עיצוב טוסקני הוא סגנון עיצוב המושפע מהקסם הכפרי והיופי הטבעי של מחוז טוסקנה באיטליה. הוא משקף את האווירה החמה והמזמינה של ווילות ואחוזות, טוסקניות מסורתיות. הסגנון התרבותי והאלגנטי ששורשיו קבועים בעולם הישן, צבר פופולריות ברחבי העולם. האוירה מסבירת הפנים, הנעימה והחמימה שמאפיינת את סגנון העיצוב הזה הפכה אותו לעל זמני
עיצוב טוסקני, מקורו במחוז טוסקנה, במרכז איטליה. הסגנון מושפע, מהנוף הכפרי, מהאדריכלות המסורתית המצויה בערים הגדולות כמו: פירנצה, סיינה, פיזה ועוד רבות אחרות, ומהבתים הכפריים שמהווים חלק בלתי נפרד מהנוף הטבעי.
בתקופת הרנסנס במאות ה-15 וה-16, טוסקנה הייתה מרכז של חדשנות תרבותית ואמנותית, עם דמויות נצחיות כמו ליאונרדו דה וינצ'י, מיכלאנג'לו ואחרים. אלה, בין היתר תרמו מהגאוניות שלהם גם לאדריכלות. אדריכלות הרנסנס, שמאופיינת בסימטריה, פרופורציה ואלמנטים קלאסיים, היא זו שהטביעה את חותם סגנון העיצוב הטוסקני.
כבר במהלך המאות ה-19 וה-20 כאשר מהגרים איטלקיים הביאו אתם לאזורים אחרים בעולם אלמנטים עיצוביים לקוחים מהאדריכלות של מולדתם, העיצוב הטוסקני זכה לפופולריות בינלאומית. המאפיינים החמים, הכפריים והמקסימים של הסגנון, בהשראת הנופים הכפריים של טוסקנה, היוו מקור השראה לאנשים שחיפשו אסתטיקה נעימה ונצחית.
עיצוב טוסקני מזוהה במאפיינים ובאלמנטים ספציפיים הקשורים לסגנון. עיצוב טוסקני הוא סגנון רב-תכליתי שניתן להתאים אותו להעדפות אישיות ולעיצוב שמותאם לזמננו. אפשר לשלב אלמנטים טוסקניים בבית בצורה עדינה או בולטת יותר בהתבסס על הטעם האישי ומטרות העיצוב. הנה כמה מאפיינים עיקריים המעידים על עיצוב טוסקני:
עיצוב טוסקני משלב חומרים טבעיים כמו אבן, עץ וטרקוטה. קירות אבן חשופים, קורות עץ בתקרה, ריצוף באריחי טרה-קוטה, קרמיקה ורעפי חרס.
מעטפת הבית וכן עיצוב הפנים בטוסקנה מתאפיין בצבעי אדמה חמים כמו טרה-קוטה, אוקר, צהוב עמוק, ירוק זית וחומים. צבעים אלה מתחברים אל היופי הטבעי של האזור הכפרי בטוסקנה.
מאפיינים כפריים כמו רהיטי עץ מעובדים במראה גולמי, פריטים עשויים מברזל יצוק ואלמנטים עתיקים או מעוצבים בסגנון של פעם יוצרים תחושה של חמימות נוסטלגית.
מרקם גימור הקירות שמשויך לעיצוב הטוסקני, כולל על פי רוב, מראה גולמי ולעיתים מחוספס, כמו טיח ונציאני או טיח "פצוע". הגימור האוטנטי מוסיף עומק, אופי לחלל בו הוא הושם.
בהשפעת האדריכלות הרומית והאיטלקית הקלאסית. ניתן לזהות לעיתים קרובות בעיצוב הטוסקני, אלמנטים של קשתות ועמודים.
שפרושו באיטלקית "אדמה אפויה" הוא למעשה סוג של חרס מקומי שמצוי במחוז טוסקנה. הטרה- קוטה במראה הטבעי שלה או בציפוי גלזורה שהופך אותה לקרמיקה, מאוד פופולריים בעיצוב הטוסקני. יצירות אלה מוסיפות מגע של אותנטיות עתיקה וקסם עכשווי.
בריפוד, בווילונות, בכריות, בכיסויים ובשמיכות, ניכרת העדפה מובהקת לשימוש בחומרים טבעיים, כגון: כותנה, פשתן וצמר בהם בולטים צבעים חמים בגווני אדמה.
עיצוב טוסקני מסורתי משלב יצירות אמנות המתארות נופים, כרמים, סצנות כפריות ונושאים קלאסיים של הרנסנס.
בעיצוב הטוסקני בולט השילוב בין עיצוב הפנים לעיצוב סביבתו החיצונית של הבית. זה מתבטא בגינות בהן משולבים מבנים כמו: פרגולות, גזיבו וטרסות ובחצרות המעוצבות ברהיטים שחלקם בנויים וחלקם עשויים חומרים טבעיים, כמו עץ, משטחי שולחן עשויים קרמיקה וברזל יצוק.
החומרים שבולטים בעיצוב טוסקני, הם חומרים טבעיים שנמצאים במחוז טוסקנה. החומרים שמזוהים עם העיצוב הטוסקני, מקורם באדריכלות הכפרית. בהתאם למסורת הבנייה מאז, נהגו להשתמש בחומרים שנמצאים בסביבה. זה גם מה שהביא לידי כך שכל הבתים והמבנים באזור מתחברים בהרמוניה מלאה עם הטבע. לפניכם כמה מחומרים הנפוצים בעיצוב טוסקני:
האבן הנפוצה בעיצוב הטוסקני היא אבן הלקט שהשימוש בה, הן כחיפוי קירות והן כריצוף נעשה בדרך כלל בצורתה הטבעית, עם כי למטרות ריצוף מעבדים את האבן למשטחים חלקים. לאבני הלקט מרקמים וצבעי אדמה חמים. השימוש באבן הלקט ניכר הן במעטפת הבית והן בעיצוב הפנים.
עץ מלא בעיבוד טבעי מהווה חלק משמעותי בעיצוב הטוסקני. זה מתבטא במעטפת הפנימית של החלל, בצורת קורות תקרה חשופות, עמודים תומכים, דלתות ומסגרות עץ וכמו כן ברהיטים ופירטי ריהוט שגם הם עשויים עץ מלא.
הטרה- קוטה, סוג של חרס מקומי, שכאמור, פרושו באיטלקית: אדמה אפויה, הוא אחד מחומרי הגמר הנפוצים בעיצוב הטוסקני. ניתן להשתמש בו בצורתו ובגווניו האדומים הטבעיים או כאריחי קרמיקה מצופים גלזורה צבעונית. אריחי הטרה-קוטה משמשים לעתים קרובות לריצוף פנים וחוץ, חיפוי קירות ורעפי גג בגוונים אדומים- כתומים שמשתלבים בנוף הכפרי.
ברזל יצוק הוא חומר פופולרי ממנו מיוצרים, גופי תאורה, נברשות, מעקות למדרגות, אלמנטים דקורטיביים ורהיטים. העיצובים המורכבים שלו בגוונים כהים טבעיים, מוסיפים מגע של אלגנטיות וניגודיות לגוונים החמים של החומרים האחרים.
לבריקים מפירוק טירות ואחוזות ישנות, או לחילופין בריקים שמיוצרים עכשיו, גוונים שונים ומתחלפים כמו : וורוד-אפור, כתום-אדום, חום-ארגמן ועוד. מקור גווני הבריקים נובע מהסביבה בה נמצא החומר. הבריקים נכון להיות משמשים כחיפוי של קירות בכלל או קירות כוח בפרט, חיפוי עמודים ולעיתים גם כריצוף.
שילוב של נחושת ו/או פליז בעיצוב הטוסקני, יכול להיות באמצעות פריטי עיצוב שונים כמו גופי תאורה, אביזרים או כחלק מסטייליניג שיכול להתבטאות גם בסירים ומחבתות.
בסגנון העיצוב הטוסקני שנוצר בהשראת הטבע המאופיין עם אזור טוסקנה, כולל מן הסתם גווני אדמה חמים וצבעוניות הצמחייה האופיינת לאזור ומתוך כך משתלבת בצורה משולמת בסגנון העיצוב.
צבע חרס טבעי בגוונים שונים של כתום-שרוף וחום-אדמדם. גווניו החמים משולבים, בעיצוב הפנים, עיצוב חוץ ואף כרעפים על גגות הבתים.
גוונים שונים של אדמה וחול, יוצרים פלטה של צבעיים המתאימים לסגנון הטוסקני, מגוונים בהירים של חול, דרך גווני אדמה אדומים ועד לחום כהה בגווני שוקולד.
שני צבעים שנחשבים כגורמים משמעותיים ביצירת אווירה חמימה ונעימה. הם מוסיפים נופך של בהירות ואלגנטיות לעיצוב. ניתן להשתמש בהם כצבע לקירות וכתוספות של פריטי טקסטיל, אביזרים וסטייליניג.
גם כרמי הענבים והזיתים שפזורים למכביר בכל מחוז טוסקנה משפיעים על העיצוב. גווני הירוק ובעיקר הירוק זית, מקובל מאוד כצבע לקירות, לפרטי טקסטיל וכמובל לשילובים של אביזרים ופרטי סטייליניג.
צבע שמתחבר בטבעיות לרבה לגווני האדמה והצמחייה, הוא צבע הים והשמים . אך במטרה שלא לפגוע בעקרונות העיצוב הטוסקני, מומלץ שהשימוש בגווני התכלת יעשה במינון נמוך ובאמצעות נגיעות קלות בלבד.
התאורה מהווה אלמנט עיצוב משמעותי בהשלמת המראה וביצירת אווירה חמה וחברותית האופיינית לעיצוב טוסקני. חללי הפנים הטוסקניים מוארים בגוונים רכים, עדינים וחמימים שמגבירים את התחושה הכפרית, לרוב מופצים מגופי תאורה דקורטיביים. בתקופתנו נהוג להשתמש בתאורה הדקורטיבית כתוספת לתאורה טכנית. לפניכם כמה דברים שכדי להתייחס אליהם.
אור טבעי הוא אלמנט תאורה מרכזי בעיצוב טוסקני. חשוב לאפשר לשפע של אור שמש להיכנס לחלל דרך חלונות ודלתות גדולים. את הווילונות השקופים או הבהירים, שהם חלק מהעיצוב הטוסקני, ניתן להסיט לצדדים ובכך לאפשר לאור היום לחדור פנימה במלוא עוצמתו, או לחילופין, במידה ואור השמש מסנוור או חזק מדי, סגירת הווילונות תסנן את הקרינה הישירה למידה הרצויה.
ליצירת גוון תאורה חמים, רגוע ונעים, מומלץ להשתמש בנורות המפיצות אור צהבהב בגוונים חמים. חשוב להימנע מגוון אור לבן וקר, כי הוא עלול לפגוע באווירת העיצוב הרצויה.
בעיצוב גופי התאורה שעשויים מברזל יצוק כלולות דוגמאות קלאסיות של נברשות גדולות שמיועדות למרכז החדר או צמודות לקיר. בחלקן, בתי הנורות מעוצבים כפמוטים לנרות.
שילוב של נרות בעיצוב הטוסקני, פחות תורם לכמות האור הנדרשת בכל אחד מחדרי הבית, אבל בוודאות מוסיף המון ליצירת אווירה.
שילוב של מנורות שולחן במארג העיצוב הכולל מתאים מאוד לסגנון הטוסקני. מיקום המנורות הניצבות על שולחן יכול להיות לצידי הספה, על שולחן כתיבה, שולחן אוכל, כוננית, ספרייה או כל מקום אחד שרוצים להעניק לו תשומת לב יתרה. בסיס המנורות העומדות עשוי מאחד מהחומרים הטבעיים, עץ, ברזל, חרס או אבן. האהילים, לרוב עשויים בדים, כמובן, טבעיים או זכוכית שקופה או צבעונית.
במטרה להציף את חללי הבית בשפע של אור, משתמשים בתאורה טכנית שלרוב שקועה בתקרה ולא פוגעת בסגנון העיצוב. לתאורה הטכנית אפשר להוסיף ספוטים שאורם המכוון לאלמנטים אדריכליים, עיצוביים או אומנותיים ימקד את המבט אליהם.
לתאורת חוץ ניתן להשתמש בגופי תאורה שמחוברים למעטפת הבית, עמודי תאורה מפוזרים בגינה או בחצר, תאורה מוסתרת בתוך שיחים ואלמנט מאוד אופייני לחגיגיות חצר טוסקניות היא מחרוזת הנורות הגרלנדה.