכול לעשות.

מרכזית
1 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כמה דוגמאות גרועות במיוחד
בפרט הראשונה (סימאונה) - מדגימה איך לא מתכננים אי אכילה צר במיוחד שהספה צמודה אליו, ככה שמי שיושב על הספה ראשו נמצא בסכנה מתמדת ממה שקורה על הדלפק, הכלים שיזוז יותר מדי או כוס יין שתישפך... על הראש של יושב הספה. שלא לדבר על זה שיש פינ אוכל סמוכה. הסלון של פרי-הדר - אפרוריות משמימה במיוחד, ובריקים שלא שייכים ולא מוסיפים כלום. מענין לראות שוב שהתמונות שהובאו מחו"ל מדגימות עיצוב הרבה יותר נינוח ומשכנע.

int(0) cat: 592prof: 0
המלצות נוספות
בודק...