פינה או חדר שמיועדים לארוחות חגיגיות למשפחה ולסועדים נוספים, מהווים אזור פנאי ובילוי נוסף במרחב החברתי, לצד הסלון והמטבח. הצלחת העיצוב של פינת האוכל טמונה באיזון, מראה, יצירת אווירה הולמת ונוחות. להנאתכם והנאת אורחיכם לפניכם כמה רעיונות
בבחירת המיקום הנכון לפינת האוכל חייבים להתחשב בשטחו הכולל של המרחב החברתי. כמו כן, יש לקחת בחשבון את תדירות השימוש. אם השימוש נעשה לעיתים רחוקות והשטח לא מאפשר זאת, ניתן לוותר על פינת אוכל ולמקרי השימוש הבודדים אפשר להיעזר בשולחן נייד או קונסולה הנפתחת לשולחן אוכל. אולם, במידה ואתם אוהבים לארח או סתם לאכול סביב שולחם מרווח ריכזנו עבורכם מספר טיפים שחשוב לקחת בחשבון לפני שבוחרים את המקום הנכון
שילוב של פינת אוכל במרחב החברתי, שבתקופתנו נהוג לעצבו כחלל אחד פתוח ורחב, המקום המתאים לפינת האכול הוא בין המטבח לסלון. מעין חוליה דו תכליתית, המחברת ומפרידה את המטבח מהסלון. בבחירת אפשרות זו הגדרת שטחה של פינת האוכל מתבצעת באמצעות העיצוב בלבד. לצורך כך חשוב לוודא שהשטח המוקצע לפינת האוכל מספיק גדול להכיל שולחן וכיסאות ושבסביבם יש מרווחים נוחים למעבר.
במרחב חברתי מרווח, כשממדי המטבח גדולים ושטחו מוגדר בנפרד מהסלון, אפשר לשלב פינת אוכל גדולה שתשלים למעשה את האזור שמיועד להכנה, האכלה יומיומית וארוחות חגיגיות.
כאשר שטחו של המרחב החברתי מוגבל, ובכל זאת לא רוצים לוותר על פינת אוכל, אפשר לעצב שולחן אוכל חגיגי שהוא למעשה המשכו של האי. לצורך ישיבה נוחה בגובה המקובל בפינות אוכל, את המשכו של האי מעצבים בגובה נמוך יותר ויוצרים מעין מדרגה.
מהיבט הנוחיות של הגשה בזמן ארוחות חגיגיות, פינת אוכל שקרובה למטבח זה שיקול נכון, אך אלה שמעדיפים להגביר את תחושת החגיגיות בפינת האוכל, עשויים לבחור במיקום שהוא מרוחק יותר מהמטבח ומתחבר יותר לסלון המוגדר כאזור בילוי ואירוח.
מרפסת סגורה, פתוחה או שניתנת לסגירה, זה פתרון נהדר למיקומה של פינת האוכל מבלי לגזול שטח מהמרחב החברתי הפנימי.
מבואת כניסה גדולה יכולה לשמש פתרון אידיאלי לעיצוב פינת אוכל, ניתן לבודד אותה באמצעות מחיצה מאוררת או להשאיר אותה גלויה ומזמינה.
פינת אוכל מוגדרת בשלוש קירות כשצד אחד שלה פתוח למרחב החברתי מאפשר סימון תחומה בצורה מדויקת ועם זאת היא עדיין פתוחה ומתחברת להווי החיים שבמרחב החברתי.
שולחן האוכל הינו הרהיט המרכזי והקובע בפינת האוכל. צורתו יכולה להיות מלבנית, מרובעת, אליפסה או עגול. גודלו יקבע בהתאם למספר סועדים צפוי ובפרופורציה נכונה לחלל פינת האוכל.
בבחירת גודלו חשוב להתייחס לשני גורמים עיקריים: השטח המיועד לפינת האוכל ותדירות הארוחות רבות משתתפים. ככל שהשטח גדול יותר אפשר שלב שולחן גדול, סביבו מספיק מקומות ישיבה למספר הסועדים המיועד. במידה ששטחה של פינת האוכל מוגבל, אפשר לבחור בשולחן קטן, בין ארבעה מושבים לשמונה הניתן להגדלה בהתאם לצרכים מזדמנים.
בגדול אפשר לחלק את צורתו של שולחן האוכל לשניים: ריבועי, כלומר מרובע או מלבן, או מעוגל, אליפטי או עגול. יש שמעדיפים שולחנות עגולים שצורתם חברותית יותר כולם מול כולם ונוח לשוחח. ויש המעדיפים מלבניים שיכולים להכיל מספר מקומות גדול יותר. תנאי נוסף לבחירת הצורה הנכונה קשור למבנה החלל שמיועד לפינת האוכל, אם הוא ריבועי או מלבני.
בבחירת החומרים לשולחן כדאי להתייחס למיקומו, אם הוא בסלון, קרוב למטבח או בחלל מופרד בחלקו מהמרחב החברתי. החומר שיבחר חשוב שיתאים לסגנון העיצוב ועם זאת יש לקחת בחשבון אחזקה וניקוי קל ונוח
החומר הנפוץ והמקובל ביותר לשולחנות אוכל הוא העץ. עיצובו וגווניו נקבעים באמצעות סוג העץ הנבחר, כגון: אורן, מהגוני, אלון, אגוז אפריקאי וכדומה. בחירת סוג העץ ועיצוב השולחן, מן הראוי שיתאימו לסגנון עיצוב הסלון ו/או המטבח.
הבחירה בשולחן עם משטח זכוכית, יכול להתאים לכל סגנון עיצוב, מה שייחד את מראהו של השולחן ויחבר אותו לעיצוב הכולל יהיו הרגליים. הן יכולות להיות מנירוסטה, מניקל, ברזל, או עץ. משטח זכוכית עשוי להוסיף לפינת האוכל תחושה של מרחב ואווריריות.
ליצירת מראה יוקרתי אפשר לבחור במשטח עשוי אבן/שיש, במקרה זה יש לקחת בחשבון שני דברים: אבן מטבעה היא יותר סופגנית דבר שמחייב אחזקה תקופתית ודבר שני זה משקלו של השולחן שיהפוך לכבד יותר ופחות נוח להזזה.
בהתאמה לגוונים שמופיעים באזורים שונים של המרחב החברתי, אפשר לעצב פינת אוכל צבעונית. זה יכול להיות השולחן ו/או הכיסאות. תוספת של צבע בפינת האוכל תשרה על המקום תחושה עליזה ונינוחה.
מבנה השולחן ועיצוב צריך בראש וראשונה להיות נוח. הישיבה סביבו צריכה להיות מרווחת עם אפשרות תנועה נוחה להסטת הכיסאות, הפרופורציה נכונה בין גובה השולחן לכיסאות ושיהיה מקום נוח לרגליים.
ליצירת מראה מסיבי, שיכול להתאים לסגנונות עיצוב כפריים וקלאסיים, לעובי המשטח העליון יש משמעות. משטח עבה ומתחתיו רגלים מעוצבות באותה פרופורציה, יוצרים תחושה של מסיביות המעידה על איכות גבוהה ועמידות לאורך שנים. המשטח יכול להיות עשוי מגושי עץ מלאים, או משטח דק יותר וסביבו דפנות המקנות לו את המראה העבה.
המקובל והרגיל ביותר הן ארבע רגלים בכל אחת מפינות השולחן. אפשרות נוספת שמקובלת בעיצוב ניאו-קלאסי, זו רגל מרכזית אחת לרוב מעוצבת שמאימה בעיקר לשולחנות עגולים או אליפטיים. כמו כן קיימים עיצובים מודרניים של רגלים התומכות במשטח העליון ממרכז המשטח. בשולחנות עם רגליים פנימיות חשוב שיהיה מקום לרגליים במרחק של 27-30 ס"מ מקצה השולחן לרגל המרכזית. שולחן עם ארבע רגליים פינתיות יש לוודא שבמרחק בין רגל לרגל המקום מתאים להכנסת הכיסאות מתחת למשטח השולחן.
במידה ובוחרים בשולחן שנפתח שהתאם לצרכים, יש לשים לב לצורת הפתיחה. יש פתיחות בהן צריך לשלב משטחים נפרדים שאינם מחוברים לשולחן ויש אפשרות שהחלקים המיועדים להגדלת השולחן מתוכננים במבנה המקורי שלו, בכך מתבטל הצורך באחסון משטחים שמתווספים. כמו כן חשוב לבדוק את קלות פתיחת השולחן. ודבר נוסף, האם יש מספיק מקום בפינת האוכל להגדלתו של השולחן.
לפני שבוחרים בפינת אוכל חשוב לדעת את מידות השטח המיועד לה. בהתאם לכך מחשבים את רוחבו ואורכו של השולחן, כמו כן יש בקביעת מספר המושבים יש להתייחס לכך המידות המקובלות לרוחב הכיסאות נע בין 50-60ס"מ. תלוי במבנה הכיסא, ללא משענות יד ועד כורסה. כך תחשבו את גודל השולחן בהתאמה למספר מקומות הישיבה. כאשר גובה השולחן נע בין 75-77 ס"מ. בהתאמת עובי המשטח העליון יש להתייחס לרווח בין השולחן לכיסאות שצריך להיות בממוצע כ- 30 ס"מ.
בבחירת מקומות הישיבה שמקיפים את השולחן חשוב לבדוק את נוחיותם בהתאמה למשך הזמן המקובל בארוחות החגיגיות, לסגנון העיצוב ולקלות הניקוי.
למקומות הישיבה סביב שולחן האוכל אפשר לבחור בין כיסאות ללא משענות יד, כיסאות עם משענות יד, כורסאות קטנות וספסלים. אפשר לבחור בדגם אחד שיהיה נכון לכל הכיסאות או לשלב ביניהם. לדוגמה: כיסאות עם משענות יד בראש השולחן בלבד. או לאורך צד אחד של השולחן כיסאות ובצד השני לכל אורכו ספסל.
עיצוב ספסל לאורך השולחן יכול להיות פתרון נהדר לתוספת של מקום ישיבה בלתי צפוי, לשימושם של ילדים, וכגורם שמאפשר לגלות מצד אחד את עיצובו של השולחן, אם הוא מיוחד, או כל גורם עיצובי אחד שנמצא מולו. עיצוב הספסל יכול להיות עם או ללא משענת גב ולרוב האו עשוי עץ.
בבחירת החומר ממנו עשויים הכיסאות אפשר לבחור באותו החומר ממנו עשוי השולחן או לחילופין לשלב כיסאות מוחמרים אחרים.
חומר מסורתי, מקובל ועמיד, מגיע בדוגמאות שונות מותאמות לסגנונות עיצוב שונים, ממראה כפרי גס וגולמי ועד דוגמאות קלאסיות המיוחדות לסגנונות שונים. בשל המושב הקשה, אפשר להוסיף לכיסאות העשויים מעץ כריות שיוסיפו לנוחות ולמראה. מתאימים לשילוב עם שולחנות עת מעוצבים בסגנון זהה, ולשולחנות עם משטח זכוכית או אבן.
כיסאות מעוצבים מחומר מתכתי שני כיוונים: מודרני מינימליסטי ועכשווי, כשאלה עשויים נירוסטה או מחופים בציפוי ניקל מבריק, ומנגד, כיסאות עשויים ברזל לרוב בצבע שחור. בבחירה של אחד משני הסוגים חשוב לדאוג שברגלי הכיסאות תהיה שכבה או פרט שיגן על הרצפה משריטות.
עשויים קש, נצרים וחומרים טבעיים אחרים מוסיפים לעיצוב מראה כפרי רענן, הם קלים ונוחים לישיבה, גם על המושבים של כיסאות אלה מומלץ להוסיף כריות.
טרנד שנמשך כבר כמה שנים, מאז שהפלסטיק הוכר כאלמנט עיצובי שניתן לשלב אותו בעיצוב פנים, הם כיסאות פלסטיק מעוצבים, שקופים או צבעוניים. המראה המודרני של כיסאות אלה משתלב נהדר בעיצוב מודרני ולעיצוב קלאסי יותר מוסיף נופך של קלילות ועשויות
בבחירת הריפוד לכיסאות עם מושבים מרופדים ו/או לכורסאות, שני דברים קובעים, האחד, התאמת הריפוד לסגנון העיצוב, והשני, מהבחינה הפרקטית שהבד, קטיפה או עור, ידחו כתמים ויהיו קלים בניקוי.
תאורה נכונה הינה גורם עיצובי הכרחי בפינת האוכל. כמות האור חייבת להציף את השולחן כולו, ללא "איים" מוצלים. עם זאת בהתאם לאווירה הרצויה בפינת האוכל, לאלה המעדיפים בהתאמה לאירוע, אווירה רומנטית יותר, תדאגו לגופי תאורה שניתן לעמעם את אורם. (דימרים)
מקור האור לפינת האוכל ימצא מעל השולחן. זה יכול להיות תאורה שקועה בתקרה שמכוונת של השולחן ומציפה את כול באור, זה יכול להיות גוף תאורה קבוע בתקרה או משתלשל ממנה ואפשר גם לשלב בין השנייה. במקרה של גוף תאורה היורד מהתקרה יש לשמור על מרחק נכון בין גוף התאורה לשולחן שהוא בין 80-90 ס"מ. למניעת התחממות יתר חשוב להשתמש בתאורת לדים. חשוב להקפיד על פרופורציה נכונה בין גודל השולחן לגודלו של גוף התאורה.
בהתאמה לסגנון העיצוב, אפשר להוסיף לפינת האוכל גופי תאורה מעוצבים, כגון: גופי תאורה צמודים לקיר, בעיצוב מודרני או כפמוטי נרות, תאורה פנימית של ארון המיועד לכלי הגשה ו/או בר משקאות מוסיף המון לאווירה, וכמובן, הקלאסיקה של תוספות תאורת נרות.
גוונים וצבעים ממלאים תפקיד משמעותי ביצירת אווירה שמשפיעה על מצב הרוח. בפינת האוכל חשוב ליצור אווירה נינוחה ומעוררת תיאבון, לשם כך חשוב לדעת מראש איך הצבעים עשויים להשפיע.
גוונים שונים של אדום מעוררים תיאבון ויוצרים אווירה רומנטית עם אלמנטים של אנרגטיות. .
משפיע על יצירת אווירה רעננה ושלווה, אך עם זאת ידוע כצבע מדכא תיאבון
ירוק על כל גווניו, ובעיקר הבהירים יותר ואלה שנוטים לגוון ירוק זית, ידוע בתכונותיו המרגיעות, הירוק עשוי ליצור אווירת נעימה בעת הארוחה.
צבע מואר שמרומם מצב רוח, זה יכול ליצור בפינת האוכל תחושה עליזה ומזמינה.
צבעי פסטל שונים ובעיקר הבג' והאפור, יוצרים אווירה נינוחה, רגועה שלווה. השפעת על רמת התיאבון נמוכה.
לצורך תיחום פינת האכול הצורה ברורה וליצירת תחושה הרמונית, אפשר להמשיך את צבע הקירות על התקרה. מצד אחד זה כביכול יגביה את התקרה ומנגד יוסיף לתחושת האינטימיות.
בהתייחסות לסטייליניג בפינת האוכל יש להפריד בין מצב קבוע יומיומי לבין זמני הארוחות. בשני המקרים הסטיילינג שישולב בפינת האוכל יוסיף לרמת הפונקציונליות, לעיצוב, למראה ולאווירה.
עגלה ניידת לבקבוקי משקה וכלי זכוכית המשמשת להגשה היא דוגמא לסטיילינג בפינת האוכל המשלב שימושיות ואסתטיקה. גם פריטי נוי בין הספרים במדפים הבנויים על קיר פינת האוכל או מקרר יין עם חזית שקופה ומתקן בצורת דלי על רגל לצינון היין בארוחה.
עוד טאצ' עיצובי אפשר להוסיף עם יצירות אומנות או צילומי משפחה על הקיר, עציצים ושטיח. השטיח חשוב לאקוסטיקה וספיחת קולות רקע מיותרים. ואחרונה חביבה – מראה תלויה על הקיר או מונחת באלכסון על הרצפה.
הרהיט המרכזי והגדול שבפינת האוכל הינו מקום אידיאלי לשלב בו סטייליניג. בבחירת הפריטים המתאימים כדאי להתייחס לצורתו של השולחן. לדוגמה: לשולחן עגול מתאים פריט שיוצב במרכזו. זה יכול זרי פרחים טריים ורעננים, פסל, קערה עגולה אן פמוט נרות. על שולחן מלבני אפשר להניח כמה פריטים שיוצרים מרכז מוארך. הפריטים יכולים להיות זהים בצורתם או בעלי שפה משותפת, כמו למשל: שורה של נרות באותו הגודל או גדלים שונים, קערות דקורטיביות קטנות מסודרות בשורה, אגרטל פרחים ולידו קערה עם פירות טריים ו/או יצירות אומנות שמדברות באותה שפה.
עיצוב שולחן הינו תחום רחב ומאוד יצירתי. הבסיס לעיצוב שולחן מתחיל במפת שולחן או פלייסמטים (שיכולים להיות עשויים מחומרים שונים) תפקידם להוסיף למראה החגיגי של השולחן וגם לשמור עליו מפני שריטות וכתמים. מפיות בד נתפשות כאלמנט שמוסיף לשולחן נופך אלגנטי יוקרתי. כלים: ליצירת עיצוב מושלם בעת הארוחה כלי האוכל-החרסינה והסכו"ם צריכים להיות מאותו הסוג והמראה. עם רוצים ליצור אווירה עליזה אפשר לבחור בכלים זהים בצורתם אך בצבעוניות רחבה.
כלי הגשה מעוצבים מוסיפים למראה השולחן הערוך ויחד אתם אפשר להוסיף פמוטים, סידורי פרחים, אלמנטים עונתיים, כמו עלי שלכת בסתיו, חשוב להקפיד שהקישוטים במרכז השולחן יהיו נמוכים ולא יפריעו לקשר עין בין הסועדים.