פתיחת מחברות: איך נראות הסקיצות של ישראל גודוביץ'?

אחד האדריכלים הותיקים בישראל לא מפסיק לשרבט רעיונות על כל חתיכת דף שרק ימצא ומאפשר לנו להציץ למחברות שכוללות חתיכת היסטוריה מקומית

"אנחנו האדריכלים לא מפסיקים לעבוד אף פעם. אנחנו נוטים למות על שולחן השרטוטים", כך פותח את השיחה שלנו אדריכל ישראל גודוביץ', שממרומי 81 שנותיו עדיין עובד, משרטט, מפתיע ומחדש כל יום. מאחוריו לימודי אדריכלות בטכניון ולימודים לתואר שני באוניברסיטת טוקיו, ותפקידים מגוונים כממונה על התכנון הכפרי במשרד השיכון, מהנדס העיר תל אביב, מתכנן בית הספר שדה בחצבה שזכה לפרסום עולמי, מתכנן אנדרטת אוגדת הפלדה ומה לא. כיום עומד גודוביץ' בראש משרד אדריכלים משלו, נשוי + 2 ומתגורר באותה הדירה בה גדל בתל אביב.
איפה אתה אוהב לתעד את השרטוטים והרעיונות שלך? 
"את כל הרעיונות שקופצים לי בראש אני מיד משרטט, ברגע שהם מגיעים לי לראש, על חתיכת נייר מכל הבא ליד. אני רואה על המדרכה חתיכת נייר, עיתון, קופסת סיגריות ריקה, לא משנה מה – אני לא מהסס ומרים, ורק בודק קודם שאין עליה קקי של כלבים. כשאני מגיע הביתה, אני מעביר את הרעיון לאחת מהמחברות שלי – וזו תמיד מחברת משובצת כדי שאוכל לשרטט ישר בקנה מידה נכון. אני מאוד אוהב צבעי עיפרון בכל מיני צבעים, ואת השרטוטים על מחברת המשבצות אני מקפיד לעשות בצבעים – למשל קומה ראשונה ירוקה, קומה שנייה אדומה וכן הלאה".
בוא נפתח רגע את המחברת שלך. מה נמצא בה ממש עכשיו?
"ממש בימים אלה אנחנו מוציאים לפועל פרוייקט חדש וחם, שנקרא 'דירה להשכיר במחיר סביר'. מדובר על פרוייקט דירות במכולות לטובת מעונות סטודנטים, ועלותן תהיה כזאת שלא יהיו לה מתחרים בשוק. את הפרוייקט כולו תכננתי לפרטי פרטים בשרטוטים ידניים, ואפילו הוצאתי עליו פטנט. בתמונות אפשר לראות את כל פרטי הבנייה משלב הרעיון ועד לשלב התכנון הסופי, החל מהאיור הידני שהכנתי, סקיצה של הפטנט, הדמיית מחשב של הפטנט, סקיצה של כל פרטי הבניין – הכל על דף אחד ואז בפירוט רב ולבסוף ההדמייה הממוחשבת".
פרויקט המכולות של גודוביץ': שרטוט ראשוני
פרויקט המכולות של גודוביץ': שרטוט ראשוני
פרויקט המכולות: חלק מסקיצה של הפטנט
פרויקט המכולות: חלק מסקיצה של הפטנט
פרויקט המכולות: פרטי המבנה
פרויקט המכולות: פרטי המבנה
פרויקט המכולות: הדמיה סופית
פרויקט המכולות: הדמיה סופית
מה בעיניך נחשב לחלק הכי קשה בהתחלה של פרויקט?
"הרעיון הוא החלק הכי קשה, אבל הוא גם החלק הכי חשוב, כי כשיש רעיון יש מטרה וכשיש מטרה מגיעים למשהו בסוף. אתה צריך לדעת לאן אתה הולך".
והחלק הכי כיפי בכל מהלך התכנון של פרויקט?
"לראות אותו גמור, כמובן. אני אוהב לראות את התוצאה ולוודא שלא טעיתי. אני לוקח את האוטו ונוסע לכל פרוייקט שתכננתי, מדן ועד אילת. אני עוצר ומדבר עם האנשים שגרים שם, וכולם מזהים אותי ואומרים לי שהם גאים לגור בפרוייקט שאני תכננתי. אני גם שמח לראות שאנשים משנים את הבית שלהם לפי ראות עיניהם, כי לזה הוא נועד בעצם."
איך נולד אצלך רעיון לפרויקט?
"אני מקשיב ללקוח, שמסביר לי שהוא רוצה ככה וככה וככה. ואז אני לוקח את כל ה'ככה-אים' האלה ואת כל פיסות האינפורמציה, ובמוח שלי אני משקשק את הכל כמו בשייקר, ומוזג מתוך זה קוקטייל שהוא בעצם הרעיון לפרוייקט".
רעיון מעולה או סקיצה מעולה שגנזת – יש דבר כזה?
"מישהו אמר לי פעם שבמצב אידיאלי, אם יוצא לפועל רק פרוייקט אחד מתוך 10 רעיונות – זה מצב מצוין. אני אומר שאצלי יוצא רק פרוייקט אחד מתוך 20 – ואני עדיין מאושר מכך. היו לי במשך השנים המון רעיונות מעולים ונפלאים שלא יצאו לפועל – תחרויות, הצעות לקליינטים ומה לא. למשל, היה לי פרויקט ענק בעיר בלגרד – הפרלמנט, בית העירייה, בית הנשיא, כיכר סלובניה. עבדתי עליו 3 שנים ואז ב-1992 פרצה המלחמה ביוגוסלביה והכל הלך פייפן. ככה זה."
ספר על פרויקט מיוחד אחד שעשית, ואיך הוא התחיל כסקיצה.
"אנדרטת אוגדת הפלדה היא אנדרטה שהתבקשתי לתכנן אחרי מלחמת יום הכיפורים. האנדרטה נבנתה בימית, אך לאחר הסכמי השלום היא פוצצה לגמרי, ונבנתה לאחר מכן מחדש אחד לאחד בכרם שלום. כתבתי מכתב לדוד גלעדי, יו"ר ועד ההורים השכולים, אחרי המלחמה והציור הקטן ששרבטתי בתחתית הדף היה הרעיון הכי ראשוני שהיה לי, ובסופו של דבר הוא יצא לפועל בדיוק כפי שדמיינתי אותו. זו אנדרטה ענקית הבנויה ב-360 מעלות, ולכן היה צורך לבנות גם דגם מוקטן עבורה, כדי שידעו לבנות אותה בדיוק איך שרציתי שהיא תיראה".
אנדרטת ששת הימים: כך היא התחילה
אנדרטת ששת הימים: כך היא התחילה
אנדרטת ששת הימים
אנדרטת ששת הימים: כך היא יצאה (צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיוויקי)
ושאלת מיליון הדולר – מחברת, טאבלט או מחשב? 
"מחברות משובצות הן המקום בו אני הכי מרגיש בבית. המשבצות נותנות לי קנה מידה, ואם במקרה אין עלי מחברת כזאת – אני פשוט מייצר לי סרגל קנה מידה זמני ומשרטט לפיו. הדבר היחיד שעוד לא ניסיתי הוא לכתוב על גב כף היד – זה מאוד יעיל כי ככה זה לעולם לא ילך לאיבוד ואני לא אשכח את הרעיון. שמעתי שיש עטים מיוחדים לכך ואני מוכרח להשיג אחד כזה!"
תכנון בית הספר שדה בחצבה
תכנון בית הספר שדה בחצבה
בית הספר שדה בחצבה
בית הספר שדה בחצבה
553
403
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המלצות נוספות
בודק...