מדריך: כך תסדרו לכם מרפסת מעוצבת

המרפסת שלכם הפכה לחדר אחסון נוסף בבית ומזמן שכחתם מהחזון של לשבת בה עם קפה בשבת בבוקר? כך תחזירו את האור והעיצוב אל החלל החיצוני שלכם

קאנבה
אם גם אתם עונים לתואר “משפחה קצת מבולגנת” (אבל רק קצת) בוודאי תסכימו שהמקום הכי מבולגן אצלכם בבית הוא המרפסת. אצל אנשים אחרים זו פינת אירוח, פינת זולה, מקום מפלט ומחבוא רומנטי אבל אצלכם זו החניה של הבימבות ובית קברות לצמחי תבלין? לא נורא! זו בעיה שבהחלט אפשר להתגבר עליה, אבל לפני הכול תצטרכו להבטיח בלב שלם שלעולם, אבל לעולם לא תגידו שוב “שים את זה במרפסת, נראה אחר כך מה לעשות עם זה”. זהו, חסל סדר מחסן. עכשיו אפשר להתחיל.

קודם כל (והכי קשה): קבלו החלטה

אומרים שכל בית צריך מרפסת, אבל למה? מה השימוש הכי נפוץ שלכם בה? פינת משחק לילדים? פינת עישון? רביצת בוקר עם עיתונים? אירוח חברים בערב כדי לא להעיר את הילדים? אחרי שגיליתם מה מטרת המרפסת, מגיע הזמן לסדר אותה בצורה שתוקדש בעיקר לאותה מטרה. זאת אומרת, שאם המרפסת משמשת בעיקר לילדים, נציב בה שולחן קטן, אפשר עם שעוונית לשמירה על הניקיון. נארגן את חומרי היצירה שלהם בקופסא או במגירות פלסטיק, ונוודא שאין עודף צעצועים ובימבות. אם יש לכם מקום, ניתן להוסיף כסא או שניים עבור הורה משגיח. השתדלו להרחיק אותם כמה שיותר מהצד של הילדים כדי ליצור הפרדה.
לחילופין, אם בקיץ אתם נוהגים לסעוד במרפסת הרבה, הקדישו את המרחב לשולחן האוכל, כולל הכסאות והכול. במקום כל פעם להתרוצץ, השאירו במרפסת ארגז או צידנית ובה פמוטים ונרות, מפה, כלים חד פעמיים, משטח לסירים חמים וכל אותם דברים שאתם מחפשים אחריהם דקה לפני הארוחה.
עיצוב גינה בבית פרטי
(עיצוב: ספארו אדריכלים, צילום: בועז לביא ויונתן בלום)
הקדשת המרפסת למטרה אחת ספציפית יכולה להקשות עליכם קצת בהתחלה, היות וההתנהלות משתנה. פתאום צריך למצוא מקום חדש לכביסה או שגרת תליה חדשה, למצוא אביזרי אחסון או מדפים ובעיקר – לעשות סוויצ’ בראש ולהגיד לעצמכם שיותר לא שמים פח מחזור עיתונים במרפסת, ולא אוספים עציצים מתים, ולא משאירים את הצעצועים פזורים בה “רק הלילה” ובטח ובטח לא משאירים בה כוסות קפה עד שגדל בהן עץ קפה קטן. אם המטרה שעומדת לנגד עינכם היא באמת, להפוך את המרפסת לטובה יותר – זה הקושי שצריך להתמודד איתו. שבוע לאחר השינוי כבר לא תזכרו איך זה היה לפני.

גרמו לכך שתהיה כמה שיותר רצפה

גם אם זכיתם להיות הבעלים של מרפסת ענקית, זה לא אומר שיהיה נכון להתייחס אליה כאל חדר בבית. המרפסת תלויה בין שמיים וארץ, לפעמים מול נוף אורבני לפעמים טבעי, והרעיון הוא ליצור עיצוב שמתכתב עם הסביבה הזו. כך למשל, מומלץ להשתמש כמה שיותר במדפים או רהיטים מוגבהים מתוך תפיסה שככל שחושפים יותר רצפה, כך יש יותר תחושה של מרחב. תלו עציצים, הניחו עששיות או פסלים יפים על מדפים והשתדלו למלא את המרפסת בכמה שפחות דברים כדי לא ליצור עומס ובלאגן.

(עיצוב: insight design group, צילום: שי אפשטיין)

בחרו בריהוט נכון

גם הריהוט הוא חלק מהעניין. רבים מאיתנו פשוט מוציאים החוצה ריהוט מיותר או משיגים ריהוט יד שניה, אבל אם כבר משקיעים, אז נסו להתמקד ברהיטים בסגנון טבעי כמו עץ, עץ לא צבוע ואפילו רהיטי קש, שאמנם חיים בשעות התשעים אבל עדיין לגיטימיים ברוב המרפסות. גם כאן – מומלץ לחשוב “גבוה” ולבחור ברהיטים שחושפים כמה שיותר רצפה.

עשו קצת שיעורי בית לפני שאתם קונים עציצי תבלינים

העציצים שלכם מתים לא רק בגלל שאתם לא משקים אותם, אבל גם בגלל שהם לא מקבלים שמש. או מקבלים יותר מידי שמש. או שהגשם גומר אותם, וגם הרוחות. מסקנה – לפני הביקור הבא במשתלה, בדקו היטב לאיזה כיוון המרפסת פונה, כמה שעות שמש בדיוק יש בה, עד לאן הצל מגיע, איזו נקודה הכי חשופה לגשם ורוח וכולי. עם המידע הזה, יהיה קל יותר לעובדים במשתלה להתאים לכם עציצים הולמים. ובכל מקרה – אל תמהרו לקפוץ על 5 עציצי ענק ואדנית רכבת. התחילו בקטן וצנוע, תנו לעצמכם חודש של אמנה לשני עציצים קטנים ומשם תראו לאיזה כיוון אתם רוצים להתפתח.
דק לבית
(עיצוב: דנה שבדרון, צילום: דנה קרן)

רוצים במבוק? כך תבחרו את האפקט הנכון

בשנים האחרונות אפקט הבמבוק נכנס כמעט לכל בית ואם גם אתם רוצים לחפות את המרפסת בגדר כזו, שבאמת משפרת גם את המראה וגם את החשיפה לשמש – קחו בחשבון שיש מגוון סוגים של במבוק ולכל סוג מספר גבהים. הבמבוקים הפשוטים והדקים לא יתאימו למרפסות החשופות מאוד לגשם ורוחות, אלא יותר כקירוי לפרגולה. הגדרות האלו עמידות למינימום 3-4 שנים (תלוי בסוג ויש גם כאלה שיחזיקו מעמד 7 שנים) ולא כולם נותנים את אותה רמת צל (מ-70% – 95%), המחירים נעים בין 60 שקלים למ”ר של במבוק פשוט ודק, ויכולים להגיע גם למאות שקלים למטר של במבוק שחור איכותי.
דק לחוץ
(עיצוב: הנקין שביט, צילום: אביעד בר נס)

דשא סינטטי במרפסת יעשה לכם טוב

עוד טרנד שמנסה לתת קונטרה עממית במרפסת לאפקט הבית עם גינה, הוא שטיח דשא סינטטי שנפרס ומודבק במרפסת – בעיקר במרפסות קטנות. החיסרון העיקרי הוא שיש מעט מאוד דגמים של דשא סינטטי עם הגנת UV שמחזיקה מעמד יותר משנה-שנתיים וצריך גם לקחת בחשבון רגישות של אנשים ובעיקר ילדים למגע של החומר. אבל אם כל אלו לא מטרידים אתכם – אין ספק ששטיח דשא כזה נותן מראה רענן וכיפי, וישדרג במהירות גם את המרפסת הכי לא מושקעת בעיר.
דשא סינטטי
(עיצוב: הנקין שביט, צילום: אביעד בר נס)
234
403
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בודק...