אמנם ההגיון של רובנו אומר, שדברים שאין לנו צורך בהם – מקומם באשפה. במקרה הטוב, אולי נשאיר אותם על המדרכה בחוץ, למקרה שמישהו שכן ימצא לנכון להשתמש בהם – יקח. אבל האנשים הבאים כנראה יגרמו לכם לחשוב פעמיים בפעם הבאה שתתייצבו מול פריט שאין לכם שימוש בו. הכירו את גלית, טלי, ענת, קרן ורומן – שרואים בכל פריט שאין בו צורך – הזדמנות ליצור משהו חדש ושונה לגמרי. ישבנו איתם לשיחה על יצירה, דמיון, סיפוק והשראה.
מקופסאות מטרנה משומשות להדום מעוצב
כמנהלת משפחתון, לגלית לוי טאו, בת 40 מירושלים ואמא ל-3 בנות, נותר מלאי גדול של קופסאות מטרנה ריקות. כמי שמעידה על עצמה כחובבת מושבעת של יצירה, עיצוב וחידוש רהיטים ולמחזר, החליטה גלית שבמקום לזרוק את הקופסאות המשומשות היא תיצור מהן הדום רך ונוח במיוחד. | צילום: גלית לוי טאו |
ספרי על שלבי העבודה.
"להכנת ההדום השתמשתי בשני מדפים, כשביניהם סידרתי 25 קופסאות מטרנה ריקות והצמדתי אותן אחת לשניה. לאחר מכן, עטפתי את המדף העליון והתחתון במסקנטייפ והנחתי ספוג עבה מעל ומסביב לקופסאות ושוב עטפתי במסקנטייפ עד שנוצרה חבילה גדולה ועטופה. ריפדתי את החבילה בבד קנבס ולבסוף הברגתי את הרגליים למדף התחתון".
ולמה להתאמץ אם אפשר לקנות רהיט מוכן?
"מבחינתי הסיפוק הוא אדיר. הצורך ליצור ולעשות זה משהו פנימי, וגם התוצאה הסופית כל כך מיוחדת ומוערכת שזה שווה את הכל. אמנם העלות לא זולה, ובהחלט יש מצב שיותר זול לקנות מוכן, אבל מצד שני – אי אפשר למצוא דבר כזה בחנות. ובסוף, היצירה והתוצאה הסופית כל כך ממלאים את הנפש שזה שווה כל פריט קנוי".
צילום: גלית לוי טאו
צילום: גלית לוי טאו
צילום: גלית לוי טאו
משאריות עץ למתלים לעציצים
כשקרן אפלבוים מור, מעצבת ויוצרת ואם ל-3 ילדים מנווה מונוסון, עברה דירה, היה לה ברור שגם בגינה יתווספו פריטים שיעוצבו מחדש על ידיה ויוסיפו שוני וגיוון, כמו בכל חדרי הבית שלה. למשימה היא רתמה שאריות עץ ומשטח העמסה שמצאה ברחוב, והפכה אותם לגינה אנכית ולמתלים לעציצים בהתאמה. | באדיבות קרן אפלבוים מור |
ספרי על שלבי העבודה.
"את המשטח אספתי מהרחוב, שייפתי קלות וצבעתי בצבע אקרילי. הידקתי עם מהדק סיכות למשטח 'אמבטיות' שיצרתי מבד כפול והן היוו את האדניות, ולבסוף הוספתי אדמה ושתילים כראות עיני.
את המתלים עם הצנצנות הכנתי משאריות עץ שקיבלתי ממחסן עצים, צבעתי בצבע שמנת אקרילי ומרחתי שמן פטינה על מנת ליצור מראה מיושן. לקחתי צנצנות, וליפפתי סביבן חוט מתכת דק שאליו חיברתי את השרשרת לתלייתן. מילאתי באדמה ושתלתי את השתילים. לבסוף, הוספתי מתלים על פלטות העץ ועליהם תליתי את הצנצנות".
ולמה להתאמץ אם אפשר לקנות פריט מוכן?
"מגיל צעיר אני משפצת ומשנה ייעודים של חפצים שונים, חיידק בו הדבקתי גם את בנותיי. אי אפשר לתאר את הרגשת הסיפוק בלקחת מוצר מסויים, לשנות את ייעודו ולהפוך אותו למשהו אישי ויצירתי משלך. בכל חדר מחדרי הבית שלי יש איזשהו פריט ששיניתי – גם ייעודי וגם עיצובי".
צילום: קרן אפלבוים מור
צילום: קרן אפלבוים מור
ממגרפה למתלה לתכשיטים
כשחברתה של טלי ברק ליב, בעלת הנגרייה "חידושים", ביקשה ממנה שתכין לה מתלה מיוחד למלאי השרשראות שלה, היא לא דמיינה לעצמה שמה שהיא תקבל יהיה מגרפה. לטלי, בת 45 ונשואה פלוס 3 מכרכור, יש אהבה גדולה להפוך ישן לחדש ולדמיין שימושים חדשים לפריטים שונים, מכיוון שזה הופך את המוצר החדש לכייפי ומעניין יותר ומעלה תמיד חיוך ופליאה. | באדיבות טלי ברק ליב |
ספרי על שלבי העבודה.
"את המגרפה רכשתי ללא המקל ב-40 שקלים בחנות חומרי בניין שכונתית ביחד עם ספריי צבע ירוק פשוט ביותר ב-20 שקלים. ריססתי את המגרפה בצבע והשארתי אותה לייבוש מלא. לאחר מכן, לקחתי שאריות בדים עם הדפסים צבעוניים מחולצות ישנות וחתכתי אותם לפסים קטנים, אותם קשרתי קשירה הדוקה, אחידה וצפופה על היקף המגרפה. לבסוף, השחלתי לחור שבראש המגרפה בד ארוך ששימש לתלייה".
ולמה להתאמץ אם אפשר לקנות פריט מוכן?
"רובנו עסוקים ביומיום בלהיות חלק ממערכת ומתהליכים, ויש סיפוק עמוק וקדמוני בליצור בעצמך משהו מההתחלה ועד למוצר הסופי. העבודה העצמית היא הנאה צרופה לכל מי שקצת מתחבר לעבודה בידיים, ולא נחשבת למאמץ כלל. מתוך גישה זו, החלטתי להעביר בנגרייה שלי קורסים בנגרות, שמטרתם ללמד אנשים איך לבנות רהיטים לעצמם. מעבר להנאה שביצירה, פריט שקיבל טיפול אישי יהיה תמיד ייחודי וחד פעמי, יש בו את המגע האישי, את המחשבה שהושקעה בו ואת הרגש שליווה את תהליך היצירה שלו. בשבילי להסתובב בחנויות או באתרים ולחפש משהו מיוחד שיתאים לטעמי – זה המאמץ, לעשות בעצמי ממלא אותי באנרגיה ולא שואב ממני אותה".
צילום: טלי ברק ליב
צילום: טלי ברק ליב
מג'ינס לכרית בצורת חתול
כשענת חן גרינברג, בת 51 מיבנה ובעלת המותג Anat Chen Greenberg, נתקלה בג'ינס ישן – היא מיד החלה לחשוב לאיזה פריט מעוצב היא יכולה לשדרג אותו. כמי שעוסקת 30 שנה בתחום האומנות והעיצוב ומרבה לשפץ פריטים ישנים ולהמציא אותם מחדש, ענת החליטה ליצור מהג'ינס כרית מעוצבת לשלט בצורת חתול עם כיס. | צילום: קרן חן גרינברג |
ספרי על שלבי העבודה.
"לקחתי מכנס ג'ינס ישן ופרשתי אותו על משטח העבודה. הנחתי גיזרה של חתול על בד הג'ינס וסימנתי 2 גזרות מנוגדות אחת לשנייה וגזרתי את הבד לפיהן. בנוסף, גזרתי שני כיסים אחוריים של מכנס הג'ינס ותפרתי אותם על גזרת החתול. לאחר מכן חיברתי את שני הצדדים של הבדים בצורת חתול, והשארתי פתח קטן למילוי האקרלין. את הפתח הקטן שנשאר תפרתי בתפר נסתר ביד. לבסוף הוספתי לחתול סרט עם פעמונים קטנים לקישוט".
ולמה להתאמץ אם אפשר לקנות פריט מוכן?
"תמיד העדפתי לעשות מאשר לקנות. כל מוצר ישן שמגיע לידי אני מתחילה לדמיין איך הוא יהפוך ליצירה מעניינת ומושלמת. האהבה שלי זה העשייה והיצירה".
צילום: ענת חן גרינברג
צילום: ענת חן גרינברג
צילום: ענת חן גרינברג
מגלגל אופניים למתלה לעציצים
כשרומן טומרינסון, נשוי + 1 ממושב אודים, חזר לביתו מקניית עציצים במשתלה, הוא מצא ליד אחד הפחים זוג אופניים. מאותו רגע, הדרך של גלגל האופניים למתלה העציצים שתלוי על קיר ביתו הייתה קצרה מאוד. | צילום: גילי טומרינסון |
ספר על שלבי העבודה.
"לאחר שמצאתי את האופניים, כל שנותר היה לקחת מפתח שוודי ולפרק את הגלגל מהאופניים. הדליים עמדו אצלי בגינה ריקים מזה תקופה ארוכה, כי אצלי לא זורקים שום דבר, מתוך אמונה שבכל דבר ישן ניתן להפיח חיים חדשים. שתלתי את הצמחים שקנינו במשתלה בתוך הדליים וחיברתי אותם עם אזיקון לגלגל. כל שנותר היה לתלות את הגלגל על הקיר ולשתף את התמונה בפייסבוק".
ולמה להתאמץ אם אפשר לקנות פריט מוכן?
"כעובד בחברת היי טק, אני מתחבר לצד היצירתי שבי דרך הרעיונות לשיפוץ והרצון להגיע הביתה כדי לממש אותם. ביצירה לדמיון אין גבול והוא מוביל אותך להתנסות בדברים חדשים ולגלות עולמות שטרם ביקרת בהם עד כה. הדמיון והרצון להצליח גורמים לך לחקור ולעיתים להיאבק עם הלא נודע. הכיף האמיתי מגיע ברגע שאתה מסיים את היצירה ורואה את הדמיון שהפך למציאות. זהו סיפוק שלא ניתן להגיע אליו בקנייה. אל היצירה שלך אתה נקשר משלב 'הלידה'".
צילום: רומן טומרינסון
עוד אנשים שיספקו לכם לא מעט השראה:
אלטע זאכן ברשת: הנשים שמשפצות רהיטים משומשים
הבלוג שיתן לכם את ההשראה ליצירה
הבלוג שהתחיל את אימפריית סדנאות ה-DIY
די נו,מעתיקים כל היום מהפינטרסט
מבאס שאין מקוריות.
יפה מאוד, אנשים יצירתיים זה תמיד בריא
גם לסביבה כמובן. והסיפוק העצמי! כן ירבו