חצר אנגלית: החברה האלגנטית של קומת המרתף

רק אומרים חצר אנגלית ומשב רוח אירופאי בליווי קרן אור מלטפת מגיעים אלינו. אבל מהי בדיוק חצר אנגלית? ולמה כדאי לכם לתכנן אחת כזו? ריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב לדעת בנושא ממש כאן

הכירו את החצר האנגלית

חלקנו לא לחלוטין בטוחים מה אומר למעשה המושג "חצר אנגלית" ובתוך כך למה הוא מתייחס- אז תנו לנו לעשות לכם קצת סדר: חצר אנגלית היא למעשה פתח אוורור לקומת המרתף, אשר נוצר באמצעות הנמכת הקרקע ופתיחת חלון לקומת הקרקע.

מדובר בפתרון שכיח בבניה פרטית בשל היותו פתרון יעיל, אלגנטי ואסתטי לקומת המרתף. מטרת החצר האנגלית היא הכנסת אור ואוויר לחדרים שנמצאים מתחת למפלס הקרקע. לעיתים הפתח הזה אף משמש כפתח ליציאה מקומת המרתף. תכנון נכון של שטח החצר האנגלית יאפשר ניצול מירבי של החלל, לטובת גינת נוי קטנה, או פינת ישיבה / עבודה.

גרם מדרגות מיוחד

תכירו, נעים מאוד: הצצה לעולמן המופלא של החצרות האנגליות

3-6.jpg
צילום: עודד סמדר | עיצוב: ישראלביץ אדריכלים

שיטות בנייה למרתפים

קיימות שתי שיטות בנייה מרכזיות של מרתפים- האחת, קומה שלמה מתחת לאדמה ללא פתחי אוורור ואור טבעיים, מה שמצריך שילוב של מערכות תאורה, מיזוג וסרקולציית אוויר מתקדמות.

אופציה שנייה היא תכנון מרתף בעל חצרות אנגליות המשמשות ליצירת פתחי אוורור ואור טבעי מובנים. הפעולה ההנדסית של תכנון וביצוע חצר אנגלית כוללת הנמכת הקרקע , חפירת שקע בקרקע, יצירת מרווח ופתיחת חלון לקומת הקרקע, שעל פי תקן חייב להיות מוגן בסורג מתכת. המטרה המרכזית של החצר היא להכניס אור ואוויר לחדרים שנמצאים מתחת למפלס הקרקע ובחלק מהמקרים הפתח משמש גם כפתח יציאה נוסף מקומת המרתף.

חצר אנגלית מעוצבת

מבחוץ ומבפנים: יצירת חצר אנגלית דורשת פעולות הנדסיות מורכבות

2-7.jpg
צילום: אלעד גונן | עיצוב: ליליאן בן שוהם

במידה והמרווח בין הקרקע למבנה גדול דיו, הוא יכול לשמש גם דלת ולא רק חלון. בצורה זאת פותחים מעבר נוסף לחצר הבית, מעין דלת אחורית, דבר שמעלה את ערכו של הבית. אותה חצר אנגלית דורשת אטימה מוחלטת ומערכות ניקוז בגלל קרבתה לאדמה והמפלס הנמוך.  העבודה עליה צריכה להיות קפדנית ומקצועית ביותר תוך שימוש בחומרי איטום איכותיים, כך תעמוד בפני פגעי גשם ורטיבות.

ירידה מיוחדת לחצר אנגלית

היא אולי מורכבת לתכנון וביצוע, אך התוצאה שווה בהחלט

7-5.jpg
צילום: אלעד גונן | עיצוב: ליליאן בן שוהם

תכנון מקדים

לגודל החצר יש חשיבות רבה וככל שהיא עמוקה יותר, ייכנס יותר אור לתוך המרתף. המרחק המינימלי של הקירות מהמרתף הוא 80 ס"מ. על מנת למנוע נפילה, יש שתי דרכים בהן ניתן לחסום את פיר החצר האנגלית: סבכה- רשת העשויה סורג ברזל אשר יושבת בין קיר הבית לבין הקיר החיצוני של החצר האנגלית. הסבכה מאפשרת כניסת אור שמש, אויר נקי ואוורור. האפשרות השנייה היא הגבהה של הקירות אשר משמשים כמעקה גבוה, ומונעים את הגישה לתוך החצר מקומת הקרקע.

סלון מודרני עם יציאה לחצר אגלית

חצר לכל דבר, גם אם בפועל היא מתחת למפלס האדמה

5-7.jpg
צילום: שי אדם | עיצוב: שירלי דן

מיקום בשטח

אם הדבר מתאפשר, את החצר האנגלית מומלץ למקם באזור דרום, כך המרתף יקבל אור טבעי במשך רוב היום, אם תמקמו את החצר האנגלית בכיוון צפון, ברוב היום לא יגיע אור שמש ישירות עצמו, אלא בשיא הקיץ, ובקצוות היום (שעות הבוקר המוקדמות ולפני שקיעה) בשאר הזמן המרתף יוותר חשוך.

חדר שינה עם חצר אנגלית

למיקום החצר משמעות עצומה מבחינת חדירה של אוויר ואור

3-2-4.jpg
צילום: שי אדם | עיצוב: שירלי דן

ומה קורה בעולם?

החצר האנגלית מככבת לא רק אצלנו אלא בחלקים רבים בעולם ומהווה פתרון אולטימטיבי להחדרת אויר ואור טבעי לקומות המרתף. היא נהדרת ליישום בפרט במדינות קרות יותר כמו גם באזורים שזקוקים לכמה שיותר אור שמש טבעי. מעצבים רבים משתמשים בחצר האנגלית ככלי עיצובי המאפשר יצירת גינה, אזורי ישיבה ופנאי, ואפשרויות העיצוב והתכנון מגוונות ורבות.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המלצות נוספות
בודק...