אביב הגיע פסח בא: כך תבחרו עצי פרי לגינה שלכם

במשתלות קיים מבחר של עצי פרי לגינה, במה כדאי לבחור? איזה טיפול נדרש לכל אחד מהעצים? מה מזיק להם? ועוד כל מה שצריך לדעת על עצי פרי בגינת הבית ואפילו במרפסת

קנווה

אין כמו לקטוף את הפירות מהעץ שגידלתם בעצמכם. ממש מרגש, הם תמיד יהיו טעמים יותר וקרוב לוודאי גם אורגניים ללא ריסוסים מזיקים, שלא נדבר על כך שבחישוב לזמן ארוך יש בכך גם חסכון כספי משמעותי. מוכנים לצאת לקטיף? אז בואו קודם כול נגדל אותם במקומות ובצורות הנכונות.

כלל ראשון שנכון לכל סוגי העצים + טיפ מועיל

אם רוצים שהעצים יניבו פירות חייבים לוודא שהגינה מוארת באור השמש לפחות ארבע עד חמש שעות ביום, בגינה ללא שמש העצים אולי ימשיכו לצמוח אבל היבול שלהם יהיה קטן אם בכלל

עצי פרי בגינה

אור וחום השמש חשובים לצמיחה וליבול הפירות

שמש
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

עוד טיפ קטן לפני שמתחילים, יש סוגי עצי פרי לגינה להם כמה זנים, ולכל זן מועד אחר להבשלה הפרי, שלבו כמה זנים מאותו פרי וכך יהיו לכם פירות במשך כל השנה.

עצי פרי לגינה - אותם עצים

זנים שונים של אותו העץ יניבו פירות במשך כל השנה

אותו עץ עצי פרי לגינה
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

עצי ארץ ישראל – צומחים כאן בכיף עוד מתקופת התנ"ך

העצים שגדלים בארצנו מאז ומתמיד, הם המתאימים ביותר לגידול ברוב אזורי הארץ. לא סתם הפירות שלהם משתייכים לשבעת המינים. על עצי ארץ ישראל נמנים,: הזית, השקד, שמוכרת לכולנו כשקדיה, מלכת ט"ו בשבט,  החרוב, התאנה והתות, כך גם עצי ההדר שעליהם נדבר בנפרד. כל אלה הם עצי פרי שגדלים בסביבה הטבעית והנכונה להם הן מבחינת סוגי האדמה ובעיקר האקלים.  בנוסף לכך הם פחות חשופים למחלות, זקוקים למעט השקיה יחסית , הטיפול בהם קל והתוצאות טעימות.

עצי פרי לגינה זית

לגינות הפרטיות אפשר לצרף עצי זית צעירים וגם בוגרים ועתיקי שנים

זית עצי פרי לגינה
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

עצי פרי הדר- יפים, עם פריחה משכרת ופירות טעימים

בקבוצה המובהקת של עצים ארץ ישראליים כלולים כל סוגי ההדרים, כשהמייצג אותם בדת הוא האתרוג. כמעט בכל גינה ישראלית ברוב אזורי הארץ, אפשר לגלות לפחות עץ הדר אחד, מזהים אותו לפי המראה הירוק שזור בגווני הפירות של צהוב וכתום, ובריח המשכר שהם מפיצים בתקופת הפריחה.

 

עצי פרי לגינה- הדרים

מעבר לפירות של עצי ההדר, הם מוסיפים מראה נהדר לגינה

הדרים עצי פרי לגינה
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

ללימון שמוביל בראש יש גם זן שמניב פעמיים בשנה, לתפוזים גם זני פירות שונים, אליהם מצטרפים האשכוליות צהובות ואדומות, פומלית, פומלה וכמובן הקלמנטינות והמנדרינות הקומקוווט שהתאזרח בארץ זכה לשם תפוז סיני. היות ועצי ההדר רגישים לקור הם פחות מתאימים לגידול במקומות גבוהים בהם בחורף הרבה יותר קר מאשר בשפלה ומישור החוף.

עצי פרי לגינה לימון

לימון, לימונדה, לימון ליים, חמוץ או מתוק. הלימון מוסיף המון

עצי פרי לגינה לימון
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווס

מזיקים שעלולים לתקוף את עצי ההדר

האויב המרכזי של ההדרים, זבוב הים התיכון, שתוקף את פירות העץ עוד בהיותם בוסר. יש דרכים להילחם בזבוב או יותר נכון בזבובה שמטילה את ביציה בפרי, אחת, זו שיטה לא אורגנית והכוונה לשימוש בחומרי הדברה. הדרך השנייה לכסות את העץ ברשת ייעודית למשך תקופת הבשלת הפירות והשלישית, לתלות על העץ לוחות דביקים או מכלים גדולים שהם למעשה מלכודת לזבובים.

עצי פרי לגינה- רשתות

מגדלי עצי פרי בגינה ימצאו ברשתות ההגנה על העצים שימושים נוספים, למשל בקטיף.

רשתות-עצי פרי לגינה
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

עצים אוהבי קור –פורחים ומניבים בהרים

הם יכולים לגדול ולהניב פירות רק אם הם סופגים בכל שנה כמות קור גדולה של כמה מאות שעות בעונה. ולכן רק אלה להם יש גינות במקומות בהם החורף קר יכולים לגדל תפוחים, דובדבנים, אגסים, שזיפים, אפרסקים ורוב הסוגים של פירות היער.

עצי פרי לגינה תפוחים

התפוחים גדלים במזג אוויר קריר למעט זן תפוחי הענה אותו אפשר לגדל גם באזורים אחרים

תפוחים
מאת בן רייצ'וק צילום: קנווס

למזיקים קל לתקוף קליפה דקה

לפירות העצים הנשירים קליפה דקה מה שמאפשר לזבובי הפירות לחדור פנימה עוד לפני שהפרי בשל, הנקבות מטילות ביצים בתוך הפרי ומהם מתפתחים הזחלים.

עצי פרי לגינה מזיקים

זבובים, חיפושיות ושאר חריקים מזיקים פוגעים בעצים בכלל ובעצי פרי בפרט

מזיקים עצי פרי לגינה
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

מה עושים?

כמו בהדרים, אפשר לבחור בדרך הקלה של ריסוס כל עשרה ימים לכל תקופת הבוסר של הפרי, אבל אז ויתרנו מראש על פרי אורגני שגדל ללא ריסוס. האופציה השנייה: עוטפים את כל אחד מהפירות בשקיקי נייר וקושרים בעדינות, אפשרות השלישית לשמור על הפירות ללא הדברה, היא כיסוי כל העץ ברשת הגנה מיוחדת. היתרון הנוסף לשימוש ברשת הוא שאפשר שימוש חוזר ואפשרות להעביר אותה מעץ לעץ בהתאם למועדי הבשלת הפירות. ואפשרות רביעית, כמו בהדרים, לתלות על העצים מלכודות לזבובים.

ריסוס בכימיקלים רעלים זה הפתרון האחרון, שמנים טבעיים וחומרים ביולוגיים עדיפים

ריסוס

עצי פרי שעשו "עלייה"

עצי פרי טרופיים וסוב- טרופיים שלחלקם אנחנו מתייחסים כאילו נולדו בארץ, אך הם למעשה עולים חדשים, יש וותיקים ויש שעדיין מתאקלמים. ביניהם אפשר למנות את הגויאבה הצהבהבה או התותית הוורודה, והשסק הוותיקים מבין כולם, אחר כך הגיע האבוקדו, עם כמה זני פירות שמבשילים בתקופות שונות, המנגו, כשהסוג הנפוץ ביותר בארץ הוא המאיה, הפיג'ואיה, הליצ'י והקרמבולה שמניבה מספר פעמים בשנה.

כל העצים האלה אוהבים הרבה מים, כלומר יש להשקות אותם בכמויות מים בכמויות גדולות הרבה יותר מעצי ארץ ישראל, הם שונאים ורגישים מאוד לקור ורוחות ומאוד אוהבים שמש.

עצי פרי לגינה - שסק

חשבתם שהשסק הוא פרי ישראלי טיפוסי? אז טעיתם גם הוא עשה "עלייה"

עצי פרי לגינה - שסק
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

שני עצים רגישים בקבוצת העולים החדשים

מבין רשימת העצים שעשו עלייה, האבוקדו והמנגו עלולים להיות מותקפים על ידי הכנימה הרכה.. בעקרון קשה להתמודד עם הכנימה הרכה כי יש איסור חמור להשתמש בחומרי הדברה רעילים ומצד שני עדיין לא פותחו חומרי הדברה ביולוגיים לטיפול בכנימה.

הדרך להימנע ממנה היא באמצעות  השגחה על העץ בעיקר בתקופת האביב עד הסתיו. ככול שהכנימה מתגלה מהר יותר, קל לנטרל את פעילותה באמצעות ריסוס של שמנים אורגניים, לדוגמה שמן הנים ביי שמופק מעץ הנים ביי ההודי. עם זאת עץ שטופל כראוי באמצעות דישון, השקיה ובעיקר גיזום נכון, קרוב לוודאי שיהיה חסין מפני הכנימות המציקות.

עצי פרי לגינה מנגו

לזבובים קשה לחדור את קליפת המנגו, אבל יש לעץ הזה מזיקים אחרים

מנגו עצי פרי לגינה
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

טיפ חשוב בנושא טיפול במזיקים ומחלות

יש סוגים רבים של מחלות וגורמים שעלולים לפגוע בצמיחתם ויבולם של  העצים, ברגע שאתם מגלים עלים שמתייבשים ונושרים על אף ההשקיה הנכונה, שינו את צורת העלים שלהם, יש עליהם שכבה דקה כמו אבקה לבנה, או שכבה כהה ודביקה וכדומה. תקטפו ענף קטן קחו אותו למשתלה הקרובה וקבלו שם דיאגנוזה מדויקת ודרך טיפול נכונה.

קחו ענף מהעץ ל"רופא" עצים הוא ייתן לכם דיאגנוזה ודרך טיפול מתאימה

ענף

גיזום, אמצעי מצוין לחיזוק העץ

אחרי ששתלנו את העץ בבור שנחפר עבורו, הוא רופד בקומפוס והומוס, מולא במים, שורשיו כוסו באדמה ובתקופת קליטתו הוא הושקה בכמויות נדיבות של מים. שורשיו היכו באדמה והוא החל לצמוח לגובה ולרוחב, הגיע הזמן לשפר את תנאיו באמצעות גיזום. איך? מתי ? ולמה?

-עצי פרי הדר גוזמים בסוף החורף בטרם מתחילה פריחת האביב בכדי שלא לפגוע בה ובפירות שיגיעו בעקבותיה.

-עצים נשירים גוזמים בחורף בעת תקופת תרדמתם, הגיזום החורפי יעודד את הפריחה והפירות.

-הגיזום במיוחד בגינות בתים פרטיים מאפשר להתאים את גודל העץ למרחבי הגינה ושמירת מרווח מתאים בין עץ לעץ. מונע אפשרות של נגיעה בחוטי חשמל או פלישה לחצרו של שכן,

-בעת הקטיף, הטיפול בעץ שהונמך באמצעות גיזום  יהיה הרבה יותר נוח ויעיל.

-דילול הענפים ובאותה הזדמנות גיזום ענפים מיובשים ושאינם חיוניים יאפשר לקרני השמש והאור לחדור אל תוך נוף העץ  ויעודדו צמיחה של ענפים צעירים

עצי פרי לגינה- גיזום

אין מה לדאוג הגיזום לא מכאיב לעץ הוא מועיל לו כמו תספורת טובה לחיזוק השיער

גיזום- עצי פרי לגינה
מאת: בן רייצ'וק צילום: קנווה

עצי פרי במרפסת

גם אלה שגרים בדירה יכולים ליהנות מהפירות שגידלו בעצמם כל שעליהם לעשות הוא זה: לבדוק שהמרפסת מוצפת באור שמש במשך לפחות ארבע חמש שעות, שהצמחים מוגנים מרוחות בעיקר עם מרפסת הדירה פונה לכיוון הים, שהעציצים שתולים במכלים גדולים ורצוי שיהיו עשויים מפלסטיק עם דפנות כפולים ולא בטון או חימר שצוברים חום, ושבתחתית שלהם יהיו חורים לניקוז המים. כל שאר ההמלצות הן בדיוק כמו לגידול עצים בגינה.

הגרים בדירות ולהם מרפסות לא צריכים לוותר על התענוג של גידול עצי פרי

מרפסת
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המלצות נוספות
בודק...