פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

בדרך לגימנסיה: בתי הספר המעוצבים החדשים של ישראל

בתי הספר הישראלים מאמינים שתכנון נכון ואדריכלות חכמה הם עוד פרמטר בדרך לתעודת הצטיינות. אחרת קשה להסביר את המבנים החדשים שהולכים ונבנים כאן

מאת: סיוואנה אופיר

25/08/2014

לוח וגיר ומפה על הקיר הם כבר מזמן לא הסטנדרט הבסיסי של כתות הלימוד בבתי הספר של ימינו, גם לא מגרשים מלאי חול או בדידים. בתי הספר של ישראל 2014 כוללים בניה ירוקה ואקולוגית, מבנים מפוזרים ואינטימיים עם חצרות פתוחות, מעטפות בניין מבודדות אקוסטית ותרמית, קירות צבעוניים או מצויירים, גינות על הגג, ואפילו אפשר למצוא כתות שמצוידות בלוח הוראה דיגיטלי שהתכן שלו נשלח במייל לתלמידים. 

 
לקראת שנת הלימודים החדשה, יצאנו לבדוק מה בדיוק מתחדש בעולם האדריכלות של ההוראה הישראלית ומצאו כמה בתי ספר חדשים ומעניינים שמתוכננים להיפתח בקרוב לצד שדרוגים לכאלה ותיקים. הצטרפו אלינו לשיעור:
 
בית הספר: "יהודה מכבי"
המקום: רחוב אנטיגונוס, צפון תל אביב
אדריכלות: אליקים אדריכלים
הפתיחה: 1 בספטמבר 2014
 
ברוכים הבאים לבית ספר תל אביבי חדש שתוכנן מראש כבית ספר אקולוגי ירוק וכל החומרים מהם הוא נבנה הנם בתוצרת תעשייה מקומית. בין האלמנטים הירוקים במבנה תמצאו כאן הצללות בחזית המערבית והמזרחית, מעטפת בניין מבודדת תרמית וחלונות בעלי יכולת בידוד אקוסטית ותרמית. כאן כיתות הלימוד כוללות קירות חשופים גלויים ופתוחים באמצעות מחיצות זכוכית, ולא קירות אטומים וסגורים כמו בבתי ספר אחרים.
 
אם זה לא מספיק, אז בית הספר החדש נבנה על מגרש בגודל של כחמישה דונם, מתוכם 3000 מ"ר בנויים שכוללים 18 כיתות המחולקות על פני שלוש קומות, ספריה וחלל פרויקטים. השטח הפתוח של חצר בית הספר כולל טריבונות ישיבה, אזורי משחק ומגרש ספורט מתוך מטרה לנצל למקסימום את הקרקע במיקום ממש על קו הרחוב עם יצירת דופן בנויה אליו והשארת חצר מגרשית מקסימלית. 
 
צילום: רן ארדה, באדיבות חברת שיתופית
 
 

צילום: רן ארדה, באדיבות חברת שיתופית
 
 
בית הספר: "מעגנים החדש"
המקום: מעגן מיכאל
אדריכלות:  וכמן אדריכלים
הפתיחה: 1 בספטמבר 2014
 
ממש ליד בית הספר המשותף "חוף הכרמל" במעגן מיכאל נבנה בית ספר חדש על מגרש בן 9 דונמים, ובהתאם למציאות של המקום כלל הפרויקט בין היתר ייבוש ומילוי בריכות דגים לטובת הכשרת המגרש לבית ספר. 
 
בית הספר נחלק לארבעה מבנים שונים שמפוזרים במגרש כששלושה מהם מכילים 18 כיתות והמבנה הרביעי מיועד למנהלה. בין ארבעת המבנים תוכננו שטחים פתוחים והוקם מגרש משחקים. 
 

התכנון המלא של בית הספר
 
בית הספר בימים אלו (צילום: באדיבות דוברות מ.א חוף הכרמל)
 
  
 
בית הספר: בית הספר היסודי הר זיתים/ נבון
המקום: רחובות
אדריכלות: שוהם אדריכלים
הפתיחה: מכיוון שמדובר בהרחבה של בית ספר קיים - במהלך השנה הקרובה
 
בית הספר מבוסס על עקרון "הבתים" כשלכל שכבת גיל מיועד בית משלה (א-ב, ג-ד, ה-ו) וכך נוצרת לתלמידים הצעירים תחושת שייכות באמצעות אותה אדריכלות. הבתים השונים ניצבים על ציר מרכזי ברור של בית הספר שמתחיל בכניסה ומצידו המנהלה וסופו באמפיתיאטרון ואזור הספורט, כך שקיימת אוריינטציה ברורה בין החלקים.
 
סגנון האדריכלות של בית הספר החדש מאופיין בצבעוניות רעננה ובשקיפות רבה על ידי קירות מסך במבנים, כזו שמאפשרת קווי מבט בין פנים וחוץ להדגשת הפעילות בבית הספר.
 

בית הספר כפי שהוא נראה כרגע
 

וזה התכנון
 
בית הספר: פרויקט הרחבת הגמנסיה הריאלית
המקום: ראשון לציון
אדריכלות: אליקים אדריכלים
הפתיחה: מכיוון שמדובר בהרחבה של בית ספר קיים - במהלך השנה הקרובה
 
זקני ראשון לציון מכירים את הגמנסיה הריאלית עוד מימיה הראשונים של המושבה ומאז התעבתה לה לעיר ובית הספר נותר במרכזו של איזור אורבני שהפך צפוף מדי מכדי להתאים לצרכים של היום. כך, הוחלט כאן להרחיב את בית הספר התיכון דווקא לגובה כך שיתנשא לכדי 6 קומות.
 
בית הספר החדש ישתרע על פני 12 אלף מ"ר ויכלול מגוון אלמנטים חדשניים וירוקים החל מלוחות הוראה דיגיטליים שכל מה שייכתב בהם ישלח לתלמידים ישירות באמצעות המייל, כל הגגות ישמשו כחצרות פעילות ירוקות, כל המים ינוקזו לתעלה דקורטיבית שתישפך אל בריכה מלאכותית קטנה יועברו משם לשימוש חוזר, ועד לעובדה שבחניות המורים יותקנו שקעים לטעינת מכוניות חשמליות. המשכורת תספיק? זו כבר שאלה אחרת.
 

כך תראה הגמנסיה הראשונה של ראשון לציון בגלגולה העתידי
 

התכנון המלא של הרחבת הגמנסיה הריאלית
 
 
בית הספר: בית הספר הצרפתי מארק שאגאל
המקום: נווה צדק, תל אביב
אדריכלות: פריצקי ליאני
הפתיחה: מכיוון שמדובר בהרחבה של בית ספר קיים - במהלך השנה הקרובה
 
בית הספר הצרפתי מארק שאגאל מאגד תלמידים זרים וישראלים בגילאי  4-12 ובמשך שנים פעל במבנה מרכזי ישן אליו נוצר צורך להוסיף מבנה בשטח של כ- 600 מ"ר מבלי לגרוע מהשטח הירוק המצומצם שקיים כיום ובנוסף לנסות ולשמר את האינטימיות של בית הספר הקיים שנוצרה בעקבות הכיתות הפזורות.
 
כך, במרכז קומת הקרקע ממוקמת גינת גידול פתוחה לשמיים שהכניסה אליה אפשרית משלושה כיוונים שונים וכך גם מתאפשרת כניסה נפרדת לכל כיתה ונוצרת זרימת תנועה ואויר מכל הכיוונים. בנוסף גרם המדרגות שמוביל לקומה העליונה תוכנן בצורת צלב כפול שיוצר אפשרויות טיפוס שונות. חזית הבניין שפונה לרחוב שלוש הותיק פותחה כתבליט עשוי פנלים עם כיפופים מחוררים בזויות שונות כאשר זוית הכיפוף יוצר תבליט מונוכרומטי של הציור OVER THE TOWN של מארק שאגאל, שעל שמו נקרא בית הספר. מעניין זה בטוח.
 
מה היה אומר שאגאל?
 
 
עוד לקראת פתיחת שנת הלימודים: