מטבח ומלואו: הטעויות שיש להימנע מהן בעיצוב המטבח

אלף פנים וצורות למטבח, בהתאם למתכנניו, אבל הטעויות הן לצערנו קבועות. כיצד נדע לזהות אותן ומה מומלץ לעשות כדי להימנע מהן? פתרנו לכם חלק מהצרות הצפויות

אחד החללים מלאי המורכבות בבית הוא ללא ספק המטבח. מבחוץ הוא נראה כארון ענקי סגור, ולצידו יחידה נוספת של אי או פינת אוכל, אבל מה שמסתתר בתוך הארונות הוא צי שלם של קופסאות ארגז, פרזול, פטנטים, תשתיות והנדסת אנוש. כדי להכין את עצמכם לתפקוד ראוי במטבח מקצועי, שבנוי נכון, הנה כמה דברים שלא כדאי לשכוח בדרך לעיצוב המושלם.

נכנעים לטרנדים


מדי כמה שנים הופך המטבח מראה בהתאם לטרנד התורן, ואולמות התצוגה מתמלאים במטבחים שהם אומנם שיא האופנה אבל לא בהכרח יתאימו לכל אחד. פתרונות אחסון מתוחכמים, אביזרים נשלפים וגם פרקט במטבח הפכו לחלק בלתי נפרד ממנו. "פרקט יכול להיות משולב בכמה מקומות בבית", אומר אדריכל אלון כהן, "אבל יש להימנע מהנחה בצורת FISH BONE, משום שהוא ניתן ליישום כפרקט תלת שכבתי בלבד, שזה אומר חומר טבעי ולא סינתטי". עקב כך, מסביר כהן, הוא סופח נוזלים ופחות פרקטי למטבח. "עדיף להתקין במטבח פרקט בצורה רגילה ולא FISH BONE בגלל שזה טרנד חולף, הוא מקשקש את החלל ומתאים יותר למרחבים קטנים שצריכים טיפול נקודתי". ככלל דוגל כהן בתכנון בית שלא לפי טרנדים, כדי שלא יהיה צריך לעצב אותו מחדש כל חמש שנים.

חלל בית מרווח הדמיה באדיבות אדריכל אלון כהן

לא מאפשרים זרימה


מטבח מורכב לא רק מארון יחיד בעל כמה קופסאות, אלא גם מיחידת אי או שולחן אוכל המשתלבים יחד. בהחלטה היכן למקם כל יחידה חשוב להקפיד על זרימה ומהלך נוח של המשתמשים במטבח, כדי שלא ייאלצו לעשות סיבובים מיותרים ויהיה קל להשתמש בכל הפונקציות – שיהיה משטח הנחה ליד המקרר, שיהיה מקום להניח/לתלות כלים לייבוש, שהמעבר למזווה יהיה פתוח וכיו"ב.

מטבח נקי שטוח אדריכלות: טל קסטן. קיר בטון: אקרשטיין. צילום: ליאור טייטלר

לא מקבלים ייעוץ


בהזמנה של מטבח מקבלים לרוב ייעוץ לגבי תכנון נכון שלו, אבל מי שסבור כי הוא מסוגל לקחת את העניין על עצמו בסוג של DIY או תכנון והרכבה עצמית, צריך להיות מודע לניסיונם של בעלי המקצוע והמעצבים, שראו יותר משניים-שלושה מטבחים, ושמודעים ליתרונות וחסרונות של פתרונות קיימים בשוק ויוכלו לייעץ במקומות שלא חושבים עליהם.

מטבח כפרי עיצוב: שירן לידור. צילום: דימה פיסטרוב

מזניחים את הפרזול


כשבוחרים מטבח חדש, מדגישים את העיצוב והחזיתות אבל שוכחים את הבסיס האיתן שלו – הפרזול, שהופך סתם קופסאות עץ ודלתות – למטבח שישרת בדיוק את צרכינו. בתכנון המטבח חשוב להיות מעורבים גם בבחירת הפרזול, החל ממסילות וצירים ועד מנגנוני הקלפה ורשתות הניקל שייכנסו לתוכו וישמשו אותנו למשך שנים. חזיתות הרי ניתן להחליף תמיד, אבל פרזול ישמש לאורך כל חיי המטבח.

ארונות אחסון פתרונות מבית "בלורן", צילום: יח"צ

שוכחים את המסביב


תכנון מטבח איננו רק ארונות. בל נשכח את סוג המשטח שעלינו להחליט לגביו, החיפוי שמעל השיש, מה נעשה בשאר הקירות, האם יהיה דלפק מוגבה או לא ואילו כיסאות יתאימו לו וכמובן, איזה ריצוף ישרת אותנו הכי טוב.

מטבח בייתי עיצוב: מירב שלום. צילום: ערן תורג'מן

בלי תשומת לב לפונקציות


מן הצד השני, יש מי שחושב על כל הגימורים הנזכרים בסעיף הקודם, אבל שוכח את כל הפונקציות הברורות מאליהן, כמו היכן ימוקם המדיח, איך יחובר שקע התנור או המקרר לתקע שבקיר, האם שתי מגירות צמודות בחזיתות סמוכות יצליחו להיפתח באין מפריע, לאיזה כיוון ייפתח המקרר והאם יש מספיק מקום לפתוח מגירה הממוקמת על אי מול ארון מטבח תחתון.

פאן לי במינימום


אם למטבח צבעים שגרתיים ו"בטוחים" של אפור, לבן וחבריהם, אפשר לאזור אומץ ולבחור לחיפוי הקיר שמעל משטח העבודה אריחים בטונים כהים יותר או אפילו צבעים נועזים יותר. גם הקיר שמאחורי הכיריים, שבו מתנקזים נתזים מטיגון או בישול, יכול להיות מקור להקפצה של עיצוב מונוכרומטי.

מטבח צבעוני מעוצב עיצוב: שושו – פנים של בתים. צילום: ולדה טרוגמן


מרכזית
2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבה מעולה
אחלה כתבה, השכלתי!

יש נקודות מעולות בכתבה
אחת מהן זה לגבי מי שרוצה לתכנן לעצב לבד. יכול להיות יותר מסובך. הרבה מהטיפים פה גם שמעתי מהמעצבת של מטבחי זיו כשתכננו את המטבח שלנו...

בודק...